:

Vilka ingår i den förbjudna kretsen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka ingår i den förbjudna kretsen?
  2. Hur bokförs förbjudna lån?
  3. Vilka får aktiebolag inte låna pengar till?
  4. Kan man låna ut pengar till sitt eget företag?
  5. Hur beskattas förbjudna lån?
  6. Är det olagligt att låna ut pengar?
  7. Hur plocka ut pengar från aktiebolag?
  8. Är lånade pengar skattefritt?
  9. Vilken typ av lån ska man undvika?
  10. Kan Mitt AB låna ut pengar till mig?
  11. Får man låna ut pengar till sina barn?
  12. Får man låna pengar av sina föräldrar?
  13. Får man ta utdelning utan att ta ut lön?
  14. Måste man ta ut lön för att få utdelning?
  15. Hur mycket får man låna på sin lön?

Vilka ingår i den förbjudna kretsen?

Låneförbudet är ett förbud för aktiebolag att låna ut pengar till sina aktieägare och vissa andra personkategorier. Överträdelse av förbudet kan leda till straffsanktioner.

Låneförbudet är en del av aktiebolagslagens Kapitalskyddsregler och syftet är att skydda bolagets förmögenhet. Den situation som särskilt var i fokus vid införandet av låneförbudet var att en aktieägare i ett enmansbolag efter bolagsbildningen och kapitaltillskottet lånar tillbaka det insatta kapitalet från bolaget. Bolagets förmögenhet skulle då bestå av en fordran på aktieägaren, som är beroende av aktieägarens kreditvärdighet. Aktieägares lån från bolag har även använts för olika former av skatteflykt.

Låneförbudet gäller oavsett om låntagaren kan återbetala lånet eller inte. Det är ett strikt förbud som gäller utan hänsyn till låntagarens kreditvärdighet eller om han eller hon ställer fullgod säkerhet för lånet.

Hur bokförs förbjudna lån?

Förbjudet lån som har beskattats

En kund har ett förbjudet lån i sitt aktiebolag och beloppet är beskattat via dennes privata inkomstdeklaration i tjänst. Men hur bokför jag detta i aktiebolaget? Jag har ett saldo på konto 1685 som jag anser ska bort, men hur?

Vilka får aktiebolag inte låna pengar till?

Har du koll på reglerna för lån mellan dig som aktieägare och ditt företag? Läs mer om vad du bör tänka på här.

Tillåtna lån: Lån från aktieägaren till bolaget är som utgångspunkt tillåtna. Det är dock viktigt att sätta en marknadsmässig ränta.

Kan man låna ut pengar till sitt eget företag?

Hur mycket ett företag får låna ut till ett annat företag eller en annan person är inte specifikt reglerat enligt svensk lag. Svenska företag är dock skyldiga att följa vissa bestämmelser, bland annat om kapitaltäckning och finansiell stabilitet. Dessutom kan ett företags förmåga att låna ut pengar begränsas av dess egna interna policyer och rutiner eller av villkoren i eventuella befintliga låneavtal.

Svenska företag omfattas också av lagar och förordningar vad gäller penningtvätt, som kräver att de utför ordentlig efterforskning på sina kunder och att de övervakar misstänkta transaktioner. Detta kan begränsa det belopp som ett företag kan låna ut till en annan part, särskilt om det finns farhågor om källan till medlen eller syftet med lånet.

Generellt sett uppmuntras svenska företag att vara försiktiga när de lånar ut pengar till andra parter och att se till att all utlåningsverksamhet är förenlig med deras övergripande affärsstrategi och finansiella mål. Det är en god idé för företag att söka juridisk och finansiell rådgivning innan de inleder någon betydande utlåningsverksamhet.

Hur beskattas förbjudna lån?

Ett aktiebolag får inte lämna penninglån till den som äger aktier i bolaget, till den som är styrelseledamot eller vd i bolaget samt till närstående till dessa personer. Låneförbudet är straffsanktionerat och finns i 21 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551), ABL.

Om det är fråga om ett lån inom en koncern eller ett kommersiellt lån är lånet undantaget från låneförbudet. Ett lån ses som kommersiellt om det uteslutande är avsett för gäldenärens verksamhet och det lämnas av rent affärsmässiga skäl. Avsikten är att förhindra lån för privat konsumtion och affärsmässigheten betraktas alltså utifrån det långivande bolagets intressen. Ett exempel är att lånet lämnas för att finansiera en verksamhet som bolaget självt ska ta del i eller som bolaget har intresse av att den kommer till stånd.

Är det olagligt att låna ut pengar?

