:

Hur gammal måste man vara för att få nationellt id?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gammal måste man vara för att få nationellt id?
 2. Vem kan få nationellt id-kort?
 3. Hur länge gäller nationellt id-kort för barn?
 4. Kan barn resa utan pass till Norge?
 5. Kan barn få nationellt id-kort?
 6. Får barn resa med nationellt id-kort?
 7. Hur fixar man id-kort till barn?
 8. Är det skillnad på id-kort och nationellt id-kort?
 9. Kan barn resa på nationellt id-kort?
 10. Kan barn resa med nationellt id?
 11. Måste man ha pass inom EU barn?
 12. Vad kostar nationellt id-kort för barn?
 13. Måste barn ha pass till Spanien?
 14. Kan en 13 åring resa själv?
 15. Vad kan man använda istället för id-kort?

Hur gammal måste man vara för att få nationellt id?

När passet eller det nationella id-kortet är klart får du ett meddelande till det mobilnummer eller den e-postadress du angav när du bokade tiden.

Vem kan få nationellt id-kort?

När passet eller det nationella id-kortet är klart får du ett meddelande till det mobilnummer eller den e-postadress du angav när du bokade tiden.

Hur länge gäller nationellt id-kort för barn?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Kan barn resa utan pass till Norge?

 • Jag är finsk medborgare
 • Jag är medborgare i ett nordiskt land
 • Jag är medborgare i ett EU- eller Schengenland
 • Jag är medborgare i något annat land  

Kan barn få nationellt id-kort?

Du måste personligen besöka ett servicekontor för att kunna ansöka om id-kort. Innan du kommer till servicekontoret ska du boka tid för besöket. Tänk på att det bara går att ansöka om id-kort på vissa servicekontor.

 • Boka tid för ansökan om id-kort Länk till annan webbplats.
 • Servicekontor som utfärdar id-kort

När du besöker ett servicekontor för att ansöka om id-kort måste du:

 • Mer om godkända id-handlingar när du ansöker om id-kort
 • Mer om uppehållstillstånd när du ansöker om id-kort
 • Mer om godkända intygsgivare

Får barn resa med nationellt id-kort?

Ansökningsavgifter för pass och nationella ID-kort hittar du under ambassadens avgiftssida. Sveriges ambassad i Wien accepterar kontant betalning eller betalning med Mastercard, Visa, Maestro och V Pay. Avgiften kan även betalas genom banköverföring i förväg, ta i så fall med inbetalningskvittot vid ansökningstillfället. Om du vill hämta ut passet eller det nationella ID-kortet på ett konsulat i Österrike eller Slovakien tillkommer portoavgift som betalas vid ansökningstillfället. I detta fall tillkommer även en avgift för utlämning av ID-handlingen, som betalas kontant till konsulatet vid utlämningstillfället.

Hur fixar man id-kort till barn?

Värnplikt kan hindra utfärdande av identitetskort eller förkorta giltighetstiden för identitetskort som beviljas. En värnpliktig beviljas identitetskort högst till utgången av det år då hen fyller 28 år, om hen inte visar att skyldigheten att försvara landet inte utgör något hinder för att utfärda identitetskortet. 

Hinderlöshet: Hinderlöshet innebär att du har fullgjort din värnplikt eller civiltjänst, eller att du är befriad från tjänstgöring. Granskningen av detta blir gradvis automatisk och därför behövs inte alltid ett separat intyg.

Är det skillnad på id-kort och nationellt id-kort?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Kan barn resa på nationellt id-kort?

Övrigt/annat

Hej. Jag har fråga om pass för barn. Jag får inte den andra föräldern till mitt barn att skriva under en pass ansökan för vårt barn. Jag ska boka semester resa för mig och mitt barn nu och för att vara på den säkra sidan tänkte jag beställa en resa till ett land som ingår i  Schengenområdet. Har jag förståt det rätt att man inte behöver ha ett pass när man åker till ett land som ingår i Schengenområdet? Jag tänkte i sådant fall på att åka till Spanien eller Grekland. Funkar det att åka dit och hem utan att mitt barn har ett pass? Jag har såklart med mitt egna pass att visa upp. Räcker det eller kan det ändå uppstå problem vid antingen inresa eller hemresa sen? Mitt barns andra förälder älskar att jävlas och försvåra för både mig och vårt barn så jag räknar inte med att få en underskrift för mitt barns pass, tyvärr. Vad ska jag tänka på i detta och vilka problem kan uppstå? Är det ens möjligt att åka på en semesterresa utan att behöva ha ett pass för mitt barn?

Kan barn resa med nationellt id?

Innan du kan ansöka om pass för barn som inte tidigare haft svenskt pass måste barnets namn vara anmält till Skatteverket och barnet måste ha fått ett samordningsnummer. Det är passmyndigheten, det vill säga ambassaden om ansökan sker utomlands, som beställer samordningsnumret från Skatteverket.

Måste man ha pass inom EU barn?

Övrigt/annat

Hej Vi fick barn den 3e september och det har strulat med fastställande av faderskapet. Det ska lösa sig med tiden men vi vill inte vänta. Vi ska lämna vårt hus på tisdag och vi vill resa till Tyskland. Problemet är att vi inte kan ansöka om pass till vår dotter. Hon är inskriven som tysk för att hennes mamma är det. Jag oroar mig inte för vad som händer i Tyskland men vi måste först lämna Sverige och jag vet inte om det är ens möjligt.

Vad kostar nationellt id-kort för barn?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Måste barn ha pass till Spanien?

Detta är de regler som gäller för att resa till Spanien utan pass – viktigt att känna till innan avresa!

Liksom Sverige ingår Spanien i Schengenavtalet vilket gör att du inte behöver uppvisa pass för resa från Sverige till Spanien. Däremot ska du kunna uppvisa giltig legitimation som också visar ditt medborgarskap. Till exempel fungerar svenskt id-kort bra, men inte körkort.

Kan en 13 åring resa själv?

Reser ditt barn utan medföljande vuxen? Det måste vara väldigt spännande för dem! Med vår Unaccompanied Minor-tjänst garanterar vi att ditt barn får hjälp från vår mark- och kabinpersonal. Kontrollera om du behöver det och hur det fungerar.

Vi gör vårt bästa för att säkerställa att ditt barn reser så bekvämt som möjligt, även när barnet reser på egen hand. Vi ser till att barnen tar sig till rätt flygplan, håller ett öga på dem under flygningen och hjälper till vid eventuella förseningar eller andra störningar.

Tjänsten är tillgänglig för alla direktflyg. Mellanlandningar för ensamresande barn är endast tillåtna på KLM-, Air France- och Delta Air Lines-flygningar.

Vad kan man använda istället för id-kort?

Med ditt digitala ID-kort i din BankID-app kan du snart lämna legget hemma. Det digitala ID-kortet är lika tryggt och säkert som ditt Mobila BankID. Ditt BankID finns också kvar och fortsätter fungera precis som vanligt.

Pass och körkort Ditt digitala ID-kort gäller inte som resehandling och går därför inte att använda som ett pass när du åker utomlands. Läs mer om polisens resehandlingar

Ett körkort är en handling för att styrka behörighet att framföra olika typer av motorfordon. När du kör bil är du skyldig att kunna visa ditt körkort eller annan identitetshandling för att genast visa att du är du. Digitalt ID-kort från BankID bör uppfylla detta krav vid en kontroll, men vi avvaktar ännu besked från polisen hur körkortslagen kommer att tillämpas.