:

Hur fungerar Byggmoms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Byggmoms?
  2. Vilka tjänster omfattas av Byggmoms?
  3. När är det Byggmoms?
  4. Vilka företag omfattas av omvänd byggmoms?
  5. Hur mycket är moms på bygg?
  6. När ska man fakturera utan moms?
  7. När ska man använda omvänd byggmoms?
  8. Vem betalar momsen vid omvänd moms?
  9. Vilka tjänster har 12% moms?
  10. Hur mycket är moms på hantverkare?
  11. Hur mycket är momsen på arbete?
  12. Vad är momsbefriad verksamhet?
  13. Vad krävs för att fakturera med omvänd moms?
  14. Vad gäller för omvänd byggmoms?
  15. Vilka tjänster har 6% moms?

Hur fungerar Byggmoms?

Det totala elpriset en konsument behöver betala består av tre olika delar: energiskatt, elnät och elhandel. I denna artikel går vi igenom dessa kostnader och vad som är viktigt att tänka om man vill beräkna sitt eget elpris per kWh. Vi har även sammanställt den senaste statistiken från SCB som visar den genomsnittliga elkostnaden för svenska hushållskunder.

  • Elhandelskostnad. Avser elhandelsavtalet som ersätter kraftproducenterna för deras elproduktion. 
  • Elnätsavgift. Avser elnätsavtalet som ersätter din lokala nätägare för att transportera elen från kraftproducenterna till din elmätare. Avgiften ger nätägarna möjligheten att underhålla det svenska elnätet. 
  • Vilka tjänster omfattas av Byggmoms?

    Vissa tjänster med anknytning till byggsektorn klassificeras inte som tjänster avseende fastighet, byggnad eller anläggning. Här nedanför ges exempel på några sådana tjänster. Du ska således inte använda omvänd betalningsskyldighet för

    • plantering och skötsel av grönytor
    • fastighetsskötsel på uppdrag inkluderat mindre reparationer
    • arkitektverksamhet, byggkonsultverksamhet och projektledning
    • uthyrning av byggmaskiner utan förare

    SNI 2002 (Standard för svensk näringsindelning) kan vara vägledande för att avgöra vilka tjänster som omfattas av reglerna om omvänd betalningsskyldighet inom byggsektorn.

    När är det Byggmoms?

    Från huvudregeln om att all el är energiskattepliktig finns undantag. Generell energiskattefrihet gäller för icke yrkesmässigt levererad vindkraftsel. Energiskattefrihet gäller även för icke yrkesmässigt levererad el från andra kraftverk om producentens samtliga anläggningar tillsammans har en installerad generatoreffekt som är mindre än 100 kW. Detta undantag är även tillämpligt på anläggningar som inte har någon generator, t.ex. solcellsanläggningar oavsett storlek. Innehar producenten även ett vindkraftverk med högre effekt blir dock även den solcellsproducerade elen skattepliktig.

    Energiskattebefrielse förutsätter som sagt att producenten inte yrkesmässigt levererar el. Det innebär att producenten inte får överlåta el mot någon form av ersättning. Skatteverket har dock uttalat att bara den omständigheten att el matas in på ett elnät där elen sammanblandas med el av annat ursprung inte ska anses innebära att elen har levererats yrkesmässigt. Vidare har Skatteverket uttalat att en fastighetsförvaltare som fördelar egenproducerad eller inkommande el från en elleverantör inte ska anses ha yrkesmässigt levererat elen om den ingår ospecificerad i hyran. Om fastighetsförvaltaren däremot fakturerar elen i form av uppmätt eller uppskattad elförbrukning utgör det yrkesmässig leverans av el.

    Vilka företag omfattas av omvänd byggmoms?

    Med omvänd momsskyldighet menas att du som säljare inte lägger på någon moms på fakturan. Det är istället köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet. Har köparen rätt att lyfta momsen på fakturan redovisar han samma belopp som avdragsgill ingående moms.

    Det är alltså inte fråga om momsfri försäljning, utan handlar enbart om att momsredovisningsskyldigheten förs över på köparen. 

    Hur mycket är moms på bygg?

    Regeringen utfärdade den 18 oktober en förordning med indexuppräkning av energiskatten på el som höjs med 3,6 öre per kilowattimme till 42,8 öre per kilowattimme från och med den 1 januari 2024. 

