:

Vad kan man få avdrag för i deklarationen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man få avdrag för i deklarationen?
  2. Vad är avdragsgillt för privatpersoner?
  3. Får man dra av flyttkostnader i deklaration?
  4. Vad ingår i deklarationen?
  5. Får man dra av vitvaror i deklarationen?
  6. Vilka avdrag får man göra 2023?
  7. Vilka avdrag får man göra Skatteverket?
  8. Får man dra av Visningsstädning?
  9. Kan jag få hjälp med min deklaration?
  10. När betala skatt för att slippa ränta?
  11. Får man göra avdrag för Hemnet?
  12. Får man dra av besiktning?
  13. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  14. Får man dra av försäkring?
  15. Är mobiltelefon avdragsgillt?

Vad kan man få avdrag för i deklarationen?

Det här med deklaration och avdrag är ett ständigt återkommande ämne varje vår. För många går mycket på automatik och den tryckta informationen i deklarationen behöver bara dubbelkollas, men det är inte omöjligt att det finns ett antal avdragsgilla kostnader där ute som du inte vet om.

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.

Vad är avdragsgillt för privatpersoner?

Deklarationstips 14 avdrag inför deklarationsdagen. Det är det många som stressar upp sig inför 2 maj. Accountors skatteexperter har tagit fram några tips på avdrag att uppmärksamma, avdrag som kan påverka den slutliga skatten.

Om din arbetsgivare inte betalar för ett arbetsredskap som du anser att du behöver för att kunna utföra ditt jobb, till exempel en mobiltelefon, kan du få avdrag i deklarationen om du själv köper in det.

En av förutsättningarna för avdrag är dock att arbetsredskapet är nödvändigt för jobbet. Det ställs i detta fall högre krav än om arbetsgivaren istället hade köpt redskapet. Då krävs bland annat att redskapet är av väsentlig betydelse för att du ska kunna göra ditt jobb. I skattesammanhang är detta en gradskillnad till individens nackdel vid eget inköp.

Är förutsättningarna för avdrag uppfyllda kan du få direktavdrag för anskaffningsutgiften, under förutsättning att denna inte överstiger ett halvt prisbasbelopp (24 150 kr för inkomståret 2022).

Om du har betalat trängselskatt för egen bil som avser inkomståret 2022 och dessutom uppfyller reglerna för avdrag för resor till och från arbetsplatsen kan du få avdrag för trängselskatten. Du får avdrag för den del av dina sammanlagda utgifter för resor och trängselskatt som överstiger 11 000 kr. För hjälp att räkna ut se här. 

Du får dock inget avdrag om du har förmånsbil och fått betala trängselskatt kontant eller via nettolöneavdrag. Arbetsgivaren ska här istället ha reducerat bilförmånsvärdet med det belopp som du har betalat.

Om du kör minst 3 000 mil i tjänsten under ett år kan byte av arbetsgivare medföra att du inte kör fullt antal mil hos respektive arbetsgivare, men att du sammanlagt gör det under kalenderåret. Vardera arbetsgivaren har då redovisat fullt förmånsvärde på kontrolluppgifterna.

I ett sådant fall kan du i inkomstdeklarationen yrka justering av det sammanlagda förmånsvärdet till 75 %. Denna begäran gör du under övriga upplysningar på deklarationen.

Får man dra av flyttkostnader i deklaration?

Därmed dock inte sagt att en flytt behöver vara kostsam och där man som privatperson står för hela kostnaden. Nej, sedan 2016 så är nämligen en flytt inkluderad i RUT-avdraget och det innebär att du som privatperson kan dra av halva kostnaden för det arbete som en professionell flyttfirma lägger ner. Sedan den första januari 2021 så har dessutom taket för RUT-avdraget kommit att höjas och där man således har ännu större fördelar att dra nytta av.

Tidigare låg taket – per person och per år – på 50.000 kronor. Numera så ligger det på 75.000 kronor. Det gör naturligtvis en enorm skillnad. I synnerhet för personer som flyttar ofta – exempelvis yngre människor som bor i andrahand i Stockholm – och för personer som flyttar långt. Det senare även vid utlandsflyttar. Har man arbetat och betalat skatt i Sverige så gäller RUT-avdraget även vid en flytt inom EU.

Vad ingår i deklarationen?

1.1 Lön, förmåner, sjukpenning m.m.

Det ifyllda beloppet är summan av beloppen på de uppgifter som Skatteverket har fått från din arbetsgivare med flera. Sådana uppgifter är till exempel din kontanta lön och dina skattepliktiga förmåner (fri kost, fri bil, fritt drivmedel, fritt rot- eller rutarbete, personaloptioner m.m.). I beloppet ingår också bland annat traktamenten och bilersättning utöver schablonen, ersättning för resor mellan bostaden och arbetsplatsen, semesterersättning från semesterkassa samt ersättning från Försäkringskassan och a-kassan. Har arbetsskadelivränta som är pensionsgrundande betalats ut, ingår också den i detta belopp.

