:

Har jag rätt till växa-stöd?

Innehållsförteckning:

 1. Har jag rätt till växa-stöd?
 2. Hur får man växa-stöd?
 3. Vad är Växastöd?
 4. Hur mycket är sociala avgifter 2023?
 5. Hur länge kan man få växa stöd?
 6. Hur mycket kostar en anställd utöver lön?
 7. Kan man växa snabbare?
 8. Hur mycket kostar det att anställa någon?
 9. När slutar man betala sociala avgifter?
 10. Hur mycket kostar det att ha en anställd?
 11. När får man sänkt arbetsgivaravgift?
 12. Hur mycket är en bra timlön?
 13. Vad ska man ha i lön?
 14. I vilken ålder slutar man växa på längden?
 15. Kan man växa 10 cm på ett år?

Har jag rätt till växa-stöd?

Regeringen har meddelat i ett pressmeddelande att Växa-stödet kommer att utvidgas tillfälligt. 

Dels vill man förlänga stödet så att det gäller fram till och med 31 december 2022. Men man vill också utöka stödet (under denna tidsperiod) så att det kan ges till företag som redan har en anställd. 

Förslaget innebär att företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person kommer att ges rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna. 

Hur får man växa-stöd?

För att få växa-stödet behöver du uppfylla kraven att anställningen ska pågå minst tre månader och vara på minst 20 timmar i veckan. Tidigare kunde du få stödet i upp till 12 månader, men från och med den 1 augusti kan du få stöd i upp till 24 månader om medarbetarens anställning påbörjats efter den 28 februari 2018. Har du kvar din medarbetare kan du begära omprövning

av arbetsgivaravgifterna för att få del av det förlängda stödet.

Växa-stödet omfattar lönesummor upp till 300 000, inklusive semesterersättning (25 000 kronor x 12 månader).Det innebär en maximal nedsättning av arbetsgivaravgifter med 63 630 kronor för ett helt år, om lönen är 25 000 kronor i månaden.

Vad är Växastöd?

Du som driver enmansbolag och ska anställa kan ta del av det så kallade växa-stödet som tillåter dig att, under en tid, betala lägre arbetsgivaravgifter för din första medarbetare. 0:16 Växa-stödet kan nyttjas av dig som driver enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Stödet innebär att du endast betalar 10,21 % istället för 31,42 % i arbetsgivaravgifter för din första anställda. 0:32 Stödet kan nyttjas upp till 24 månader och omfattar lönesummor upp till 300 000 kr med en maximal nedsättning av arbetsgivaravgifter på 63 630 kronor per år. 0:45 För att ta del av stödet finns det en antal grundkrav som ska uppfyllas. Anställningen ska vara minst 20 timmar per vecka och under minst 3 månader. 0:55 Kom också ihåg att ägarens eller närståendes lön inte omfattas. Mer detaljerad information finns på skatteverkets hemsida. https://www.skatteverket.se/ 1:05 Att ta del av stödet är förhållandevis enkelt. När du gör din arbetsgivardeklaration på skatteverkets hemsida kryssar du bara i ruta 062 i arbetsgivardeklarationen ”Reducerad avgift först anställd” på individuppgiften för din första anställda. Därefter betalar du in det reducerade beloppet till skatteverket. Klicka på länken i beskrivningen för att läsa mer på https://www.foretagarna.se/juridisk-f...

Hur mycket är sociala avgifter 2023?

Kostnaderna för den inkomstrelaterade socialförsäkringen finansieras med arbetsgivares och de försäkrades avgifter.

Arbetsgivares socialförsäkringsavgifter är arbetsgivares sjukförsäkringssavgift, arbetslöshetsförsäkringsavgift, arbetspensionsavgift och olycksfallsförsäkringsavgift. Den försäkrades socialförsäkringsavgifter är sjukförsäkringsavgift, arbetslöshetsförsäkringsavgift och arbetspensionsavgift.

Hur länge kan man få växa stöd?

Reglerna om växa-stöd är numera permanenta. Dessa innebär att enskilda näringsidkare, aktiebolag och handelsbolag endast betalar ålderspensionsavgift (10,21%) för den först anställda under 24 månader.

