:

Vad är en Taxeringsenhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Taxeringsenhet?
  2. Vad menas med taxering?
  3. Hur räknar man ut taxeringsvärdet?
  4. Hur mycket skatt betalar man på taxeringsvärdet?
  5. När blir man taxerad ägare?
  6. När är taxeringsåret?
  7. Hur många procent är taxeringsvärdet?
  8. Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?
  9. Hur vet jag taxeringsvärdet på mitt hus?
  10. Hur hittar jag taxeringsvärdet på mitt hus?
  11. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  12. Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?
  13. Kan man äga en fastighet utan lagfart?
  14. Hur många ägare kan en fastighet ha?
  15. Vad är skillnaden på taxeringsår och inkomstår?

Vad är en Taxeringsenhet?

Min skogsdata är en rapport som visar upp information från myndigheternas register om en eller flera fastigheter. Exempel på det är kartor, ägarförhållanden, arealfördelning, utförda avverkningar, hänsynskrävande objekt och ärenden.

Arealfördelningen stämmer inte, varför?

Vad menas med taxering?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Hur räknar man ut taxeringsvärdet?

Taxeringsvärdet är det samlade beräknade värdet av en fastighet. Det är Skatteverket som beräknar taxeringsvärdet utifrån prisnivån i området tillsammans med fastighetens andra värdefaktorer.

Ett taxeringsvärde är tänkt att spegla det samlade värdet av en fastighet. Det ska inte ses som ett förväntat slutpris.

Hur mycket skatt betalar man på taxeringsvärdet?

Fastighetsavgiften är 0,75% av fastighetens taxeringsvärde, upp till ett maxbelopp som är 9 287 kr för inkomståret 2022 (som deklareras under 2023).

För att räkna ut fastighetsavgiften multiplicerar man fastighetens taxeringsvärde med 0,0075. Överstiger summan årets maxbelopp är det istället maxbeloppet som skall betalas.

Dessa förutsättningar gäller för vanliga hus/villor/småhus. Takbeloppet följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet. Cirka hälften av alla småhusägare i Sverige betalar maxbeloppet.

Nybyggda småhus är fria från fastighetsavgiften i 15 år från och med värdeåret. Värdeår är vanligtvis det år som huset blir färdigbyggt.

Du hittar värdeåret i ditt senaste beslut om fastighetstaxering eller på Mina sidor på Skatteverket.se

När blir man taxerad ägare?

Informationen från fastighetsregistret kan exempelvis ge svar på vem som äger en viss fastighet, vilket taxeringsvärde fastigheten har eller om det finns särskilda rättigheter knutna till fastigheten.

Har du behov av information ur fastighetsregistret? Läs mer på produktsidorna.

I fastighetsregistret finns aktuell information om så kallade belägenhetsadresser. En belägenhetsadress definieras enligt svensk standard bland annat som ett sätt att ange en plats utan att använda koordinater.

Belägenhetsadressen kan ha viss tilläggsinformation, till exempel postnummer, postort, populärnamn och adressplatsanmärkning.

  • bostadsbyggnader
  • byggnader som används för industri, handel eller annan enskild verksamhet av någon betydelse
  • byggnader som används för sociala eller kulturella ändamål
  • byggnader för allmän förvaltning.

Dessutom finns uppgifter om ekonomibyggnader för lantbruk och komplementbyggnader, till exempel förråd, uthus och garage.

När är taxeringsåret?

Taxering (att taxera) betyder i allmänhet att fastställa pris, vilket innebär värdera, uppskatta, alternativt belägga med avgift eller beskatta.[1]

I skattesammanhang betyder taxering mer specifikt att beräkna beskattningsbar inkomst eller förmögenhet.[2]

Hur många procent är taxeringsvärdet?

Taxeringsvärdet är det totala värdet av en fastighet och det är det som avgör hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Taxeringsvärdet motsvarar 75 procent av marknadsvärdet.

Den vanligaste typen av fastighet i Sverige är så kallade småhus – till exempel villor, radhus eller fritidshus. Om fastigheten är bebyggd så består taxeringsvärdet av tomt- och byggnadsvärdet. Om den är obebyggd så består taxeringsvärdet enbart av ett tomtvärde. Om du inte äger marken som huset är byggt på får du ett taxeringsvärde som är baserat på byggnadsvärdet och markägaren får i sin tur ett taxeringsvärde baserat på tomtens värde.

Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?

Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här

Cookies

Hur vet jag taxeringsvärdet på mitt hus?

Taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet som bestäms av Skatteverket. Är fastigheten ett hus består taxeringsvärdet dels av ett byggnadsvärde, dels av ett tomtvärde. Är fastigheten obebyggd består den endast av ett tomtvärde. Taxeringsvärde räknas ut på samma sätt oavsett om det är ett hus med bostadsrätter, en villa eller en jordbruksfastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75% av marknadsvärdet på fastigheten.

- När Skatteverket räknar ut taxeringsvärdet räknar de på det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde som fastigheten ligger i, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Värdeområde är ett sätt att dela upp fastigheter utifrån vilket marknadsvärde de haft vid försäljningar under de senaste två åren samt om det finns geografiska faktorer som kan påverka en fastighets taxeringsvärde, till exempel buller från en motorväg. Andra saker som påverkar taxeringsvärdet är bland annat tomtstorleken, om det finns vatten och avlopp samt storlek och skick på bebyggelsen på tomten.

Hur hittar jag taxeringsvärdet på mitt hus?

Skatteverket har utvecklat en ny e-tjänst som gör det möjligt att få uppgifter om beslutade taxeringsvärden direkt på Skatteverkets webbplats. Tjänsten heter ”söka taxeringsvärde”.

Skatteverket har utvecklat en ny digital tjänst som gör att man närsomhelst på dygnet kan söka fram information om taxeringsvärde utan att sitta i telefonkö, med bland annat fastighetsmäklare som främsta målgrupp för satsningen.

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Småhus kommer snart att få nya taxeringsvärden. Förändringarna beror på ökningen av fastighetspriser mellan 2020 och 2022. Det och andra nyheter gick Skatteverket ut med i ett pressmeddelande.

  • Över 2,4 miljoner småhus får nya taxeringsvärden.
  • Genomsnittlig ökning: 31 procent.
  • Variation i ökning: Jämtland (43 %), Gotland (38 %), Blekinge (26 %).

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en ägd fastighet, och ligger till grund till den fastighetsskatt som ska betalas för fastigheten. Standard brukar vara att taxeringsvärdet ska ligga på ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och beräknas av Skatteverket.

Eftersom priserna oftast ändras snabbare på bostadsmarknaden än vad Skatteverket hinner registrera kan det vara bra att själv dubbelkolla och räkna ut ett fastighets taxeringsvärde med hjälp av Skatteverket.

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheter i värdeområdet, två år före taxeringsåret, det så kallade nivååret.

Det som påverkar taxeringsvärdet på en taxeringsenhet är, förutom värdenivån, också sådana värdefaktorer som bland annat avstånd till vattendrag, tillgång till vatten- och avlopp, bostadsbyggnadens byggnadskategori, ålder, storlek och standard.

Vid småhustaxeringen 2024 är det prisutvecklingen under åren 2020-2022 och prisnivån under 2022 som har avgjort om taxeringsvärdena gått upp eller ner sedan förra taxeringen.

Kan man äga en fastighet utan lagfart?

En lagfart måste finnas för att bevisa att man äger en fastighet. En lagfart är därmed närmast ovärderlig i juridisk mening, eftersom det tydliggör ditt förvärv av fastigheten.Förutom det uppenbara värdet för fastighetsägaren ger lagfarten även möjlighet att föra statistik över forna fastighetsägare. Lagfarten fyller alltså en juridisk roll men ger även myndigheter möjlighet att kartlägga ägande och förvärv av fastigheter.

Hur många ägare kan en fastighet ha?

Här har vi samlat information och fakta om Sveriges 3,3 miljoner fastigheter och dess fastighetsägare. Här hittar du förtydliganden, förklaring av ägare och fastigheters typkoder, antal fastigheter per ägare och listor på orter, kommuner och län.

Lantmäteriet delar idag in fastighetsägare i 29 ägarkategorier. Fysika person (privatpersoner) äger flest antal fastigheter där efter följer aktiebolag och kommuner.

Vad är skillnaden på taxeringsår och inkomstår?

Fr.o.m. 2012 har vi en ny lag, Skatteförfarandelagen, som ersätter skattebetalningslagen, taxeringslagen och lagen om självdeklarationer och kontrolluppgifter. Även en del andra lagar ersätts, t.ex. reglerna om kassaregister och personalliggare. Övergångsreglerna är komplicerade och det kommer att ta något år innan alla nyheter införts.

Genom införandet av lagen ändras många regler och begrepp.