:

När ska utländska företag betala skatt i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. När ska utländska företag betala skatt i Sverige?
  2. Måste utländska företag ha F-skatt?
  3. Hur beskattas ett utländskt bolag för sin verksamhet i Sverige?
  4. Hur länge kan man jobba i Sverige utan att betala skatt?
  5. Vilka företag betalar inte skatt i Sverige?
  6. När behöver man inte betala skatt i Sverige?
  7. Vem betalar vanligen preliminär skatt för anställda i utländska företag som saknar fast driftställe?
  8. Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?
  9. Vad är 183 dagars regeln?
  10. Vilken lön behöver man inte betala skatt?
  11. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. Hur betalar man skatt när man jobbar utomlands?
  14. Måste jag deklarera inkomst från utlandet?
  15. Måste man deklarera inkomst från utlandet?

När ska utländska företag betala skatt i Sverige?

En svensk medborgare ska vid kortare tids arbete utomlands beskattas för inkomsten

i Sverige. Om arbetet utomlands pågår sex månader eller längre kan inkomsten vara skattefri i Sverige enligt sexmånadersregeln eller ettårsregeln

Måste utländska företag ha F-skatt?

Vad är viktigt att att veta om skatt och sociala avgifter för utländsk personal? Pia Weimarsdotter, skatteexpert hos Simployer, har svaren!

F-skatten avgör om utbetalaren ska dra skatt och betala socialavgifter på ersättning till ett utländskt företag eller näringsidkare som utför arbete i Sverige. En utländsk näringsidkare kan ansöka och bli godkänd för F-skatt utan någon skattedebitering.

Hur beskattas ett utländskt bolag för sin verksamhet i Sverige?

När ett utländskt företag ska göra jobb i Norge på uppdrag av en norsk kund, krävs det någon form av verksamhetsregistrering för att kunna sköta förpliktelserna gentemot de norska myndigheterna. Uppdrag ska rapporteras, personal registreras och norsk moms hanteras med mera.

En anledning till att registrera ett NUF kan vara att ert svenska företag har norskboende personal som antingen arbetar för er i Sverige eller mot kunder i Norge, eller att ni har verksamhet i Norge som bedöms drivas på fast driftställe och att personalen därmed ska betala skatt i Norge från första arbetsdag.

Hur länge kan man jobba i Sverige utan att betala skatt?

Ekonomisk arbetsgivare är den som får det ekonomiska utbytet av det utförda arbetet. Detta bedöms med hänsyn till följande kriterier: kontroll och ledning, vem som står för arbetsredskap och material, beslutar om arbetsschema och semester och om kostnaden för den anställdes lön faktureras från den formella arbetsgivaren till den där arbetet utförs i Sverige. Det innebär att om du hyr in arbetskraft, personal eller egenföretagare, från ett annat land för att utföra arbete i din verksamhet i Sverige kan du vara ekonomisk arbetsgivare. 

Vilka företag betalar inte skatt i Sverige?

I en stort uppslagen artikel i Dagens industri den 8 augusti hävdas att stora tech-bolag ägnar sig åt aggressiv skatteplanering och därmed snuvar Sverige på skatt. Amerikanska bolag som Apple, Facebook och Microsoft nämns som exempel. Den fråga som tas upp handlar emellertid inte bara om några stora amerikanska bolag utan om alla bolag, även svenska, och om principerna för i vilket land beskattning ska ske.

I artikeln påstås bolagen manipulera sina vinster och inte redovisa intäkter från konsumenter eller annonsörer i de länder där värde skapas utan redovisar vinster i länder med mera förmånliga skatteregler såsom Irland och Nederländerna.

När behöver man inte betala skatt i Sverige?

Det finns inga EU-regler om var EU-medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska skatta för sin inkomst.

Men det land där du anses vara skattskyldig kan beskatta hela din inkomst, inklusive inkomst från andra länder (både i och utanför EU). Du kan behöva betala skatt på lön, pensioner, förmåner, inkomst av kapital eller andra källor eller kapitalvinster från försäljning av egendom i hela världen.

Vem betalar vanligen preliminär skatt för anställda i utländska företag som saknar fast driftställe?