För att i pandemin underlätta för företag att anställa, införs nu ett tillfälligt utvidgat växa-stöd. Det innebär att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna ska gälla upp till två anställda, istället för endast en anställd.

Hur mycket kostar en anställd utöver lön?

Det är naturligtvis fel att gå in i en rekrytering med inställningen att en tilltänkt anställd är en kostnad. Det handlar ju om en potentiell intäkt, en möjlighet att få en hävstångseffekt i den verksamhet du byggt upp. Men likafullt behöver du göra en kalkyl inför en anställning och då bör du ha en rimlig uppfattning om vilka kostnader en anställning innebär. 

Utöver den mest uppenbara kostnaden – lönen – tillkommer bland annat semesterlön, arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar och särskild löneskatt på dessa. När du gör din kalkyl inför ett anställningsbeslut måste du ta hänsyn till samtliga dessa och andra eventuella förmåner i anställningen.

Kan man växa snabbare?

Att klippa av sig ett långt hår kan kännas som en befrielse och en välkommen förnyelse men också medföra ånger och förtvivlan. Har du någon gång ångrat din nya och kortare frisyr vet du precis vad vi menar, precis som om du också har insett hur långt tid det faktiskt tar att spara ut kort hår till långt igen. Önskar du att ditt hår var längre och att tillväxtfasen gick att få lite snabbare finns det, tack och lov, en del tips och knep som kan boosta på processen lite. Här är KICKS 10 bästa knep för ett snabbare växande hår!

Kom ihåg att det tar lång tid för ett hårstrå att växa ut, i snitt en centimeter i månaden. Tar du inte hand om ditt hår och din hårbotten på rätt sätt (läs KICKS bästa tips nedan) kan hårväxten faktiskt vara ännu mer långsam. Känner du dig uttråkad och less på att vänta kanske du kan hitta lite inspiration i att göra olika frisyrer? Med färgglada scrunchies och diadem känns det mest tråkiga hår-på-utväxt som nytt igen. 

Hur mycket kostar det att anställa någon?

Mellan anställd och arbetsgivare finns ett avtal som säger avtalad lön. Men förutom lönen – vad kostar det egentligen att ha en anställd? Här listar jag de kostnader du bör ha med i kalkylen om du funderar på att anställa.

Semesterlön ska beräknas på semesterlönegrundande lön med 12 procent. Finns det kollektivavtal så kan ni ha en annan procentsats eller beräkning, men villkoren kan aldrig vara sämre än semesterlagen.

När slutar man betala sociala avgifter?

Med nedanstående exempel och pdf-tabeller kan du kontrollera om löner, belöningar eller andra ersättningar du betalat ut utgör ArPL-lön eller inte.

Du kan hitta den mest omfattande informationen om vilka löner som betraktas som ArPL löner från Pensionskyddscentralens arbetspensionslagstifnings tjänsten.

Hur mycket kostar det att ha en anställd?

Vår lönekalkylator hjälper dig att beräkna din preliminära kostnad

för en anställd. Du kan se kostnaden för skatt och avgifter samt även kostnaden för eventuella avtalsförsäkringar.

Du kan i princip komma överens med din anställda om vilken lön som helst. Är du bunden av ett kollektiv- eller hängavtal

kan det dock finnas särskilda bestämmelser som du måste ta hänsyn till. När du ska betala ut lönen ska du även lämna lönebesked. Du ska också dra av skatt när du betalar ut lön.

När får man sänkt arbetsgivaravgift?

Till och med år 2022 hade anställda som vid årets ingång fyllt 65 år nedsättning av arbetsgivaravgiften. Denna åldersgräns höjs från och med år 2023 till 66 år.

För anställda som vid årets ingång fyllt 66 år (för år 2023 födda 1956 eller tidigare) är arbetsgivaravgiften enligt lag 10,21 procent (ålderspensionsavgiften). Avseende avtalsförsäkringar betalas endast TFA (0,01 procent). Även premie för avgiftsbestämd pension om 5,59 procent betalas vanligtvis under pågående anställning. Sammantaget blir därmed PO-pålägget för de som fyllt 66 år 15,81 procent.

