:

Måste jag informera min arbetsgivare om bisyssla?

Innehållsförteckning:

  1. Måste jag informera min arbetsgivare om bisyssla?
  2. Hur mycket får man tjäna på en bisyssla?
  3. Kan chefen neka bisyssla?
  4. Är hobby en bisyssla?
  5. Kan arbetsgivare förbjuda bisyssla?
  6. Får man jobba på två jobb samtidigt?
  7. Hur mycket får man tjäna på sin hobby utan att betala skatt?
  8. När räknas det som hobbyverksamhet?
  9. Vad säger lagen om bisyssla?
  10. Vad är inte en bisyssla?
  11. Hur beskattas bisyssla?
  12. Vad anses som bisyssla?
  13. Kan arbetsgivaren neka extrajobb?
  14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  15. Måste man registrera sin hobbyverksamhet?

Måste jag informera min arbetsgivare om bisyssla?

Övrigt/annat

Hej! Jag jobbar heltid på en industri med skiftarbete där jag är fastanställd/tillsvidareanställd. Jag har sökt ett extra jobb inom hemtjänsten som innebär bara kvällsarbete efter mitt nuvarande jobb. På mitt fastanställda jobb jobbar jag ena veckan: 05.45-14.15 må-fr. Andra veckan jobbar jag: 14.00-22.00 må-to, 14.00-19.25 Fr. Jag har lagt in på hemtjänsten att jag kan jobba dubbelt den veckan som jag jobbar dagtid på mitt vanliga fasta jobb för då kan jag ta ett kvällspass och det passet börjar 15.30-22.00 må-fre. Sen är jag ledig helgen och tar inga pass alls där. Veckan därpå när jag jobbar på mitt vanliga fasta jobb 14.00-22.00 så tar jag inga pass alls men på helgen där kan jag ta två kvällspass som då börjar 15.30-22.00.

Hur mycket får man tjäna på en bisyssla?

För att extraarbete ska räknas som bisyssla krävs följande:

  • man har haft det vid sidan av att du arbetat heltid* varje månad i minst tolv månader före arbetslösheten
  • man tjänat högst 3 060 kronor per vecka i extraarbetet (gäller enbart anställning, har man eget företag - kontakta oss)
  • extraarbetet inte hindrar från att ta andra heltidsarbeten och
  • att man inte utökar bisysslan under arbetslösheten

*Har man förkortat arbetstiden med stöd av 3§ föräldraledighetslagen räknas det ändå som heltid. Detsamma gäller om veckoarbetstiden med högst fem timmar understigit den för yrket normala arbetstiden för heltidsarbete.

  • Ansök om att få bisysslan godkänd samtidigt som du söker a-kassa. 
  • Anställning Skicka in Arbetsgivarintyg. Begär det av arbetsgivaren i Mina sidor.
  • Företag Fyll i formuläret Frågor för företagare i Mina sidor.
  • Kan chefen neka bisyssla?

    Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Jag uppfattar din fråga som att du vill veta ifall det är okej att ha bisysslor vid sidan av sitt jobb och om det isåfall finns någon begränsning på antalet bisysslor en kan ha. Samt om regleringen är olika beroende på om man är offentligt eller privat anställd (med kommun antar jag att du menar offentligt anställd).

    Är hobby en bisyssla?

    Redovisning av bisyssla sker i Primula, under Min sida/bisyssla.

    En bisyssla är i princip allt som en statligt anställd arbetstagare tillfälligt eller permanent ägnar sig åt vid sidan av sin anställning och som inte kan hänföras till privatlivet. Det kan innebära att man arbetar extra i en anställning, utövar uppdrag, bedriver egen verksamhet eller andra aktiviteter vid sidan av sitt ordinarie arbete. I dagligt tal betecknas bisyssla ibland som ”extraknäck”, dvs verksamhet vid sidan av huvudanställningen. Begreppet bisyssla är inte uttryckligen definierat i lag eller avtal.

    Kan arbetsgivare förbjuda bisyssla?

    Får en arbetsgivare förbjuda bisysslor i anställningsavtalet? Jag har fått jobb som receptionist, och står i begrepp att skriva på anställningsavtalet. Där finns en klausul om att jag måste be om godkännande innan jag kan jobba med något som helst annat. Men jag vill gärna behålla mina andra bisysslor på helger och kvällar, för att dryga ut kassan. När jag informerar om dessa bisysslor säger de nej, med hänvisning till att de vill att jag skall vara utvilad på måndagmorgnarna.

