:

Måste man vara folkbokförd där man studerar?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man vara folkbokförd där man studerar?
  2. Kan man folkbokföra sig utan adress?
  3. Vad krävs för att folkbokföra sig på en adress?
  4. Vad händer om man inte folkbokför sig?
  5. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  6. Måste man vara folkbokförd på samma adress för att vara sambo?
  7. Hur folkbokför sig hemlösa?
  8. Var ska jag folkbokföra mig om jag är hemlös?
  9. Har ingen bostad var Skriver man sig?
  10. Är det olagligt att inte vara folkbokförd där man bor?
  11. Kan någon annan ändra min folkbokföringsadress?
  12. Vilka räknas som hemlösa?
  13. Vad kostar det att ändra folkbokföringsadress?
  14. Var kan man sova om man är hemlös?
  15. Får man bidrag om man är hemlös?

Måste man vara folkbokförd där man studerar?

Senast ändrad: 24 maj 2023

Har du flyttat för att studera på SLU ska du vara folkbokförd på din studieort, om du inte läser på en distansutbildning. Fördelar med att vara folkbokförd på korrekt adress är bland annat att du kan söka bostadsbidrag och skaffa hemförsäkring.

Kan man folkbokföra sig utan adress?

Hej!Det låter som en knepig situation för dig och vi rekommenderar dig att vända dig till boendesektionen i kommunen du är skriven.

Tyvärr är det en risk som en andrahandsuthyrare tar när någon skriver sig på en adress. Enligt folkbokföringslagen måste alla vara folkbokförda. Det går inte att folkbokföra sig på en postbox, inte heller är poste restante en folkbokföring. Det handlar om var du får din post.

Vad krävs för att folkbokföra sig på en adress?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Vad händer om man inte folkbokför sig?

Kriminalvården ger inte ekonomiskt stöd till hyra eller andra utgifter under tiden du avtjänar ditt straff. Ibland är det möjligt att få hjälp med hyran från din kommuns socialtjänst.  Kontakta socialtjänsten i din hemkommun för mer information.

Om du ska vara borta en längre tid är det viktigt att kontakta till exempel banken om du har lån eller företag där du har abonnemang för att be om en betalningsplan. Du kan också behöva avsluta eventuella prenumerationer. 

I de fall du inte kommer att ha kvar din bostad behöver du ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket. Kommer du inte längre ha någon tydlig anknytning till en specifik bostadsadress folkbokförs du på den kommun där du har starkast anknytning.

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Måste man vara folkbokförd på samma adress för att vara sambo?

Flytta ihop & bli sambo

Hej, jag undrar om man är sambo om man inte är skriven på samma adress?

Hur folkbokför sig hemlösa?

Om du inte ska vara folkbokförd på kommunen, kontakta oss snarast möjligt för att anmäla var du bor. Det gör du enklast genom en flyttanmälan.

Var ska jag folkbokföra mig om jag är hemlös?

hejsan kommer bli hemlös om kort tid och undrar om man kan ha blankt i sin folkbokföring? eller få all post digitalt? då jag inte har råd med att bo någonstans och socialen inte hjälper. Och sen berg av skulder. Kanske kan tigga till mig en husvagn eller köpa en när jag sålt allt jag äger.

simon

Har ingen bostad var Skriver man sig?

Om du inte ska vara folkbokförd på kommunen, kontakta oss snarast möjligt för att anmäla var du bor. Det gör du enklast genom en flyttanmälan.

Är det olagligt att inte vara folkbokförd där man bor?

Så ser lagen ut sedan 2018, rapporterar Hem & Hyra.

Om du flyttar är det din plikt att göra adressanmälan till Skatteverket inom en vecka, men det går också bra att anmäla flytten till din nya adress i förväg.

Kan någon annan ändra min folkbokföringsadress?

Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Du som inte har e-legitimation kan göra flyttanmälan på en pappersblankett. Det finns ett digitalt formulär som hjälper dig att fylla i blanketten korrekt. Följ stegen i formuläret, skriv ut blanketten, skriv under och skicka in den till oss. Har du registrerat dig i tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du däremot inte anmäla din flytt på pappersblankett, utan endast i tjänsten Flyttanmälan.

Fyll i din blankett och skriv ut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan för barn ska göras av barnets vårdnadshavare. När du anmäler flytt i tjänsten ges den andre vårdnadshavaren möjlighet att snabbt och enkelt samtycka till barnets flytt i tjänsten Lämna samtycke.

Om du anmäler flytt på blankett och den andre vårdnadshavaren inte har skrivit under skickar Skatteverket istället ut en fråga per post till den andre vårdnadshavaren.

Vilka räknas som hemlösa?

