:

Hur mycket Grönt bidrag kan man få?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket Grönt bidrag kan man få?
 2. Vem har rätt till grön teknik avdrag?
 3. Hur betalas grön teknik ut?
 4. Vem kan ansöka om grön teknik?
 5. Får man bidrag för solceller 2023?
 6. Kan man få både rotavdrag och grönt avdrag?
 7. Får man Bidrag för solceller 2023?
 8. Hur fungerar Grönt bidrag?
 9. Vilka bidrag kan man söka för solceller?
 10. Vad kostar Batterilagring?
 11. Vad får man inte rotavdrag för?
 12. Måste man betala nätavgift om man har solceller?
 13. Får man betalt för gamla batterier?
 14. Är batteri lönsamt?
 15. Kan man bli nekad rotavdrag?

Hur mycket Grönt bidrag kan man få?

Det nya gröna avdraget som börjar gälla från och med den 1 januari år 2023 kan användas vid köp av följande grön teknik:

Vem har rätt till grön teknik avdrag?

Mariam och hennes man fryser i höstregnet. De har precis blivit utkastade från sitt senaste akutboende. Nu är de på väg till tågstationen i skånska Kävlinge med blöta väskor lastade på en cykel. ­Mariam är gravid med parets andra barn. Sedan en tid har de skrivit sig hos en kompis i Malmö. En praktisk detalj som kommer att få enorma konsekvenser. Men det har Mariam ingen aning om just nu. Hon kan bara tänka på var de ska sova i natt. – Jag kände mig så otroligt hjälplös. Min man frågade mig om och om igen: är det så här vi ska ha det? Jag var bara tyst för jag visste inte vad jag skulle svara.

Tjugofem mil norrut, i Göteborg, sitter Fatin på spårvagnen in mot stan. Det är tidig morgon och hon är kallad till förhör på Skatteverket. Dagen innan har hon provåkt sträckan för att vara säker på att hitta rätt. Väl framme tas hon till ett förhörsrum. Två utredare vill veta varför hon har varit skriven på ett postboxkontor och hon försöker förtvivlat förklara sig. Hon ville bara kunna ta emot post. Men det hjälper inte. Utredarna berättar att hon är misstänkt för folkbokföringsbrott. – Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag förstod ingenting. Hela ­tiden tänkte jag: sätter de mig i fängelse nu?

Hur betalas grön teknik ut?

Den 1 januari 2021 infördes en ny skattereduktion för installation av grön teknik i småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter.

För att ha rätt till skattereduktionen ska köparen av installationen

 • under någon del av beskattningsåret varit obegränsat skattskyldig i Sverige,
 • vid årets utgång ha fyllt 18 år,
 • äga bostaden där installationen utförs samt att
 • installationen är hänförlig till det egna hushållet (eller förälders hushåll om föräldern är bosatt i Sverige).

Vem kan ansöka om grön teknik?

Här på sidan hittar du den kanske mest omfattande guiden till grön teknik. Har du inte tid att läsa den eller vill du bara veta det absolut viktigaste kommer det en sammanfattning av grön teknik här.

Här på sidan hittar du den kanske mest omfattande guiden till grön teknik. Har du inte tid att läsa den eller vill du bara veta det absolut viktigaste kommer det en sammanfattning av grön teknik här.

Får man bidrag för solceller 2023?

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

 • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 
 • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 

Kan man få både rotavdrag och grönt avdrag?

När riksdagen röstade om budgeten för 2021, stod det klart att ett nytt skatteavdrag skulle introduceras . Det nya skatteavdraget kallas för det gröna avdraget eller skatteavdrag för gröna installationer, då det i mångt och mycket påminner om det rotavdrag som sedan tidigare finns för hantverkstjänster. Det gröna rotavdraget syftar till att uppmuntra till installationer av så kallad grön teknik och ger dig möjlighet att göra avdrag vid installation av ex. solceller och laddstolpe till elbil.

Det nya skatteavdraget ersätter det tidigare investeringsstödet. Storleken på skatteavdraget varierar mellan de olika installationerna. Till skillnad från rot- och rutavdraget, dras skatteavdraget för grön teknik av från både arbets- och materialkostnader.

Skatteavdrag för gröna installationer fungerar på liknande sätt som rut- och rotavdraget. Likt rotavdraget uppgår det gröna rotavdraget till 50 000 kr per person och år. Det som däremot skiljer det nya avdraget från rotavdraget är att den procent du kan dra av från arbetskostnaden varierar beroende på vilken installation det rör sig om och att du även kan göra avdrag på materialkostnaden.

Vid installation av solceller kan man exempelvis dra av 15% av installationskostnaden medan när det gäller lagring av egenproducerad el och laddningspunkter till elfordon, kan man istället dra av hela 50% av installationskostnaden.

Vid en installation där du använder dig av den nya skattereduktionen kan du inte använda dig av rotavdraget. Däremot kan du använda rotavdraget vid en sorts installation och den nya gröna skattereduktionen för en annan under samma år.

Får man Bidrag för solceller 2023?

Som privatperson kan man göra ett så kallat grönt avdrag när man köper solceller. Från och med 1 januari 2023 ligger avdraget på 20% av arbets- och materialkostnaden, alternativt 19,4% av totalkostnaden efter en schablon från Skatteverket. (Skatteverket har gjort en bedömning att 97% av kostnaderna för en solcellsanläggning utgörs av arbets- och materialkostnad.)

Det finns inga bidrag för företag, kommuner och bostadsrättsföreningar som köper solceller.

Hur fungerar Grönt bidrag?

Intresset för solceller är just nu rekordstort, men Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill stimulera efterfrågan ytterligare. Ett lägre pris ska göra det möjligt för fler att investera i solceller. 

Vilka bidrag kan man söka för solceller?

I tabellen nedan kan du se en sammanfattning av villkor för de stöd du kan söka vid en solcellsinvestering. Efter tabellen kan du läsa mer om de olika stöden och hur du söker dem. (För dig som använder en mobil: För att se hela tabellens bredd behöver du använda liggande läge.)

Det statliga stödet för solceller är avslutat. Från den 8 juli 2020 råder stopp för fler ansökningar om stödet. Läs mer på sidan vanliga frågor och svar om investeringsstödet om du skickat in en ansökan om stöd innan ansökningsstoppet men inte fått ett beslut ännu. 

Vad kostar Batterilagring?

Du kan räkna med att ett batteri till solceller har ett pris på i genomsnitt cirka 7600 kronor per kWh. Ett batteri på 10 kWh kostar då 76 000 kronor inklusive moms, men exklusive det gröna bidraget på 50 %.

Som villaägare behöver du i det allra flesta fall inte ett solcellsbatteri till dina solceller. Just nu är skillnaden på den el du säljer, och den el du själv använder, väldigt liten. Detta beror på skattereduktionen när du säljer el via elnätet. Det är oftast inte värt att köpa och lagra el i ett batteri till solceller, jämfört med att sälja den vidare. Med ett solcellsbatteri kan du under rätt omständigheter på sommaren vara självförsörjande på el – detta genom att lagra överskottselen från dagen och sedan använda den på natten. Men är det värt att köpa solceller med batteri av rent ekonomiska skäl? Kort sagt: i de flesta fall nej.

Prova att beställa offerter på batterier för solceller för att se om det är lönsamt för dig. Du slipper allt arbete med att själv kontakta installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att påbörja processen.

Just nu ligger priserna normalt mellan 38 000 och runt 150 000 kronor. Priset för batteri till solceller befinner sig i en liknande situation som solceller var i för 10 år sedan. De har relativt nyligen börjat utvecklas, och har ännu inte fått en stor spridning. I takt med att solceller med batteri blir mer populära kommer förmodligen även teknologin att följa med. Därmed kommer även priserna att sjunka.

Litiumbatterier är just nu de mest kostnadseffektiva, och även populäraste, när det kommer till olika sorters solcellsbatterier.

En annan vanlig typ av batterier till solceller är blybaserade batterier. Detta batteri till solceller har ofta ett lägre pris än litiumbatterier, men har en betydligt kortare livslängd. På grund av den kortare livslängden blir de i slutändan oftare dyrare, eftersom priset per användning är högre.

Vad får man inte rotavdrag för?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.

Måste man betala nätavgift om man har solceller?

Ellagen

En elavändare som har ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere och producerar el som kan matas in med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen. (4 kap. 38 § ellagen)

Får man betalt för gamla batterier?

Om du har några gamla bilbatterier som du gärna vill sälja för pengarna, kommer det därnäst att sälja dessa begagnade bilbatterier nära dig. I den här artikeln har vi gjort en lista över platser nära dig där du kan sälja begagnade bilbatterier.

Även om du inte kommer att tjäna pengar på dem, finns det potential att tjäna lite pengar för att få ditt batteri återvunnet.

Är batteri lönsamt?

Sedan några år tillbaka finns det batterier att komplettera sin solcellsanläggning med. Fram tills nyligen har dessa varit relativt dyra och med begränsad kapacitet. Detta ändrades när BYD för ett år sedan introducerade sina nya BYD HVM batterier som vi skrivit om tidigare.

Kan man bli nekad rotavdrag?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.