:

Vad heter aktiebolag i Spanien?

Innehållsförteckning:

  1. Vad heter aktiebolag i Spanien?
  2. Vad krävs för att starta företag i Spanien?
  3. Vad kostar det att starta företag i Spanien?
  4. Vilka aktiebolag finns det?
  5. Vilka företag är aktiebolag?
  6. Hur mycket skatt är det i Spanien?
  7. Hur mycket måste man tjäna för att starta företag?
  8. Vad heter Ab i andra länder?
  9. Är LLC samma som aktiebolag?
  10. Vad heter AB i andra länder?
  11. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  12. Hur mycket billigare är det att bo i Spanien?
  13. Vad är bolagsskatten i Spanien?
  14. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  15. Hur betalar man ut lön till sig själv aktiebolag?

Vad heter aktiebolag i Spanien?

Bolagsformerna påminner mycket om de svenska. För den som vill bedriva verksamheten i mindre skala rekommenderas den enskilda firman. Vid mer omfattande verksamhet rekommenderas att ett bolag bildas. Att rekommendera en speciell företagsform bygger i stort på samma förutsättningar som i Sverige.

Lämplig för mindre omfattande verksamhet. Ägarens privatekonomi sammanfaller med rörelsens. Ägaren betalar sociala kostnader för sig själv med drygt 2.000 euro (ca 1.700 kr) varje månad från och med den tidpunkt när ekonomisk verksamhet startas. Skatt betalas preliminärt med 20 % av varje kvartals vinst. Vid årets slut läggs den skattskyldiges alla inkomster samman och avstämning sker mot den preliminärt betalda skatten. Inkomstskatten är progressiv, dvs ju högre årlig inkomst ju högre skatt. Moms (IVA) betalas kvartalsvis. Personligt betalningsansvar finns för såväl rörelsens som privatpersonens skulder och åtaganden. Bokslut upprättas kalenderårsvis och första året måste avslutas den 31 december hur kort året än blir.

Vad krävs för att starta företag i Spanien?

Oavsett företagsform så måste det registreras. Är det en enskild firma så gör du det hos Skattemyndigheten. När du då registrerar företag så ska du kunna uppvisa ditt spanska personnummer (NIE), pass, samt ifyllda registreringsblanketter. Är alla papper i sin ordning så går registreringen snabbt. När du har fått ditt företag registrerat så ska du även anmäla dig till Försäkringskassan för inbetalning av ett fast månadsbelopp per månad som täcker sjukvård och viss pension.

Om du vill bilda ett bolag i Spanien så måste du ha ett spanskt ID för utländska medborgare. Sedan ska du lämna in din bolagsansökan till Nationalpolisen i Spanien, alternativt på spansk ambassad/konsulat i Sverige. Bolagsnamnet kan du ansöka om hos Registro Mercantil Central (Handelsregistret). En bolagsbildning sker inför en Notarie som är den person som upprättar alla handlingar. Du måste även ha bankintyg på insatta medel, minst då 3000 euro samt att du även ska ha med dig namncertifikat samt pass, båda i original.

När du sedan får bolagshandlingarna från Notarien så ska du ansöka om organisationsnummer hos skattemyndigheten. Handlingarna måste sedan lämnas till Handelsregistret för slutlig registrering och det inom 30 dagar från bolagsbildningen. Det tar cirka 2 månader att göra alla dessa delar och du bör ha hjälp via en erfaren revisor eller advokat.

Vad kostar det att starta företag i Spanien?

Att som svensk starta ett företag i Spanien, eller varför inte Costa Del Sol, är en bra idé, och svårt är det inte. Här berättar vi hur det går till.

Vilka aktiebolag finns det?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.

Vilka företag är aktiebolag?

Ett aktiebolag är en företagsform som bildas av en eller flera grundare och är en juridisk person. Det innebär att bolaget har samma rättsliga rättigheter och skyldigheter som en fysisk person, men grundarna och ägarna är inte själva ansvariga för de skulder och åtaganden som bolaget har. Ägarna i aktiebolaget riskerar därför inte att förlora mer än det kapital som de själva har satsat i bolaget. Det satsade ägarkapitalet delas upp i lika stora andelar, aktier. En akties kvotvärde räknas ut genom att dividera det totala aktiekapitalet med det totala antalet aktier.

För att starta ett aktiebolag krävs en aktiekapital på 25 000 kronor, vilket är en sänkning från 50 000 kronor som gällde innan 2020. Om det är ett publikt aktiebolag krävs 500 000 kronor. Ett aktiebolag ska bestå av aktieägare, en styrelse, verkställande direktör, ordförande och en firmatecknare. Dessutom ska det ha en godkänd eller auktoriserad revisor.