    Det korta svaret på din fråga är: ja, det har en arbetsgivare rätt till att göra. Frågan om s.k. bisysslor bedöms lite olika beroende på om du arbetar inom den offentliga eller den privata sektorn. Avser anställningsavtalet offentlig anställning finns flera bestämmelser i lag, främst då i lag (1994:260) om offentlig anställning (LOA) samt i anställningsförordningen (1994:373). I t.ex. 7 § LOA sägs det uttryckligen att en arbetstagare inte får inneha bisysslor som till äventyrs kan ”rubba förtroendet” för honom/henne eller skada arbetsgivarens anseende. Arbetstagaren har en skyldighet att fortlöpande informera arbetsgivaren om sådana sysslor. Tillkommer gör också bestämmelser främst i kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden av, men också från det enskilda anställningsavtalet. Inom privat sektor finns inte samma lagreglering. Här råder mer eller mindre avtalsfrihet. Återigen är det kollektivavtalet som arbetsgivaren tecknat med en arbetstagarorganisation som är den främsta rättskällan men frågan kan även här få en närmare reglering i anställningsavtalet. I Arbetsdomstolens (AD) praxis har frågan om bisysslor och en arbetsgivares möjlighet att förbjuda en arbetstagare hos denne att utöva sådana kommit att behandlas utförligt. Av särskilt intresse för ditt fall är här framförallt AD:s avgöranden AD 27/1999 och AD 69/1985. Även fast dessa rör offentligt anställda klargör det frågan på så vis att AD i båda fallen har kommit fram till vissa principiellt viktiga ståndpunkter vad gäller avtalsreglerade bestämmelser om bisysslor. I målen har domstolen kommit att betrakta arbetsgivarens möjlighet att ställa upp sådana ”hinder” för sina anställda som en ”full diskretionär rätt”. Med detta menar man att det är arbetsgivaren ensam som bedömer vad en acceptabel bisyssla för en anställd är. Arbetsgivarens fria prövningsrätt är inskränkt endast så till vida att den inte får utnyttjas på ett godtyckligt eller annars otillbörligt sätt. Om alltså ett företag du har tagit anställning på anser att dina övriga åtaganden efter en bedömning kommer att påverka din arbetsprestation hos dem kan de utnyttja denna sin avtalade rättighet och kort och gott förbjuda dig att fortsätta dessa. Att inte följa detta krav kan mycket väl resultera i en uppsägning, en åtgärd som arbetsgivaren – med ovan anförda inskränkningar i minnet – alltså har full rätt att vidta.

    Får man jobba på två jobb samtidigt?

    Illustration: GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

    Arbetstid. Jag bor hemma hos mina föräldrar och behöver inte handla, laga mat eller tvätta. Jag vill därför arbeta all min vakna tid eftersom jag sparar pengar till ett husköp. Hur många timmar i veckan får jag som mest jobba? Varför får jag inte jobba hur mycket jag själv vill? Om jag har olika arbeten, kan jag jobba mina timmar i Sverige och ta ett extra jobb i Danmark?

    Hur mycket får man tjäna på sin hobby utan att betala skatt?

    • Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.
    • Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott (förlust) men du måste spara alla underlag för verksamheten.
    • Om du inte får någon vinst och det blir underskott ett år får du spara det och dra av det från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
    • Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.

    Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.

    När räknas det som hobbyverksamhet?

    Det är lätt att tro att en hobbyverksamhet är ett jobb som man också tycker är väldigt roligt, men det är ett riktigt begrepp och det finns regler att förhålla sig till.

    Vad säger lagen om bisyssla?

    Sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats” säger hon.

    Kriminalvården och Arbetsförmedlingen ändrar formerna för sitt samarbete kring klienterna. I fortsättningen ska arbetsförmedlarna utgå från frivårdskontoren, och inte längre arbeta på anstalterna.

    Kvinnor har gått om män när det gäller ledande befattningar i staten, om man räknar bort Försvarsmakten.

    Myndighetschefer bör kunna vara kvar på sin post lika länge som andra anställda, det vill säga till 69 års ålder. Det skriver regeringen i budgetpropositionen. 

    Trots kriget i Ukraina fortsätter STs samarbete med sin systerorganisation i landet. Nyligen genomfördes en utbildning för unga fackliga ledare i Uzhgorod, på gränsen till Slovakien och Ungern.

    Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.

    Vad är inte en bisyssla?

    • 7 § lagen om offentlig anställning, förtroendeskadlig bisyssla och
    • 3 kap. 7 § högskolelagen, så kallad FoU-bisyssla.

    Därutöver finns det regler i de statliga kollektivavtalen, till exempel villkorsavtalen.

    Hur beskattas bisyssla?

    Hej,

    Jag har en bisyssla som genererar i snitt 7.000 kr / månad som det ser ut nu. Är anställd så företaget löser allt vad gäller arbetsgivaravgifter, försäkringar med mera. Valde att börja så här då jag inte visste om det var en bisyssla som skulle vara gångbar utifrån tid och energi men nu 6 månader senare så har det inte varit några problem utan snarare bara positivt.

    Vad anses som bisyssla?

