:

Hur skriver man en faktura med moms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur skriver man en faktura med moms?
  2. När ska man fakturera med moms?
  3. Måste man ange moms på faktura?
  4. Vad är moms faktura?
  5. Hur ska en faktura med omvänd moms se ut?
  6. Vem ska betala moms?
  7. Hur fungerar det med moms?
  8. Kan företag sälja utan moms?
  9. Får man dra moms utan kvitto?
  10. Kan man skicka faktura utan moms?
  11. Hur funkar det att dra av moms?
  12. Vem betalar momsen vid omvänd moms?
  13. Hur bokför man faktura med omvänd moms?
  14. Hur vet man om man ska betala eller få tillbaka moms?
  15. Varför betalar företag inte moms?
  16. Kan du udstede en faktura med moms?
  17. Kan momsen fremgå af fakturaen?
  18. Hvad er momsnummeret for fakturaer?
  19. Kan du opkræve moms hos kunden?

Hur skriver man en faktura med moms?

Det är i huvudsak tre faktorer som är avgörande för hur momsen ska hanteras när du fakturerar utländska kunder:

  • Om du säljer till företag eller privatperson.
  • Om du säljer en vara eller en tjänst.
  • Om kunden finns inom eller utanför EU.

Den största skillnaden ligger i om du säljer något till ett företag (eller annan beskattningsbar person) eller om du säljer till en privatperson (eller annan icke beskattningsbar person). Vi går först igenom vad du behöver tänka på när ditt företag säljer till andra företag, för att sedan adressera försäljning till privatpersoner.

Om du säljer varor till företag i ett annat EU land, ska det normalt inte vara någon moms på fakturan. Men för att du ska kunna sälja varorna utan att lägga på moms på fakturan behöver nedan krav uppfyllas:

  • din köpare ska vid förvärvet uppge ett giltigt momsregistreringsnummer (kundens VAT nummer) i ett annat EU land.
  • du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
  • du som säljare måste kunna visa handlingar som styrker att varan har transporterats till ett annat EU land.

Huvudregeln när du säljer tjänster inom EU till en beskattningsbar person (tillexempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet. Du ska då inte ta ut moms, utan köparen (företaget) måste redovisa momsen i sitt land.

För att detta ska gälla behöver du kontrollera att köparen är en beskattningsbar person, exempelvis genom ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att köparen är etablerad utomlands.

Det finns dock en mängd undantag till huvudregeln. Bland annat vad gäller fastighetstjänster, persontransporter och restaurang- och cateringtjänster. För dessa är utgångspunkten att tjänsterna anses omsatta i de land där de fysiskt utförs.

När ska man fakturera med moms?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

  • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
  • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.

Måste man ange moms på faktura?

Varje faktura ska ha ett unikt löpnummer. Löpnumret ska skrivas i en obruten nummerserie under hela företagets räkenskapsår. Till exempel 2014-1, 2014-2, 2014-3 och så vidare.

Det är inte giltigt att bara ha datum som fakturanummer. Om datum används som fakturanummer måste ett löpnummer läggas till eftersom det är vanligt att flera fakturor skrivs ut under samma dag.

Tänk på att en kreditfaktura eller en påminnelsefaktura också ska ha ett unikt fakturanummer.  

Normalt skapar du en faktura och daterar den i anslutning till att du har levererat en vara eller slutfört en tjänst.

Fakturera gärna så fort som möjligt efter att varorna är levererade eller tjänsten utförd, på så sätt får du betalningen snabbast möjligt.  

Kundadress är kundens adress som du skickar fakturan till. Ange kundens namn och adress, tänk på att förkortningar inte godkänns utan hela namnet på kunden ska skrivas ut.

Vad är moms faktura?

För att fastställa momsbehandlingen av faktureringsföretag och arbetsutförare gäller det först att utreda vad faktureringsföretaget och arbetsutföraren har avtalat om den ersättning som betalas: behandlar faktureringsföretaget ersättningen som lön eller arbetsersättning. Moms betalas nämligen endast på rörelsemässig försäljning av varor och tjänster. Däremot betalas moms inte, om vederlaget är lön enligt 13 § i lagen om förskottsuppbörd.

Även uppdragsavtal och andra handlingar som uppgjorts påverkar momsbehandlingen av faktureringsföretagets och arbetsutförarens debiteringar. Om uppdragets karaktär inte framgår av handlingarna eller det är fråga om ett muntligt avtal, baserar sig tolkningen på yttre kännetecken. De kan bland annat utgöras av följande: I vems namn och för vems räkning sker försäljningen? Vem är enligt fakturan säljaren till slutkunden? På vilket sätt har verksamheten i övrigt organiserats?

Hur ska en faktura med omvänd moms se ut?

I normala fall ställs en faktura ut med momsen specificerad – men inte alltid. Vid internationell handel och i vissa fall även vid nationell handel, exempelvis när byggtjänster säljs till ett annat byggföretag, gäller istället omvänd skattskyldighet. Idag svarar skatterådgivaren Thomas Borg på några frågor om omvänd moms och varför det används.

