:

Hur mycket är skattefritt traktamente?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket är skattefritt traktamente?
  2. När får man skattefritt traktamente?
  3. Vad gäller för dagtraktamente?
  4. Vad är Traktamentsersättning?
  5. Vem avgör skattefritt traktamente?
  6. Hur bokföra skattefritt traktamente?
  7. Vilka traktamenten är skattefria?
  8. Hur mycket får man i traktamente per dag?
  9. Kan man få traktamente utan övernattning?
  10. Vilka villkor ska vara uppfyllda för att ett skattefritt traktamente ska kunna utbetalas?
  11. Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?

Hur mycket är skattefritt traktamente?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

När får man skattefritt traktamente?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Vad gäller för dagtraktamente?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

Vad är Traktamentsersättning?

Det kan hända att en lägenhet har flera nummer. Exempelvis kan bostadsrättsföreningen använda en typ av nummer för att hantera sina interna ärenden. Det lägenhetsnummer som är en officiell del av lägenhetens adress är dock alltid fyra siffror. Det gör att lägenhetsnumret är lätt att särskilja från andra nummer som finns kopplade till lägenheten. Utöver det finns lägenhetsnumret alltid tydligt angivet i närheten av lägenheten, exempelvis på ytterdörren.

Vem avgör skattefritt traktamente?

Det finns två olika lägenhetsnumreringar:

För att skilja lägenheterna åt med Lantmäteriets numrering används ett portnummer.

Hur bokföra skattefritt traktamente?

Traktamente är en skattefri kostnadsersättning, upp till av skatteverket fastställda schablonvärden. En redovisningsenhet kan betala ut traktamente till anställda, uppdragstagare och delägare som har varit på en tjänsteresa eller till anställda, uppdragstagare och delägare som har haft tillfälligt arbete på annan ort (högst en månad).

Skattefritt traktamente och skattefritt utlandstraktamente utgör en kostnadsersättning som avser att kompensera personer för ökade privata levnadskostnader vid en tjänsteresa eller ett tillfälligt arbete på annan ort. Traktamente utgör en kostnadsersättning för ökade privata matutgifter och nattraktamente syftar till att kompensera för ökade privata boendeutgifter om boendet inte bekostas av redovisningsenheten.

Vilka traktamenten är skattefria?

I de fall där det finns fler än en bostad med samma adress, exempelvis i flerbostadshus, har varje bostad fått ett eget nummer enligt en standard som anges i förordningen om lägenhetsregister och i Lantmäteriets föreskrifter om lägenhetsregister. Numret anger var i byggnaden lägenheten finns.

Hur mycket får man i traktamente per dag?

  • ^ ”Lägenhetsregistret upprättat i hela Sverige”. Fastighetsägarna Sverige. 4 november 2010. Arkiverad från originalet den 5 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160305025732/http://www.fastighetsagarna.se/aktuellt-och-opinion/nyheter/nyheter-2010/lagenhetsregistret-upprattat-i-hela-sverige.
  • ^ https://www.lantmateriet.se/globalassets/fastigheter/fastighetsinformation/instruktioner_lagenhetsnumrering.pdf Lantmäteriet: Instruktioner för lägenhetsnumrering, Version 1.1 2014‐03‐03 (läst 2023-06-08)
  • Kan man få traktamente utan övernattning?

    För att få traktamente ska det vara mer än 70 km mellan din bostad och arbetsplatsen (förrättningen) och du ska övernatta. Traktamentet är 390 kr/dygn, beloppet är skattefritt. När din arbetsgivare ordnar och betalar ditt boende reduceras traktamentet med 35%. Under pågående förrättning har du också rätt till två extra traktamenten/vecka för mellanliggande ledighet, dessa är skattepliktiga.

    Bor du och arbetar på annan ort ska arbetsgivaren ta hänsyn till dina önskemål innan hen ordnar boendet. Boendet ska vara av god standard och du ska inte behöva dela rum om du inte vill. Du och din arbetsgivare ska i förväg ha kommit överens om hur och var du ska bo.

    Vilka villkor ska vara uppfyllda för att ett skattefritt traktamente ska kunna utbetalas?

    Föreningens lägenheter är numrerade från 1-28. Ursprungligen fanns 26 lägenheter där de första 16 var lägenheterna på Scheelegatan. När vindslägenheterna byggdes till fick de numren 27 och 28.

    Myndigheterna har därefter beslutat att varje lägenhet ska ha ett officiellt nummer så att det finns en officiell registrering om vem som bor var. Detta system är tillämpat på fastigheten så att den andra siffran anger våningsplan (0 är nedre botten och 1 motsvarar 1 trappa osv.). Den sista siffran anger vilken dörr som är entrédörr på respektive våningsplan till lägenheten. Dörrarna räknas från vänster när man går uppåt i trapphuset. Lägenheten får då numret efter i vilken ordning entrédörren återfinns bland våningsplanets alla dörrar.

    Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?

    BRF Inspektören: Lägenhets nummer <-> LM nummer

    Lägenhets nummer är unikt inom föreningen och står på en liten bricka på lägenhetsdörren uppe i högra kanten. BRF Inspektören har 73 lägenheter därmed är numreringen från 1 till 73. Numreringen börjar på Plommongatan 23 och slutar på Plommongatan 1.