:

Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?
  2. Hur anmäler man flytt till Sverige?
  3. Vad ska man göra när man flyttat till Sverige?
  4. Var anmäler man flytt utomlands?
  5. När måste man anmäla flytt utomlands?
  6. Vad händer om man inte anmäler flytt utomlands?
  7. Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?
  8. Vad ska man anmäla när man flyttar?
  9. Vilka ska man kontakta när man flyttar?
  10. Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?
  11. Vad händer om man inte bor där man är skriven?
  12. Måste man göra flyttanmälan och Adressändring?
  13. Vad händer om jag inte anmäler flytt?
  14. När anmäler man flytt till Skatteverket?
  15. Vad krävs för att få folkbokföra sig i Sverige?

Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?

När du flyttat utomlands står du automatiskt kvar i röstlängden i tio år. Det gäller dig som är svensk medborgare. När du anmäler till Skatteverket att du har en ny adress utomlands står du kvar i röstlängden ytterligare tio år från och med den dag Skatteverket registrerar den nya adressen. Din nya adress kan också gälla en adress i Sverige, till exempel till dina föräldrar om du vill att de ska ta hand om din post.

Om du är bosatt utomlands och vill anmäla ny adress ska du fylla i blankett Ny adress/röstlängd för utvandrad, Anmälan (SKV 7842) och skicka den till adressen som står på blanketten.

Hur anmäler man flytt till Sverige?

×

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Vad ska man göra när man flyttat till Sverige?

Om du flyttar till Sverige tillsammans med barn som är under 16 år tar vi kontakt med dig när du har blivit folkbokförd i Sverige. Det gör vi för att utreda om du och dina barn ska vara försäkrade här och därmed har rätt till barnbidrag.

Om du flyttar till Sverige utan barn kan du lämna uppgifter till oss om du till exempel vill ha ett EU‑kort eller ansöka om en ersättning. 

Om du flyttar till Sverige utan att bli folkbokförd, ska du lämna uppgifter till oss. Om du då vid ett senare tillfälle ansöker om ersättning eller får barn använder vi uppgifterna för att utreda om du ska vara försäkrad i Sverige.

Var anmäler man flytt utomlands?

Gör flyttanmälan med anvisningarna på den här sidan när du flyttar från Finland till utlandet. Om du flyttar från Finland till ett annat nordiskt land ska du dock göra flyttanmälan med hjälp av anvisningarna på sidan Flyttning mellan de nordiska länderna.  

Den som flyttar är skyldig att meddela oss om flytten till utlandet. Vi kan inte korrigera uppgifterna i befolkningsdatasystemet i efterhand, och felaktiga uppgifter kan senare försvåra skötseln av ärenden i Finland. Det är viktigt att du meddelar oss din utländska adress så att de finländska myndigheterna snabbare når dig i ärenden som gäller dig, till exempel pensionsbeslut och brev om värnplikt. Du får också pass snabbare. 

När måste man anmäla flytt utomlands?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands. 

Vad händer om man inte anmäler flytt utomlands?

Du ska anmäla till Försäkringskassan när du flyttar till ett annat land så att vi kan utreda om du är fortsatt försäkrad i Sverige. Att vara försäkrad i Sverige innebär att du kan få ersättning från Försäkringskassan, till exempel om du blir sjuk. Du anmäler på Mina sidor.

Om du ska vistas i det andra landet minst ett år ska du ska även kontakta Skatteverket eftersom det kan påverka din folkbokföring.

Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?

Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.

Vad ska man anmäla när man flyttar?

Det finns för- och nackdelar både med att anlita flyttfirma och att flytta själv. Att bära och flytta möbler och kartonger själv är tungt, men det blir å andra sidan billigare. Ofta kan du behöva hjälp från vänner eller familj, men tänk då på att fråga i god tid innan och glöm inte bort att ta hand om dem på flyttdagen. Väljer du att styra flytten för egen maskin, behövs sannolikt släp eller flyttbil. Även här gäller det att vara ute i god tid eftersom flyttbilar och släp snabbt blir uppbokade. Tillgänglighet och pris kan du kolla upp hos bensinmackar i närområdet.

Att anlita en flyttfirma är bekvämt, men kostar mer. Det kan vara bra att i god tid ta in offerter och kontrollera att de är tillgängliga ditt flyttdatum. Oftast tar flyttfirman betalt per timme och för antalet personer på plats samt storleken på flyttbil. Vissa erbjuder även uthyrning eller lån av flyttkartonger, samt packning. Glöm inte att kolla upp vad som gäller kring försäkring under flytten, om något skulle gå sönder eller försvinna. Jämför olika erbjudanden för att hitta det som passar dig bäst och tänk på att aldrig betala en flytt innan den gått av stapeln.

