:

Vilka saknar rättslig handlingsförmåga?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka saknar rättslig handlingsförmåga?
  2. När har man rättslig handlingsförmåga?
  3. Vad menas med rättskapacitet och rättslig handlingsförmåga?
  4. Vad betyder begränsad rättslig handlingsförmåga?
  5. Har man rättshandlingsförmåga om man har god man?
  6. Har juridisk person rättshandlingsförmåga?
  7. Kan man ha Swish om man har förvaltare?
  8. Vem får inte ingå avtal?
  9. Får man ha Swish när man har god man?
  10. Vad får en förvaltare inte bestämma?
  11. Har ett företag rättshandlingsförmåga?
  12. Vad kan en juridisk person dömas till?
  13. Vad får inte en förvaltare göra?
  14. Hur får man bort en förvaltare?
  15. På vilka grunder kan ett avtal ogiltigförklaras?

Vilka saknar rättslig handlingsförmåga?

De flesta barn har sina föräldrar/förälder som ställföreträdare, så kallade legala förmyndare. Föräldrarna ansvarar, såsom vårdnadshavare, för barnets person. Det vill säga försörjning, omvårdnad och fostran. Saknar en omyndig legala förmyndare eller behöver legal förmyndare en medförmyndare beslutar domstol om en särskild förordnad förmyndare.

När har man rättslig handlingsförmåga?

Fysiska personer mellan 16 och 18 års ålder har begränsad rättshandlingsförmåga. De får dock köpa saker kontant samt handskas med pengar och annan egendom som de förvärvat genom eget arbete. Barn under 16 år saknar rättshandlingsförmåga.

Fysiska personer kan få en god man förordnad om de lider av exempelvis sjukdom eller psykiska sjukdomar. En god man har dock inte per definition behörighet att binda sin huvudman vid avtal men kan hjälpa huvudmannen att bevaka sin rätt och förvalta sin egendom.

Vad menas med rättskapacitet och rättslig handlingsförmåga?

Förmåga att äga egendom och rättigheter samt ha skulder och förpliktelser.

Alla rättssubjekt (dvs alla fysiska och juridiska personer, och i vissa fall potentiella rättsubjekt, som ofödda barn) har rättskapacitet (eller rättsförmåga), dvs förmåga att äga egendom och rättigheter (rättskapacitetens positiva sida) samt ha skulder och förpliktelser (rättskapacitetens negativa sida).

Vad betyder begränsad rättslig handlingsförmåga?

Förmågan att själv köpa, sälja eller ingå andra avtal eller liknande.

Lawline.se - Vilka har rättslig handlingsförmåga?

Har man rättshandlingsförmåga om man har god man?

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Regler om god man och förvaltare finns främst i 11 - 12 kap i Föräldrabalken (FB). En God man utses i enlighet med bestämmelserna i FB 11:1- 4. Uppdraget som god man kan se olika ut beroende på vad för behov och hjälp personen (huvudmannen) behöver. Trots att huvudmannen har en god man har denne kvar sin rättshandlingsförmåga. Detta innebär att personen kan ingå rättshandlingar och även upprätta testamente. Observera att det är viktigt att testamentet uppfyller de legala formkraven för att det ska vara giltigt. Läget förändras dock om personen får en förvaltare, en förvaltare utses i enlighet med FB 11:4 och FB 11:7.

Har juridisk person rättshandlingsförmåga?

Den som är under arton år (underårig) är omyndig och får enligt huvudregeln inte utan samtycke från förmyndare själv råda över sin egendom eller åta sig förbindelser i vidare mån än som följer av vad som ska gälla på grund av lag eller villkor vid förvärv genom t.ex. gåva, testamente eller förmånstagarförordnande (9 kap. 1 § FB). Huvudregeln är således att underåriga saknar rättslig handlingsförmåga.

Kan man ha Swish om man har förvaltare?

Övrigt/annat

Jag har gått från att ha godman till en förvaltare. Min förvaltare frågade överförmyndaren om jag fick ha bankid och så nej. Är detta riktigt rätt? Är denne regel om bankid gällande för Alla klienter i Sverige som har förvaltare? Finns det något man kan göra juridiskt så jag kan få bankid igen?

Vem får inte ingå avtal?

Inom svensk rätt finns det två rättssubjekt den första kategorin är juridiska personer, såsom ett aktiebolag, handelsbolag eller en stiftelse. Den andra kategorin av rättssubjekt är fysiska personer såsom en människa. Alla som är rättssubjekt kan som utgångspunkt vara part i ett avtal, dock krävs det att rättssubjektet har en så kallad rättshandlingsförmåga. Detta innebär att även om att en person äger en sak, så kanske inte personen själv har möjlighet att sälja saken. 

För att en fysisk person ska kunna sluta ett avtal krävd det att personen är myndig (9 kap. 1 § Föräldrabalken) för att kunna inneha en rättshandlingsförmåga. Dessutom behöver den fysiska personen ha tillräckligt beslutsförmåga. Detta innebär att personer som en god man eller lider av en psykisk störning inte kan ingå ett avtal med rättslig verkan. För att en juridisk person ska kunna använda sin rättshandlingsförmåga krävs det en legal företrädare eller en behörig fullmakt, till exempel en ställningsfullmakt. 