Aktiebolag är bokföringsskyldiga och ska varje år skicka in en årsredovisning till Bolagsverket och styrelsen måste upprätta en aktiebok över företagets aktieägare.

Ett aktiebolag styrs av en bolagsstämma som är det högsta beslutande organet. I stämman fattar aktieägarna beslut om hur aktebolaget ska skötas utifrån de regler och lagar som finns i bolagsordningen och aktiebolagslagen.

Hur mycket skatt är det i Spanien?

Många anser att Spanien är det bästa landet att flytta till som pensionär och varje år tar ca 15 000 svenskar steget till ett liv i värmen. De många soldagarna i kombination med förmånliga skatter och låga levnadsomkostnader gör att du kan få en riktigt behaglig tillvaro här även om din pension från Sverige inte är så hög.

Olika pensionsinkomster beskattas olika i Spanien. Det dubbelbeskattningsavtal som gäller mellan Sverige och Spanien i kombination med en rad förmånliga avdrag gör dock att din totala inkomst efter skatt alltid blir högre än om du hade bott kvar i Sverige.

Hur mycket måste man tjäna för att starta företag?

 för att starta ett privat aktiebolag. Betala in aktiekapitalet till banken. Be banken om ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt. Skicka in det intyget till Bolagsverket tillsammans med anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning. 

Du ska skicka in din anmälan om att registrera aktiebolaget till Bolagsverket. Använd e-tjänsten Mina sidor om du har en e-legitimation

.  Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet. 

Om du använder e-tjänsten Mina sidor kan du välja enkel eller detaljerad anmälan. Den enkla anmälan kan du till exempel välja om ditt aktiebolag bara har en ägare  och inte någon revisor

Vad heter Ab i andra länder?

All aktiebolag are divided into two categories: private limited companies and public limited companies. The name of a private limited company may not contain the word publikt ("public") and the name of a public limited company may not contain the word privat or pvt. ("private").[1]

Är LLC samma som aktiebolag?

Stegen är okomplicerade och otydliga. Tänk på att samråd med intressenter är av största vikt när du gör hela registreringsprocessen.

Det är kardinal att göra en åtskillnad mellan de två.

Det som kommer innan man startar ett företag är att utforska båda enheterna för att förstå vilken som passar mina behov. Först bör du veta att ett aktiebolag inte har. I en LLC, den formation behöver en eller flera affärspartners, så kallade medlemmar, som upprättar ett driftsavtal och lämnar in bolagsordningen. Här fördelas vinster och förluster mellan medlemmarna beroende på deras aktiekapital.

Däremot bildas ett företag genom att lämna in en memorandum och bolagsordning. Detta inkluderar namnen på alla aktieägare, styrelseledamöter och företagssekreterare. Ett företag är en separat juridisk enhet som innebär att ansvaret inte övergår till sina aktieägare till skillnad från i ett LLC. Ett företag är en juridisk person som kan betala sina egna skulder.

Vad heter AB i andra länder?

bolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet motsvarar de aktier som aktieägarna har som bevis för att de äger bolaget. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för verksamheten. En revisor måste värdera egendomen för att du ska kunna använda den som aktiekapital. 

Vad är nackdelen med aktiebolag?

Ett aktiebolag är en egen juridisk person vilket betyder att företaget kan äga tillgångar, ingå avtal och ådra sig skulder. Som ägare i ett aktiebolag har du inget personligt ansvar att betala eventuella skulder i företaget. Om företaget går omkull riskerar du bara att förlora det satsade kapitalet. En enskild firma är däremot inte en egen juridisk person, vilket innebär att företagaren är obegränsat ansvarig för firmans ekonomi – och därmed eventuella skulder. Om en enskild firma går omkull finns med andra risken att även du som privatperson försätts i personlig konkurs.

Det är också lättare att hålla isär din privatekonomi och företagets ekonomi i ett aktiebolag eftersom de redovisas i två separata deklarationer – du deklarerar dina inkomster som privatperson i Inkomstdeklaration 1, och bolagets inkomster deklareras i Inkomstdeklaration 2. I en enskild firma deklarerar du både din privatekonomi och företagets ekonomi i Inkomstdeklaration 1.

En annan aspekt av det ekonomiska ansvaret är hur mycket du känner att du kan “våga” satsa på företaget. Att till exempel investera i utrustning som är nödvändig för din verksamhet, men som det kommer ta ett tag innan du eventuellt kan räkna hem, kan vara riskabelt när du är personligt ansvarig för ekonomin. Om du planerar att göra sådana satsningar, är det säkrare att göra dem i ett aktiebolag.