Ett gott råd, börja flyttpacka i god tid! Du kan alltid börja med att packa ned de saker som finns i källaren eller på vinden, kläder och skor som inte är i säsong och sådant som du till vardags inte använder. Och samtidigt som du börjar med din packning, ta dig tiden att rensa ut och försök att sälja, skänka och slänga sådant som du inte vill ha med till ditt nästa hem.

Om du anlitar en flyttfirma ingår det i många fall lån av flyttkartonger. Om det inte gör det eller om du valt att flytta på egen hand så är det upp till dig om du vill köpa nya kartonger eller om du vill låna/hyra/köpa begagnade. Grundregeln är att du behöver en flyttlåda per kvadratmeter. Men flytten blir både enklare och säkrare om du inte packar för tungt. Skaffa därför gärna några extra flyttkartonger.

Vilka ska man kontakta när man flyttar?

Det är många saker att tänka på när man ska flytta. Glöm inte att säga upp dina avtal och teckna nya för dig och din nya bostad.

Se till att meddela ditt försäkringsbolag för ditt hem att du ska flytta. Om du vill fortsätta med samma försäkringsbolag så meddelar du bara de nya uppgifterna till ditt nuvarande bolag så att försäkringen flyttas med till din nya adress. Kom ihåg att om du ska flytta ihop med någon som du inte har bott med innan måste du meddela försäkringsbolaget att ni nu är två i hushållet så att ni båda ingår i försäkringen.

Tänk också på att om du flyttar till bostadsrätt ska du ha bostadsrättstillägg. I samband med att du ska flytta kan det dock vara värt att passa på att jämföra försäkring för hemmet och se om du kan få en bättre försäkring till ett bättre pris. På Compricer kan du jämföra hemförsäkring (lägenhet eller boende som du hyr) eller villaförsäkring. Jämför och välj det bolag som passar dig bäst, glöm inte att säga upp din gamla försäkring till det datum som du flyttar.

Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?

Det beror i första hand på hur mycket tid du tillbringar i Sverige respektive utlandet.

Om du har enkel bosättning i Sverige, dvs. om du tillbringar mindre än 52 dagar per år i utlandet (mindre än en sjundedel av tiden) ska du även i fortsättningen vara folkbokförd i Sverige. Om förhållandet är det omvända, dvs. att du har enkel bosättning i utlandet, ska du anmäla flyttning till utlandet.

Vad händer om man inte bor där man är skriven?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Att uppsåtligen folkbokföra sig på en adress där man inte bor kan utgöra ett folkbokföringsbrott. Detta är fallet om det föreligger en fara i bevishänseende (se 42 § folkbokföringslagen). Faran ska i fallet vara konkret, vilket innebär att den oriktiga uppgiften om folkbokföringsadressen sannolikt inte skulle upptäckas vid en normal rutinmässig kontroll.

Måste man göra flyttanmälan och Adressändring?

Adressändring är enkel och kan ofta göras online. Om du flyttar till Sverige från ett annat land måste du dock först registrera dig hos Skatteverket för att få ett svenskt personnummer. Du kan göra detta på 👉 Skatteverket.

Vad händer om jag inte anmäler flytt?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands. 

När anmäler man flytt till Skatteverket?

Just nu har vi långa handläggningstider för barns flytt. För snabbare handläggning gör flyttanmälan via tjänsten Flyttanmälan. Om du gör flyttanmälan i tjänsten, och barnet har en vårdnadshavare som inte omfattas av anmälan, får den vårdnadshavaren möjlighet att samtycka till barnets flytt via e-legitimation. Samtycke till barnets flytt lämnar hen i tjänsten Lämna samtycke. Glöm inte att informera vårdnadshavaren om att lämna samtycke inom sju dagar. Kompletta anmälningar med samtycke eller båda vårdnadshavarnas underskrift registrerar vi omgående.

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får nu ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i vårt register. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på din adress.

Vad krävs för att få folkbokföra sig i Sverige?

Medborgare i Danmark, Finland, Norge och Island kan bo i Sverige utan några krav på uppehållstillstånd. Du behöver bara folkbokföra dig hos Skatteverket.