:

Hur bokför man Vmb?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man Vmb?
  2. Hur räknar man Vmb?
  3. Vad menas med Vmb?
  4. Vad är Vmb moms?
  5. Hur man bokför?
  6. Hur räknar man Vinstmarginalbeskattning?
  7. När ska man använda Vinstmarginalbeskattning?
  8. Kan företag köpa av privatperson?
  9. Får man dra av momsen när man köper bil?
  10. Hur mycket är Vinstmarginalbeskattning?
  11. Kan man sköta bokföringen själv?
  12. Kan man göra sin egen bokföring?
  13. Vad är en bra vinstmarginal i procent?
  14. Hur får jag fram vinstmarginal?
  15. Hur beräknar man ett företags vinstmarginal?

Hur bokför man Vmb?

Ladda ner din gratis bokföringsguide och lär dig grunderna för att kunna göra din egen bokföring!

Hur räknar man Vmb?

Vinstmarginalbeskattning (VMB) betyder att du beräknar momsen på skillnaden mellan ditt försäljningspris och ditt inköpspris, istället för på hela försäljningspriset. VMB används av dig som som köper och säljer begagnade varor, till exempel antikviteter eller bilar. Men det kan också beröra dig som säljer resetjänster. 

Som säljare är du inte tvungen att använda vinstmarginalbeskattning (VMB) vid varje försäljning, utan du har alltid rätt att lägga på moms enligt de allmänna reglerna.

Normal VMB innebär att du tar skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset för varje enskild vara. Summan blir ditt beskattningsbara underlag (din vinstmarginal) som momsen sedan beräknas på.

Vad menas med Vmb?

Vinstmarginalbeskattning (VMB) innebär att vissa bolag som har verksamhet inom försäljning av konsthantverk, begagnade varor, antikviteter, samlarföremål samt förmedling av resetjänster har ett särskilt sätt att beräkna försäljning och moms.

Försäljningen beräknas på skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset med avdrag för moms. Vinstmarginalbeskattning förkortas till VMB och tillämpas av alla EU-länder. Lagtext framgår i I 9 a kap. mervärdesskattelagen (1994:200), ML Vinstmarginalen skall beräknas för varje vara separat.

Vad är Vmb moms?

2021-07-23

Har du hört talas om vinstmarginalbeskattning, eller VMB som det också brukar kallas? VMB har med moms och försäljning att göra. Om du till exempel ska sälja begagnade varor kan du nämligen i vissa fall beräkna momsen på skillnaden mellan ditt inköps- och försäljningspris – istället för bara försäljningspriset.

Hur man bokför?

Den frågan går egentligen inte att ge ett kort svar på eftersom löpande bokföring innehåller så många variabler. Ett kännetecken för bokföring, till skillnad från andra räknetal, är att beloppen på kredit- och debetsidan är lika stora. De båda sidorna ska ta ut varandra eftersom alla införda poster har en motpost. Här skiljer sig bokföring och redovisning åt. I vår artikel om redovisning kan du läsa att redovisning omfattar den totala summan av ett antal transaktioner som har gjorts under ett räkenskapsår. Ändamålet med löpande bokföring är istället att företag ska få en översikt över vilka skulder som finns i företaget och vilket kapital man har att röra sig med. En årsredovisning ger en bild över hela verksamhetsåret medan den löpande bokföringen visar hur företagets ekonomi ser ut i dagsläget.

Bokföring är alltså helt enkelt en sammanställning av en verksamhets inkomster och utgifter, eller intäkter och kostnader som det heter med bokföringstermer. I en bokföringsskyldig verksamhet måste varje affärshändelse bokföras. En affärshändelse kan till exempel vara ett köp, en försäljning, utbetalning av löner eller inbetalning av skatter. Varje affärshändelse måste styrkas av ett dokument som visar att transaktionen har genomförts, till exempel en faktura eller ett kvitto. I bokföringstermer kallas en sådan handling för verifikation.

Det korta svaret på den frågan är för att lagen säger det. Enligt svensk lag är alla juridiska personer, det vill säga aktiebolag, ekonomiska föreningar och handelsbolag bokföringsskyldiga. Bokföringsskyldigheten gäller även fysiska personer som bedriver en enskild näringsverksamhet (enskild firma). Hur en bokföring ska skötas är reglerat i Bokföringslagen (1999:1078).