– Kort beskrivet kan det förklaras som ett verktyg för att flytta skyldigheten att redovisa utgående moms, från säljaren till köparen. Det används framför allt i två olika fall: vid internationell handel och vid försäljning av byggtjänster till byggföretag. Då kallas det ofta för byggmoms eller omvänd byggmoms. Med omvänd moms, eller omvänd skattskyldighet som det också heter, tas beskattningen ut där köparen finns. Köparen hanterar då både den utgående och den ingående momsen i sin bokföring och deklaration. Det handlar alltså inte om momsfri försäljning utan det är köparen som redovisar den utgående momsen, istället för säljaren som i vanliga fall. Sedan bedöms köparens rätt att dra av momsbeloppet som ingående moms på samma sätt som när köparen får en faktura med moms. Tanken är att momsen inte ska bli en kostnad så länge som inköpen används i en momspliktig verksamhet.

Vem ska betala moms?

Beroende på vilken typ av vara eller tjänst som mervärdesskatten ska gälla för, gäller också olika momssatser. De olika satserna är 25, 12 och 6 procent där normalmomssatsen är 25 procent. 12 procent gäller för livsmedel, restaurang- och cateringtjänster, camping och rumsuthyrning samt försäljning och import av konstverk.

6 procent gäller för böcker, tidningar noter, broschyrer, persontransport som buss-, flyg- och taxiresor, transport i skidliftar, vissa entréavgifter och idrotts-, musei- och biblioteksverksamhet samt försäljning av vissa rättigheter.

Hur fungerar det med moms?

Beroende på vilken typ av vara eller tjänst som mervärdesskatten ska gälla för, gäller också olika momssatser. De olika satserna är 25, 12 och 6 procent där normalmomssatsen är 25 procent. 12 procent gäller för livsmedel, restaurang- och cateringtjänster, camping och rumsuthyrning samt försäljning och import av konstverk.

6 procent gäller för böcker, tidningar noter, broschyrer, persontransport som buss-, flyg- och taxiresor, transport i skidliftar, vissa entréavgifter och idrotts-, musei- och biblioteksverksamhet samt försäljning av vissa rättigheter.

Kan företag sälja utan moms?

Försäljning är enligt huvudregeln momspliktig. Dock finns det vissa undantag som till exempel handel utanför EU och finansieringstjänster m.m. Det kan även hända att din verksamhet är helt befriad från moms, det vill säga icke momspliktig försäljning.

1. Gå till fliken Fakturor och välj Ny Faktura.

Får man dra moms utan kvitto?

Bokföringslagen ställer krav på att kvitton och andra former av dokument med räkenskapsinformation arkiveras. Likaså måste du kunna styrka kostnader när Skatteverket gör en granskning. Det händer dock att kvitton försvinner, inte minst när anställda gör reseräkningar.

Om du vill undvika försvunna kvitton kan du testa Skovik: Gå till Skovik och slipp bortappade kvitton »

Kan man skicka faktura utan moms?

Det är viktigt att tänka på att fakturans utformning skiljer sig beroende på om du skickar en faktura till dina kunder eller om du mottar en faktura från någon av dina leverantörer.

Har du momsbefriad verksamhet och skickar faktura till kund så ska ingen moms redovisas på fakturan. När du skapar en faktura i Bokio så väljer du momssats 0% på artikelraderna. Har du redan sparat eller importerat artiklar så går det att ändra momsen på dessa till 0%. Klicka på Lägg till ny rad och välj eller skapa en ny artikel.

Hur funkar det att dra av moms?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Vem betalar momsen vid omvänd moms?

Vanligtvis är det säljaren av tjänster eller varor som ska ta ut moms och betala in denna till staten. Vid omvänd skattskyldighet är det i stället köparen som ska betala in momsen till staten.

Det är bara i vissa fall som omvänd skattskyldighet kan användas. Dessa fall skiljer sig åt beroende på om handeln gäller Sverige, EU eller länder som inte tillhör EU.

Hur bokför man faktura med omvänd moms?

I och med den fria rörligheten så blir det allt vanligare att man handlar in varor från andra EU länder för företagets räkning. Det kan då vara bra att tänka på att det trots den fria rörligheten finns några saker som man bör tänka på.

Omvänd moms, eller omvänd skattskyldighet som det också heter, gäller för handel inom EU. Så här fungerar det:

Hur vet man om man ska betala eller få tillbaka moms?

Tidtabellen beror på hur lång skatteperioden för ditt företag är: en månad, ett kvartal eller ett år. Om betalnings- och deklarationsdagen infaller på en lördag eller helgdag flyttas den till följande vardag.

Varför betalar företag inte moms?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Kan du udstede en faktura med moms?

Hvis du er momsregistreret, og du sælger til andre virksomheder, skal du normalt udstede en faktura med moms, enten på papir eller i elektronisk form. I de fleste tilfælde lægges momsen til varens eller tjenesteydelsens pris på fakturaen.

Kan momsen fremgå af fakturaen?

Hvis du eksporterer varer til et land uden for EU, skal momsen heller ikke fremgå af din faktura. Normalt vil køberen i tredjelandet være underlagt de importregler, der gælder i dette land. Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Hvad er momsnummeret for fakturaer?

Dit momsnummer skal stå på alle de fakturaer, du giver dine kunder, og du skal desuden angive det momsbeløb, der opkræves, og andre faste punkter. Der er visse undtagelser fra denne regel.

Kan du opkræve moms hos kunden?

opkræve moms hos kunden og afregne med skattemyndighederne. Selv om der ikke er penge involveret, skal der måske alligevel afregnes moms – i visse tilfælde skal du opkræve moms (sædvanligvis ud fra markedsværdien) af varer og tjenesteydelser, som: