:

Är det moms på tjänster utanför EU?

Innehållsförteckning:

  1. Är det moms på tjänster utanför EU?
  2. Är det moms på försäljning utanför EU?
  3. Hur ska man bokföra försäljning av varor utanför EU?
  4. Vad ska en faktura innehålla utanför EU?
  5. Hur bokför man tjänster utanför EU?
  6. Hur bokföra inköp av tjänst från land utanför EU?
  7. Hur bokför man moms utanför EU?
  8. Hur bokföra tjänst utanför EU?
  9. Hur bokför man inköp av tjänst utanför EU?
  10. Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?
  11. Hur bokför man försäljning till annat EU-land?
  12. Hur bokför man inköp från icke EU-land?
  13. Vilka regler gäller vid handel med utlandet?
  14. Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?
  15. Är det tull på tjänster?

Är det moms på tjänster utanför EU?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala

Är det moms på försäljning utanför EU?

För att avgöra om en tjänst ska beskattas i Sverige eller ett annat land ska du ta ställning till följande:

  • Är köparen en beskattningsbar person (till exempel ett företag) eller en icke beskattningsbar person (till exempel en privatperson)?
  • Vad är det för typ av tjänst?

Hur ska man bokföra försäljning av varor utanför EU?

När ett företag säljer varor (export) till länder utanför EU till momsregistrerade eller icke momsregistrerade personer, är omsättningen momsfri. 

För att en försäljning av varor ska räknas som export måste företaget leverera varor till en momsregistrerad eller icke momsregistrerad person som är bosatt i ett land utanför EU. Det är leveransadressen som bestämmer om varuförsäljningen utgör export. 

Vad ska en faktura innehålla utanför EU?

Fakturor från andra EU-länder som avser varuleverans till Sverige ska aldrig inkludera moms, förutsatt att företaget uppger ett giltigt VAT-nr. Vid beställning av varor från andra EU-länder ska universitetets VAT-nr uppges, SE202100315301, för att leverantören ej ska debitera utländsk moms. Utöver VAT-nr krävs för momsfrihet att varan levereras från annat land till Sverige. Om leverantören inte har kännedom om vårt VAT-nr kommer denne att debitera utländsk moms. Om ni felaktigt blivit debiterade för sådan moms bör felet korrigeras i samråd med leverantören innan betalning sker. Be att denne ställer ut en ny faktura utan moms, eller be att få en kreditfaktura på momsbeloppet - sänd i så fall fakturan till betalning tillsammans med kreditfakturan.

I normalfallet ska både ingående och utgående moms (så kallad förvärvsmoms) bokföras av köparen vid betalning av varor från momsregistrerade leverantörer i andra EU-länder. Denna bokning av förvärvsmoms sker av den centrala ekonomifunktionen och deklareras tillsammans med svensk moms varje månad. Momsdeklarationen sköts av den centrala ekonomifunktionen.

Hur bokför man tjänster utanför EU?

Inköp av tjänster (import) från ett företag i ett land utanför EU är momsfritt och omvänd skattskyldighet kan tillämpas. 

Vid import av tjänster från ett land utanför EU behöver företaget inte lämna en importdeklaration till tullverket. 

Hur bokföra inköp av tjänst från land utanför EU?

Vid inköp av tjänster från en näringsidkare i ett land utanför EU (import) är inköpet momsfritt och reglerna om omvänd skattskyldighet är tillämpliga.

Ett inköp av tjänster från en säljare räknas som import om tjänsterna utförs av en näringsidkare som tillhör ett land utanför EU. En redovisningsenhet som importera tjänster behöver inte lämna en importdeklaration till det svenska tullverket.

Hur bokför man moms utanför EU?

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

En vara köps med betalkort kopplat till företagskontot för 1 000 kr [1930]. ­Ingående moms [2640] ingår med 200 kr. Nettoutgiften för varuinköp [4000] är alltså 800 kr.

Hur bokföra tjänst utanför EU?

I Bokio hanterar du detta genom att välja den vanliga mallen för Inköp varor med den momssats som varan hade haft om den hade sålts i Sverige (det finns också mallar som heter specifikt Inköp varor inom EU X% moms). I detta fall väljer vi mallen Inköp varor 25% moms.

Normalt när man gör inköp från ett land utanför EU så betalas ingen moms till säljaren. Man har i dessa fall genomfört en import vilket innebär att du själv, eller via ombudet, måste lämna en importdeklaration för att eventuellt betala tull för de importerade varorna.

Liksom vid inköp av varor inom EU kan du använda dig av mallen Inköp varor 25% moms (eller annan momssats) och sedan välja att säljaren är från icke EU-land. Det finns också en mall som heter Inköp varor utanför EU, den går också bra att använda.

Hur bokför man inköp av tjänst utanför EU?

Om du har försäljning till utlandet eller köper in tjänster eller produkter från ett annat land behöver det redovisas enligt Skatteverkets regler i din momsrapport. I e-bokföringen gör programmet det automatiskt så länge du bokför med korrekt momskod. I den här instruktionen går vi igenom vad du behöver tänka på för att redovisa din handel med länder utanför EU.

Inköp från företag utanför EU ▾

Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Hur bokför man försäljning till annat EU-land?

För att leveransen av varorna ska kunna bli undantagen från svensk moms krävs det att säljaren kan göra sannolikt att transporten av varorna har gått från Sverige till ett annat EU-land. Det har tidigare inte funnits någon rättslig vägledning om vilka dokumentationskrav som gäller. Skatteverket har dock ansett att en faktura tillsammans med en frakthandling normalt kan vara tillräckligt. Detta gäller även fortsättningsvis.

I syfte att ge företag en praktisk lösning för att visa att en gränsöverskridande transport har skett till ett annat EU-land har det från och med 1 januari 2020 införts en presumtionsregel.

Hur bokför man inköp från icke EU-land?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Vilka regler gäller vid handel med utlandet?

Djurprodukter kan föra smittor med sig om de inte har bearbetats eller behandlats tillräckligt eller har smittats ner igen efter bearbetning eller behandling. Smittorna kan orsaka sjukdomar som till exempel mul- och klövsjuka, svinpest, fågelinfluensa och mjältbrand. Riskerna är störst om smittade produkter används avsiktligt eller oavsiktligt som foder eller på annat sätt kommer i kontakt med djur. Det kan få stora konsekvenser om sådana sjukdomar sprider sig. Därför finns det regler för att ta in produkter från djur från andra länder som du som inköpare, importör eller privatperson måste följa.

För att undvika problem i samband med att ta in produkter från andra länder är det viktigt att du tar reda på exakt vad som gäller i god tid innan.

Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Är det tull på tjänster?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala