:

Hur gör man en Tilläggsbouppteckning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en Tilläggsbouppteckning?
  2. Vem kan begära Tilläggsbouppteckning?
  3. Hur lång tid tar en Tilläggsbouppteckning?
  4. Måste alla Dödsbodelägare skriva på bouppteckning?
  5. Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?
  6. Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?
  7. Vad händer om man missar något i bouppteckning?
  8. Måste alla arvtagare vara med på bouppteckning?
  9. Är man skyldig att städa ett dödsbo?
  10. Får man sälja saker från ett dödsbo innan bouppteckning?
  11. Måste man ange lösöre i bouppteckning?
  12. Får man ta saker ur dödsbo innan bouppteckning?
  13. Får man köra en bil som tillhör ett dödsbo?
  14. Får man röra saker i ett dödsbo?
  15. Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?

Hur gör man en Tilläggsbouppteckning?

Bo­upp­gi­va­re kallas den person som vid ett boupp­teck­nings­mö­te går igenom upp­gif­ter­na om döds­bo­et för döds­bo­de­lä­gar­na. Många gånger är bo­upp­gi­va­ren också själv döds­bo­de­lä­ga­re. 

Ofta är den av­lid­nes till­gång­ar enkla att över­blic­ka och som an­hö­rig kan du göra boupp­teck­ning­en själv. Är det mer om­fat­tan­de kan det vara lite svå­ra­re. Oav­sett om­fatt­ning är det vik­tigt att allt finns med för att boupp­teck­ning­en ska bli kor­rekt. Här har en bo­upp­gi­va­re en viktig roll. 

Sköt boupp­teck­ning­en inom fa­mil­jen. Prova gratis och betala först när du börjar bli klar.

Bo­upp­gi­va­rens roll är att ge en riktig bild av det som finns i döds­bo­et. I slutän­dan an­vän­der man upp­gif­ter­na till att betala ut arvet. Det är därför vik­tigt att alla upp­gif­ter är med.

För att kunna ge full­stän­di­ga upp­gif­ter bör bo­upp­gi­va­ren gärna vara någon som kände den av­lid­ne väl och hade god in­blick i den av­lid­nes eko­no­mi. Bo­upp­gi­va­re är därför van­ligt­vis den av­li­dens make, maka eller sambo. Om per­so­nen inte hade någon part­ner är det oftast ett barn till den av­lid­ne som är bo­upp­gi­va­re.

Läsvärt! Hur lång tid tar en boupp­teck­ning och vad kostar det att göra boupp­teck­ning?

Vem kan begära Tilläggsbouppteckning?

En bouppteckning är ett dokument som fastställer vilka som ärver den avlidne och vilka som är efterarvingar och dödsbodelägare. Den innehåller också en redovisning över den avlidnes alla tillgångar och skulder.

Om den döde var gift skall båda makarnas ekonomi tas upp. Även när den avlidne var sambo bör man redovisa dennes samboegendom när man upprättar bouppteckningen. Detta för att bouppteckningen ofta följs av en bodelning.

Om den avlidne hade upprättat ett testamente ska även det tas med i bouppteckningen.

Man upprättar en bouppteckning av flera anledningar. När den är registrerad har den flera funktioner:

  • Den fungerar som en legitimationshandling för dödsboet. Någon som är ensam dödsbodelägare har genom en registrerad bouppteckning rätt att gå till banken och föra över arvet till sig samt avsluta dödsboets bankkonton. Dödsbodelägaren kan också sälja värdepapper, fastigheter och bostadsrätt. Innan bouppteckningen är klar får inga sådana transaktioner göras.
  • När det finns flera dödsbodelägare behövs både bouppteckningen och ett arvskifte för att arvingarna ska få göra det ovan.
  • Bouppteckningen är ett underlag för att kunna göra ett arvskifte, då den redogör för vilka tillgångar som finns efter den avlidne. Därmed utgör den också ett skydd för arvingarna.
  • Eventuella fordringsägare kan lättare bevaka sina fordringar på dödsboet.

Hur lång tid tar en Tilläggsbouppteckning?

Juridik vid dödsfall

Hej, Jag undrar vad som menas med "inom en månad" ? se texten nedan Är det under förutsättning att felaktigheten upptäcks inom 1 år efter bouppteckningen eller gäller det en månad efter att felaktigheten blivit känd oavsett hur långt tid efter bouppteckningen det är?

Måste alla Dödsbodelägare skriva på bouppteckning?

När en person har dött behöver man göra en bouppteckning. Bouppteckning är den handling som visar vilka tillgångar och skulder som en avlidna har och vilka som är efterarvingar och testamentstagare. Det är en offentlig handling som används för arvskiftet och som redogör vem som kommer ärva vad. En bouppteckning ska som regel alltid göras, den ska vara påbörjad senast 3 månader från dödsdagen för att senast 4 månader skickas till Skatteverket. Det är viktigt att den görs på ett korrekt sätt då den kan ha stor betydelse i framtiden.

Alla kan upprätta en bouppteckning. Det är delägarna i dödsboet som ansvarar för att upprätta handlingen. I regel faller ansvaret på den som har bäst insikt i dödsboet. Som dödsbodelägare får ni inte göra den helt på egen hand. Eftersom det är en offentlig handling måste den verifieras av två utomstående förrättningsmän. Innan den skickas till Skatteverket ska den nämligen skrivas under av dödsbodelägarna, och två förrättningsmän bevittnar och skriver under handlingen.

Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om bouppteckning och arvsskifte finns stadgade i ärvdabalken (ÄB).

Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?

En bouppteckning är en skriftlig handling som redovisar den avlidnes samtliga tillgångar och skulder samt vilka som är dödsbodelägare och arvingar.

Det är delägarna i dödsboet som ansvarar för att bouppteckningen upprättas. Den person som bäst känner till boets egendom ska lämna uppgifter om boet. Denna person kallas Bouppgivare och kan t.ex. vara efterlevande make.

Vad händer om man missar något i bouppteckning?

Trots att det finns en bouppteckningsskyldighet kommer det ibland inte in någon bouppteckning. Då ska Skatteverket se till att en bouppteckning förrättas och lämnas in om inte en dödsboanmälan lämnats in.

När det finns en bouppteckningsskyldighet ska Skatteverket se till att en bouppteckning förrättas och lämnas in till Skatteverket (20 kap. 9 § första stycket ÄB). Läs mer om bouppteckningsskyldigheten på sidan När ska en bouppteckning förrättas?

Måste alla arvtagare vara med på bouppteckning?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Närvara på bouppteckningen:

Är man skyldig att städa ett dödsbo?

Juridik vid dödsfall

Hej! Vi har en pappa som gått bort och som bor 400 km från närmaste anhörig, kontakten har dessutom knappt funnits mellan honom och hans anhöriga. Nu vid bouppteckningen har vi sett att han knappt har tillgångar så det räcker för en begravning och en massa skulder. Av det skälet finns det inga medel i dödsboet att betala för ett företag att tömma och städa hans hyresrätt. Måste vi anhöriga göra detta då själva eller faller ansvaret på hyresvärden? Tilläggas är att vi inte har någon större ork till att åka 400km för att göra detta pga vår bristande relation. Tack på förhand!

Får man sälja saker från ett dödsbo innan bouppteckning?

Dödsboet är de samlade tillgångarna som finns kvar efter en person som har avlidit. Som tillgångar räknas pengar, lösöre (till exempel möbler, bilar, smycken), bostad och eventuella skulder. Det är oftast dödsbodelägarna, alltså arvingarna, som tar hand om dödsboet. I många fall är detta någon eller några närstående, till exempel en efterlevande make/maka, sambo, barn eller någon annan släkting.

Det är dödsbodelägarna som har ansvaret för att ta hand om dödsboet och att upprätta en bouppteckning. Bouppteckningen kan delägarna göra helt på egen hand, eller låta ett företag som köper dödsbon hjälpa till med. Det är alltså inte helt ovanligt att ett dödsbo köpes eftersom delägarna då slipper det tunga arbetet med att tömma bostaden, samt kan ta hjälp med bouppteckningen. När bouppteckningen är klar skickas den in till Skatteverket där den registreras.

Måste man ange lösöre i bouppteckning?

När någon avlider ska dennes tillgångar och skulder sammanställas i en bouppteckning. Man kan säga att bouppteckningen är en sammanfattning av hur den avlidnes ekonomi såg ut – med både tillgångar och skulder. I bouppteckningen ska det även tydligt framgå vem som ska ärva eventuella tillgångar från den avlidne. 

Både den avlidnes tillgångar och skulder ska finnas med i bouppteckningen. Det kan vara mer än vad man tänker på vid en första anblick. Om du vill läsa mer detaljerat om vad bouppteckningen i sin helhet ska innehålla kan du klicka här.

Får man ta saker ur dödsbo innan bouppteckning?

Juridik vid dödsfall

Vad gäller vid bodelning ? Får man gå in och tömma en lägenhet innan bouppteckningen gjort och två dagar innan personen avlidit ?

Får man köra en bil som tillhör ett dödsbo?

I Sverige regleras fördelningen av egendom, inklusive en bil, vid ett dödsfall enligt ärvdabalken i den svenska lagstiftningen. Nedan ger vi dig en översikt över arvsordningen i Sverige:

  • Make/maka eller registrerad partner: Om den avlidne hade en make/maka eller registrerad partner vid sin död ärver den efterlevande partnern bilen om den avlidne inte har skrivit ett testamente som fördelar egendomen på annat sätt.
  • Barn och eventuella barnbarn: Om den avlidne inte hade en make/maka eller registrerad partner vid sin död, går arvet i första hand till barnen. Om barnet har avlidit ärver barnbarnet sin förälders del.
  • Får man röra saker i ett dödsbo?

    Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Regler om bouppteckning och arvsskifte finns stadgade i ärvdabalken (ÄB).

    Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?

    Det är viktigt att du som anhörig registrerar dig i Efterlevanderegistret när en närstående har avlidit. Detta bland annat för att kunna ta del av framtida eventuella utbetalningar av arv och tillgångar. Du kan läsa mer om vad som gäller när du registrerar dig lite längre ned i informationstexten.

    Det är extra viktigt att du kan värdera bohaget enligt marknadsvärdet när lösöret är värdefullt. Exempel på värdefullt bohag är guld, smycken, guldtackor, konstverk och annat som är dyrt. Detta bör värderas av en kunnig person.