    När ska man fakturera utan moms?

    Följ beräkningsexempel nedan för att se hur det är möjligt att beräkna kostnaden för 1 kWh inklusive nätavgifter och energiskatt för en lägenhet som använder 300 kWh per månad.

    Förutsättningar (priser exkl. moms):

    När ska man använda omvänd byggmoms?

    Du ska använda omvänd betalningsskyldighet om följande två villkor är uppfyllda:

    • Du säljer särskilt angivna byggtjänster i Sverige.
    • Köparen av tjänsterna är en beskattningsbar person som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.

    Vem betalar momsen vid omvänd moms?

    Det totala elpriset en konsument behöver betala består av tre olika delar: energiskatt, elnät och elhandel. I denna artikel går vi igenom dessa kostnader och vad som är viktigt att tänka om man vill beräkna sitt eget elpris per kWh. Vi har även sammanställt den senaste statistiken från SCB som visar den genomsnittliga elkostnaden för svenska hushållskunder.

  • Elhandelskostnad. Avser elhandelsavtalet som ersätter kraftproducenterna för deras elproduktion. 
  • Elnätsavgift. Avser elnätsavtalet som ersätter din lokala nätägare för att transportera elen från kraftproducenterna till din elmätare. Avgiften ger nätägarna möjligheten att underhålla det svenska elnätet. 
  • Vilka tjänster har 12% moms?

    Här hittar du relevant information om elprisets utveckling både på kort och lång sikt.

    Det rörliga elpriset för en konsument baseras normalt på ett månadsmedelvärde av spotpriset (börspriset) under hela månaden och fastställs därför först när månaden är slut. 

    Hur mycket är moms på hantverkare?

    Statslåneräntan är en referensränta som fastställs veckovis av Riksgälden.

    Den statslåneränta som gäller vid utgången av november används vid vissa beräkningar av underlag för avkastningsskatt på pensionsmedel.

    Hur mycket är momsen på arbete?

    Riksgälden fastställer statslåneräntan varje torsdag. På riksgalden.se kan du se statslåneräntan per vecka.

    Nedan visas statslåneräntan per kvartal och årets genomsnittliga statslåneränta.

    Vad är momsbefriad verksamhet?

    Beräkningen av skatten på ISK görs i två steg.

    Steg 1: Schablonintäkten beräknas. Den räknas fram genom att kapitalunderlaget (genomsnittligt innehav på kontot under året) multipliceras med statslåneräntan den 30 november föregående år plus en procentenhet, procentsatsen kan dock aldrig bli lägre än 1,25%.

    Steg 2: Nu kan skatten beräknas. Den får vi genom att multiplicera schablonintäkten med 30%.

    Vad krävs för att fakturera med omvänd moms?

    Nu är det klart hur mycket skatt du får betala på ISK år 2023. Skatten blir totalt 0,88%, att jämföra med 0,375% som var årets skatt. Det är den högsta skatten någonsin på ISK.

    Den här artikeln framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

    Vad gäller för omvänd byggmoms?

    Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige, vilket i sin tur påverkar efterfrågan i svensk ekonomi och därmed också inflationen. Styrräntan hette tidigare reporäntan.  

    Men hur fungerar det i praktiken? Hur ser förloppet ut när en höjd eller sänkt ränta från Riksbanken får direkt konsekvens för hushållens plånböcker och i sin tur ekonomin i stort?

    Vilka tjänster har 6% moms?

    Om du har ett lojalitetskort i till exempel flyg- och hotellbranschen (exempelvis SAS Eurobonus) är ”bonusen” skattepliktig om den används för privat bruk. Detta förstås under förutsättning att arbets- eller uppdragsgivaren betalat de varor eller tjänster som gett rätt till ”bonusen” eller att förmånen av annat skäl kan anses som ett resultat av tjänsten.

    Det gäller alltså om din anställda samlat bonuspoäng på grund av tjänsteresor som företaget betalar.

    Det är den anställde som använder lojalitetsrabatten som ska lämna uppgifter om detta till sin arbets- eller uppdragsgivare. Uppgiften ska omfatta förmånens art, omfattning och vilken månad den har använts. Uppgiften ska lämnas senast månaden efter att lojalitetsrabatten utnyttjades.