:

Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?
  2. Hur anmäler man felaktig folkbokföring?
  3. Vad räknas som Folkbokföringsbrott?
  4. Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?
  5. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  6. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
  7. Kan man vara folkbokförd på en adress utan att bo där?
  8. Hur många döms för Folkbokföringsbrott?
  9. Hur får man bort en person som är skriven på min adress?
  10. Hur ser jag vem som är skriven på min adress?
  11. Kan Skatteverket göra hembesök?
  12. Vad händer om man ljuger för Skatteverket?
  13. Vad händer om man är skriven på fel adress?
  14. Vad händer om man står skriven på fel adress?
  15. Kan man vara skriven på 2 ställen?

Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler angående folkbokföring finns i folkbokföringslagen. I 6 § anges vart man ska folkbokföras vilket är där man är bosatt. Begreppet "bosatt" definieras i 7 § som "där man regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila."

Hur anmäler man felaktig folkbokföring?

7 okt 2022

Misstänker ni att någon i er förening är felaktigt folkbokförd så är det nu lättare att kontrollera och anmäla. Skatteverket har nu lanserat en ny tjänst Meddela felaktig folkbokföring. 

Vad räknas som Folkbokföringsbrott?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?

Allmän åklagare väckte vid Göteborgs tingsrätt åtal mot M.K. för folkbokföringsbrott enligt 42 § första stycket första meningen folkbokföringslagen (1991:481). Åklagaren påstod att följande hade hänt.

M.K. har varit folkbokförd och underlåtit att fullgöra sin skyldighet enligt folkbokföringslagen att anmäla flytt eftersom han tillbringat sin dygnsvila på annan plats än där han var folkbokförd. Det hände i vart fall under en period mellan den 1 maj 2020 och den 1 juni 2020 i Göteborgs stad eller på okänd plats i landet. Förfarandet innebar fara i bevishänseende. M.K. begick gärningen med uppsåt.

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av folkbokföringslagen.

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Majoriteten av de som bor i Sverige är folkbokförda på rätt adress och har korrekta uppgifter om identitet och familjerelationer i folkbokföringsregistret. De allra flesta har inga skäl till att vilja ha fel uppgifter i registret.

I vårt arbete med att upprätthålla kvaliteten i folkbokföringsregistret ligger fokus på att kontrollera handlingar och uppgifter vid registreringen. Därutöver gör Skatteverket även kontroller för att upptäcka, utreda och rätta till fel.

Ibland får vi signaler från andra aktörer, exempelvis myndigheter, att det kan finnas felaktiga uppgifter i registret. Skatteverket har möjlighet att göra folkbokföringskontroller utifrån vår egen och andras information.

Kan man vara folkbokförd på en adress utan att bo där?

Sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats” säger hon.

Kriminalvården och Arbetsförmedlingen ändrar formerna för sitt samarbete kring klienterna. I fortsättningen ska arbetsförmedlarna utgå från frivårdskontoren, och inte längre arbeta på anstalterna.

Kvinnor har gått om män när det gäller ledande befattningar i staten, om man räknar bort Försvarsmakten.

Myndighetschefer bör kunna vara kvar på sin post lika länge som andra anställda, det vill säga till 69 års ålder. Det skriver regeringen i budgetpropositionen. 

Trots kriget i Ukraina fortsätter STs samarbete med sin systerorganisation i landet. Nyligen genomfördes en utbildning för unga fackliga ledare i Uzhgorod, på gränsen till Slovakien och Ungern.

Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.

Hur många döms för Folkbokföringsbrott?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar hur stor risken är att dömas till fängelse för folkbokföringsbrott då man är skriven på flera olika adresser man inte bor på. Reglerna om folkbokföring och folkbokföringsbrott hittar du i Folkbokföringslagen (FoL) och regler om straff i Brottsbalken (BrB).

Hur får man bort en person som är skriven på min adress?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av folkbokföringslagen.

Hur ser jag vem som är skriven på min adress?

  • Om något inte stämmer med din egen eller med din familjs adress ska du inte använda tjänsten. Då ska du istället göra en flyttanmälan.
  • Många folkbokföringsfel beror på misstag eller glömska. Om du upptäcker att någon är felaktigt folkbokförd på din adress och du vet vem personen är kan du uppmärksamma personen på att anmäla sin flytt till Skatteverket. Om du får post till en person som är felaktigt folkbokförd på din adress ska du skicka tillbaka posten till avsändaren. Skriv på kuvertet att mottagaren inte bor på adressen. Du behöver inte använda frimärke.

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

  • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
  • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

Kan Skatteverket göra hembesök?

bidragsbrott Att vara felaktigt folkbokförd kan snart bli ett brott. Regeringen vill också göra det möjligt för Skatteverket att kontrollera folkbokföringsuppgifter genom hembesök.

Som ett led i det arbete som pågår för att stärka myndigheternas möjlighet att upptäcka och förhindra brott mot välfärdssystemen presenterade regeringen i dag ett förslag om att återinföra folkbokföringsbrottet.

Vad händer om man ljuger för Skatteverket?

När åklagaren ska bedöma om det finns särskilda skäl för att väcka allmänt åtal har det betydelse vad det är för uppgifter eller bilder som har spridits, hur och till vem uppgifterna/bilderna har spridits och vad det har fått för konsekvenser för den utsatta personen. Ju allvarligare brottet är, desto starkare skäl finns det normalt för att väcka allmänt åtal.

Exempel när det kan vara påkallat att åklagare väcker åtal:

Stor spridning (exempelvis på internet) av påståenden om att en person har begått ett allvarligt sexualbrott.

Vad händer om man är skriven på fel adress?

Vi använder nödvändiga kakor för att vår webbplats ska fungera. Vi vill också spara kakor för statistik. Statistiken hjälper oss förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa kakor samlas in anonymt.

Vi sparar inte kakor för statistik om du inte samtycker till det här. Du kan alltid ändra dina inställningar genom att klicka på länken Kakor (cookies) längst ned på sidan.

Vad händer om man står skriven på fel adress?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Kan man vara skriven på 2 ställen?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: