:

Måste man registrera en framtidsfullmakt?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man registrera en framtidsfullmakt?
  2. Var finns blankett för framtidsfullmakt?
  3. Hur registreras en framtidsfullmakt?
  4. Vad får man göra med en framtidsfullmakt?
  5. Kan man skriva en egen framtidsfullmakt?
  6. Hur mycket kostar det att skriva framtidsfullmakt?
  7. När börjar en framtidsfullmakt att gälla?
  8. Kan banken skriva framtidsfullmakt?
  9. Vilka områden kan en framtidsfullmakt inte omfatta?
  10. När gäller inte en framtidsfullmakt?
  11. Måste en framtidsfullmakt skrivas av jurist?
  12. Vem skriver ut framtidsfullmakt?
  13. Kan banken neka en framtidsfullmakt?
  14. Vad händer med framtidsfullmakt vid dödsfall?
  15. Var ska man skicka framtidsfullmakt?

Måste man registrera en framtidsfullmakt?

En arbetsgivare som betalar ut engångsbelopp eller sidoinkomster till en anställd skall göra avdrag för preliminär inkomstskatt med en engångsskatt.

Engångsskatt beräknas genom att multiplicera den skattepliktiga bruttolönen med en procentsats i enlighet med en engångsskattetabell eller i enlighet med en fast procentsats.

Var finns blankett för framtidsfullmakt?

FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Hallå experten! Hur funkar det egentligen med skatten när man får löneförhöjningen retroaktivt? All den där skatten som dras, får man tillbaka den på skatteåterbäringen eller förlorar jag pengar på att löneprocessen drar ut på tiden?

Hur registreras en framtidsfullmakt?

Det finns inte någon myndighet eller motsvarande som löpande granskar hur en fullmaktshavare sköter sitt uppdrag, såsom är fallet med gode män som övervakas av överförmyndaren. Emellertid är fullmaktshavaren skyldig att årligen lämna redovisning till fullmaktsgivarens...

Ja, det är möjligt att skriva flera framtidsfullmakter. Fullmaktsgivaren kan till exempel skriva en framtidsfullmakt som ger en viss person rätt att företräda fullmaktsgivaren i ekonomiska frågor och ytterligare en framtidsfullmakt där en annan person ges rätt att...

Ja, det är möjligt att tacka nej eller avsäga sig ett uppdrag enligt en framtidsfullmakt. Det finns inte någon skyldighet att åta sig uppdraget om man utses till fullmaktshavare i en framtidsfullmakt. Det är därför viktigt att man vid upprättandet av en...

Ja, fullmaktshavaren är skyldig att årligen avge redovisning till fullmaktsgivarens närmaste släktingar. Det är dessutom möjligt att i framtidsfullmakten utöka denna redovisningsskyldighet alternativt skriva in att en granskare ska utses som kontrollerar hur...

Ja, det är möjligt att i framtidsfullmakten utse en granskare som har till uppgift att granska så att fullmaktshavaren sköter sitt uppdrag enligt instruktionerna i framtidsfullmakten.

Det beror helt och hållet på hur framtidsfullmakten har formulerats. Har framtidsfullmakten formulerats korrekt finns det inte något i lagen om framtidsfullmakter som förhindrar att fullmaktshavaren säljer fullmaktsgivarens båt.

Nej det är inte möjligt för fullmaktshavaren att med stöd av en framtidsfullmakt bekräfta ett faderskap för fullmaktsgivarens räkning. Att bekräfta faderskap är uttryckligen undantaget från vad som kan göras med stöd av en framtidsfullmakt.

Reglerna om framtidsfullmakter finns i lag (2017:310) om framtidsfullmakter som trädde i kraft den 1 juli 2017.

Nej, det är inte möjligt för fullmaktshavaren att besluta om vård eller tandvård. Dessa områden är uttryckligen undantagna från vad en framtidsfullmakt får omfatta.

Vad får man göra med en framtidsfullmakt?

Ja, du får jobba som pensionär. Det går utmärkt att ta ut pension samtidigt som du jobbar extra, jobbar deltid eller jobbar heltid. Då är du en jobbonär.

Du har rätt att behålla ditt jobb ända till månaden du fyller 69 år enligt paragraf 32a i lagen om anställningsskydd (LAS). Men inget hindrar dig från att jobba efter du har fyllt 69 år. Du behöver bara komma överens med en arbetsgivare. Hos oss på Veteranpoolen får du jobba så länge du har lust och ork.

Det finns inga begränsningar i hur många timmar du får jobba och samtidigt ta ut pension.