Hej,

Jag lånade ut pengar till en ”bekant” för ca 1 månad sen. Personen sa att jag skulle få mina pengar tillbaka i slutet av samma vecka, men det fick jag inte. Jag gav personen några dagar utan att någon återbetalning skedde, och frågade då om personen skulle swisha tillbaka. Han svarade inte på mitt meddelande och jag försatte skriva med några dagars mellanrum, men han har fortfarande inte svarat.

Hur plocka ut pengar från aktiebolag?

De regler som styr hur du som delägare i fåmansföretag blir beskattad på den utdelning som du tar ut ur bolaget kallas 3:12-reglerna. Reglerna bestämmer hur stor del av en utdelning, som får tas upp som kapitalinkomst och hur mycket som måste tas upp som tjänsteinkomst. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen, eftersom skattesatsen för fåmansföretagare varierar mellan 36,5 och 62,3 procent inklusive bolagsskatt.

När du tar ut lön från bolaget kan du göra både jobbskatteavdrag och grundavdrag i deklarationen. Dessutom är lönen både pensionsgrundande och sjukpenningsgrundande, samt ligger till grund för eventuell föräldrapenning. Så är icke fallet vid utdelning. För att premierna för avtalspension ska vara avdragsgilla, krävs det att du tagit ut lön. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt aktiebolag och för att du ska kunna använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln.

Är lånade pengar skattefritt?

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Den enda skatten som kan komma i fråga på en sådan transaktion är om ni avtalar om någon ränta på lånet. I så fall ska du dra av räntekostnaden i inkomstslaget kapital, medan din vän istället ska ta upp motsvarande belopp som en inkomst av kapital, se 42 kap. 1 § inkomstskattelagen.

Vilken typ av lån ska man undvika?

Ett pantbrev utfärdas som bevis för inteckning i en fastighet. För att få låna pengar till en bostad kräver långivaren en säkerhet för lånet. Det innebär oftast att du lämnar en viss del av ditt hus i pant till långivaren. Av praktiska skäl är det svårt att överlämna en pant om denna är en bostad, därför får långivaren ett pantbrev som säkerhet.För att få ett pantbrev måste du som fastighetsägare ansöka om en inteckning i fastigheten hos Lantmäteriet. Alla Sveriges fastigheter är registrerade i det så kallade fastighetsregistret. Uppgifter om ägare och olika rättigheter (till exempel inteckningar) finns i detta register som sköts av Lantmäteriet.

Efter godkännande skrivs inteckningen in i fastighetsregistret och ett pantbrev utfärdas som bevis. De flesta pantbrev har lagts om till datapantbrev och förvaras elektroniskt hos Lantmäteriet. Kostnaden för pantbrev (stämpelskatt) är för närvarande 2 % av det belopp som intecknas. Tillkommer en administrativ avgift.

Kan Mitt AB låna ut pengar till mig?

Har du koll på reglerna för lån mellan dig som aktieägare och ditt företag? Läs mer om vad du bör tänka på här.

Tillåtna lån: Lån från aktieägaren till bolaget är som utgångspunkt tillåtna. Det är dock viktigt att sätta en marknadsmässig ränta.

Får man låna ut pengar till sina barn?

Att hjälpa en vän eller någon inom familjen med ett privat lån ur egen ficka är en god gärning eftersom personen ifråga inte behöver betala ränta på pengarna, vilket man måste göra hos banken. Men innan du bestämmer dig för att du kan ge ut det här lånet måste du tänka igenom några saker.

Får man låna pengar av sina föräldrar?

Ett sätt är att hjälpa till med kontantinsatsen. När du ska köpa bostad får du som mest låna 85 procent av bostadens pris i form av ett bostadslån. De resterande 15 procenten måste du själv betala i form av en kontantinsats.

– Om man har kapitalet och kan hjälpa till på det sättet så är det förstås väldigt bra, säger Jens Magnusson.

Risken är att den här lösningen blir väldigt dyr. För en bostad som kostar två miljoner kronor blir kontantinsatsen hela 300 000 kronor. Ännu tuffare blir det om man har fler barn och vill ge alla sina barn samma möjlighet.

Får man ta utdelning utan att ta ut lön?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

Måste man ta ut lön för att få utdelning?

För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

Hur mycket får man låna på sin lön?

Hur mycket du får låna beror på flera faktorer, däribland din inkomst. Även boendeform, eventuella betalningsanmärkningar och aktuella skulder och krediter kan påverka hur stort lånebelopp du kan beviljas.

Även om det är många faktorer som påverkar hur stort lån du får kan din inkomst ge dig en fingervisning om hur mycket du kan låna.