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Varje år begär 900 000 personer om att få dra av bilresor till och från jobbet. Många missar att de inte har rätt till avdraget över huvud taget.

– Man måste ha en tidsvinst på två timmar med bil. Det är ett villkor som inte alltid uppfylls. Sen är det väldigt få som har rätt till avdrag för skyddskläder och arbetsplats i hemmet.

Vilka avdrag får man göra 2023?

Kostnader för tandvård är en privat levnadskostnad som du inte får göra avdrag för.

Avdrag som kan medges:

Vilka avdrag får man göra Skatteverket?

Förutsättningar för avdrag:Du får göra avdrag för hemresor om avståndet mellan hemorten och arbetsorten är mer än 50 kilometer och du har övernattat på arbetsorten. Du ska kunna styrka dina utgifter med biljetter eller liknande handlingar.

EnsamståendeOm du är ensamstående kan du få avdrag för hemresor så länge som du anses vara skatterättsligt bosatt på en annan ort än arbetsorten. Det innebär att du kan få avdrag för hemresor så länge som du har rätt till avdrag för ökade levnadskostnader för tillfälligt arbete eller dubbel bosättning.

Får man dra av Visningsstädning?

Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

Kan jag få hjälp med min deklaration?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

När betala skatt för att slippa ränta?

Om du har betalat för lite preliminärskatt under beskattningsåret kan du göra en extra inbetalning till skattekontot så att du slipper betala kostnadsränta.

Du behöver endast betala ränta för de dagar som du har underskott, en så kallad dag-för-dag-ränta. Det gör alltså inte så mycket om du blir någon dag sen med inbetalningen till skattekontot.

Får man göra avdrag för Hemnet?

Efter varje bostadsförsäljning måste du deklarera den. Det gäller både om du gör förlust eller vinst på den och ska ske året efter det att du sålt ditt boende. När du deklarerar finns det ett antal avdrag du kan göra som minskar summan på den vinstskatt du måste betala, eller summan på det belopp du söker uppskov för skatt på.

Du får dra av vissa kostnader som du haft medan du varit boende i eller ägt din bostad i din deklaration. För det mesta ingår mäklarens hjälp med dessa frågor i det avtal ni skriver men det är givetvis bra att själv ha koll på vilka avdrag du får göra så du kan spara exempelvis kvitton på rätt saker för en lång tid framöver. Har du dessutom sålt bostaden själv är det ju bra att ha stenkoll på dessa saker. Vi går igenom giltiga avdrag nedan.

Får man dra av besiktning?

  • Deklarera en bostadsförsäljning
  • Vanliga frågor
  • Räkna ut mäklararvode

När du säljer en bostad med hjälp av en mäklare betalar du ett mäklararvode men ofta har du också en del andra utgifter i samband med bostadsförsäljningen. En del av dessa utgifter kan du göra avdrag för i deklarationen. Exempel på kostnader som är avdragsgilla är:

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Får man dra av försäkring?

Om en skada vållas av ett aktiebolag, en förening eller en annan juridisk person, riktas ansvaret mot den som formellt företräder den juridiska personen, ställföreträdaren. Om en person i ansvarig ställning har överskridit sin behörighet och befogenhet, ska bolaget däremot inte ansvara - då ansvarar den eller de personerna för sina egna handlingar. En skadelidande ska i normalfallet rikta sitt skadeståndsanspråk mot bolaget som sådant. Så länge handlingen som orsakat skadan skett inom bolagets verksamhet, kan alltså handlandet tillskrivas bolaget.

Bakgrunden till att juridiska personer åläggs ett skadeståndsansvar för sina företrädares handlande är att det bäst tillgodoser de skadelidandes intressen.

Om bolaget betalar en premie som avser exempelvis en VD eller en styrelseledamot är det en skatte- och avgiftspliktig förmån.

Är mobiltelefon avdragsgillt?

Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bör bokföra den ingående momsen på det konto som används när man även bokför utgifter som gäller mobiltelefoni och allt annat som har med mobiltelefoni att göra.

En person som är momsregistrerad bör redovisa den ingående momsen på skattedeklarationen. Detta görs som “ingående moms att dra av” och anges i ruta 48 på skattedeklarationen. Utgifter för mobiltelefoni ska inte redovisas i själva skattedeklarationen för moms.