:

Hur räknar man ut hyra för lokal?

Innehållsförteckning:

 1. Hur räknar man ut hyra för lokal?
 2. Vad är en rimlig lokalhyra?
 3. Hur mycket kostar det att hyra en lokal?
 4. Vad är marknadsmässig hyra kontor?
 5. Vad kostar en hyreslägenhet per kvadratmeter?
 6. Hur räknar man ut sin nya hyra?
 7. Vad är hyran per kvadratmeter?
 8. Vad kostar en liten lokal att hyra?
 9. Hur mycket ska jag ta ut i hyra?
 10. Hur mycket får man dra av för hyra av lokal?
 11. Vad är rimligt Kvadratmeterpris?
 12. Hur räknar man ut den nya hyran?
 13. Hur mycket ska man ta i hyra?
 14. Hur bestämmer man hyran?
 15. Vad är rimligt att betala i hyra?

Hur räknar man ut hyra för lokal?

Ofta är man glad och ivrig att flytta in när man har hittat en lokal till sin verksamhet. Men det är viktigt att se till att det juridiska blir rätt från början. I Hyreslagen bestäms många av hyresreglerna, i övrigt råder avtalsfrihet. Parterna har alltså stor frihet att i hyresavtalet komma överens om vilka regler som ska gälla den specifika uthyrningen. Vi bad Karin Gjörtler på Fastighetsägarna att svara på de vanligaste frågorna vid lokalhyreskontrakt.

- I 4§ Hyreslagen finns vissa minimitider när det gäller uppsägning. Om parterna avtalar om kortare tider än minimitiderna är de bindande endast för hyresgästen. Hyresvärden är tvungen att följa minimitiderna i hyreslagen. Det är dock tillåtet att avtala om längre uppsägningstider.

Vad är en rimlig lokalhyra?

Hej!

Jag bor i en bostadsrättsförening som är uppdelad i 6 st lägenheter, till alla lägenheter ingår ett förråd förutom till min. Under min lägenhet så finns en källare på ca 20 kvm. När jag köpte min lägenhet köpte jag även till detta källarutrymme.

Hur mycket kostar det att hyra en lokal?

 • Plats: Det är viktigt att du tänker på var lokalen är belägen och huruvida det är lämplig utefter ditt företags behov. Om du har anställda och de kommer att pendla till jobbet, så är det viktigt att ha i åtanke eftersom det är en fördel om lokalen är lättillgänglig med kollektivtrafik eller parkeringsmöjligheter.När du hyr kontor hos oss på CONVENDUM i Stockholm, så spelar det ingen roll vilken av våra anläggningar du har som bas. Ponera att du vanligtvis utgår från Sundbyberg eller Solna, men under dagen har ett möte med en kund som sitter i Gamla stan. Då kan du boka ett ledigt mötesrum på någon av våra anläggningar i närheten där du enkelt kan möta upp din kund i ett fullt förberett och utrustat mötesrum. Som medlem får du alltså tillgång till alla våra adresser både i Stockholms innerstad och utanför City, men även i Göteborg och Palma där vi också finns.
 • Storlek: Se till att lokalen är tillräckligt stor för de behov som ditt företags har. Du vill inte hyra en lokal som är för liten eller för stor. Har du anställda som behöver en egen plats? Är du i behov av mötesrum där du kan hålla kundmöten? Håller företaget kanske på att expandera och förväntas växa ut lokalen inom en relativt snar framtid?På CONVENDUM erbjuder vi flexibla avtal. Med det menar vi att om du hyr en lokal hos oss, men om din verksamhet växer och nya medarbetare behöver en plats, kan du alltid lägga till fler kontor. Skulle du till och med behöva en helt egen våning, är även det möjligt. Det är helt enkelt dina behov som styr upplägget.
 • Kostnad: Se över din budget och räkna på hur mycket du har råd att betala i hyra varje månad. Ta då hänsyn till samtliga kostnader – såsom hyra, serviceavgifter, el och vatten.Som medlem hos oss på CONVENDUM betalar du en månadsavgift som inkluderar allt detta. Om du behöver fler kontor tillkommer en kostnad som vi kan fastställa när vi vet mer om dina behov.
  • flexibla avtal och möjlighet att skala upp eller ner verksamheten efter behov.
  • många bekvämligheter och tjänster inkluderade, såsom WiFi, skrivare, receptionsservice och mycket mer.
  • billigare än att hyra ett traditionellt kontor.
  • möjlighet att arbeta i en dynamisk och kreativ miljö med andra företag och etablera ditt nätverk.
  • skräddarsydda lösningar efter dina unika behov.