Det finns många olika skäl till hemlöshet. Arbetslöshet, konkurser, skilsmässor, alkohol- eller drogmissbruk, familjevåld, mentala sjukdomar, bränder eller naturkatastrofer, brist på billigt boende och långvarig fattigdom.[8] Fattigdom är den minsta gemensamma nämnaren för de flesta orsakerna till hemlöshet.[9] Många som är hemlösa har varit fattiga länge och blivit hemlösa efter att ha förlorat en inkomst, eller tidigare haft skulder, något som många hyresvärdar inte vill ha hos sina hyresgäster.[8] Andra har varit bättre bemedlade men på grund av dåliga val eller andra omständigheter hamnat i fattigdom och hemlöshet.[10][11] Ytterligare en grupp är asylsökande eller migranter som har haft problem att ta sig in på arbetsmarknaden.[12][13] En försvårande omständighet är att många nybyggda bostäder är för dyra för personer med svag ekonomi, något som delvis orsakas av att politiker inte använder de bostadspolitiska verktyg som står till buds för att se till att fler billiga bostäder byggs.[14]

I Sverige har den så kallade psykiatrireformen som genomfördes 1995 kritiserats för att ha lett till ökad hemlöshet. En viktig del av reformen var att ge psykiskt funktionshindrade möjlighet att bo i egna lägenheter istället för på mentalvårdsinstitutioner, men många av dem klarade inte av det egna boendet och blev istället hemlösa.[källa behövs]

Enligt en undersökning i Storbritannien är de tre orsaker som flest hemlösa anger för att förlora sin tidigare bostad:[källa behövs]

De flesta av de hemlösa har traditionellt sett varit ensamstående män.[15][16] Men under 1980-talet ökade antalet familjer utan hem bland de hemlösa, framför allt familjer bestående av ensamstående kvinna med barn.[17] I Sverige finns det få undersökningar som studerat effekterna för de barn som tvingas befinna sig i hemlöshet med sina föräldrar.[källa behövs] Att vara hemlös kan för barnen innebära att de bor tillsammans med en eller båda föräldrarna på ett jourboende eller dylikt. Vad detta innebär för barnen på längre sikt är därför i stort sett okänt.[9]

Fysiska eller psykiska handikapp som försvårar vanliga arbeten är inte ovanliga bland hemlösa.[källa behövs]

Hemlösa hamnar ofta i en ond cirkel. Utan telefonnummer, hemadress eller en plats där man kan tvätta sig och byta kläder, är det svårt att få och behålla ett jobb eller ett nytt hem. Därtill skapas ett socialt utanförskap.[18] Trots det har vissa hemlösa arbeten. Men de flesta tvingas i brist på arbete söka sig andra sätt att skaffa pengar. Tiggeri är ett sätt, men på många platser är det olagligt - dessutom är inte alla tiggare hemlösa. Att bli gatuförsäljare, gatumusikant eller uppträda på andra sätt där andra människor går kan vara andra vis för hemlösa att skaffa sig pengar.

Det händer även att hemlösa blir misshandlade och mördade av andra människor.[19][20] 1983 hände det exempelvis i Japan att ett gäng pojkar misshandlade och dödade ett antal hemlösa.[19][20]

Vad kostar det att ändra folkbokföringsadress?

Att anmäla en adressändring till Svensk Adressändring AB (SvAAB) är gratis. Däremot är lagring eller eftersändning av post till den nya adressen avgiftsbelagd. Adressändring kan även göras hos skattemyndigheten men dessa uppgifter når inte postoperatörerna.

Det är viktigt att anmäla adressändring när man flyttar. Att anmäla adressändring till Skatteverket (ändring av folkbokföringsadress) kostar ingenting.

Var kan man sova om man är hemlös?

För två år sedan förlorade hon sin lägenhet efter att sambon, utan hennes vetskap, hade struntat i att betala hyran. De är inte längre ett par och numera är hon hemlös och  sover i trappuppgångar och källarutrymmen, där hon lyckas ta sig in.

Får man bidrag om man är hemlös?

Antalet hemlösa i Sverige ökar, och andelen utan missbruk, psykisk ohälsa eller andra sociala problem växer. Barn, äldre och ekonomiskt svaga faller offer för bostadsbristen och rasar mellan maskorna i det statliga skyddsnätet. Hur blev det så här?

Vi kan kalla henne Magda, kvinnan i 80-årsåldern som i flera år saknade ett hem och istället sökte skydd från Stockholms­nätterna på casinon och snabbmatsrestauranger. Magda hade inget missbruk, ingen psykisk ohälsa och inga sociala problem eller skulder. Istället var det när hennes dotter tillfälligt behövde jobba på annan ort som Magda tog ett ödesdigert beslut. Hon flyttade in i dotterns lägenhet. Det var låg hyra och så slapp dottern förlora kontraktet, var tanken.