Bokföringen ska skötas löpande och det vanligaste är att tillämpa dubbel bokföring. Dubbel bokföring innebär att ett belopp bokförs på två olika konton, en gång på kontot i debet och en gång på kontot i kredit. Vi kommer att gå igenom dubbel bokföring längre ner i artikeln. Enligt bokföringslagen ska kontanta in- och utbetalningar bokföras senast påföljande arbetsdag. För övriga affärshändelser gäller att de ska bokföras så snart som möjligt, men inte senare än påföljande månad. 

Bokföringen ska även utföras enligt god redovisningssed, det vill säga du ska följa gällande redovisningslagar och vedertagen praxis. Vedertagen praxis kan definieras om ett ofta använt eller ett allmänt accepterat tillvägagångssätt. Bokföringsnämnden har det övergripande ansvaret för utvecklingen av vad god redovisningssed är.

Hur räknar man Vinstmarginalbeskattning?

Företag som yrkesmässigt handlar med

får redovisa moms på vinstmarginalen, dvs på skillnaden mellan försäljningspris och inköpspris. Det är detta som kallas vinstmarginalbeskattning eller vinstmarginalmoms.

När ska man använda Vinstmarginalbeskattning?

När får jag använda vinstmarginalbeskattning?

Du får bara använda vinstmarginalbeskattning vid försäljning av varor om nedanstående tre förutsättningar är uppfyllda:

Kan företag köpa av privatperson?

Ja det finns inga restriktioner eller hinder att köpa från privatpersoner. Problemet uppstår aldrig för varor utan bara tjänster då du som köpare kan bli arbetsgivare om du köper en tjänst som innebär att privatpersonen ses som anställd av dig som företag. T.ex. när du som företagare låter en privatperson städa ditt kontor. Därför behöver säljaren visa upp f-skattebevis för att du som företagare ska vara säker på att du inte ska behöva betala arbetsgivaravgifter.

Köper du en vara riskerar du aldrig att behöva betala sociala avgifter för den du köper av. Många företag köper idag tjänster av frilansare och privatpersoner som jobbar extra med att översätta texter eller göra logotyper och liknande och dessa personer fakturerar utan moms och redovisar inkomster som hobbyverksamhet. Så det finns inga hinder för dig med enskild firma att köpa en vara eller tjänst från en privatperson.

"Medveten om att jag inte får dra momsen men får man göra köpet och ha transaktionen i bokföringen över huvud taget?"

Det problemet försvinner av sig självt eftersom det inte finns någon moms att dra av när säljaren inte är momsregistrerad = privatperson. Privatpersonen kan aldrig lägga på moms. Men den kan skriva en faktura i Excel eller motsvarande utan moms och sedan redovisa inkomsten i sin inkomstdeklaration som beskattas som inkomst av tjänst eller kapital beroende på vad det är för tjänst eller sak. Privatpersonen får en liknande situation som ett enkelt bolag eller UF-företag och en mer ingående beskrivning om regler, krav och skatter på privatpersonen går att läsa här.

Får man dra av momsen när man köper bil?

Momsen har en egen definition av begreppet personbil. Vägtrafikförfattningarna ligger till grund för hur begreppet personbil ska tolkas i momshänseende. Därutöver säger momslagen bland annat följande:

”Med personbil förstås även lastbil med skåpkarosseri och buss, om fordonets totalvikt är högst 3 500 kilogram. Detta gäller dock inte om lastbilens förarhytt utgör en separat karosserienhet.”

Anledningen till att det är viktigt att skilja personbilar från andra fordon är den avdragsbegränsning för ingående moms som finns för personbilar.

Hur mycket är Vinstmarginalbeskattning?

Ett företag är inte tvunget att tillämpa VMB vid varje försäljning av begagnade varor som inköpts och där momsavdrag inte skett vid inköpet. Man har alltid rätt att vid varje försäljning beräkna moms enligt de allmänna reglerna.

Det kan ibland vara intressant att välja den metoden om man säljer den begagnade varan till en köpare som har rätt att göra momsavdrag på den vara som säljs.

Programmet hanterar enbart bokföring av inköp och försäljning av begagnade varor etc där företaget får och vill beräkna momsen enligt reglerna om s k normal VMB.