  Vad är marknadsmässig hyra kontor?

  Det är helt ok att ta ut en marknadsmässig hyra för kontor i hemmet, frågan är väl vad den marknadsmässiga hyran är på ett rum, eller del av rum, i en lägenhet. Men skäligt är nog ett bättre begrepp. Du kan absolut använda kontot skuld till närstående för bokningen. 

  Men det finns andra fällor och det är då framförallt avdragsförbudet för moms som gäller stadigvarande bostad, Den smittar då även vissa inköp till ditt kontot. Så här skriver skatteverket:

  Vad kostar en hyreslägenhet per kvadratmeter?

  Hyran påverkas av hur nytt huset är. Dessutom är hyrorna hos privata värdar i genomsnitt högre.

  I kartan ovan visas genomsnittlig månadshyra i en lägenhet som är 70 kvm stor, vilket ungefär motsvarar en liten trerummare.

  I SCB:s statistik finns också uppgift om genomsnittliga hyror för till exempel två- och trerumslägenheter, men eftersom de kan vara olika stora väljer vi här att jämföra utifrån genomsnittlig hyra per kvadratmeter.

  Hur räknar man ut sin nya hyra?

  Efter en ovanligt lång och utdragen hyresförhandling har nu Eidar Trollhättans Bostadsbolag och Hyresgästföreningen kommit överens om 2023 års hyror. Eidar sökte medlingshjälp av tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén (HMK) som nu har återkommit med ett beslut om en hyreshöjning på 4.45%. Detta beslut har nu Eidar och Hyresgästföreningen tecknat en överenskommelse om.

  - Vi är glada att vi nu är i mål med hyresförhandlingen, så att våra hyresgäster får veta vilken hyra de nu får. Naturligtvis hade det varit bra om vi och Hyresgästföreningen hade kunnat enas lokalt, men eftersom vi stod så långt ifrån varandra var detta en bra lösning. Den här höjningen ligger i nivå med övriga branschen, säger Eidars vd Urban Blom.

  Vad är hyran per kvadratmeter?

  Länger ner i artikeln kan du läsa om hur skälig hyra beräknas för respektive bostadstyp samt vilka regler som gäller. Med denna kalkylator kan du räkna ut skälig hyra för bostadsrätt, hus och hyresrätt.

  Kalkylatorn räknar med Riksbankens referensränta + 2 procentenheter. Just nu räknar kalkylatorn alltså med 5,50 % i avkastningsränta.

  Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för en bostadsrätt eller ett hus. Med Ekonomifokus egna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.

  Vad kostar en liten lokal att hyra?

  Beroende på vilken typ av kontor ni hyr så skiljer det avsevärt vad som ingår i kostnaden. De tre huvudsakliga alternativen som finns är följande:

  • Eget kontor - en traditionell lokal med 3-5 års avtal där ni står för all möblering och service
  • Kontor på kontorshotell - ni hyr egna rum eller en egen avdelning på ett kontorshotell men delar på gemensamhetsytor och service ingår
  • Coworking - ni hyr endast medlemskap och har ingen låsbar yta utan tillgång till gemensamma ytor

  Traditionella lokaler kommer mer eller mindre utan något inkluderat, utan ni får i stället möjligheten att sätta er egen prägel. Kostnaderna kan skilja sig markant beroende på kvalitén på kontoret och läget. Utöver det är det nästintill omöjligt att ge en rättvis bild över kostnaden för möblering och service, då det kan kosta från i princip ingenting till väldigt stora summor.

  Att hyra ett kontor på ett kontorshotell är som att hyra kontoret som en tjänst. Ni tar helt enkelt med er era datorer och möjligtvis lite loungemöbler, och resten är fixat.

  Men låt oss börja med att reda ut en viktig skillnad mellan kontorshotell och eget kontor - nämligen hur mycket yta ni hyr och behöver betala för, och hur mycket yta ni får på köpet.

  Poängen med ett kontorshotell utöver korta och flexibla avtal samt service är att ni endast behöver hyra och betala för er faktiska kontorsyta. Resten tar ni del av när ni har behovet. Det betyder att sättet man räknar kontorets storlek på kontorshotell jämfört med ett vanligt kontor lätt blir förvirrande.

  Hur mycket ska jag ta ut i hyra?

  Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

  Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

  Hur mycket får man dra av för hyra av lokal?

