:

Hur påverkar utländsk pension?

Innehållsförteckning:

 1. Hur påverkar utländsk pension?
 2. Måste man betalar skatt om man får pengar från utlandet?
 3. Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?
 4. Hur beskattas pension från Tyskland?
 5. Hur mycket pengar kan jag få från utlandet?
 6. Hur mycket pengar får man ta emot från utlandet?
 7. Kan man få pension från två länder?
 8. Hur mycket betalar man i skatt på sin pension?
 9. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
 10. Måste man betala skatt i två länder?
 11. Hur man undviker dubbelbeskattning?
 12. Beskattas utländska pensioner i Tyskland?
 13. Får man ta emot pengar från utlandet?
 14. Hur mycket pengar kan man föra över till en privatperson?
 15. Kan jag ta emot pengar från utlandet?

Hur påverkar utländsk pension?

Från andra länder får man i regel pension endast på basis av arbete som försäkrats där.

Varje land har egna bestämmelser om hur långa anställningarna ska vara för att pension ska tjänas in. Länderna kan också ha krav på hur många arbetsår som den pensionssökande totalt sett ska ha. I kravet om arbetsår beaktas vanligtvis också arbete i Finland och andra EU/EES-länder.

Pensioner som kan jämföras med vår bosättningsbaserade folkpensionen  är inte allmän i andra länder. Vissa länder har pensioner som ger minimitrygghet, men de betalas i allmänhet inte till ett annat land.

Måste man betalar skatt om man får pengar från utlandet?

, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och bostadsrättsförening måste registreras hos Bolagsverket. För enskild näringsverksamhet gäller att man kan registrera sig hos Bolagsverket om man vill skydda företagsnamnet. Registreringsavgiften ska alltid betalas till Bolagsverket samtidigt som anmälan skickas in. Avgiftens storlek beror på företagsformen.

Om ett ärende inte registreras på grund av att det avskrivs eller avslås är registreringsavgiften förbrukad. Registreringsavgiften återbetalas inte om du återkallar ditt ärende efter det att handläggningen har påbörjats. Du kan i dessa fall överklaga Bolagsverkets slutliga beslut till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Hur beskattas pension från Tyskland?

Broschyren vänder sig till dig som är eller ska bli företagare, och som ska ansöka om att bli godkänd för F-skatt, anmäla företaget för momsregistrering eller för registrering som arbetsgivare. Den vänder sig även till dig som vill ändra eller avsluta en eller flera av företagets registreringar.

Enskild näringsidkare samt du som är registrerad som firmatecknare för aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller bostadsrättsförening kan använda Skatteverkets e-tjänst på Verksamt.se för att anmäla dig för registrering hos Skatteverket.

Hur mycket pengar kan jag få från utlandet?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Hur mycket pengar får man ta emot från utlandet?

Arbetsgivaravgift: utöver lön betalar arbetsgivare en arbetsgivaravgift till staten. Avgiften används till det grundläggande sociala försäkringsskyddet, exempelvis ålderspension, sjukvård och social omsorg.

Beskattningsunderlag: belopp på vilket moms beräknas.

Kan man få pension från två länder?

Vi skickar brev till dig som vi tror har en pension från ett annat land inom EU/EES eller Schweiz. Pensionsmyndigheten har inte fullständiga uppgifter om vilka pensioner som betalas ut från olika länder. Därför har vi skickat ut brev till dig som vi antingen har en uppgift om pension för eller där vi vill att du kontaktar oss och meddelar om du har pension från annat land.

Breven kommer att skickas ut från februari till maj. Du som ännu inte fått brev kan ändå redan nu anmäla din pension från annat land genom att använda vår webbtjänst. 

Hur mycket betalar man i skatt på sin pension?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

Det är många som blir förvånade över att skatterna Bokio visar blir mycket lägre än vad de trott. Detta är generellt för att man underskattar hur stora avdragen faktiskt är (se mer nedan). Genom att beräkna hur mycket skatt du ska betala kan du maximera dina uttag och låta pengarna komma till användning istället för att låta dem ligga kvar i firman tills deklarationen är inskickad. 

Läs denna guide om hur du hanterar bokföring av skattekonto i enskild firma.

Måste man betala skatt i två länder?

Är det någon som vet det? Har läst 12000 här i forumet men det låter lite mycket... Vad får man tjäna pengar på då? Sälja bilder till både företag och privatpersoner??

Nja, jag känner personer som driver egen firma och som brukar fråga minst tre personer på Skatteverket p.g.a. att de brukar få minst två olika svar.

Hur man undviker dubbelbeskattning?

Vi egenföretagare missar ofta att se över vår egen lön och möjligheterna till utdelning. Det kan vara väl investerad tid att regelbundet se över om din lön är optimal utifrån dina förutsättningar och gällande regler. I och med att vi har ett nytt år ändras förutsättningarna och gränsvärdena. Lön En vanlig miss är egenföretagare tar ut för låg lön, eftersom lön generellt beskattas högre än utdelning. Samtidigt bör man undvika att ta ut för hög lön med hänsyn till statlig skatt. Så hur mycket lön bör du ta ut? Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till:

Om företagets ekonomi tillåter så är rekommendationen för att få bästa möjliga grundskyddet alltså att ta ut en månadslön på 51 158 kr per månad innan skatt. Givetvis kan inte alla företagare ta ut dessa löner från starten men glöm inte att varje krona räknas till din framtida allmänna pension. Lönen påverkar även din rätt till utdelning, ett ämne vi kommer att titta närmre på i kommande artiklar. Vi på Fedelta Företagslån står alltid redo som din partner gällande flexibel och okrånglig företagsfinansiering och kan hjälpa ditt företag med följande tjänster:

Beskattas utländska pensioner i Tyskland?

"Om du betalar med kreditkort eller faktura gör du ett kreditköp vilket ger dig rätt att vända dig till banken eller företaget du fått fakturan från och kräva återbetalning om problem skulle uppstå."

Konsument Uppsala / Guide / Publicerad 2022-02-04 08:51

Får man ta emot pengar från utlandet?

Trygga utlandsbetalningar när du ska skicka pengar inom och utanför EU. Välj SEPA- eller Normalbetalning och gör betalningen själv via Mina sidor eller ta hjälp av Telefonbanken.

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Du kan välja olika typer av utlandsbetalningar beroende på valuta och till vilket land du ska skicka pengar. Enklast och billigast gör du en SEPA- eller Normalbetalning på Mina sidor. Du kan även komma in på något av våra kontor eller kontakta Telefonbanken.

Välj SEPA-betalning när du ska skicka pengar i euro till EU- och EES-länderna, samt Schweiz. Normalt når betalningen mottagarens bank samma dag om du skickar betalningen på Mina sidor före klockan 14.15 en bankdag och den kostar ingenting. Skickar du betalningen efter klockan 14.15 kan det uppstå en kostnad i mottagarbanken som mottagaren får betala. 

Hur mycket pengar kan man föra över till en privatperson?

Med in- och utbetalningar samlade på ett konto i banken, samt enkla och smarta betaltjänster får du bra kontroll och överblick på din ekonomi. Läs mer om våra olika lösningar för betalningar.

Kan jag ta emot pengar från utlandet?

Den explosionsartade ökningen av Swish-konton i Sverige har fått Skatteverket att reagera.

– Våra undersökningar har visat på ett ganska utbrett fusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.