:

Vad får man ta på friskvård?

Innehållsförteckning:

  1. Vad får man ta på friskvård?
  2. Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?
  3. Vad räknas inte som friskvård?
  4. Är promenad friskvård?
  5. Kan man köpa träningskläder för Friskvårdsbidraget?
  6. Är massage friskvård?
  7. Är friskvård lönsamt?
  8. Vad ingår i friskvård 2023?
  9. Är thaimassage friskvård?
  10. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?
  11. Är personlig träning friskvård?
  12. Har man alltid rätt till friskvård?
  13. När får man ta ut friskvård?
  14. När får man nya friskvårdsbidrag 2023?
  15. Hur mycket friskvårdsbidrag 2023?

Vad får man ta på friskvård?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?

Du kan använda ditt friskvårdsbidrag för att köpa gymkort på Puls & Träning, och sedan den första januari i år kan du också använda ditt bidrag för att köpa personlig träning. Kostnaden för PT-tjänsten får dock inte överstiga 1000 kr per timme och får inte utnyttjas i hemmet. Men det är arbetsgivaren som avgör vad som räknas som friskvård, så kolla upp att det är okej med din arbetsgivare om du vill använda ditt friskvårdsbidrag till personlig träning. Du kan läsa mer om hur du använder ditt friskvårdsbidrag här. 

Vad räknas inte som friskvård?

Öl, taxi och fika må vara saker som själen mår bra av, men skatteverket har inte samma syn på dessa aktiviteters friskvårdande verkan som de förhoppningsfulla anställda - som skickade in kvittona.

Inte heller parkeringsbiljetter, sånglektioner, kläder eller fiskpedikyr fick godkänt enligt företaget Benify, som administrerar och utvecklar förmåner åt en halv miljon anställda i Sverige och har full koll på vad skatteverket tillåter avdrag för.

Är promenad friskvård?

– Vi har haft ambitionen att jobba med friskvård i många år. Med erbjudanden, rabatter på gymkort och så vidare. Men ambitionerna har varit större än utfallet. Det säger Örjan Molander, museichef på Kalmar Läns museum. Han fortsätter:

– När coronapandemin kom så kände vi att det fanns anledning att verkligen ta tag i insatserna, av flera anledningar. De som jobbar hemifrån blir lätt alltför stillasittande, plus att övervikt och dålig hälsa är en riskfaktor för corona.

Kan man köpa träningskläder för Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag 2022, motion och att vara aktiv gynnar både personal och företag. Så det är positivt att fler och fler aktiviteter accepteras som friskvård. Exempellistan som Skatteverket har haft på sin hemsida slopas då den inte går att uppdatera i takt med att nya aktiviteter godkänns och kan inte hållas komplett. Reglerna är desamma men listan uppdateras inte längre och har tagits bort helt 2022.

Nu kan du även använda ditt friskvårdsbidrag för fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion samt för avancerade kurser.  Personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp kan man också använda friskvårdsbidraget till.

Så länge man utför en aktivitet som ger motion, så får deltagaren använda bidraget för att träna sina färdigheter. Att det krävs särskild utrustning anses inte heller vara ett hinder, så länge utrustningen går att låna eller ingår i paketet.

Är massage friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Är friskvård lönsamt?

Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Arbetsgivaren kan göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för anställda. Allt fler arbetsplatser har tillgång till träningslokaler. Det blir vanligare att arbetsgivaren erbjuder rökavvänjning, gratis frukt och fria läkarbesök. Somliga arbetsgivare erbjuder även möjlighet till friskvård på arbetstid.

För arbetsgivaren – som betalar sjuklön och drabbas av minskad produktion när de anställda blir sjuka – är sådana investeringar ofta lönsamma.

Vad ingår i friskvård 2023?

Friskvårdsbidraget är ett fastställt belopp som dina anställda får spendera på motions- och friskvårdsrelaterade aktiviteter. Denna personalvårdsförmån kan du som arbetsgivare välja att erbjuda dina anställda. 

Detta betyder att dina anställda kan lämna in kvittot för bland annat gymkort, sportaktiviteter eller massage. Du som arbetsgivare betalar sedan ut en skattefri ersättning för detta.

Det är dock ingen skyldighet att erbjuda friskvårdspengar men det vanligaste är att företag erbjuder någon förmån kopplat till friskvård och hälsa.

Det allra vanligaste är att friskvårdsbidraget är skattefritt. För att det ska vara skattefritt krävs dock att vissa förutsättningar uppfylls:

  • Erbjudandet om friskvårdsbidraget ska rikta sig till alla anställda och alla ska erbjudas samma belopp,
  • Bidraget ska inte gå att byta mot pengar,
  • Friskvården eller aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag.

