:

Får man dra av moms på hotell?

Innehållsförteckning:

 1. Får man dra av moms på hotell?
 2. Vad är momsen på hotellrum?
 3. Vad har 25% moms?
 4. Är hotell vara eller tjänst?
 5. Hur bokför man hotellrum?
 6. Vad är momsen på uthyrning?
 7. När får man inte dra av moms?
 8. Är moms 20 eller 25 procent?
 9. Vad är momsen på 250 kr?
 10. Vad klassas som hotell?
 11. Vad är momsbefriad verksamhet?
 12. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
 13. Hur bokför man momsredovisning?
 14. När räknas uthyrning som hotellverksamhet?
 15. Hur mycket moms på lokalhyra?

Får man dra av moms på hotell?

Anledningen är helt enkelt att bokningssajten normalt inte förmedlar hotellrummet i eget namn. Då finns ingen skyldighet för bokningssajten att specificera något momsbelopp* på sitt underlag.

För att undvika att momsen blir en kostnad kan det därför vara idé att istället låta den anställde betala hotellet på plats. Då får den anställde en faktura från hotellet – som normalt innehåller ett momsbelopp.

Nackdelen är dock att priset oftast blir högre vid det alternativet – något man får väga mot ett momsavdrag – eller en möjlighet att söka tillbaka utländsk moms från ett annat land.

Vad är momsen på hotellrum?

Hotellmoms – moms på hotell, hotellrum och andra tjänster som tillhandahålls av hotell (momssats).

Moms på hotell och hotellrum (hotellmomsen) skulle sänkas från 12 till 6 procent under 2008. Den främsta anledningen till detta var att hotellen inte skulle få ta del av den sänkta arbetsgivaravgift som regeringen införde för tjänsteföretag.

EU-kommissionen  ansåg nämligen att inga företag med fler än 250 anställda ska få en generell sänkning av arbetsgivaravgiften, och hotellen har ofta fler anställda än så.

Vad har 25% moms?

Den vanlige momssatsen på varer ligger på 25 %.

På næringsmidler beregnes en avgift på 14 prosent. Herunder faller alle mat- og drikkevarer og enhver annen vare som skal konsumeres av mennesker. Det finnes dog noen unntak som alkoholholdige drikkevarer, tobakksvarer, vann fra vannverk og legemidler. Dette er momsbetegnelsen som på folkemunne går som «matmoms».

Är hotell vara eller tjänst?

Anledningen är helt enkelt att bokningssajten normalt inte förmedlar hotellrummet i eget namn. Då finns ingen skyldighet för bokningssajten att specificera något momsbelopp* på sitt underlag.

För att undvika att momsen blir en kostnad kan det därför vara idé att istället låta den anställde betala hotellet på plats. Då får den anställde en faktura från hotellet – som normalt innehåller ett momsbelopp.

Nackdelen är dock att priset oftast blir högre vid det alternativet – något man får väga mot ett momsavdrag – eller en möjlighet att söka tillbaka utländsk moms från ett annat land.

Hur bokför man hotellrum?

En redovisningsenhet har utgifter för kost och logi i samband med tjänsteresor för personal eller delägare till kunder, leverantörer och olika evenemang.

En tjänsteresa är en resa som görs inom ramen för en redovisningsenhets näringsverksamhet och därmed anses de utgifter som uppstår i samband med en tjänsteresa tillhöra redovisningsenheten.

Vad är momsen på uthyrning?

När kan moms debiteras på hyran och hur kan man dra av ingående moms som fastighetsägare? Frågorna är inte helt lätta och otydliga gränsdragningar kan leda till kostsamma fel. FAR hjälper dig att undvika de vanligaste fallgroparna.

Generellt ska den som hyr ut en lokal eller fastighet inte ta ut moms på hyran. En privatperson som hyr ut sin bostad till en annan privatperson kan alltså inte debitera moms, och då inte heller få avdrag för ingående moms på kostnader. Men det finns situationer där till exempel fastighetsägare och hyresgäster kan vara frivilligt skattskyldiga och på så sätt bedriva momspliktig uthyrningsverksamhet. Då gäller det att ha koll på villkoren.

När får man inte dra av moms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Är moms 20 eller 25 procent?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad är momsen på 250 kr?

Sätt in priset utan moms och välj momssats för att räkna ut priset med moms. Du kan även räkna ut momsen baklänges dvs. genom att räkna bort momsen från ett pris med moms. Börja i så fall istället med att sätta in priset med moms.

Lägg till eller ta bort moms Lägg till moms Ta bort moms

Vad klassas som hotell?

