:

Vad kostar det att köra egen bil i tjänsten?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar det att köra egen bil i tjänsten?
  2. Kan arbetsgivaren kräva att man använder egen bil i tjänsten?
  3. Vad menas med att använda bilen i tjänsten?
  4. Kan man få milersättning till och från jobbet?
  5. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  6. Hur mycket kostar privata mil med tjänstebil?
  7. Måste jag använda min privata mobil på jobbet?
  8. Får man köra hem med firmabil?
  9. Vem får köra min tjänstebil?
  10. Kan man ha förmånsbil utan att köra i tjänsten?
  11. Hur många mil måste man köra i tjänsten?
  12. Kan arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?
  13. När höjs milersättning 2023?
  14. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?
  15. Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Vad kostar det att köra egen bil i tjänsten?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen:

Kan arbetsgivaren kräva att man använder egen bil i tjänsten?

Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

Vad menas med att använda bilen i tjänsten?

Ett företag som är infört i momsregistret får dra av momsen på en vara eller tjänst, om det anskaffat varan eller tjänsten av en annan momsskyldig för rörelseverksamhet som berättigar till avdrag.

Det hänför sig dock begränsningar till avdraget för moms på anskaffningspriset på och driftskostnader för fordon. Till exempel det ändamål ett företag använder fordonet till och om fordonet är en person- eller paketbil, påverkar avdragsrätten för företaget.

Utgångspunkten är att den moms som ingår i anskaffningspriset på följande fordon och fartyg inte får dras av:

  • personbilar
  • motorcyklar
  • husvagnar
  • sådana vattenfartyg vars konstruktion i huvudsak är avsedd för nöjes- eller sportbruk
  • luftfartyg vars största tillåtna startvikt är högst 1 550 kg.

Momsen får inte heller dras av för varor eller tjänster som hänför sig till dessa fordon eller fartyg, såsom bränsle, laddningsel, servicearbeten, reservdelar eller utrustning.

Kan man få milersättning till och från jobbet?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Hur mycket kostar privata mil med tjänstebil?

Förmånsvärde och beskattning. Bruttolöneavdrag eller nettolöneavdrag? Att ha tjänstebil – eller förmånsbil som det egentligen heter när du använder din tjänstebil privat – påverkar plånboken på olika sätt.

En tjänstebil räknas som en förmån om en anställd får använda bilen privat. Den förmånen beskattas utifrån en rad olika faktorer som utgör förmånsvärdet på bilen.

Måste jag använda min privata mobil på jobbet?

Jag äger inget privat mobilnummer eller mobil. Det här betyder att vid jobb byte måste man portera sitt gamla nummer till en ny operator. Antingen det eller måste man skaffa ett nytt nummer.

Att skaffa ett nytt jobbnummer betyder att man måste byta numret på 100 olika ställen/tjänster och ge det nya nummer till alla viktiga kontakter. Mycket stök.

Får man köra hem med firmabil?

Kan vägen till jobbet ses som arbetstid? I regel inte, enligt det så kallade Tyco-målet som nyligen har avgjorts. Men det är skillnad på om du "ska" eller "får" ta bilen till jobbet.

Fackligt 25 februari 2020 kl 10:06

Vem får köra min tjänstebil?

För en bil som får användas endast i tjänsten, eller en privatägd bil, är det ofta inte någon tvekan om vem som får använda den. Med en förmånsbil som får användas även privat är det lite svårare. Ska bilen få lånas ut, som en privatägd bil, för att grannen ska köra till sommarstugan eller en avlägsen släkting till fjällen? Och, i så fall, under vilka villkor? Företagets bilpolicy bör vara utformad så att förmånsbilen får användas för privat bruk av den anställde förarens familj - barn, make/maka, sambo och så vidare - samt av annan av företaget anställd. Naturligtvis finns det alternativ i form av exempelvis släktingar, vänner och bekanta, beroende på företagets inställning till de anställdas bilbehov.

Tillbaka

Kan man ha förmånsbil utan att köra i tjänsten?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Hur många mil måste man köra i tjänsten?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Kan arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?

Det finns olika typer av ersättningar som kan vara aktuella i samband med att du gör en tjänsteresa. Din arbetsgivare ska till exempel betala kostnader för flyg, tåg, taxi och för hotellövernattning i samband med att du reser i tjänsten. De flesta företag där det förekommer tjänsteresor har någon form av resereglemente eller reseavtal. Det reglerar vad som gäller om du behöver resa i tjänsten och vilka ersättningar du har rätt till.

Om det finns ett resereglemente på ditt företag som reglerar hur du ska boka resor och övernattningar samt till vilka kostnader, är det viktigt att du följer dessa för att du ska kunna få ut ersättning.

På Skatteverkets webbplats hittar du mer information om regler vid resa i tjänsten.

När höjs milersättning 2023?

Skatteverket har meddelat att milersättningen för 2023 är 25 kronor per mil; 2,5 kronor per kilometer.

Milersättningen för 2023 är den du behöver använda för att beräkna din arbetsgivares återbetalning av skatteavdrag från januari 2023 för din företagsrelaterade körning.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen (arbetsresor) med egen bil kan medges i olika situationer (12 kap. 27, 28 och 30 §§ IL). Med arbetsplats i 12 kap. 26-30 § IL avses den skattskyldigas tjänsteställe enligt 12 kap. 8 § IL.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.