En begränsat skattskyldig arbetstagare som är anställd av ett företag i Sverige beskattas här vid tillfälligt arbete i landet. Om arbetstagaren i stället är inhyrd från ett utländskt företag som saknar fast driftställe i Sverige och vistelsen här inte överstiger 183 dagar under en tolvmånaders- period, beskattas dock arbetstagaren inte i Sverige enligt dagens regler. I propositionen föreslås att arbetstagaren i den sistnämnda situationen ska beskattas i Sverige när han eller hon utför arbete för en verksamhet här. Innebörden av förslaget är att den s.k. 183-dagarsregeln inte ska kunna tillämpas när det är fråga om uthyrning av arbetskraft. Vissa mycket korta arbetstillfällen ska dock inte anses utgöra sådan uthyrning av arbetskraft.

Dessutom föreslås ändrade regler när det gäller skyldigheten att göra skatteavdrag för ersättning som betalas ut till någon som utför arbete i Sverige. Förslagen innebär bl.a. att en utbetalare som hör hemma i en annan stat och inte bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige ska göra skatteavdrag från den ersättning som betalas ut för arbete i Sverige. En svensk utbetalare som betalar ersättning till en utländsk juridisk person eller en fysisk person som är begränsat skattskyldig i Sverige ska dock bara göra skatteavdrag om ersättningen avser arbete som mottagaren utför i Sverige.

En fysisk eller juridisk person som hör hemma i en annan stat och inte bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige ska i vissa fall vara skyldig att lämna särskilda uppgifter till Skatteverket.

Skatteverket överlämnade i juni 2017 promemorian Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige till Finansdepartementet. I promemorian föreslås bl.a. en ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, förkortad SINK, på så sätt att en arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige i en svensk verksamhet ska betala skatt i landet även om anställningen sker via uthyrning från ett utländskt företag. Det föreslås också att utländska företag som bedriver viss verksamhet i Sverige ska göra skatteavdrag och omfattas av reglerna för registrering, F-skatt och uppgiftsskyldighet på liknande sätt som svenska företag. En sammanfattning av promemorian finns i bilaga 1. Promemorians lagförslag finns i bilaga 2. Promemorian har remiss- behandlats. En förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 3. Remissvaren finns tillgängliga hos Finansdepartementet (Fi2017/02786/S3).

Finansdepartementet har tagit fram promemorian Kompletterande förslag rörande beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige. I promemorian lämnas förslag för att förtydliga att vissa mycket korta arbetstillfällen i Sverige per definition inte ska anses utgöra uthyrning av arbetskraft. En sammanfattning av promemorian finns i bilaga 4. Promemorians lagförslag finns i bilaga 5. I bilaga 6 finns en förteckning över de remissinstanser som fått tillfälle att lämna synpunkter på det kompletterande förslaget. Remissvaren finns tillgängliga hos Finansdepartementet (Fi2018/02823/S3).

I denna proposition behandlas förslagen i promemoriorna. Svenska Bankföreningen har i en skrivelse till Finansdepartementet begärt att det införs ett undantag från beskattning i SINK för personal anställd i en utländsk filial till ett företag med hemvist i Sverige (Fi2016/04416/S1). Svenska Bankföreningens skrivelse behandlas i avsnitt 6.3.

Utländska juridiska personer och inkomster från ett fast driftställe i Sverige

En utländsk juridisk person är begränsat skattskyldig i Sverige, dvs. skatt- skyldigheten omfattar enbart vissa inkomster. Sådan skattskyldighet omfattar bl.a. inkomst från ett fast driftställe i Sverige (6 kap. 7 § och 11 § första stycket 1 inkomstskattelagen [1999:1229], förkortad IL).

I detta avsnitt redovisas en jämförelse mellan de tre nordiska länderna Danmark, Finland och Norge.

Danmark, Finland och Norge skiljer, liksom Sverige, mellan obegränsat och begränsat skattskyldiga fysiska personer. Begränsat skattskyldiga fysiska personer beskattas normalt för inkomst med källa i landet.

Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?

Det finns inga EU-regler om var EU-medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska skatta för sin inkomst.

Men det land där du anses vara skattskyldig kan beskatta hela din inkomst, inklusive inkomst från andra länder (både i och utanför EU). Du kan behöva betala skatt på lön, pensioner, förmåner, inkomst av kapital eller andra källor eller kapitalvinster från försäljning av egendom i hela världen.