Systemet med den svenska hotellklassificering är frivilligt och i dagsläget har c:a 650 hotell låtit klassificera sig via SHR - Sveriges Hotell & Restaurangföretagare. Hotellen klassificeras genom årliga inspektioner av SHR:s inspektörer. Klassificerade hotell tilldelas 1-5 stjärnor. I det svenska systemet finns det tre olika kategorier av hotell. Hotel: Till denna kategori räknas hotell som har restauration utöver frukost. Från 1 till 5 stjärnor. Hotel Superior: Till denna kategori räknas hotell som har erhållit ett högre antal tilläggspoäng inom respektive stjärnklass. Hotel Garni: Inom denna grupp finns hotell som endast serverar frukost. Denna kategori kan som mest få 4 stjärnor. Kriterierna för vad som krävs för respektive stjärna: Hotell med primärt gemensamma utrymmen för bad/wc, handduk, centralvärme, frukostservering samt tillträde dygnet runt, möjlighet till väckning, daglig städning av rum. Superiortillägg: rummen har privat badrum/wc samt TV. Hotell har, utöver krav för 1*, badlakan samt handfat med tvål duschkräm och sänglampa på rum. Dessutom ska minst 40 % av rummen ha privata badrum/wc och TV. Superiortillägg: rummen har privat badrum/wc och TV. Receptionsservice minst 14 timmar, rummen utrustade med privat bad/wc, hårtork, helfigurspegel, bagagestativ, arbetsbord, radio, TV, möjlighet till internetuppkoppling, möjlighet till bagageservice, tvättpåse, skoputsmöjligheter, hiss. Reception bemannad minst 18 timmar, hotellet bemannat dygnet runt, bar minst 6 dagar i veckan, bekväma möbler, safebox, gäst PC, internetuppkoppling i rum, minibar alt. room service, middagsservering minst 6 dagar i veckan och roomservice med mat (gäller ej Garnihotell), dagstidningar, syservice, hiss. Superiortillägg gäller ej för Garnihotell. Reception bemannad 24 timmar, sviter, extra toalettartiklar på rum, badrock och tofflor, extra kuddar, urval av kuddar, bekväma sittplatser i rum, bar 7 dagar i veckan, lunch och middag 7 dagar i veckan, minibar, roomservice dygnet runt, bagageservice, strykservice, tvättservice samma dag, second service/turn down, mystery checking m.m. För samtliga stjärnklasser krävs, utöver de obligatoriska kriterierna, ett antal tilläggskriterier för att uppnå stjärnklass. Därutöver bedöms även hotellet i sin helhet vad gäller underhållsstandard, kvalitet på möbler och utrustning samt allmänt intryck. Fullständig förteckning över gällande kriterier

Vad är momsbefriad verksamhet?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

En vara köps med betalkort kopplat till företagskontot för 1 000 kr [1930]. ­Ingående moms [2640] ingår med 200 kr. Nettoutgiften för varuinköp [4000] är alltså 800 kr.

Hur bokför man momsredovisning?

Ingående moms bokförs på konto 2640 och utgående moms bokförs på konto 2610, 2620 och 2630, beroende på momssats.

Ett företag som är momspliktigt måste momsregistreras samt deklarera och betala moms. Moms är en mervärdesskatt som betalas vid köp av varor och tjänster. Olika varor och tjänster har olika momssatser. I de flesta fall gäller 25 procent moms. En del varor har 12 procent moms, till exempel livsmedel, restaurang- och cateringtjänster och camping, medan t.ex. tidningar, kultur och idrott har 6 procent moms. 

När räknas uthyrning som hotellverksamhet?

Skatteverket har i ett nytt ställningstagande redogjort för när rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande är momspliktigt.

Momspliktig rumsuthyrning m m Upplåtelse av rum, hyresrätter, bostadsrätter mm är normalt undantagen från moms. Rumsuthyrning i hotellrörelse och liknande verksamhet är dock momspliktigt (12% moms).

Hur mycket moms på lokalhyra?

Nedan ses en enkel illustration av hur momsfrågan fungerar gällande kontorslokaler. Vill vi belysa att varje fall är unikt och detta blogginlägg ska bara ses som en grundlig översikt av området och inte användas som beslutsunderlag.

I svensk lag är uthyrning av fastigheter som grundregel momsfri, detta innebär att det inte ska faktureras någon moms på hyran och fastighetsägaren har inte heller rätt till att dra av moms på investeringar.

Fastighetsägaren kan dock under vissa förutsättningar momsbelägga uthyrningen för att möjliggöra momsavdrag på byggkostnaden eller investeringar som har gjorts i verksamheten. Som en följd av att en fastighet momsregistreras måste dock ägaren se till lokalytan upplåts till momsregistrerade verksamheter för att kunna göra fulla avdrag för moms. Om inte lokalen hyrs ut till momspliktig verksamhet kommer fastighetsägaren inte tillåtas göra avdrag för alla sina kostnader vilket gör att investeringen blir dyrare.