:

Är uppehållstillstånd id-kort?

Innehållsförteckning:

 1. Är uppehållstillstånd id-kort?
 2. Är uppehållstillstånd giltig ID handling?
 3. Kan man legitimera sig med Uppehållstillståndskort?
 4. Kan man få id-kort utan uppehållstillstånd?
 5. Måste man vara svensk medborgare för id-kort?
 6. Hur ser ett Uppehållstillståndskort ut?
 7. När gäller inte körkort som ID-handling?
 8. Kan man ha id-kort om man inte är svensk medborgare?
 9. Hur kan jag legitimera mig utan pass?
 10. Kan man skaffa nationellt id-kort om man inte är svensk medborgare?
 11. Kan man få id-kort om man inte är svensk medborgare?
 12. Hur får man svensk id-kort?
 13. Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?
 14. Kan man resa med bara Uppehållstillståndskort?
 15. När får man personnummer uppehållstillstånd?

Är uppehållstillstånd id-kort?

Du som har uppehållstillstånd i Sverige kan bevisa vem du är (styrka din identitet) genom att låta Skatteverket jämföra dina uppgifter i ansökan med motsvarande uppgifter om dig hos Migrationsverket.

Om du vill bevisa vem du är på detta sätt behöver du tala om det när du ansöker. De uppgifter vi jämför är namn, foto, underskrift, längd, resehandling samt uppehållstillståndskort (bevis om uppehållstillstånd).

Är uppehållstillstånd giltig ID handling?

Italien är generellt ett tryggt resmål. Våldsbrottsligheten i Italien är inte högre än i andra länder i Västeuropa. Som på alla populära resmål, är dock turister eftertraktade av ficktjuvar, håll därför ögonen på dina värdesaker, använd inte bakfickan för plånboken och undvik att hänga handväskan på stolen på restauranger och allmänna platser. Var därför särskilt uppmärksam på dina tillhörigheter där många människor samlas, som t.ex. kollektivtrafiken, populära turistplatser och restauranger.

Giltiga resehandlingar för att resa till Italien

Kan man legitimera sig med Uppehållstillståndskort?

När du hämtar Paket, Rekommenderade brev eller Brevpostförskott måste du visa en giltig legitimation.

 • Namnet på din legitimation måste överensstämma med namnet på försändelsen. Om en uppgift på försändelsen behöver ändras, kontakta kundservice.
 • Legitimationens giltighetstid får inte ha passerat.
 • Legitimationen måste vara hel och i originalskick.

Kan man få id-kort utan uppehållstillstånd?

Regeringen beslutade den 19 april 2007 att bemyndiga chefen för Integrations- och jämställdhetsdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att utreda hur det kan säkerställas att det finns möjlighet för personer som inte är svenska medborgare men som har rätt att vara bosatta i Sverige att få identitetskort.

Den 19 april 2007 förordnades justitierådet Per Virdesten att vara särskild utredare.

Som experter har från och med den 8 maj 2007 medverkat folkbokföringsjuristen Marie Ahlqvist Bresle, departementssekreteraren Eva Lotta Johansson, utredaren Roy Melchert, t.f. enhetschefen Mira Naumanen, verksjuristen Erik Stenström samt polisintendenten Staffan Tilling.

Utredningen har haft i uppdrag att utreda hur det kan säkerställas att det finns möjlighet för personer som inte är svenska medborgare men som har rätt att vara bosatta i Sverige att få identitetskort (id-kort). I uppdraget har ingått att föreslå vem som ska ha ansvaret för detta samt att närmare avgöra vilka kategorier av personer som ska omfattas. Det har även ingått att föreslå hur identiteten ska styrkas vid en ansökan om id-kort.

Måste man vara svensk medborgare för id-kort?

Tidsbokning sker via vårt bokningssystem som du hittar här.

Vid ansökan om/förnyelse av pass/ID-kort är du alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Även om du är bosatt i Sverige, men det är oklart för passmyndigheten om du är svensk medborgare eller inte, ska passmyndigheten utreda detta. För mer information om svenskt medborgarskap, se Migrationsverkets webbsida.

Hur ser ett Uppehållstillståndskort ut?

Om du har ett permanent uppehållstillstånd innebär det att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd innebär det att du får stanna i Sverige en begränsad tid. Här hittar du information om vad som gäller när du vill resa från Sverige.

