:

Vem bestämmer avskrivningstid?

Innehållsförteckning:

  1. Vem bestämmer avskrivningstid?
  2. Kan man skriva av på 3 år?
  3. Vilka Avskrivningsmetoder kan man välja?
  4. Hur många år avskrivning fastighet?
  5. Vad avgör avskrivningstid?
  6. Kan man ändra avskrivningstid?
  7. Vilken avskrivningstid?
  8. Vad gäller för avskrivning på fastigheter?
  9. Vad påverkar avskrivningar?
  10. Kan man hoppa över avskrivningar?
  11. Hur länge skriver man av maskiner?
  12. Hur lång avskrivningstid solceller?
  13. Vad menas med avskrivningstid?
  14. Är det bra att göra avskrivningar?
  15. Vilka inventarier får inte skrivas av?

Vem bestämmer avskrivningstid?

Det går inte att svara exakt hur mycket du kommer att få i arvode. Det är ett frivilligt uppdrag och inte frågan om en anställning. Uppdraget är av idell karaktär. Du kan därför inte förvänta dig att få ett arvode som kan jämställas med lön.

Arvodet grundas på vad som ingår i uppdraget och hur mycket du har behövt göra. När vi fattar beslut om arvode utgår vi från det du redovisar. Det är därför viktigt att du fyller i redogörelsen ordentligt. Behöver du mer plats att skriva på kan du skicka med en bilaga.

Eftersom arvodet beror på hur mycket du har behövt göra i uppdraget kan det variera från år till år.

Du kan få ersättning för resor du har gjort i uppdraget. Vanligtvis ansöker du om reseersättning i samband med att du lämnar in din årliga redovisning. Har du gjort resor med egen bil och vill ha ersättning för detta behöver du lämna in en körjournal.

Tänk på att du bara kan få ersättning för resor när du gjort saker som ingår i uppdraget. Exempel på sådant som inte ingår i uppdraget är skjutsa eller hämta huvudmannen, följa med på läkarbesök eller att göra inköp.

Kontakta Överförmyndarenheten i förväg om du behöver göra en längre resa i uppdraget.

Kan man skriva av på 3 år?

”Mer tid för det roliga! Kansliet bildades ur inspirationen att det måste vara möjligt även för föreningar att ha råd med en riktig löneavdelning. Låt föreningslivets eldsjälar brinna för att göra det ni är bäst på”

Vilka Avskrivningsmetoder kan man välja?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Hur många år avskrivning fastighet?

Programmet beräknar helt automatiskt årets avskrivningar på byggnader och markanläggningar som bokförts. Beloppen för själva avskrivningarna bokförs också automatiskt av programmet och visas i rapporterna från bokföringen.

Under Årsrutiner - Avskrivningar på byggnader m m kan du studera detaljerna i programmets beräkningar av avskrivningarna. Enligt de förutsättningar som gäller för detta program ska största möjliga skattemässiga avskrivning alltid beräknas varje år.  

Vad avgör avskrivningstid?

Den 1 januari 2023 sänks energiskatten på bensin och diesel tillfälligt under tre år med 80 öre per liter utifrån de skattesatser som med indexering skulle ha gällt den 1 januari 2023. Inklusive moms betyder det att priset på bensin och diesel vid pump bedöms sänkas med en krona per liter.

Det nuvarande reseavdraget behåller sin form, men beloppen för milersättning höjs från och med den 1 januari 2023. Beloppen är de kostnader som den anställde får dra av för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil.

För kostnader för arbetsresor med egen bil höjs beloppet från 18,50 kronor per mil till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 kronor per mil till 12 kronor per mil. Det sker dock ingen förändring av avdragsrätten för förmånsbilar som helt och hållet drivs med el – där är beloppet alltjämt till 9,50 kr per mil.

Kan man ändra avskrivningstid?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Vilken avskrivningstid?

A: Du kör din privata bil i jobbet och ditt företag använder Skatteverkets standardbelopp för milersättning för att räkna ut hur mycket du ska få i ersättning.

Du har registrerat dina resor under den senaste år (2022) och protokollet visar att du har kört 175 mil i jobbet. Standardbeloppet är 18,50 kronor per mil. För att räkna ut din ersättning multiplicerar du antalet mil med beloppet:

Vad gäller för avskrivning på fastigheter?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Vad påverkar avskrivningar?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Kan man hoppa över avskrivningar?

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till och från jobbet, samt tjänsteresor. Du kan göra avdrag för resor om den totala kostnaden överstiger 11 000 kronor/år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket. Har du till exempel haft utgifter på 12 000 kronor kan du dra av 1000 kronor i din deklaration.

Att göra ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt sedan beräknas på. Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är.

Reseavdraget bygger på principen att man ska betala skatt för inkomsten av arbete efter att nödvändiga utgifter för arbetet är avdragna. Målet och tanken är också att skapa en mer rörlig arbetsmarknad där möjligheten finns att arbeta även på längre avstånd från hemmet.

Hur länge skriver man av maskiner?

När man kör bil i tjänsten medges avdrag med schablonbelopp. Avdragsschablonen gäller även för resor med bil i tjänsten som görs helt eller delvis utanför Sveriges gränser.

Av lagstiftningen eller förarbetena framgår inte närmare vilken typ av bilar som ska omfattas av avdragsschablonen, men Skatteverkets uppfattning är att det är personbilar. En personbil är en bil som är inrättad huvudsakligen för personbefordran, dock för högst åtta passagerare plus förare (2 § lag [2001:559] om vägtrafikdefinitioner).

Skatteverket anser att även husbil innefattas i begreppet personbil, vilket innebär att avdragsschablonen innefattar husbilar. Schablonbeloppen är olika för egen bil och förmånsbil.

Avdrag medges med 12,50 kr per mil för körning med motorcykel i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38). Avdrag för tjänsteresor med mopedbil kan medges med belopp motsvarande schablonbeloppet för motorcykel.

Avdrag medges med 6 kr per mil för körning med moped i tjänsten. Det är samma belopp som medges för arbetsresor (SKV A 2022:38).

Alternativt kan avdrag medges med faktiska styrkta kostnader för drivmedel, reparation och underhåll hänförliga till milen körda i tjänsten.

Hur lång avskrivningstid solceller?

Om du äger eller leasar bilen du kör i företagets namn kan arbetsgivaren ersätta dig för både kostnaden att äga och köra fordonet, dock endast för den del som relaterar till företaget. Om din arbetsgivare inte kompenserar dig för dina resor kan du istället göra skatteavdrag.

Din arbetsgivare kan använda Skatteverkets standardbelopp istället för att du ska behöva registrera alla dina utgifter. Om arbetsgivaren ersätter dig till en summa som är samma eller lägre än Skatteverkets är ersättningen skattefri, förutsatt att du lever upp till Skatteverkets regler om vad som är rimligt (scrolla ner för en förklaring av detta).

Beloppet från Skatteverket är 25 kronor per mil oavsett vilken sorts bränsle bilen använder. Se beloppen från tidigare år här.

Vad menas med avskrivningstid?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Är det bra att göra avskrivningar?

Att du gör ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt beräknas på.

Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är. Här kan du läsa ett exempel.

Vilka inventarier får inte skrivas av?

Från och med 1 januari 2023 höjdes schablonbeloppet för resor till och från arbetet, vilket Riksdagen har beslutat. Det är schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil som höjts. Avdraget höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil. Även avdraget för resor med förmånsbil höjs, från 6,50 kr (diesel) respektive 9,50 kr (laddhybridbil som drivs med både el och diesel) till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Höjningen började gälla 1 januari 2023 och gäller deklarationen som du lämnar in under 2024.