Ja, du kan jobba heltid och samtidigt ta ut pension. Det finns inga begränsningar i hur många timmar du kan jobba och samtidigt ta ut pension.

Det kan vara riktigt lönsamt att jobba som pensionär.

Som pensionärer betalar du lägre skatt på lönen tack vare jobbskatteavdraget. Från och med året du fyller 66 år får du dessutom förstärkt jobbskatteavdrag.

Och från året du fyller 67 år får du ett förhöjt grundavdrag som gör att du kan ha förvärvsinkomst upp till 683 200 kronor per år (motsvarar 56 933 kronor i månaden) utan att betala statlig inkomstskatt.

Kan man skriva en egen framtidsfullmakt?

Om du fortsätter att jobba i stället för att ta ut pension betalar du lägre skatt på din lön än du gjort tidigare år. Det beror på att du från det år du fyller 66 får ett förhöjt jobbskatteavdrag på din lön.

Från det år du fyller 66 kan man faktiskt säga att skatten på arbete är negativ, det vill säga mindre än noll. Om du arbetar (och inte tar ut pension) är skatten på lön upp till cirka 42 800 kronor i månaden nämligen lägre än de 17,21 procent som sätts av till din allmänna pension. Din allmänna pension fylls alltså på med mer pengar än du betalar i skatt. Och på inkomster upp till 25 400 kronor i månaden är skatten bara 8 procent!

Hur mycket kostar det att skriva framtidsfullmakt?

Prata med din arbetsgivare, men se också till att lämna in en skriftlig uppsägning. Även om du inte trivts på jobbet är det en bra idé att formulera uppsägningsbrevet eller mejlet på ett artigt sätt. Om det skulle uppstå oenighet om när du ska sluta behöver du kunna visa när du sagt upp dig.

Du måste jobba kvar under uppsägningstiden om inte du och chefen kommer överens om annat. Om du bara slutar och inte kommer tillbaka kan du bli skadeståndsskyldig. Uppsägningstiden är minst en månad, men varierar i olika kollektivavtal. Detta gäller tillsvidareanställningar, det vill säga fasta jobb. Visstidsanställningar kan vara svårare att säga upp i förtid, men det beror också på vad som står i kollektiv­avtalet.

När börjar en framtidsfullmakt att gälla?

RUT-avdraget är en skattereduktion du kan få för tjänster i hushållet som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. RUT är en förkortning för rengöring, underhåll och tvätt. Sedan den 1 januari 2021 kan du dra av upp till 75 000 kronor genom RUT & ROT-avdraget kombinerat i din inkomstdeklaration.

Taket för rutavdraget föreslås nu separeras från ROT och höjs från 50 000 till 75 000 kronor under 2024. Totalt 150 000 kronor kombinerat.

  • Nytt förslag: Upp till 75 000 kronor för rutavdraget
  • Höjda rutavdraget träder i Kraft 1 Juli 2024

Kan banken skriva framtidsfullmakt?

Det här är det vanligaste sättet att få rotavdrag och rutavdrag. Företaget du anlitar drar av avdraget från arbetskostnaden på fakturan. När arbetet är utfört och du har betalat ansöker företaget om utbetalning från Skatteverket. Datumet då du betalar fakturan styr vilket år som rotavdraget eller rutavdraget hamnar på.

Vilka områden kan en framtidsfullmakt inte omfatta?

– Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

– Du får göra rutavdrag på 75 000 kronor per år medan rotavdraget är max 50 000 kronor per person och år. Det sammanlagda rot- och rutavdraget för privatpersoner är max 75 000 kronor per år. Du kan få skattereduktion för arbetskostnad vid reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) och för hushållsnära tjänster (rut). Avdraget kan vara högst 30 procent av arbetskostnaden för rotarbete och 50 procent för rutarbete.

Det arbete som utförts och betalats för under ett år dras mot inkomstskatten samma år. Det är datumet som du betalar som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste dessutom vara utfört senast 31 januari året efter. Det är utföraren som gör avdraget på fakturan, men du behöver själv ha koll på hur mycket avdrag du har gjort under året. Utföraren har inte tillgång till dina uppgifter. Vet du med dig att du nått taket för dina avdrag kan det vara klokt att meddela utföraren det, så fakturan blir utan rot- eller rut-avdrag. Annars riskerar du kvarskatt i din deklaration. 

När gäller inte en framtidsfullmakt?

Rutavdrag, eller RUT-avdrag som det också kallas, är en förkortning och står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdrag är en skattesubvention, alltså ett avdrag, som ges till privatpersoner av Skatteverket för vissa typer av arbeten som utförs i hemmet, som till exempel städ eller arbeten inom trädgård.

