:

Hur fyller man i blankett K12?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fyller man i blankett K12?
  2. Hur deklarera försäljning av utländska aktier?
  3. Hur deklarerar man förlust på aktier?
  4. Var hittar jag K4 blankett?
  5. Vad är skillnaden mellan K10 och K12?
  6. Måste man lämna K12 varje år?
  7. Måste man fylla i K4?
  8. Vad är en K4 blankett?
  9. Måste man deklarera aktier om man inte sålt?
  10. Måste man deklarera om man gått med förlust?
  11. När används blankett K12?
  12. Måste man skicka in K4-blankett?
  13. Vad menas med 3 12 regeln?
  14. Var deklarerar man aktieutdelning?
  15. Hur vet jag om jag behöver K4?

Hur fyller man i blankett K12?

Fysiska personer eller dödsbon som erhållit utdelning eller sålt okvalificerade aktier eller andelar i onoterade företag skall fylla i och lämna blankett K12. Delägare i en oäkta bostadsrättsförening skall också deklarera för sin andel på blankett K12.

Okvalificerade aktier och andelar är aktier och andelar som inte är kvalificerade, kvalificerade aktier och andelar är aktier och andelar i ett fåmansföretag som ägs av en aktieägare som är verksam i fåmansföretaget i betydande omfattning.

Utdelning på okvalificerade aktier och andelar skall till 5/6 (25 % skatt) beskattas i inkomstslaget kapital, om inte blankett K12 lämnas så måste utdelningen beskattas i sin helhet i inkomstslaget kapital (år 2018/2019).

Hur deklarera försäljning av utländska aktier?

Så här på våren brukar den stora utdelningssäsongen vara i gång. Kommer utdelningen från en svensk aktie har det för skatten betydelse på vilken sorts konto aktien sparas. Är det en vanlig depå så betalas 70 % av utdelning in på kontot och 30 procent i skatteavdrag. Den slutliga skatten fastställs sedan efter att inkomstdeklarationen granskats året efter, då Skatteverket ger besked om att det finns över- eller underskott på deklarantens skattekonto. Sparas aktien däremot på ett ISK betalas utdelningens bruttobelopp till investeringssparkontot vilket sedan beskattas enligt schablon.

Så här långt brukar de flesta tycka att beräkningen av skatt är relativt enkelt och hanterbart. Men det räcker med att lägga till en utländsk aktie för att även den som är mer erfaren inom skatter behöver stanna upp och tänka efter vad nettobehållningen av utdelningen blir för aktieägaren.

Men innan vi fördjupar oss i utländsk källskatt, skatteavtal, avräkning, restitution, CRS och TRACE, med mera, ska sägas att för svensk kapitalförsäkring och pensionsförsäkring är detta frågor som inte hanteras i innehavarens deklaration – i stället är det försäkringsbolaget som tillhandahåller försäkringen som får hantera detta.

Hur deklarerar man förlust på aktier?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

Var hittar jag K4 blankett?

Nu är det dags att deklarera. Du kan deklarera i Skatteverkets app eller e-tjänst, via sms eller telefon eller genom att skicka in pappersdeklarationen du fått i posten.

Vad är skillnaden mellan K10 och K12?

Det viktigaste att hålla reda på är om dina andelar (aktier) är kvalificerade eller inte:

  • Arbetar du i bolaget så är aktien kvalificerad och du ska använda K10-blanketten.
  • Arbetar du inte i bolaget så är aktien okvalificerad och du ska använda K12-blanketten.

Men det finns två ytterligare tillkommande regler att ta hänsyn till:

Måste man lämna K12 varje år?

K10-blanketten är en bilaga du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag lämnar in till Skatteverket tillsammans med din inkomstdeklaration. Ett fåmansbolag är (bland annat) ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre personer äger mer än 50% av rösterna för samtliga andelar i bolaget.

K10-blanketten kan i vissa situationer vara extra komplicerad och kräva att du tar hjälp av experter för att blanketten ska bli rätt ifylld. Exempelvis kan det röra sig om att det har kommit in nya delägare, att någon delägare har lösts ut eller att bolaget har förvärvat ett annat bolag.

Låt våra experter hjälpa dig med din deklaration!

