:

Vad menas med e-legitimation?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med e-legitimation?
  2. Vad betyder e ID?
  3. Hur skaffar man e ID?
  4. Varför e-legitimation?
  5. Vem kan få e-legitimation?
  6. Kan man handla på systembolaget med Freja eID?
  7. Hur fungerar id-kort med e-legitimation?
  8. Kan man legitimera sig med e-legitimation?
  9. Vad kostar e-legitimation?
  10. Vilken e-legitimation är bäst?
  11. Är e-legitimation gratis?
  12. Kan man använda e-legitimation?
  13. Kan Freja ersätta körkort?
  14. Varför Freja eID istället för BankID?
  15. Kan man ha digitalt id-kort?

Vad menas med e-legitimation?

Det är vanligt att bedragare utger sig för att ringa från en myndighet, bank eller ett företag för att försöka komma åt din e-legitimation. Personen kan vara socialt skicklig och kan ha tagit reda på personlig information om dig för att stärka sin trovärdighet.

Var uppmärksam när någon med okänt nummer ringer och vaksam på beteenden som kan vara tecken på att någon försöker bedra dig.

Behandla din e-legitimation som du skulle behandla ditt pass och använd aldrig e-legitimationen på uppmaning av någon annan. Myndigheter, banker eller seriösa företag ber dig aldrig om det.

Vad betyder e ID?

Följande bild presenterar de mest använda betydelserna av EID. Du kan ner bildfilen i PNG-format för offline användning eller skicka det till dina vänner via e-post.Om du är webbansvarig för icke-kommersiell webbplats, var god och publicera bilden av EID-definitioner på din webbplats.

Hur skaffar man e ID?

Med Freja e-id plus kan du identifiera dig och göra elektroniska underskrifter.

Mobilt Bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda Mobilt Bank-id både när du surfar från den enhet där du har ditt mobila Bank-id installerat och när du vill nå e-tjänster från en dator.

Lista över banker som utfärdar Mobilt Bank-id (öppnas i ny flik)

Varför e-legitimation?

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som visar att du är du, och som du kan använda när du behöver identifiera dig på exempelvis en webbplats, i en app eller när du ringer upp en myndighet eller din bank. Vissa e-legitimationer kan du också använda som en fysisk id-handling i en butik.

Vem kan få e-legitimation?

Med en e-legitimation kan du legitimera dig online på ett smidigt och säkert sätt. Vi har flera olika BankID för mobilen och datorn, där Mobilt BankID och BankID på fil är kostnadsfria. Ta del av den aktuella prislistan på olika legitimationer. Ett fysiskt ID-kort skaffar du hos Skatteverket.

Kan man handla på systembolaget med Freja eID?

Lämnar du ofta din ID-handling hemma? Skulle det någonsin hända med din mobil? Med Frejas ID-kort i mobilen kan du vara helt digital när du är på språng, och du behöver aldrig oroa dig för att glömma plånboken eller ID-kortet hemma.

Eftersom Freja redan fungerar som en digital identitet för e-tjänster, representerar det digitala ID-kortet i Freja ett steg ut från den digitala världen in i den fysiska. Ditt digitala ID-kort skapas med den data du har lagt till i Freja och det ger dig möjlighet att bevisa din identitet på ett enkelt sätt i alla möjliga situationer och miljöer i vardagen.

Hur fungerar id-kort med e-legitimation?

Med en e-legitimation kan du legitimera dig online på ett smidigt och säkert sätt. Vi har flera olika BankID för mobilen och datorn, där Mobilt BankID och BankID på fil är kostnadsfria. Ta del av den aktuella prislistan på olika legitimationer. Ett fysiskt ID-kort skaffar du hos Skatteverket.

Kan man legitimera sig med e-legitimation?

När du identifierar dig med din e-legitimation kan du få tillgång till uppgifter som finns om dig själv eller ditt företag från Skatteverkets register. Du kan även uträtta dina ärenden över internet hos Skatteverket.

Skatteverkets id-kort innehåller en e-legitimation. Det innebär att när du ansöker om ett id-kort hos Skatteverket får du samtidigt en e-legitimation som du kan använda när du vill logga in på olika myndigheters tjänster.