En av de kanske största fördelarna med aktiebolag är att du har möjlighet att plocka ut utdelning ur bolaget. Det innebär att du, utöver din månadslön, tar ut en del av verksamhetens överskott, vilken oftast sker i samband med bokslut. Fördelen med utdelning är att den beskattas lägre än den “vanliga” lönen så länge den beskattas i inkomstslaget kapital, vilket innebär en skattesats på 20 procent upp till ett visst gränsbelopp (195 250 kronor 2023 enligt förenklingsregeln i 3:12-reglerna). Utdelning utöver gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst och kapital, beroende på hur mycket du överskrider gränsbeloppet.

Något som är viktigt att tänka på dock är att utdelning inte ligger till grund för varken pension, sjukpenning eller föräldrapenning – vilket vanlig lön gör. Vill du maximera både trygghet och pengar i plånboken är ofta en kombination mellan utdelning och lön att föredra.

Hur mycket billigare är det att bo i Spanien?

Innan du flyttar till Spanien är det en bra idé att ta reda på vad det kostar att bo i det landet, och det gör vi nu på direkten.

Vad är bolagsskatten i Spanien?

Nedanstående skatteändringar kan resultera i betydande besparingar för utländska köpare, särskilt för fastigheter med högre värde.

  • Förutom dessa skattesänkningar erbjuder Andalusien också lägre inkomstskatt, förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt än de flesta andra regioner i Spanien.Inkomst-skattesatsen kommer att sänkas till den lägsta nivån på 9,5 procent, det minimikrav som krävs enligt spansk lag.
  • Förmögenhetsskatten (Impuesto Sobre el Patrimonio (IP) slopas som tidigare nämnt helt.
  • Skattesatserna för arv och gåvor har sänkts till mellan 7 och 26 procent. Enligt den andalusiska regeringens beräkningar innebär detta att den marginella skattesatsen inte kommer att överstiga 45 procent. Fram till nu kunde den uppgå till 70 procent.
  • Fastighetstransfer eller överlåtelseskatt kommer att förbli på den nuvarande låga nivån på 7 %, medan notariella handlingar kommer att fortsätta att beskattas på den nuvarande nivån av 1,2 %.
  • Fastighetstransaktionsskatt (PTT) har minskats från en skala på 8 % till 10 % till en fast ränta på 7 % för alla försäljningspriser. Detta gäller endast återförsäljningsfastigheter.
  • Stämpelskatt (AJD) har minskats från 1,5 % till 1,2 % för alla försäljningspriser. Detta gäller endast nybyggda fastigheter. Dessa skattesänkningar gällde först till den 31 december 2022 men har förlängts på obestämd framtid.

Obs. Var medveten om att dessa lagar och regler ständigt förändras. Det är viktigt att rådfråga en auktoriserad skatterådgivare eller expert som är bekant med både spanska och svenska skattelagar för att säkerställa fullständig efterlevnad och optimera din skattesituation.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet. 

Hur betalar man ut lön till sig själv aktiebolag?

Du som har ett aktiebolag kan vara anställd i den egna verksamheten. Och så länge du tar ut lön eller andra förmåner betraktas du som anställd. Därför måste aktiebolaget vara registrerat som arbetsgivare, även om du är den enda som arbetar för företaget.

Att bestämma när det är dags att börja ta ut lön för det arbete du lägger ner i företaget kan vara svårt. Många nya företagare försöker först få igång verksamheten så att inkomsterna blir regelbundna. Och det är viktigt, för en stabil ekonomisk grund ger möjlighet till investering, tillväxt och stöd vid oförutsedda kriser.

Du som har ett aktiebolag kan vara anställd i den egna verksamheten. Och så länge du tar ut lön eller andra förmåner betraktas du som anställd. Därför måste aktiebolaget vara registrerat som arbetsgivare, även om du är den enda som arbetar för företaget.

Att bestämma när det är dags att börja ta ut lön för det arbete du lägger ner i företaget kan vara svårt. Många nya företagare försöker först få igång verksamheten så att inkomsterna blir regelbundna. Och det är viktigt, för en stabil ekonomisk grund ger möjlighet till investering, tillväxt och stöd vid oförutsedda kriser.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att lönen ligger till grund för andra sociala förmåner som till exempel sjuk- och föräldrapenning samt A-kassa. Olyckor kan hända snabbt och det ska kännas tryggt att veta att du är försäkrad och kan få inkomster även om du blir sjuk eller skadas. I längden avgör lönen även din pension som är inkomstgrundad.