:

Vad är ett kommersiellt lån?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är ett kommersiellt lån?
 2. Får man låna ut pengar mellan bolag?
 3. Kan man låna pengar från företag till privat person?
 4. Kan privatperson låna ut pengar till aktiebolag?
 5. Vad menas med kommersiell?
 6. Vad är det för ränta på företagslån?
 7. Hur mycket får jag låna eget företag?
 8. Hur mycket får ett nystartat företag låna?
 9. Hur kan man ta ut pengar från företaget?
 10. Är lånade pengar skattefritt?
 11. Vad är ett kommersiellt avtal?
 12. Vad betyder kommersiell ägare?
 13. Vilken bank är bäst för företagslån?
 14. Hur mycket kan ett nystartat företag låna?
 15. Hur mycket måste man tjäna för att få låna 4 miljoner?

Vad är ett kommersiellt lån?

Att driva företag är en spännande och rolig del av livet, men det kan också kännas krångligt och jobbigt att hålla koll på det juridiska runt om företaget. Kanske har du som företagare funderat på att ta ett lån för att få verksamheten att växa, eller till och med övervägt att låna ut pengar från bolaget. Och kanske har du stannat upp i dina lånetankar när allt på nätet har känts förvirrande och snårigt. 

Därför har vi på Jurio tagit fram ett enkelt verktyg. När du skapar ett kommersiellt låneavtal med oss slipper du lägga för mycket tid på juridiken – så att du istället kan fokusera på din passion och din firma! 

Får man låna ut pengar mellan bolag?

Om du äger ett AB kan det som huvudregel inte låna ut till ett annat AB som du äger enligt låneförbudet i aktiebolagslagen. Låneförbudet har som syfte att skydda bolags kreditvärdighet och förhindra viss skatteplanering.

Att låna ut pengar mellan AB är inte alltid tillåtet – det finns ett förbud mot att låna ut pengar till fysiska eller juridiska personer i den s.k. förbjudna kretsen. Den förbjudna kretsen utgörs av bolagets styrelse, VD och den eller de som äger aktier i bolaget. Utöver dessa personer träffas en ganska stor del av familj och släkt till den förbjudna kretsen av låneförbudet – i egenskap av närstående till den förbjudna kretsen. Även juridiska personer, alltså bolag, träffas av låneförbudet när någon närstående till eller i den förbjudna kretsen har bestämmande inflytande i verksamheten. 

Kan man låna pengar från företag till privat person?

Har du koll på reglerna för lån mellan dig som aktieägare och ditt företag? Läs mer om vad du bör tänka på här.

Tillåtna lån: Lån från aktieägaren till bolaget är som utgångspunkt tillåtna. Det är dock viktigt att sätta en marknadsmässig ränta.

Kan privatperson låna ut pengar till aktiebolag?

För ägare av fåmansbolag kan ett sätt att få en relativt låg skatt på uttag ur bolaget vara att ta ut ränta på egna pengar som lånas ut till aktiebolaget. Så länge räntesatsen som används är marknadsmässig, kommer räntan att beskattas som inkomst av kapital hos företagaren till 30 procents kapitalskatt. Efter skatt får företagaren behålla 70 procent av uttaget från bolaget. Ränteutgiften är avdragsgill för bolaget.

Lån till bolaget där räntan kapitalbeskattas ger nästan alltid en lägre beskattning än uttag av lön och alltid lägre skatt än vad som uppkommer på utdelning från bolaget som företaget först betalat bolagsskatt på.

Vad menas med kommersiell?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Vad är det för ränta på företagslån?

Ränta på företagslån är precis som på ett privatlån den procentuella kostnad av hela lånet som du varje månad betalar i avgift. Vanligt är att man uttrycker räntor för företagslån per månad och inte år.

Hur mycket får jag låna eget företag?

Den statliga aktören Almi erbjuder mikrolån upp till 200 000 kronor för nystartade företag. Ett Almi-lån kan jämföras med bostadslånets topplån. Räntan är högre än för ett banklån, eftersom långivaren är beredd att ta en större risk.

Hur mycket får ett nystartat företag låna?

Du kanske funderar på att starta företag? Eller du kanske precis startat ett nytt företag? Att låna pengar från banken till ett nystartat företag är tyvärr inte enkelt. Dels är risken som högst i början innan verksamheten kommit igång och dels är beloppen ganska små. Banken tycker om låg risk och att låna ut höga belopp till stora företag. Det är helt enkelt inte värt tiden för banken att lägga tid på nystartade företag.