Vad kostar e-legitimation?

Myndigheten för digital förvaltning annonserar om inrättande av valfrihetssystemet 2017 E-legitimering enligt lagen (2013:311) om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering (eLOV).

En lista över de upphandlande myndigheter som uppdragit åt Myndigheten för digital förvaltning att administrera valfrihetssystemet finns publicerad under rubriken "Anslutna organisationer".

Vilken e-legitimation är bäst?

Du skaffar bank-id eller mobilt bank-id hos den bank där du är kund.

  • Lista över banker som utfärdar Bank-id och Mobilt bank-id Länk till annan webbplats.

Är e-legitimation gratis?

Freja e-ID är ett alternativ till BankID och en statligt godkänd e-legitimation. En e-legitimation är en säker ID-handling som används för att identifiera dig på nätet. Freja e-ID blev godkänd av staten den 17 januari 2018 och nu fylls det i rask takt på med olika tjänster där du kan logga in och skriva under säkert med denna mobila ID-app, bland annat Södertälje kommun. Förutom ID-skydd kommer du ha nytta av Freja eID i många sammanhang för att göra ditt digitala liv mycket enklare och mycket säkrare.

Kan man använda e-legitimation?

När du identifierar dig med din e-legitimation kan du få tillgång till uppgifter som finns om dig själv eller ditt företag från Skatteverkets register. Du kan även uträtta dina ärenden över internet hos Skatteverket.

Skatteverkets id-kort innehåller en e-legitimation. Det innebär att när du ansöker om ett id-kort hos Skatteverket får du samtidigt en e-legitimation som du kan använda när du vill logga in på olika myndigheters tjänster.

Kan Freja ersätta körkort?

Alla medborgare måste kunna legitimera sig elektroniskt när samhället digitaliseras i snabb takt. Vissa e-legitimationer ställer speciella krav på användaren, till exempel att man måste vara kund i en viss bank. Freja eID är en kostnadsfri och inkluderande e-legitimation som inte ställer några sådana krav. Det enda som krävs för att skaffa Freja eID är att du är folkbokförd i Sverige, har en giltig ID-handling, mobiltelefon samt en e-postadress. 

Att skaffa Freja eID går snabbt och är väldigt enkelt. Du behöver ha din mobiltelefon tillhands samt en giltig ID-handling, Pass, Nationellt ID-kort, Körkort, Skatteverkets ID-kort eller SIS-märkt ID-handling. Mobilen måste stödja Android version 6 eller högre alternativt iPhone med iOS-version 11 eller högre. Eftersom du måste bekräfta att du är innehavare av din e-post är det bra om du sitter nära datorn där du har e-post (om du inte har e-post i mobilen såklart).

Varför Freja eID istället för BankID?

BankID ägs av Finansiell ID-Teknik BID AB som i sin tur ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Skandiabanken och Swedbank. Finansiell ID-Teknik BID AB grundades i september 2002 och påbörjar genast arbetet med att ta fram den första versionen av sin e-legitimation BankID som lanseras 2003.

Redan 2005 når BankID 500 000 användare. Nästa stora milstolpe är den 14 april 2010 då BankID i mobil lanseras. I och med lanseringen av Swish i december 2012, får marknaden den betalningsmetod person till person som eftersökts och användandet skjuter fart på riktigt.

2017 bjuder på mer än 2,5 miljarder användningstillfällen av BankID och Mobilt BankID.

Kan man ha digitalt id-kort?

För att kunna skaffa ett digitalt id-kort i mobilen krävs ett giltigt svenskt pass eller ett nationellt id-kort utfärdat av polisen. Aktivering sker genom Bankid-appen, via den nya ikonen för ”id-kort”. Efter legitimering behöver id-handlingen fotograferas och läsas av med NFC. Mer instruktioner hur du aktiverar kortet följer längre ned.

På kortet visas: Ansiktsbild, namn, personnummer och ålder, säkerhetsdetaljer samt rörlig QR-kod för validering av id-kort.