Notera att bidraget ska erbjudas alla anställda i aktiv tjänst. Detta innebär att föräldra- och tjänstlediga inte måste erbjudas friskvårdspengar.

Är thaimassage friskvård?

Rungs hälsoland thaimassage erbjuder även friskvårdsmassage till företag. Som arbetsgivare kan du erbjuda din personal friskvård som är skattefri. Du som är anställd och har friskvårdsbidrag på ditt arbete, kan ta med ditt kvittot härifrån till arbetsgivaren och nyttja ditt friskvårdsbidrag. Kolla alltid med din arbetsgivare vad som gäller på ditt företag.

Klicka här för att läsa mer på skatteverkets hemsida.

Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

En trevlig nyhet är att skidåkning är godkänt som skattefri friskvårdsförmån. En självklarhet tycker vi med tanke på att man är ute och andas frisk luft samtidigt som man tränar både kondition och styrka. Allt i kombination med en rejäl dos livsnjut såklart!

Hur använder jag friskvårdsbidraget när jag köper liftkort? För att du ska kunna nyttja friskvårdsbidraget när du köper liftkort behöver du ett kvitto som bevisar att det är just du som har använt liftkortet – vilket du redovisar till din arbetsgivare. Därför är det viktigt att endast göra ett köp per kvitto om ni är fler i familjen som ska utnyttja friskvårdsbidraget. När du gör ditt köp i vår onlinebokning registreras ditt liftkort tillsammans med ditt namn direkt på bekräftelsen. Om uppgifterna i bekräftelsen inte räcker kan man logga in på ”min sida” via en dator då det inte alltid fungerar via telefon. För att logga in använder du din mailadress du angav när du bokade samt en kod som följde med i bekräftelsen. Saknas eller fungerar inte koden i bekräftelsen kan du alltid fråga om en ny bekräftelse via inloggningssidan. Det går även att komma in på ”min sida” via bekräftelsen genom att klicka på den gröna rutan i bekräftelsen där det står ”hantera min bokning”. När man loggat in har man möjlighet att skriva ut det dokument som heter bekräftelse/ faktura där alla uppgifter finns med. Vi kan inte ordna kvitton för liftkort som ingår i en paketbokning, dvs ett erbjudande där både boende och liftkort ingår.

Är personlig träning friskvård?

I januari blev det godkänt och nu kan man betala för personlig tränare, PT-tid, med friskvårdsbidraget. Intresset för personlig träning är stort och det öppnar upp fler möjligheter att komma igång sin träning. Superbra tycker vi!

 Boka en personlig tränare här

Har man alltid rätt till friskvård?

Som de flesta vet kan arbetsgivare bjuda sina anställda på skattefri motion och friskvård. Detta både i form av friskvårdsbidrag (när de anställda själva väljer sina aktiviteter) och så kallade naturaförmåner (när arbetsgivaren bestämmer aktiviteten).

Maxbeloppet för det skattefria friskvårdsbidraget är 5 000 kronor per anställd och kalenderår.

När får man ta ut friskvård?

För dig som är anställd och ska registrera utlägg i PA-webben

  • Fota/scanna ditt kvitto
  • Spara som jpeg eller pdf
  • Gå in i PA-webben
  • Välj Min sida och därefter Resor/utlägg
  • Registrera ditt utlägg som ”Friskvårdsbidrag”. 
  • Dra in filen med ditt kvitto eller bläddra under ""dra filer hit för att bifoga eller bläddra" under valfri flik. 
  • Skicka ärendet. Ärendet går till din chef för attest.

När får man nya friskvårdsbidrag 2023?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Hur mycket friskvårdsbidrag 2023?

Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde behöver följande tre förutsättningar finnas:

  • Samma belopp och villkor erbjuds till samtliga anställda (oavsett anställningsvillkor)

  • Vara av mindre värde (maximalt 5 000 kronor per person och år)

  • Nyttjas för motion- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag.

Under hösten 2022 meddelade dock Skatteverket att arbetsgivare även kan välja att proportionera friskvårdsbidraget i förhållande till arbetstid och sysselsättningsgrad. En förutsättning för proportionering är att samma villkor gäller för hela personalen – den kan inte göras utifrån kriterier såsom lönenivå eller tjänsteställning.

Vad ett företag erbjuder sina anställda i friskvårdsbidrag är upp till företaget. Men för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde, får det inte överstiga 5 000 kronor. Det innebär att arbetsgivaren inte gör skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter på förmånen – det sker med andra ord ingen förmånsbeskattning.