Tips! Läs inlägget småföretag har svårt att få banklån

Innan du ansöker om ett företagslån bör du ha gjort hemläxan. Vad ska ditt företag göra, hur mycket pengar behöver du för att komma igång? Hur mycket kan du betala tillbaka per månad? Du bör noga tänka igenom detta så att du söker om rätt belopp och tydligt kan förklara hur lånet ska betalas tillbaka.

Tips! Läs inlägget småföretag mer lönsamma

Hur kan man ta ut pengar från företaget?

– Om jag tar 1000 kronor i lön så får jag ut 327 kronor (förutsätter 57 procents marginalskatt) av den, om jag använder de möjligheter som finns i 3:12 regelverket och tar ut 1000 kronor i utdelning får jag ut 589 kronor. Tittar man bara beskattningsmässigt är det klart att jag vill ta ut så mycket som möjligt i utdelning, men då tappar jag pension, sjukförsäkring, föräldrapenning och liknande.

Så sammanfattar Anders Lewander, partner på finansrådgivningsföretaget Exceed möjligheterna för ägaren till ett aktiebolag.

Är lånade pengar skattefritt?

För ägare av fåmansbolag kan ett sätt att få en relativt låg skatt på uttag ur bolaget vara att ta ut ränta på egna pengar som lånas ut till aktiebolaget. Så länge räntesatsen som används är marknadsmässig, kommer räntan att beskattas som inkomst av kapital hos företagaren till 30 procents kapitalskatt. Efter skatt får företagaren behålla 70 procent av uttaget från bolaget. Ränteutgiften är avdragsgill för bolaget.

Lån till bolaget där räntan kapitalbeskattas ger nästan alltid en lägre beskattning än uttag av lön och alltid lägre skatt än vad som uppkommer på utdelning från bolaget som företaget först betalat bolagsskatt på.

Vad är ett kommersiellt avtal?

Du kan känna dig trygg med att vi löser alla typer av kommersiella avtal som du behöver hjälp med. Både när det gäller att granska, upprätta och förhandla avtal har vårt team stor kunskap, affärsfokus och erfarenhet.

Strategisk rådgivning för hela affärsverksamheten

Vad betyder kommersiell ägare?

I min första kontakt med säljaren (bilhandlare) så frågade jag om den hade varit hyrbil eller dylikt. Det hade den inte varit.

Har den varit registrerad som firmabil? Eller hyrbil? Ser ut som bilen har gått 3.200-3.300mil till en privatperson köpte den. Givetvis tål bilen detta oavsett då det är för en kortare tid, men är det något som skall påverka bilen över huvud taget? Kanske större chans till mindre skador i lack etc som kan ha blivit åtgärdat tidigare? Något som ska skrämma en till att vänta på en annan Saab (dom kommer och går hela tiden till bra priser), eller är det inget att bli paranoid över? Annars är det en fin bil, samma ägare hela tiden fram till nu.

Alla åsikter & synpunkter tas varm emot! (Speciellt då jag ännu inte köpt bilen)

Vilken bank är bäst för företagslån?

testet uppdaterades: 2023-09-20

Behöver ditt företag låna pengar? På denna sida har vi samlat låneförmedlare med höga betyg som jämför företagslån så att du enkelt ska hitta det bästa företagslånet 2023. Du får snabbt och enkelt reda på hur mycket du kan låna och till vilken ränta via dessa förmedlare. 

Hur mycket kan ett nystartat företag låna?

Som standard sorteras långivarna i tabellen efter ”Rekommenderade”. Det innebär att vi själva har sorterat långivarna utifrån beviljandegrad, vilken ersättning vi får från långivaren och hur pålitlig långivaren är. Men du kan själv välja att sortera tabellen på andra sätt. Du kan sortera tabellen utifrån “Populärast”, vilket innebär att de sorteras efter så kallat EPC (Earnings Per Click). Det är en kombination av hur mycket ersättning vi får från långivaren och hur många som får sin ansökan godkänd av långivaren. Du kan även välja att sortera långivarna efter  lånebelopp. Om flera långivare erbjuder samma lånebelopp sorteras de långivarna efter EPC.

Om du ansöker om lån hos någon av de långivare vi samarbetar med får vi ersättning av dem. Detta påverkar inte priset för dig på något sätt.

Hur mycket måste man tjäna för att få låna 4 miljoner?

Räkna på ditt bolån innan du ansöker om lånelöfte eller bolån. Gör en bolånekalkyl och se hur mycket du kan låna när du ska köpa hus, lägenhet eller fritidshus.

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det betyder att du måste ha minst 15 procent i kontantinsats när du köper en ny bostad Ansök om lånelöfte