:

Vilka tjänster ingår i rut?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka tjänster ingår i rut?
  2. Vilka tjänster faller inom RUT-avdraget?
  3. Vad omfattar rut avdrag?
  4. Vad krävs för att få rut avdrag?
  5. Vad är skillnaden på RUT och rot?
  6. Vad ingår i rutavdrag 2023?
  7. Kan man få rutavdrag för trädgårdsarbete?
  8. Får man rutavdrag för snöskottning?
  9. Hur mycket får man dra av i rut?
  10. Vad ingår inte i rotavdrag?
  11. Kan man få rutavdrag utan inkomst?
  12. När kan man använda rut?
  13. Finns rotavdraget kvar 2023?
  14. Får man rutavdrag för fönsterputs?
  15. Får man rutavdrag för Häckklippning?

Vilka tjänster ingår i rut?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vilka tjänster faller inom RUT-avdraget?

För nästan alla tjänster som ger rätt till rutavdrag gäller det att de utförs i  bostaden eller i direkt anslutning till den.

Ditt bohag som ska flyttas måste tillhöra dig som köpare av tjänsten. Flytten måste ske mellan bostäder som du helt eller delvis bor i inom EU/EES-området, England eller Schweiz. Företaget som du anlitar för flytten i Sverige måste ha svensk F-skatt.

Vad omfattar rut avdrag?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Vad krävs för att få rut avdrag?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.

Vad är skillnaden på RUT och rot?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Vad ingår i rutavdrag 2023?

I januari 2020 la regeringen fram som förslag att rutavdraget skulle utvidgas med fyra tjänster. Dessa tjänster listades som:

  • Tvätt vid tvättinrättning. Det inkluderar transport av tvätten. Observera att detta inte gäller kemtvätt.
  • Möblering av bostad samt montering av nya möbler. Observera att du inte kan använda rut om du köper inredningstjänster.  
  • Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader ochliknande där bohaget kan komma till återanvändning samt till ochfrån magasinering.
  • Enklare tillsyn av bostad, exempelvis ett fritidshus.

Kan man få rutavdrag för trädgårdsarbete?

Skatteverket kontrollerar sedan 2019 rutavdrag för trädgårdsarbete. Kontrollerna visar att det är vanligt att personer felaktigt gör rutavdrag för arbeten som inte ger rätt till någon skattereduktion.

– Om hjälp anlitas för att fixa något i trädgården är det viktigt att se till att göra rätt avdrag för rätt arbete. Flera tjänster ger inte rätt till någon skattereduktion. Det är köparen som har ansvaret för att avdraget blir rätt, säger Åsa Engström, sektionschef på Skatteverket.

Får man rutavdrag för snöskottning?

För att kunna få rutavdrag måste du vara minst 18 år gammal och delvis eller helt bo i bostaden där arbetet utförs. Du måste även ha betalat skatt på minst 90 % av din årsinkomst i Sverige.

Avdraget per utförd tjänst är 30 % av arbetskostnaden och du får som mest göra rutavdrag med 75 000 kronor per år. Exakt hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket skatt du betalat.

Enkelt uppdelat får du rotavdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, medan rutavdrag gäller hushållsnära tjänster. För enklare reparationer ska du göra rutavdrag istället för rotavdrag.

Hur mycket får man dra av i rut?

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.

Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i ditt hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.

Vad ingår inte i rotavdrag?

Kalle och Lisa har anlitat ett företag för en stor renovering i deras villa. Arbetskostnaden är 200 000 kr och materialkostnaden 100 000 kr, dvs total kostnad på 300 000 kr.

Med ROT-avdraget på 30% dras 60 000 kr från arbetskostnaden. Totalkostnaden blir således 240 000 kr. 

Eftersom Kalle och Lisa äger huset tillsammans, där vardera person får göra ROT-avdrag på upp till 50 000 kr per år, kan de utnyttja hela ROT-avdraget på 60 000 kr, och de kommer också att ”få kvar” 40 000 kr i ROT-avdrag för året.

ROT-avdrag är en skattereduktion som privatpersoner får när man använder hantverkstjänster i sin bostad. ROT står för reparation, om- och tillbyggnad. I praktiken innebär det att du får hantverkstjänster tjänster till ett kraftigt rabatterat pris. ROT-avdraget gös direkt på din faktura och vi sköter hanteringen med Skatteverket, så det innebär inget extra besvär för dig att utnyttja ROT-avdraget.

ROT-avdraget är 30 % avdrag på arbetskostnaderna för hantverkstjänster, inklusive moms. Det gäller alltså inte kostnader för material och övriga kostnader som hantverkarna kan ha, såsom resekostnader.

ROT-avdraget är maximalt 50 000 kr per person och år. Det gäller för varje person som är delägare och bor i bostaden. Om ni till exempel är två personer i hushållet så är därmed summan ni kan använda i ROT-avdrag 100 000 kr per år. ROT-avdraget kan fördelas mellan personerna hushållet som ni vill, men max 50 000 kr per person. Om ni vill ändra fördelningen som blev så går det bra att göra det på din skattedeklaration också. 

Kan man få rutavdrag utan inkomst?

Vilken lön behövs för att göra ROT-avdrag? Det är en vanlig fråga för den som vill göra skatteavdrag för renovering, tillbyggnad eller ombyggnad, eftersom din inkomst styr hur stort avdrag du kan göra.

Låt säga att du renoverar ditt hus för 300 000 kronor och arbetskostnaden är 170 000 kronor. Då får du göra det maximala ROT-avdraget på 50 000 kronor. Men för att göra ett sådant skatteavdrag krävs att du har betalat in tillräckligt med skatt för att avdraget ska kunna göras, eftersom ROT-avdraget är just en skattereduktion och inte ett bidrag eller en subvention.

När kan man använda rut?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Finns rotavdraget kvar 2023?

Rotavdrag är en skattereduktion som du kan få när du anlitar ett företag för renovering och underhåll hemma. Avdraget innebär att byggfirman du anlitar drar av 30 procent på kostnaden för arbetet direkt på fakturan. Du kan endast få avdrag på arbetskostnaden och inte på kostnader för material och andra kringliggande utgifter.  

Får man rutavdrag för fönsterputs?

Alla personer som uppfyller villkoren kan få upp till 50 000 kronor* i skattereduktion för utförda ROT-tjänster (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material. Du kan få skattereduktion för 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor totalt per år. Det innebär att någon som nyttjat ROT-avdraget fullt ut, och alltså får skattereduktion med 50 000 kronor, har köpt ROT-tjänster för totalt 166 666 kronor innan skatteavdrag.

Får man rutavdrag för Häckklippning?

För att kunna få rutavdrag måste du vara minst 18 år gammal och delvis eller helt bo i bostaden där arbetet utförs. Du måste även ha betalat skatt på minst 90 % av din årsinkomst i Sverige.

Avdraget per utförd tjänst är 30 % av arbetskostnaden och du får som mest göra rutavdrag med 75 000 kronor per år. Exakt hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket skatt du betalat.

Enkelt uppdelat får du rotavdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, medan rutavdrag gäller hushållsnära tjänster. För enklare reparationer ska du göra rutavdrag istället för rotavdrag.