Du som ska fylla i K10-blanketten är ägare till kvalificerade andelar i fåmansbolag. Att det ska vara ”kvalificerade” andelar innebär att du själv, eller närstående, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren, ska ha varit ”verksam i betydande omfattning” i bolaget.

En person ska alltid anses verksam i betydande omfattning om hans eller hennes arbetsinsatser har stor betydelse för vinstgenereringen i företaget.

Om du INTE är verksam i betydande omfattning i bolaget (och inte heller någon närstående) är andelarna du äger “okvalificerade”.

Utdelning och vinst vid försäljning av okvalificerade andelar beskattas då med 25%. Observera att det kan finnas situationer då andelarna i bolaget ändå är kvalificerade om du eller närstående är verksam i betydande omfattning i ett annat bolag. 

Det finns inget krav på att lämna in K12-blanketten om det inte har skett någon försäljning eller utdelning under året.

Måste man fylla i K4?

Om du under 2022 har sålt  teckningsrätter/uniträtter i vissa bolag (vilka bolag det gäller framgår av nedanstående lista) behöver du inte redovisa detta på bilaga K4.

Detta framgår i så fall av den specifikation som du har fått tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten är också redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Vad är en K4 blankett?

Du deklarera alltid för affärer och händelser som skedde under föregående år. Har du till exempel sålt en aktie under 2019 så deklarerar du försäljningen 2020.

Måste man deklarera aktier om man inte sålt?

Om det företag som du äger aktier i försätts i konkurs eller går i likvidation betraktas det som om du avyttrat (gjort dig av med) aktierna. En aktie anses avyttrad den dag det företag som gett ut aktien försatts i konkurs. Försäljningspriset för dina aktier är då noll kronor. Detta gäller oavsett vilket land företaget kommer ifrån.

Om företaget blivit likviderat får du normalt inte avdrag för förlusten förrän likvidationen är avslutad. Om du får utdelning i likvidationen, tar du upp det beloppet som försäljningspris.

Banker och kreditinstitut lämnar normalt en kontrolluppgift till Skatteverket när du sålt eller löst in aktier. På kontrolluppgiften får du information om försäljningspris för aktierna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många aktier du sålt och namnet på aktierna.

Måste man deklarera om man gått med förlust?

Reavinst, eller kapitalvinst, som det även kallas är den vinst du gör när du säljer din bostad för mer än du köpte den för. På vinsten ska du sedan betala skatt, så kallad vinstskatt. Vinstskatten är oftast 22% av vinsten på privatbostäder.

När används blankett K12?

I de flesta fall kan du inte öppna den ifyllnadsbara blanketten i webbläsaren. Du måste ladda ner den och själv spara den på din dator. Öppna den sedan i en pdf-läsare, exempelvis Acrobat Reader. Vissa webbläsare gör detta automatiskt men om det inte fungerar behöver du göra det själv.

Måste man skicka in K4-blankett?

Om du under 2022 har sålt  teckningsrätter/uniträtter i vissa bolag (vilka bolag det gäller framgår av nedanstående lista) behöver du inte redovisa detta på bilaga K4.

Detta framgår i så fall av den specifikation som du har fått tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten är också redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Vad menas med 3 12 regeln?

Det här är det regelverk som styr hur investeringar i fåmansbolag ska beskattas och däribland hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget eller för kapitalvinst vid försäljning av bolaget. Tidigare fanns bestämmelserna i tredje paragrafen, 12 momentet i lagen om statlig inkomstskatt, vilket gav namnet 3:12-reglerna. Även om bestämmelserna numera finns i inkomstskattelagen har namnet dröjt sig kvar.

Var deklarerar man aktieutdelning?

Jag ska göra en aktieutdelning från mitt företag och undrar hur det ska göras skattemässigt och vad man bör tänka på när jag tar ut en aktieutdelning till en egenföretagare och ensam ägare av aktiebolaget? Jag har jobbat ihop kapital genom att spara vinsterna under ett antal år och har en stor vinst innestående. Då jag p.g.a. husköp tvingas att göra en utdelning, vad behövs göras praktiskt för att detta ska bli korrekt mot myndigheterna samt för mig som företagare?

Hur vet jag om jag behöver K4?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).