Vad är 183 dagars regeln?

Nu ändras alltså denna regel, och från och med första januari 2021 införs ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i svensk lagstiftning som innebär att 183-dagarsregelen inte längre kan tillämpas i situationer när arbetet som utförs i Sverige kan ses som uthyrning av arbetskraft till en svensk tjänsteköpare – den ekonomiska arbetsgivaren.

Enligt Margita Beijer, som är skatterådgivare inom internationell beskattning hos Grant Thornton, är detta en åtgärd som föreslogs redan 2017.

– Det är ett vanligt fenomen inom många branscher, till exempel bygg och anläggning, IT och vården, att man sätter i system att låta utländsk personal arbeta i Sverige. Där blir man enligt nuvarande regler inte skattskyldiga i Sverige utan i sitt hemland under förutsättning att man håller sig inom de 183 dagarna. Därmed anser man att det blir en snedvridning av konkurrensen gentemot de företag som använder personal som är skattskyldiga i Sverige, säger hon.

Vilken lön behöver man inte betala skatt?

Det finns inga EU-regler om var EU-medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska skatta för sin inkomst.

Men det land där du anses vara skattskyldig kan beskatta hela din inkomst, inklusive inkomst från andra länder (både i och utanför EU). Du kan behöva betala skatt på lön, pensioner, förmåner, inkomst av kapital eller andra källor eller kapitalvinster från försäljning av egendom i hela världen.

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

När du har ansökt om jämkning räknar Skatteverket ut hur mycket skatt du ska betala på den inkomst som du angett i din ansökan. Omprövningsbeslut om preliminär A-skatt kommer till din digitala brevlåda eller med post till din folkbokföringsadress inom cirka två veckor. Lämna beslutet till din arbetsgivare så snart som möjligt.

Arbetsgivaren är skyldig att följa beslutet senast från och med det första utbetalningstillfället som infaller två veckor efter att arbetsgivaren fått del av beslutet. Beslut som gäller för nästkommande år skickas ut senast i början av januari.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Den explosionsartade ökningen av Swish-konton i Sverige har fått Skatteverket att reagera.

– Våra undersökningar har visat på ett ganska utbrett fusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Hur betalar man skatt när man jobbar utomlands?

En anställd som är utsänd för arbete i ett annat land kan i vissa fall bli befriad från att betala skatt i Sverige på den inkomst

som hen tjänar utomlands. Oavsett om inkomsten ska beskattas i Sverige eller i arbetslandet ska inkomsten normalt tas upp i den svenska inkomstdeklarationen.

Kontrollera vad som gäller för dig och dina anställda i Skatteverkets översikt för internationell anställning.

När du som svensk arbetsgivare sänder ut en av dina anställda för arbete i utlandet och den anställda vistas där i mindre än sex månader, är inkomsten normalt inte skattepliktig i arbetslandet. Inkomsten är dock skattepliktig i Sverige och ni bör kontrollera med skattemyndigheten i arbetslandet om den anställda är skattskyldig där.

Om den anställda har betalat skatt i arbetslandet kan hen begära avräkning av den utländska skatten i sin svenska inkomstdeklaration för att undvika dubbelbeskattning

Måste jag deklarera inkomst från utlandet?

Här hittar du information om när du ska betala skatt i Finland. Du kan läsa om beskattning av arbetstagare i olika situationer, om beskattning av studerande och pensionärer samt om beskattning i andra situationer. Dessutom kan du läsa om hur man ansöker om skattekort och lämnar in sin skattedeklaration.

I regel ska skatten betalas i det land där du arbetar eller får inkomst. Om du bor i ett annat land kan din inkomst även påverka beskattningen i ditt bosättningsland. Därför ska inkomsterna deklareras i både bosättningslandet och arbetslandet. I bosättningslandets beskattning ser man till att du inte tvingas betala dubbel skatt för samma inkomst.

Måste man deklarera inkomst från utlandet?

Har du fått betala ett mindre årsbelopp med hänsyn till din inkomst? Vi kontrollerar dina inkomster i Sverige och utomlands i efterhand för att se om du har betalat rätt årsbelopp.