    En bisyssla är i princip alla sysslor vid sidan av anställningen, som inte kan hänföras till privatlivet. Det kan innebära att man arbetar extra i en anställning, utövar uppdrag eller bedriver egen verksamhet vid sidan av ordinarie arbete. Det är utan betydelse om bisysslan ger ekonomisk ersättning eller inte.

    Huvudregeln är att statligt anställda själva bestämmer över sin fritid och att bisysslor därmed är tillåtna. Det finns dock vissa undantag (se nedan).

    I Högskolelagen finns för lärare en särskilt angiven rätt till bisyssla. En lärare vid en högskola får vid sidan av sin anställning syssla med verksamhet som avser forskning eller utvecklingsarbete inom anställningens ämnesområde, så kallad FoU-bisyssla, om läraren inte skadar allmänhetens förtroende för högskolan.

    Kan arbetsgivaren neka extrajobb?

    En bisyssla kan beskrivas som något som du som anställd ägnar dig åt vid sidan av din anställning och som inte kan hänföras till privatlivet, till exempel annan anställning, men också uppdrag av diverse slag och eget företag.

    Du har genom ditt och eventuellt en lojalitetsplikt mot din arbetsgivare och kan vara skyldig att samråda med arbetsgivaren innan du ägnar tid åt en bisyssla. Detta då dina bisysslor kan komma i konflikt med bestämmelserna i kollektivavtal och ditt anställningsavtal. 

    Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

    Swish är en mobilapp för att göra betalningar mellan privatpersoner eller mellan privatpersoner och företag i Sverige.

    Det är en betaltjänst med vilken du både kan skicka pengar från och ta emot pengar till ditt bankkonto genom att använda din mobiltelefon. Swish är en helt kostnadsfri och säker betalmetod.

    Med detta betalsätt är det möjligt att skicka och ta emot pengar med direkt överföring. Allt som behövs är en smartphone och ett bankkonto i en svensk bank.

    Swish lanserades i december 2012. På den tiden fungerade det endast som en betalmetod mellan privatpersoner. Det var då nästan en revolutionerande uppfinning som gjorde det lätt att snabbt skicka pengar direkt mellan olika konton utan att de behöver vara i samma bank.

    Sommaren 2014 blev Swish tillgängligt även för företag och organisationer. Den 18 januari 2016 kom Swish för e-handlare. Genom att erbjuda möjligheten att ta betalt med Swish var det många webbutiker som kunde öka omsättningen tack vare att det blev lättare för kunderna att handla på nätet.

    2017 kom QR-koder för Swish så att betalningar skulle bli ännu enklare – både i fysiska butiker och online.

    För att ändra din Swish-gräns behöver du logga in i din internetbank. Där går du till dina inställningar och vidare till Swish. Du har möjlighet att ändra hur stort belopp du ska kunna föra över per vecka.

    Hos de flesta banker finns även möjligheten att lyfta gränsen för högsta tillåtna överföring till 150 000 i ett dygn.

    Alla svenska banker som stödjer Swish har en eller flera beloppsgränser för överföringar. Ofta är det en gräns på 3000 – 5000 kronor för en sjudagarsperiod. Dessutom kan det finnas en gräns för hur mycket du kan föra över per överföring.

    Måste man registrera sin hobbyverksamhet?

    Det här med inkomst från hobbyverksamhet ger upphov till många frågor, speciellt beträffande beskattningen. Många har idag hemsidor eller små internetshoppar/webbshoppar och liknande som ger några kronor extra i månaden. Många har det mest som en hobbyverksamhet och man kanske tjänar lite pengar på Adsense annonser och liknande. Dessa inkomster måste tas upp i deklarationen och beskattas. Det råder en del förvirring på området. En allmänt förekommande "sanning" som cirkulerar är att man får tjäna upp till 10000 Kr utan att behöva skatta för det. Det kanske är någon gammal regel, men idag måste man skatta redan från första kronan om det är fråga om regelbunden försäljning som ger intäkter.

    Detta betyder i klartext att gör du vinst på 10K, har kostnader på 2K så ska du skatta på 8K. Det betyder även att säljer du för 10 Kr (intäkt) och har kostnader på 9 Kr så har du en vinst på 1 Kr. Då måste du fortfarande skatta på den enda kronan i vinst enligt rådande regelverk. Det finns inget formellt fribelopp för skatten på vinst i hobbyverksamhet, bara för momsregistreringen.

    I praktiken finns ett fribelopp på grund av grundavdraget som gör att tjänar man totalt sett en inkomst och vinst under året under 18800 blir det ingen skatt.

    Om du håller på med något för att du tycker det är kul och stimulerande som ibland ger några kronor i vinst, då är det en hobby. Men om du t.ex. bygger hemsidor för att tjäna pengar och syftet i första hand är att det ska ge pengar snarare än att du bygger för att du tycker det är kul, då beskattas vinsten som näringsverksamhet. Hur du än gör så kommer vinsten beskattas.