  Som nämnt innan skiljer det sig mellan att hyra kontor av sig själv om man driver enskild firma jämfört med aktiebolag. Har du en enskild firma och jobbar hemifrån finns det två olika sätt att välja för att dra av kostnaderna.

  Om du bedriver ett aktiebolag och jobbar hemifrån kan du låta bolaget betala en del av hyran. Men precis som för dig som driver enskild firma finns det flera regler att följa för att skatteverket ska godkänna det. Det första som måste ske är att man sätter en marknadsmässig hyra för kontoret/lokalen som man använder. Gör man inte det och sätter för hög hyra kallas det för överhyra. Vilket betyder att du kommer beskattas som lön på det överskjutande beloppet.

  Det andra som måste ses över är om man redan har en lokal eller inte till verksamheten. Du är inte tillåten att hyra ut ett rum till dig själv i din egna bostad om behovet inte finns i verksamheten. Exempelvis skulle en frisör som har en salong där hen klipper kunna hyra ett rum i sin egen bostad för att sköta administrationen om sånt utrymme inte finns på salongen. Rummet behöver även vara särskilt avgränsat och inte vara en del av den privata bostaden. Syftet får endast vara att använda rummet för verksamheten och inget annat. Till exempel ett garage, förråd eller avgränsat rum.

  Att hyra kontor eller lokal av sig själv medför sina utmaningar när det kommer till regler och krav men är fullt möjligt. Vi hoppas att denna blogg har gett dig bättre förståelse kring vad som gäller om man driver enskild firma och vad som gäller om man driver aktiebolag. Har du fler frågor gällande att hyra kontor/lokal är du varmt välkommen att kontakta oss på HQV.

  Vad är rimligt Kvadratmeterpris?

  Innan du börjar leta lägenhet och gå på visningar kan det vara bra att räkna på hur mycket du kan köpa bostad för.

  För att få koll på hur mycket du kan få i bolån kan du ta hjälp av din bank. Du kan också använda de kalkylverktyg som finns på bankernas webbplatser för att göra egna beräkningar. Räkna ut hur mycket du kan gå in med som kontantinsats och hur mycket du kan få låna. Sedan kan du börja gå på visningar. Och ibland krävs det många visningar innan du hittar hem!

  Hur räknar man ut den nya hyran?

  Bostäder som hyrs ut måste hyras ut med en så kallad skälig hyra. Reglerna kring skälig hyra skiljer sig åt beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som hyrs ut samt om bostaden hyrs ut i första eller andra hand. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa.

  Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för din bostadsrätt eller ditt hus.

  Längre ner på sidan kan du även räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.🔗 Gå direkt ner till: kalkylatorn som beräknar skälig hyra för hyresrätt

  Hur mycket ska man ta i hyra?

  När du hyr en bostadsrätt eller villa i andrahand kan en annan lag gälla än när du hyr en hyresrätt i andrahand. Vad som är en rimlig andrahandshyra skiljer sig också åt beroende på vilket boende du har. Här förklarar vi hur reglerna ser ut när uthyrningen inte gäller en hyresrätt.

  Hur hyran sätts beror på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Hur mycket får man ta i hyra? Jo, den som hyr ut en hyreslägenhet får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

  Hur bestämmer man hyran?

  Låt oss först reda ut begreppen kring uthyrning. I dagligt tal används begreppet andrahandsuthyrning för alla typer av situationer där vi hyr ut en bostad som vi äger. Men om du äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus som du hyr ut till en hyresgäst är det juridiskt sett inte en andrahandsuthyrning, utan en förstahandsuthyrning. En andrahandsuthyrning blir det först när du som förstahandshyresgäst hyr ut bostaden till någon annan. Här är tre exempel:

  • Du hyr ut din bostadsrätt – uthyrning av egenägd bostad
  • Din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt – andrahandsuthyrning av bostadsrätt
  • Du hyr ut din hyreslägenhet – andrahandsuthyrning

  I guiden använder vi oss av uttrycket andrahandsuthyrning som ett samlat begrepp men fokus ligger på uthyrning av bostadsrätt.

  Vad är rimligt att betala i hyra?

  Bostäder som hyrs ut måste hyras ut med en så kallad skälig hyra. Reglerna kring skälig hyra skiljer sig åt beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som hyrs ut samt om bostaden hyrs ut i första eller andra hand. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa.

  Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för din bostadsrätt eller ditt hus.

  Längre ner på sidan kan du även räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.🔗 Gå direkt ner till: kalkylatorn som beräknar skälig hyra för hyresrätt