Får man ha Swish när man har god man?

Godmanskap är en frivillig insats där huvudmannen behåller sin rättshandlings­förmåga. Det innebär att huvud­mannen själv kan ingå olika avtal och bestämma hur pengarna ska användas. Förutsatt att huvudmannen har kapaciteten får denne med andra ord företräda sig själv. Ett godmanskap är därför ett samarbete mellan huvudmannen och den gode mannen.

Det är viktigt att du inte gör saker med huvudmannens tillgångar utan att kommunicera med huvudmannen. I viktiga frågor måste den gode mannen ha sin huvudmans samtycke innan någon åtgärd kan vidtas. Detta gäller inte om huvudmannen tappat förmågan att uttrycka sin vilja.

Vad får en förvaltare inte bestämma?

En förvaltares uppdrag skiljer sig inte från en god mans uppdrag och kan bestå av en eller flera av nedanstående delar.

  • Bevaka rätt: Ställföreträdaren ska se till att den hjälpbehövande får det stöd och den hjälp hen har rätt till. Det kan röra sig om att söka bidrag, skriva avtal, sälja hus eller företräda vid arvskifte.
  • Förvalta egendom: Ställföreträdaren sköter den ekonomiska ekonomiska förvaltningen, men kan också förvalta specifik egendom. Ofta handlar det om att betala räkningar, placera pengar i fonder eller fördela pengar till huvudmannen.
  • Sörja för person: Ställföreträdaren ska se till att huvudmannen har den hjälp och de stödfunktioner som hen behöver och har rätt till.

Förvaltarens uppdrag är avgränsat till dessa delar. En förvaltare ska inte ta en aktiv roll i huvudmannens dagliga liv och ska exempelvis inte hjälpa till med att handla, följa med till läkaren, sätta upp gardiner, skruva ihop möbler, delta i sociala aktiviteter eller städa bostaden.

  • att den enskilde lider av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande och
  • att den enskilde är ur stånd att vårda sig eller sin egendom och
  • att den enskildes hjälpbehov inte kan tillgodoses på mindre ingripande sätt.

Förvaltarskap kan till exempel bli aktuellt då en person inte kan hantera sina tillgångar och därför riskerar att bli vräkt från sin lägenhet eller att en person på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom riskerar att bli lurad och utnyttjad av andra. 

Har ett företag rättshandlingsförmåga?

Den som är under arton år (underårig) är omyndig och får enligt huvudregeln inte utan samtycke från förmyndare själv råda över sin egendom eller åta sig förbindelser i vidare mån än som följer av vad som ska gälla på grund av lag eller villkor vid förvärv genom t.ex. gåva, testamente eller förmånstagarförordnande (9 kap. 1 § FB). Huvudregeln är således att underåriga saknar rättslig handlingsförmåga.

Vad kan en juridisk person dömas till?

Fråga: Kan juridiska personer dömas för brott?

Hej, Vi är en möjlig leverantör i en upphandling. I upphandlingsmaterialet ber de oss att bekräfta: "The supplier must not have a criminal conviction relating to the practising of their profession". Vi är en juridisk person - på vilket sätt tillhandahåller vi den potentiella kunden med motsvarigheten till ett utdrag ur polisregistret? Finns de tnågot annat som är praxis eller bra för oss att känna till och proaktivt delge motparten? Tack på förhand,

Vad får inte en förvaltare göra?

Ett godmanskap eller förvaltarskap kan bestå av tre olika delar: ”bevaka rätt”, ”förvalta egendom” och ”sörja för person”. Det är vanligast att alla tre delarna finns med i gode mannens eller förvaltarens uppdrag, men det behöver inte vara så.

Nej, det är inte alltid den gode mannen eller förvaltaren som ska utföra alla åtgärder för dig. En god mans eller förvaltares uppgift är i stället att se till att saker blir utförda, inte att göra det själv. Det ingår till exempel inte i en god mans eller förvaltares uppdrag att städa eller göra matinköp.

Hur får man bort en förvaltare?

Ett godmanskap eller förvaltarskap som inte längre behövs ska upphöra. Det är tingsrätten som beslutar om att ett godmanskap eller förvaltarskap ska upphöra. Tingsrätten kan på eget initiativ lyfta frågan om upphörande men det vanligaste är att tingsrätten först har fått in en ansökan från en behörig part.

En ansökan om att ett godmanskap eller förvaltarskap ska upphöra får endast göras av antingen

  • huvudmannen själv
  • maka/make/sambo till huvudmannen
  • annan nära släkting.

På vilka grunder kan ett avtal ogiltigförklaras?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då vi har avtalsfrihet finns det ett begränsat antal regler som påverkar ingångna köpeavtal. Lagen som reglerar avtals giltighet är Avtalslagen (AvtL). Den kan du hitta här. Eftersom du beskriver din svärfar som mycket förvirrad, så kommer jag även redogöra för lagen Lag (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning, som du kan hitta här. Jag inleder med en redogörelse för gällande rätt och beskriver sedan hur det kan påverka din svärfar och vad ni kan göra.