:

Vad är Pensionsavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Pensionsavdrag?
  2. Hur mycket pension är avdragsgillt?
  3. Hur mycket är grundavdraget för pensionärer?
  4. Hur mycket ska arbetsgivaren betala in i pension?
  5. Hur räknar man ut pension?
  6. Hur beräknas pensionskostnader?
  7. Vad är en normal pension efter skatt?
  8. Hur räknar man pensionskostnader?
  9. Vad betalar pensionärer för skatt?
  10. Hur mycket får en pensionär i månaden efter skatt?
  11. Vad kostar en anställd i pension?
  12. Hur mycket måste man tjäna för att få en bra pension?
  13. Hur mycket får en vanlig pension?
  14. Är det skatt på pension?
  15. Hur räknar man ut skatten på pension?

Vad är Pensionsavdrag?

Enligt inkomstskattelagen får en arbetsgivare göra avdrag för de anställdas tjänste­pension­er. Avdrag för löpande tjänstepensionskostnader görs enligt huvudregeln. I undantagsfall kan en arbetsgivare söka avdrag för pensionskostnader enligt kompletteringsregeln.

Arbetsgivaren får göra avdrag för tjänstepensioner som tryggas genom

  • premie för försäkringsgivare
  • avsättning (skuld) i balansräkning om denna tryggas genom kreditförsäkring
  • avsättning till pensionsstiftelse.

Hur mycket pension är avdragsgillt?

I skattelagstiftningen finns två regler för att beräkna hur stort avdrag arbetsgivaren kan få för tryggandekostnaden: huvudregeln och kompletteringsregeln.

För rätt till avdrag krävs bland annat att pensionen tjänats in när en person är anställd. Avdragets storlek beräknas på lönen från arbetsgivaren.

Hur mycket är grundavdraget för pensionärer?

Åldersgränserna i pensionssystemet har höjts från 1 januari 2023 så att lägsta åldern för att få garantipension och inkomstpensionstillägg har ändrats från 65 år till 66 år. Ändringen innebär att du måste ha fyllt 66 år innan januari 2023 för att få ett förhöjt grundavdrag under inkomståret 2023.

  • Justerade åldersgränser i pensionssystemet och i kringliggande system, Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
  • Regeringen föreslår kompensation till personer födda 1957

För att få helt grundavdrag krävs det att du har bott i Sverige under hela inkomståret. Hur stort grundavdrag du får beror på hur stor din inkomst är. Se tabellerna i länkarna.

Hur mycket ska arbetsgivaren betala in i pension?

Fyll i din nuvarande lön före skatt och se hur mycket din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension, om du har tjänstepension.

Hur räknar man ut pension?

Din pension kommer från flera håll. När det är dags att gå i pension får de flesta allmän pension från Pensions­myndig­heten, tjänste­pension från sin arbets­givare och kanske ett privat sparande. För att ta reda på hur mycket pengar det handlar om för dig kan du skaffa en överblick över hela din pension på minpension.se.

På minpension.se kan du

Hur beräknas pensionskostnader?

Filmen tar upp fyra tips om pension för dig som driver eget företag (längd: 0.38 min).

, handelsbolag eller kommanditbolag är det överskottet som du deklarerar och skattar för som ger dig allmän pension. Ju mindre överskott du skattar för, desto mindre blir din allmänna pension.

Du betalar in ålderspensionsavgift på 10,21 % av överskottet i din aktiva näringsverksamhet

måste du ta ut lön för att få pension. Det är lönen du tar ut och skattar för som ger dig allmän pension.

Om du driver aktiebolag betalar företaget ålderspensionsavgift på 10,21 % av din lön. Ålderspensionsavgiften är en del av de arbetsgivaravgifter på totalt 31,42 % av lönen, som företaget betalar in till Skatteverket. Precis som vanliga löntagare får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften som utgör 7 % av den lön som du skattar för.

Vad är en normal pension efter skatt?

Hur mycket skatt du betalar beror på hur gammal du är, var du bor och hur stor inkomst du har. Det är bra att komma ihåg att om du jobbar samtidigt som du tar ut pension finns det en större risk att stora delar försvinner i skatt. Detta gäller normalt fram till du fyller 65 år, därefter från 1 januari när du fyller 66 år får du ökat jobbskatteavdrag och högre grundavdrag, så då blir det en skattelättnad med blandad inkomst. 

Hur räknar man pensionskostnader?

Enligt huvudregeln är en pensionskostnad om 35 procent av den anställdes årslön, men högst 10 prisbasbelopp (483 000 kronor för år 2022), avdragsgill. Det är en vanlig missuppfattning bland arbetsgivare att 35-procentsregeln ska tillämpas på totalsumman av de anställdas löner. Avdragsrätten beräknas dock per anställd och inte kollektivt.

