:

Måste man förnya pass om man byter namn?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man förnya pass om man byter namn?
  2. Måste man skaffa nytt pass om man gifter sig?
  3. Kan man ändra sitt pass?
  4. Kan man förnya sitt pass innan det går ut?
  5. Kan man resa med pass med gammalt efternamn?
  6. Vad ska man göra när man har bytt namn?
  7. När ska man skaffa nytt pass?
  8. Kan man resa med gammalt namn?
  9. Är det möjligt att ha två pass?
  10. Måste man ha med sig gammalt pass?
  11. Kan man identifiera sig med ett gammalt pass?
  12. Kan man göra pass utan namn?
  13. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
  14. Vilket är tilltalsnamnet i passet?
  15. Måste man ha med sig sitt gamla pass?
  16. Kan du byta till ditt efternamn?
  17. Kan du byta till ett dubbelt efternamn?
  18. Kan du byta efternamn inför vigseln?
  19. Kan du byta till ditt efternamn?
  20. Kan du byta till ett dubbelt efternamn?
  21. Kan du byta efternamn inför vigseln?

Måste man förnya pass om man byter namn?

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Att åka in med det passet som fortfarande är giltigt är inte att rekommendera då det rent juridiskt står fel förnamn och därmed inte giltig som ID-handling.

Måste man skaffa nytt pass om man gifter sig?

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Kan man ändra sitt pass?

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Kan man förnya sitt pass innan det går ut?

Du kan ansöka om provisoriskt pass om du inte hinner få ett vanligt pass eller nationellt id-kort innan resan. Provisoriskt pass går att få tidigast 72 timmar innan avresa. Det går inte att boka tid för att söka provisoriskt pass.

Du kan ansöka om ett provisoriskt pass om du behöver pass omedelbart för din resa, men tidigast 72 timmar före bokad avresa från Sverige. När du ansöker måste du kunna styrka:

  • att du ska resa
  • vart du ska resa
  • när du ska resa
  • hur länge du ska vara bortrest.

Du bör visa upp ett dokument som bekräftar din planerade resa, till exempel en bokningsbekräftelse. Du behöver också ha en giltig id-handling. Om du saknar giltig id-handling kan du ta med dig någon som styrker din identitet, förutsatt att personen räknas som godkänd intygsgivare.

Kan man resa med pass med gammalt efternamn?

Hej!

Har i samband med bröllop (wohoo!) bytt mitt efternamn. Glömde dock bort att jag sedan tidigare hade bokat en jobbresa (LPI-CPH-CDG-CPH-LPI) första veckan i september och sitter och funderar på vad som nu ska hända. Av ett telefonsamtal med SAS fick jag veta att det inte skulle vara något problem eftersom mitt (fortfarande giltiga) pass med det gamla efternamnet matchar efternamnet på biljetten.

Vad ska man göra när man har bytt namn?

Det kostar 250 kronor att ansöka om att ändra ditt förnamn. Vi handlägger din ansökan när vi har fått in betalningen. Betalningen är däremot inte en garanti för att du kommer att få namnet.

När ska man skaffa nytt pass?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Kan man resa med gammalt namn?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I och med att pass är en identitetshandling bör denna bytas ut så fort det finns möjlighet så den inkluderar din dotters nya efternamn. Med det sagt, i och med att väntetiderna för pass kan vara relativt långa rekommenderar både Polisen och Skatteverket att om man har en resa inplanerad nära sitt namnbyte, att man bokar resan i sitt gamla namn (i din dotters fall enbart hennes tidigare efternamn) och använder sitt gamla pass på resan.

Är det möjligt att ha två pass?

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

Måste man ha med sig gammalt pass?

I USA kan du ansöka om/förnya pass och/eller nationellt ID-kort vid Sveriges ambassad i Washington DC eller på Sveriges generalkonsulat i New York. Läs noggrant igenom anvisningarna nedan och boka sedan en tid.

Observera att en medborgarskapsprövning sker varje gång du ansöker om ett svenskt pass. Anvisningar för passansökan gäller alltså oavsett om du söker svenskt pass för första gången, eller om du vill förnya ditt nuvarande pass. Om ditt svenska pass gått ut så måste du visa upp annan giltig foto-ID men annars gäller samma regler som när du förnyar ett giltigt pass.

Kan man identifiera sig med ett gammalt pass?

Värnplikt kan hindra utfärdande av identitetskort eller förkorta giltighetstiden för identitetskort som beviljas. En värnpliktig beviljas identitetskort högst till utgången av det år då hen fyller 28 år, om hen inte visar att skyldigheten att försvara landet inte utgör något hinder för att utfärda identitetskortet. 

Hinderlöshet: Hinderlöshet innebär att du har fullgjort din värnplikt eller civiltjänst, eller att du är befriad från tjänstgöring. Granskningen av detta blir gradvis automatisk och därför behövs inte alltid ett separat intyg.

Kan man göra pass utan namn?

Vad gäller för att göra pass till barn när de är små bebisar? Går de ens att fota spädbarn och kan små barn resa utan pass? Jag har testat.

Alla barn som ska resa utanför Sveriges gränser behöver ha ett pass, hur små de än är. Jag har gjort pass till mina barn vid två tillfällen, ett när den äldre var fyra månader och ett till den yngre när han var sex veckor. Båda är gjorda i Stockholmsområdet på olika passexpeditioner. Barnen måste närvara när passet görs. Att skapa ett pass kräver ofta att tid bokas och nu efter pandemin har det varit otroligt högt tryck så boka i god tid.

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Oavsett om ni gifter er borgligt, kyrkligt eller utomlands måste ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan. Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina kort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Vilket är tilltalsnamnet i passet?

Hej!

Jag bokade flygbiljetter till mig och min mamma när vi ska till Rumänien med Finnair. Jag kom på först efteråt att jag använt hennes tilltalsnamn istället för det egentliga första förnamnet. Kommer detta att ställa till problem? Flygbiljetterna går inte att ändra/avboka.

Måste man ha med sig sitt gamla pass?

En svensk medborgare bosatt i utlandet eller på tillfälligt besök kan ansöka om ett nytt ordinarie pass, provisoriskt pass eller id-kort på vissa ambassader och konsulat som också är passmyndigheter.

Tidsbokning Tidsbokning sker online fr.o.m. den 1 juli 2021. Du bokar tid för att ansöka om ett nytt pass eller för att hämta ut passet vi följande länk: Tidsbokning online

Kan du byta till ditt efternamn?

Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn. Du kan också byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Kan du byta till ett dubbelt efternamn?

Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.

Kan du byta efternamn inför vigseln?

Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.

Kan du byta till ditt efternamn?

  • Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn. Du kan också byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Kan du byta till ett dubbelt efternamn?

  • Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.

Kan du byta efternamn inför vigseln?

  • Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.