Hur mycket är en bra timlön?

Det finns egentligen ingen anställningsform som heter timanställning. Att vara timanställd innebär att du infinner dig på arbetsplatsen när du blir kallad och för det får du en lön per timme, en så kallad timlön.

Kanske behöver din arbetsgivare någon som kan komma in med kort varsel tills ordinarie personal kommit tillbaka vid sjukbortfall. Eller så har företaget fått en stor order och behöver extra arbetskraft för att slutföra den i tid. I situationer som dessa kan timanställda vara en värdefull resurs.

Det finns egentligen ingen anställningsform som heter timanställning. Att vara timanställd innebär att du infinner dig på arbetsplatsen när du blir kallad och för det får du en lön per timme, en så kallad timlön.

Kanske behöver din arbetsgivare någon som kan komma in med kort varsel tills ordinarie personal kommit tillbaka vid sjukbortfall. Eller så har företaget fått en stor order och behöver extra arbetskraft för att slutföra den i tid. I situationer som dessa kan timanställda vara en värdefull resurs.

Men trots det ska timanställningen vara en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad sådan. Och för att vara tillåten ska den vara reglerad i kollektivavtalet.

Vad ska man ha i lön?

Här får du tips om vad du ska tänka på när du ska begära lön.

 • Vänta med löneanspråk. En del arbetsgivare vill att du anger löneanspråk redan i din ansökan, men vi råder dig att vänta. Ju mer du vet om tjänsten desto bättre kan du bedöma var du vill lägga dig i lön.
 • Ta reda på lönestatistik. Det är bra att kika på lönestatistiken för ditt yrkesområde innan du löneförhandlar. Ett tips är också att fråga vänner som jobbar inom samma bransch vad de har för lön.

  Visions lönestatistik

 • Besluta dig för en summa. Bestäm dig för vad du tycker är en realistisk ingångslön, och lägg dig strax över det. Det är bra att ha prutmån. Det är möjligt att arbetsgivaren vill erbjuda dig en lägre lön än vad du ber om, och då får du själv känna efter hur lågt du kan tänka dig gå. Det är bra att tänka ut en lägsta gräns i förväg så att du vet när du ska säga nej.

I vilken ålder slutar man växa på längden?

I texten används orden killkropp och tjejkropp för att så många som möjligt ska förstå. Men det är bara du som vet vilket kön du har och hur du vill identifiera dig. Du kan till exempel känna dig som en kille, men du har kroppsdelar som tjejer oftast har. Eller tvärtom. Du kanske känner dig som något annat än tjej eller kille, eller inte som något kön alls.

Du kan få hjälp om du upplever att kön och kropp inte stämmer överens.

I texten används orden killkropp och tjejkropp för att så många som möjligt ska förstå. Men det är bara du som vet vilket kön du har och hur du vill identifiera dig. Du kan till exempel känna dig som en kille, men du har kroppsdelar som tjejer oftast har. Eller tvärtom. Du kanske känner dig som något annat än tjej eller kille, eller inte som något kön alls.

Du kan få hjälp om du upplever att kön och kropp inte stämmer överens.

Den som har en tjejkropp brukar komma i puberteten när de är mellan 8 och 13 år och den som har en killkropp mellan 11 och 14 år. Men det kan hända både tidigare och senare. Det är till stor del ärftligt vilken ålder man har när puberteten startar.

Hela puberteten brukar ta fyra till sex år och under den tiden sker utvecklingen i olika takt. 

Kan man växa 10 cm på ett år?

Vårt barn är 2,5 år och väger 12.9 kg och är 89,5 cm. Han väger samma som för 4 månader sedan.

Det har funnits en problematik kring maten sedan han var lite mindre än 1.5, då fick han höstblåsor och var sjuk mycket länge.

Vi kämpar med maten, lägger grädde och smör i vällingen mm. Men han hittar inte intresset för mat. Vi är givetvis väldigt oroliga att hans framtida längd påverkas och att undervikten är en nackdel när han blir sjuk mm. Han blir sjuk ganska ofta nu eftersom han går på dagis.