Normal VMB används när företaget köper och säljer varor där vinstmarginalen (försäljningspris minus inköpspris) kan identifieras på varje enskild vara, exempelvis vid köp och försäljning av begagnade bilar, båtar eller enstaka antikviteter.

När du ska registrera köp av VMB-varor i programmet använder du utbetalningstypen Inköp av VMB-varor.

Kan man sköta bokföringen själv?

Att företagets bokföring är korrekt utförd har en avgörande betydelse för verksamhetens utveckling och tillväxt. Ordning i ekonomin visar nämligen hur framgångsrikt ditt företag är. Med hjälp av siffrorna kan du snabbt upptäcka negativa trender och sätta in de nödvändiga åtgärderna i tid, innan de blir ett stort problem.

Alla som driver näringsverksamhet måste enligt Bokföringslagen (1999:1078) upprätta en bokföring, oberoende av verksamhetens omfattning eller företagsform. En del aktiebolag måste även ha en revisor enligt lagen.

Om du inte har koll på de lagar och regler som gäller företagets bokföring är risken stor att du faktiskt begår ett bokföringsbrott. Samtidigt kan du få en falsk bild av företagets ekonomi, vilket kan leda till betalningssvårigheter och i värsta fall konkurs. Om du inte har tid eller möjlighet att lära dig alla bokföringsregler kan det därför vara en god idé att anlita en redovisningsbyrå.

Kan man göra sin egen bokföring?

Har du bolagsformen enskild firma, eller enskild näringsidkare som det också heter, innebär det att du behöver bokföra. Enligt svensk lag är du skyldig att bokföra och det finns regler och riktlinjer för hur din bokföring ska skötas. Du är helt enkelt bokföringsskyldig. Det är du, som fysisk person, som den enskilda firman är registrerad på som är skyldig till att bokföringen görs korrekt.  I denna artikel går vi igenom hur bokföring i enskild firma fungerar och hur du ska tänka kring valet av bokföringsprogram för enskild firma. 

  • Skilj på din egen ekonomi, som privatperson, och företagets ekonomi
  • Bokför löpande, det är lätt att skjuta fram bokföringen
  • Även som enskild firma är du skyldig att göra ett årsbokslut
  • Du måste kunna uppvisa din bokföring och underlag (kvitton mm) efter minst 7 år efter att den är genomförd

Företagets bokföring skall i slutändan sammanfattas i ett årsbokslut som Skatteverket vill ta del av, och då är det viktigt att allt stämmer så du inte blir exempelvis betalningsskyldig. Som enskild firma kan du göra ett så kallat förenklat årsbokslut. Detta kan du endast göra om du använder dig av kontantmetoden.

Vad är en bra vinstmarginal i procent?

Vinstmarginal är ett nyckeltal (marginalmått) som visar hur stor vinsten per omsättningskrona är. Det kan även definieras som storleken på vinsten innan räntebärande kostnader, vilket innebär att vinstmarginalen beräknas före skatt.

Vid beräkning av vinstmarginalen tas ingen hänsyn till hur företaget har finansierat sin verksamhet och därmed inte hur väl företaget har lyckats. Vinstmarginalen är därför som mest användbar för att mäta vinsten av en hel marknad eller i en analys av konkurrenter.

Hur får jag fram vinstmarginal?

Vinstmarginal är ett nyckeltal som används för att bedöma ett företags lönsamhet. Ofta används det för att jämföra olika företag inom samma bransch. Vinstmarginalen tar inte hänsyn till hur företaget är finansierat. För att få en full bild av hur lönsamt ett företag är kan exempelvis räntabilitet på eget kapital användas som ett kompletterande nyckeltal. 

Hur beräknar man ett företags vinstmarginal?

Vinstmarginal är ett nyckeltal (marginalmått) som visar hur stor vinsten per omsättningskrona är. Det kan även definieras som storleken på vinsten innan räntebärande kostnader, vilket innebär att vinstmarginalen beräknas före skatt.

Vid beräkning av vinstmarginalen tas ingen hänsyn till hur företaget har finansierat sin verksamhet och därmed inte hur väl företaget har lyckats. Vinstmarginalen är därför som mest användbar för att mäta vinsten av en hel marknad eller i en analys av konkurrenter.