Rutavdrag ska förutsättas tillhöra hushållsarbetets kärnverksamhet och göras i en bostad, ett fritidshus eller i en förälders bostad.

Exempel på hushållsarbeten som ger rätt till rutavdrag är flyttstädning, klippning av gräsmatta och läxhjälp. För full lista på vad som berättigar till avdrag och inte hänvisar vi till Skatteverkets hemsida.

Den som beställer ett arbete som är berättigat rutavdrag, till exempel inom trädgård, städning eller flytt, behöver inte själv göra något för att få avdraget. Det är alltid den som utför arbetet som ansvarar för att ansöka om rutavdrag och att fakturera inklusive avdraget.

Måste en framtidsfullmakt skrivas av jurist?

Det här är det vanligaste sättet att få rotavdrag och rutavdrag. Företaget du anlitar drar av avdraget från arbetskostnaden på fakturan. När arbetet är utfört och du har betalat ansöker företaget om utbetalning från Skatteverket. Datumet då du betalar fakturan styr vilket år som rotavdraget eller rutavdraget hamnar på.

Vem skriver ut framtidsfullmakt?

ROT och RUT är egentligen två skatteavdrag som kallas rotavdrag respektive rutavdrag. Dessa avdrag på skatten skiljer sig från hur skatteavdrag normalt fungerar. Du behöver inte vänta till nästa år och skattedeklarationen med att göra avdragen, och du behöver inte vänta till skatteåterbäring för att få dem. Istället får du dem direkt, i form av lägre pris på fakturan från företag som du anlitar.

Du kan få 30 procent avdrag på priset för vissa tjänster som rör renovering, ombyggnad och tillbyggnad av din bostad. Tjänster som ger rätt till avdraget kallas rotarbete. Vad som är rotarbete varierar beroende på hur du bor.

I ett småhus kan du få rotavdrag för följande arbete:

Du kan få 50 procent avdrag på priset för vissa tjänster som rör rengöring, underhåll och tvätt i den bostad som du bor i (eller som dina föräldrar bor i). Tjänster som ger rätt till avdraget kallas rutarbete. Vad som är rutarbete kan variera beroende på hur du bor. Du kan få rutavdrag för följande arbeten:

Hur mycket du får i rotavdrag bestäms av tre regler:

  • Rotavdaget är 30 procent  av arbetskostnaden. Med arbetskostnad menas kostnaden för den eller de personer som utför rotarbetet. Du får alltså inte rotavdrag för material, frakt eller resekostnad. Du får inte heller rotavdrag för annat arbete än rotarbete.
  • Summan av dina rotavdrag får inte överstiga 50 000 kronor under kalenderåret.
  • Summan av både dina rotavdrag och dina rutavdrag får inte överstiga 75 000 kronor under kalenderåret.

Kan banken neka en framtidsfullmakt?

När du anlitar ett företag för RUT-arbete kan du få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.

Rutarbeten är arbeten som vanligtvis utförs av hushållen själva och inte kräver någon specialistkunskap. Det kan till exempel vara att städa, skotta snö eller klippa gräs. Vissa arbeten ger rätt till rutavdrag trots att de utförs mer sällan. Det gäller till exempel flyttjänster eller reparation och underhåll av vitvaror.

Vad händer med framtidsfullmakt vid dödsfall?

Alla personer som uppfyller villkoren kan få upp till 50 000 kronor* i skattereduktion för utförda ROT-tjänster (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material. Du kan få skattereduktion för 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor totalt per år. Det innebär att någon som nyttjat ROT-avdraget fullt ut, och alltså får skattereduktion med 50 000 kronor, har köpt ROT-tjänster för totalt 166 666 kronor innan skatteavdrag.

Var ska man skicka framtidsfullmakt?

Vill du själv bestämma vem eller vilka som ska ta hand om dina angelägenheter den dag du inte längre klarar av det? Då kan du skriva en framtidsfullmakt.

En framtidsfullmakt kan inte börja gälla direkt när den undertecknas. I stället träder den i kraft från den tidpunkt om eller när du förlorar beslutsförmågan. Den eller de person(er) som du har utsett till fullmaktshavare kan då företräda dig i sådana ärenden som du har bestämt att framtidsfullmakten ska omfatta. Då många komplicerade juridiska spörsmål kan aktualiseras vid upprättandet och användandet av en framtidsfullmakt så rekommenderar Demensförbundet att ta hjälp av en jurist när ni upprättar en framtidsfullmakt.