:

Vad är skattekonto utdrag?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är skattekonto utdrag?
 2. Hur får man Skattekontoutdrag?
 3. Kan man ta ut pengar från skattekontot?
 4. När dras pengarna från skattekontot?
 5. Kan Skatteverket begära kontoutdrag?
 6. Vilka uppgifter får Skatteverket lämna ut?
 7. Hur ser jag mitt skattekonto?
 8. Hur mycket får man ha på sitt skattekonto?
 9. Varför får man kontoutdrag från Skatteverket?
 10. Kan Kronofogden ta pengar från mitt skattekonto?
 11. När uppdateras saldot på skattekontot?
 12. Vilket datum stäms skattekontot av?
 13. Har Skatteverket koll på bankkonton?
 14. Kan man skriva ut kontoutdrag själv?
 15. Kan Skatteverket se mitt konto?

Vad är skattekonto utdrag?

Skattekontot stäms av varje månad och kontoutdrag skapas om annat än inbetalning eller ränta har bokförts på skattekontot, men kontoutdraget skickas ut automatiskt bara i samband med att

 • betalningsuppmaning eller betalningskrav framställs
 • slutlig skatt bokförs på skattekontot
 • utbetalning sker vid månadsavstämning
 • skulden överlämnas för indrivning till Kronofogden eller att det har skett andra transaktioner mellan Kronofogden och skattekontot.

Hur får man Skattekontoutdrag?

Skattekontot stäms av varje månad och kontoutdrag skapas om annat än inbetalning eller ränta har bokförts på skattekontot, men kontoutdraget skickas ut automatiskt bara i samband med att

 • betalningsuppmaning eller betalningskrav framställs
 • slutlig skatt bokförs på skattekontot
 • utbetalning sker vid månadsavstämning
 • skulden överlämnas för indrivning till Kronofogden eller att det har skett andra transaktioner mellan Kronofogden och skattekontot.

Kan man ta ut pengar från skattekontot?

Vill du hänga på låset så kan du deklarera som tidigast på tisdag den 19 mars klockan 07:00 då e-tjänsten öppnar. Du kan deklarera digitalt oavsett om du har en digital brevlåda eller inte. När du öppnar din deklaration finns det flera saker att tänka på.

Missa inte din skatteåterbäring

När dras pengarna från skattekontot?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Kan Skatteverket begära kontoutdrag?

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på företagets skattekonto är 2 000 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 10 000 kronor eller mer. Om företaget fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 10 000 kronor eller mer vid nästa avstämning, överlämnas skulden till Kronofogden. Betalningsuppmaningar och krav skickas ut efter första helgen i varje månad.

Vilka uppgifter får Skatteverket lämna ut?

En kontrolluppgift är en uppgift som till exempel företag, banker, försäkringsbolag, föreningar och myndigheter ska lämna till Skatteverket för att skatten ska bli rätt för privatpersoner och företagare. Det kan till exempel vara uppgift om lön, räntor, utdelning och försäljning av fastighet. Kontrolluppgifterna lämnar du till Skatteverket senast 31 januari året efter inkomståret. Uppgifterna förifylls på inkomstdeklarationerna.

I tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du lämna in och rätta kontrolluppgifter som avser inkomståret 2016 och framåt. Ska du bara lämna ett mindre antal kontrolluppgifter, max 50 stycken åt gången, kan du göra det direkt i tjänsten. Om du ska lämna in ett större antal kontrolluppgifter finns det en filöverföringstjänst som du också når via tjänsten.

Hur ser jag mitt skattekonto?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Hur mycket får man ha på sitt skattekonto?

Den 1 februari höjer Skatteverket räntan på skattekontot vilket gynnar dem som betalat för mycket i skatt. Men det blir även dyrare att vänta med att betala in kvarskatten.

Bakgrunden till höjningarna är att säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar blivit högre, enligt Skatteverket.

Varför får man kontoutdrag från Skatteverket?

Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.

Kan Kronofogden ta pengar från mitt skattekonto?

För att läsa den här artikeln måste du vara prenumerant.

Är du redan prenumerant? Logga in

När uppdateras saldot på skattekontot?

Denna lag har upphävts genom L 9.9.2016/790, som gäller fr.o.m. 1.1.2017.

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Vilket datum stäms skattekontot av?

Jo, det är ett konto hos Skatteverket som används för att hantera skatter och avgifter. Bokföring på skattekontot fungerar egentligen som bokföringen på ett vanligt tillgångskonto t ex företagskontot. När pengar flyttas till kontot debiteras det och när pengar dras från kontot krediteras det. Vem har ett skattekonto? Skattekonto är något alla som betalar skatt i Sverige har,  både företag och privatpersoner.  

På skattekontot registreras avgifter och skatter som du ska betala eller få tillbaka av Skatteverket. Precis som på ett vanligt bankkonto så har du ett kontoutdrag för skattekontot och detta kontoutdrag hittar du när du är inloggad på Skatteverkets hemsida. Skattekontot stäms av varje månad och om det saknas pengar på kontot så skickar Skatteverket ut en betalningsuppmaning till dig. På verksamt.se finns filmen Skattekonto som tar upp vanliga frågor som Skatteverket får gällande skattekontot. 

När du flyttar pengar från ditt företagskonto till skattekontot

Har Skatteverket koll på bankkonton?

När en person dör övergår alla tillgångar och skulder som personen hade till ett dödsbo. 

Här hittar du grundläggande information om dödsbon och om hur du gör med kontakten med banker och försäkringsbolag, frågor som vi är specialiserade på.

Mer omfattande information om dödsbon kan du bland annat hitta hos Skatteverket och i Efterlevandeguiden. Behöver du hjälp med att ta hand om ett dödsbo eller har frågor som gäller bouppteckningar och arvskiften med mera kan du behöva kontakta en jurist som arbetar med arvsfrågor.

Kan man skriva ut kontoutdrag själv?

Ett kontoutdrag är en sammanställning av alla transaktioner på ditt konto. Det visar allt som har gått in på kontot samt allt som har betalats ut. När bankhändelserna har registrerats får du ett saldo som visar kontots behållning, det vill säga summan du har att röra dig med vid den aktuella tidpunkten. Kontoutdrag som du beställer på papper avser en viss tidsperiod – månad, kvartal eller år. Den visar dock inte det tillgängliga beloppet på kontot just den dagen du får utdraget eftersom det tar några dagar med posten. Vill du veta den exakta summan av dina tillgångar ska du logga in på din internetbank. Det är vanligt att banker och långivare ber om kontoutdrag, för att göra en riskbedömning av dig när du vill låna pengar

Kan Skatteverket se mitt konto?

Om ditt slutskattebesked visar att du får ett överskott på skattekontot kan du få pengarna insatta direkt på ditt bank- eller plusgirokonto. Det gäller även om du har klagat på taxeringen eller debiteringen och får rättelse som innebär att du ska ha pengar tillbaka.

Du kan anmäla ditt bankkonto direkt via våra e-tjänster Skattekonto eller Inkomstdeklaration (i deklarationstider). Om du saknar e-legitimation kan du anmäla bankkonto eller bankgiro via Bankgirots webbplats (Tjänster/Övrigt/Överskjutande skatt).