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. För dig som har ett permanent uppehållstillstånd gäller uppehållstillståndskortet som längst i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort. För dig med tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller uppehållskortet lika länge som tillståndet. Uppehållskortet är inte en identitetshandling eller en resehandling.

När gäller inte körkort som ID-handling?

Publicerad: 27 mar 2019, kl 15:24

Regeringens utredare anser att körkortet har för låg säkerhet som id-handling och vill därför att det inte längre ska vara giltigt som dokument för fastställande av identitet.

Kan man ha id-kort om man inte är svensk medborgare?

Måste jag vara svensk medborgare för att få ett id-kort?

Nej, alla som är folkbokförda i Sverige och är över 13 år kan ansöka om ett id‑kort, oavsett medborgarskap. Läs mer om vilka regler som gäller.

Hur kan jag legitimera mig utan pass?

När du ska ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort måste du kunna legitimera dig. Om du saknar legitimation kan någon av nedanstående personer närvara vid ansökningstillfället och intyga din identitet, om personen kan visa godkänd legitimation: •Make/maka •Sambo (ni ska vara skrivna på samma adress) •Registrerad partner •Förälder •Mor- eller farförälder •Myndigt barn •Myndigt syskon •Vårdnadshavare Personen undertecknar på plats en speciell blankett för detta ändamål "Försäkran identitet" och sökande ska även medta nytaget fotografi. Om personen inte kan närvara vid ansökningstillfället kan blanketten fyllas i och undertecknas på ett svenskt konsulat.

Kan man skaffa nationellt id-kort om man inte är svensk medborgare?

Ansökningsavgifter för pass och nationella ID-kort hittar du under ambassadens avgiftssida. Sveriges ambassad i Wien accepterar kontant betalning eller betalning med Mastercard, Visa, Maestro och V Pay. Om du vill hämta ut passet eller det nationella ID-kortet på ett konsulat i Österrike eller Slovakien tillkommer portoavgift som betalas vid ansökningstillfället. I detta fall tillkommer även en avgift för utlämning av resehandlingen, som betalas kontant till konsulatet vid utlämningstillfället.

Kan man få id-kort om man inte är svensk medborgare?

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Du som är svensk medborgare kan ansöka om nationellt id-kort utomlands på de ambassader och konsulat som är passmyndigheter. Med det nationella id-kortet kan du sedan 1 juli 2015 resa inom hela EU.

Hur får man svensk id-kort?

Language

Du ansöker eller förnyar ditt id-kort hos Skatteverket genom att boka ett besök på ett servicekontor. Här kan du läsa om de villkor som ska vara uppfyllda för att du ska få ansöka om id-kort.

Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som kan användas för att identifiera sig på till exempel en webbplats eller när man ringer upp en myndighet eller bank.

I Sverige finns flera aktörer som erbjuder e-legitimation med kvalitetsmärkningen Svensk e-legitimation . Det betyder att de har granskats och godkänts av staten och därmed fungerar att använda för identifiering hos svenska myndigheter.

Kan man resa med bara Uppehållstillståndskort?

Tillstånd och medborgarskap

Om du har beviljats uppehållstillstånd eller ett uppehållskort för EU-medborgares familjemedlem i Finland, kan du utan visum resa inom hela Schengenområdet högst 90 dagar under vilken 180-dagarsperiod som helst. När du reser ska du ha med dig ditt pass och uppehållstillståndskort eller ett pass där ditt uppehållstillstånd har antecknats.

När får man personnummer uppehållstillstånd?

För att ditt besök på servicekontoret ska gå snabbt och smidigt rekommenderar vi att du innan besöket använder vår tjänst Flytta till Sverige. Det gäller både för dig själv och om du har barn och/eller partner som flyttar med. Tjänsten är en digital anmälan som finns på flera språk: engelska, arabiska, dari, pashto och svenska.

När du fyller i din anmälan får du förslag på dokument som du normalt behöver ta med dig när du besöker servicekontoret. Skatteverket kan också fråga efter ytterligare uppgifter och dokument. När du har gått igenom alla steg i tjänsten skriver du ut anmälan och tar med dig den till servicekontoret tillsammans med de dokument som du vill visa. Om du har en e-legitimation från en utfärdare som är ansluten till eIDAS så kan du logga in i tjänsten. När du är inloggad så kan du spara ett utkast av din anmälan och fortsätta vid ett senare tillfälle.