Med lön menas i detta sammanhang ”pensionsgrundande ersättning enligt pensionsavtal”. För arbetsgivare som har kollektivavtal framgår det av avtalet vad som avses med pensionsgrundande ersättning. För andra arbetsgivare är det viktigt att i anställningsavtalet eller pensionspolicyn begränsa vad som avses med pensionsgrundande ersättning så att exempelvis inte en ny förmån (som bonus eller optionsavtal) visar sig vara pensionsgrundande med ökade kostnader för arbetsgivaren.

Vad betalar pensionärer för skatt?

Du kan enkelt ansöka om jämkning i vår e-tjänst om du har e-legitimation (till exempel mobilt bank-id). Annars kan du använda blanketten:

Som pensionär får du ofta pension från flera olika utbetalare. Du kanske även jobbar och får både lön och pension. Om du får inkomster från flera utbetalare riskerar du att få kvarskatt eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga.

Det beror på att den som betalar ut din huvudinkomst, alltså den högsta pensionen eller lönen, drar skatt enligt skattetabell utifrån bara den inkomsten. Dina övriga utbetalare ska göra skatteavdrag med 30 procent.

Hur mycket får en pensionär i månaden efter skatt?

Ett tips till dig som är 54 år eller äldre är att planera i tid inför din pension. På minPensions webbplats finns verktyget Uttagsplaneraren som hjälper dig att: 

  • se skillnaden på att ta ut dina pensioner på kort och lång tid
  • se vad du får i pension efter skatt
  • få en checklista så att du vet vad du ska göra och vem du ska kontakta för att börja ta ut dina pensioner
  • enkelt spara dina uttagsplaner så att du kan jobba vidare med dem senare.

Gör din plan i Uttagsplaneraren (Länk till annan webbplats)

Vad kostar en anställd i pension?

När du går på ett event, eller på andra sätt delar med dig av dina personuppgifter såsom namn och e-post med mera till Företagarna, önskar vi ditt samtycke till behandling av personuppgifter.

Behandling av personuppgifter, d.v.s. uppgifter som kan knytas till en viss levande person, omfattas av bestämmelserna i  EUs allmänna dataskyddsförordning ”GDPR”. (Tidigare personuppgiftslagen (1998:204), ”PuL”)

Hur mycket måste man tjäna för att få en bra pension?

Tjänstepensionen är en av de viktigaste delarna i ditt pensionssparande. Oftast består den av flera olika pensionssparanden från olika arbetsgivare som dessutom placerats hos olika pensionsbolag. Det gör att många sparare upplever att det är svårt att få överblick över just tjänstepensionen.

Vi ska här försöka gå igenom några av de vanligaste frågorna om tjänstepensionen:

  • Hur stor del av pensionen är tjänstepensionen?
  • Hur mycket är “normalt” att ha i tjänstepension?
  • Hur kan jag placera min tjänstepension?
  • Vad kan jag göra för att förbättra min tjänstepension?

För de allra flesta som är äldre än 25 år och är fast anställda betalar arbetsgivaren in runt 4,5 procent av bruttolönen till tjänstepensionen. Detta gäller för inkomster upp till 44 375 kronor (år 2022). Tjänar du mer än så kan avsättningen på överskjutande inkomst vara hela 30 procent.

Den totala avsättning till din pension illustreras ofta som en pyramid.

Hur mycket får en vanlig pension?

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda skillnaderna mellan nettot för garantipensionärer och de som arbetat hela livet och om höjning bör ske för de som arbetat, samt om kapitalgränserna för att erhålla bostadstillägg bör höjas väsentligt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Är det skatt på pension?

Hur mycket skatt du behöver betala på din pension är individuellt, men generellt ser det ut så här:

  • När du tar ut din allmänna pension betalar du skatt på den precis som du gör på lön. Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun där du bor.
  • När det gäller tjänstepensionen drar de flesta pensionsbolag automatiskt 30 procent vid utbetalning.
  • Du som har sparat privat till din pension via en kapitalförsäkring eller ISK, har redan betalat skatt genom den årliga schablonskatten. Då tillkommer alltså ingen extra skatt när pensionen betalas ut. Får du däremot pension från ett individuellt pensionssparkonto (IPS), eller en privat pensionsförsäkring, drar de flesta pensionsbolag automatiskt 30 procent vid utbetalning.

Hur räknar man ut skatten på pension?

I tjänsten Räkna ut din skatt kan du enkelt göra en skatteberäkning. Du kan använda tjänsten om du till exempel har sålt en bostad, funderar på att flytta, har ett företag eller om du helt enkelt är nyfiken på din skatt. Du kan också räkna ut hur mycket rot- eller rutavdrag du kan få.