:

Finns traktamente i Norge?

Innehållsförteckning:

  1. Finns traktamente i Norge?
  2. Hur mycket är traktamentet i Norge?
  3. Hur mycket får man i traktamente?
  4. Hur mycket är traktamente ersättning utomlands?
  5. Kan man jobba i Norge och bo i Sverige?
  6. Vad gäller vid Utlandstraktamente?
  7. Hur mycket skatt betalar man om man jobbar i Norge?
  8. Har Norge en skattefri månad?
  9. Har man alltid rätt till traktamente?
  10. Är Utlandstraktamente skattefritt?
  11. Hur mycket kan man tjäna skattefritt i Norge?
  12. Vad ska Utlandstraktamente täcka?
  13. Har Norge högre skatt än Sverige?
  14. Hur mycket semester har man i Norge?
  15. Kan arbetsgivaren neka traktamente?

Finns traktamente i Norge?

Sök ditt närmaste skattekontor i Norge här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skattekontor som utför ID-kontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur mycket är traktamentet i Norge?

Om du reser hem tidigt från Norge eller reser dit sent på dagen får du inte fullt utlandstraktamente utan bara halvt traktamente. Gränsen mellan helt och halvt utlandstraktamente gäller om hemresan avslutas innan sju på kvällen samt on utresan påbörjas efter tolv på dagen. Ett halvt utlandstraktamente under 2023 i Norge är på 509 kr.

Hur mycket får man i traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Hur mycket är traktamente ersättning utomlands?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Kan man jobba i Norge och bo i Sverige?

Att jobba i Norge men bo i Sverige kan ha många fördelar. Lönerna i vårt grannland är i genomsnitt mycket högre, samtidigt som det är billigare att leva i Sverige. Upplägget kan med andra ord leda till betydligt högre levnadsstandard för dig! Det finns dock en hel del saker du behöver tänka på för att det ska fungera rent praktiskt.

I den här artikeln berättar vi mer om vad du behöver efterforska, göra och tänka på när du ska jobba i Norge medan du bor kvar i Sverige. Vi kommer också ge tips på vilka typer av yrken som många svenskar väljer att utforska i vårt grannland.

Vad gäller vid Utlandstraktamente?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver följande krav vara uppfyllda:

  • Minst en övernattning måste ske under resan, med start mellan kl. 00.00 och 06.00

  • Tjänsteresan ska vara förlagd mer än 50 km från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden

  • Det ska finnas ett underlag som visar vem som rest, vart och när resan påbörjades och avslutades

Hur mycket skatt betalar man om man jobbar i Norge?

För att du ska räknas som gränsgångare ska du bo i en gränskommun och jobba i en gränskommun i det andra landet. Kommunerna behöver dock inte gränsa till varandra.

Gränskommuner i Norge och Sverige från norr till söder:

Har Norge en skattefri månad?

Arbeidsgiver kan velge om det er november- eller desemberlønnen som skal ha halvt skattetrekk. Det er allikevel fritt frem for arbeidstakere å ha fullt skattetrekk dersom de ønsker det.

Husk også på arbeidstakere som slutter eller starter i slutten av året – disse kan få restskatt dersom det utbetales halv skatt i november fra gammel arbeidsgiver, og ny arbeidsgiver i tillegg trekker halv skatt i desember.

Har man alltid rätt till traktamente?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Är Utlandstraktamente skattefritt?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Hur mycket kan man tjäna skattefritt i Norge?

Detta gäller dig som bor i ett annat nordiskt land och som ska utföra arbete som enskild näringsidkare ("enkeltpersonforetak") i Norge. Informationen gäller bara den inkomst du har som enskild näringsidkare.

Personer som ska driva näringsverksamhet i Norge ("enkeltpersonforetak") är skyldiga att registrera sig i "Foretaksregisteret" vid försäljning av varor ("handel med inköpta varor") eller har mer än fem anställda. För övriga är det frivilligt att registrera sig i "Foretaksregisteret".

Personer som inte är skyldiga att registrera sig i "Foretaksregisteret", kan registrere sig i "Enhetsregisteret". Vid registrering i "Enhetsregisteret" kommer verksamheten att få ett organisationsnummer som bl.a. kan användas vid fakturering och vid öppnande av ett norskt bankkonto. Enskild näringsidkare som ska vara registrerad i t.ex. "Merverdiavgiftsregisteret" eller som arbetsgivare, ska vara registrerad i "Enhetsregisteret".

Vad ska Utlandstraktamente täcka?

Traktamente betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de ökade kostnaderna som tjänsteresor innebär för anställda. Traktamente är en ekonomisk ersättning som gäller kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan betalas ut vid tjänsteresor som görs både i Sverige och utomlands. Storleken på traktamentet beror på resans omfattning.

I många fall kan du göra avdrag för traktamente. Tjänsteresan måste uppfylla tre krav för att arbetsgivaren ska kunna betala ut det skattefritt:

  • Minst en övernattning ingår i tjänsteresan. Resan ska pågå mellan klockslagen 00.00 och 06:00.
  • Tjänsteresan ska vara förlagd på en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
  • Du måste styrka tjänsteresan med ett underlag, såsom en reseräkning. I reseräkningen ska det framgår vem som var på tjänsteresan, vart den gick samt när den började och slutade.

Om du uppfyller kraven ovan är det skattefritt att betala ut traktamente.

Har Norge högre skatt än Sverige?

När du börjar planera din flytt utomlands undersöker du förmodligen allt från regler och lagar kring flytten till praktiska faktorer som boende och arbete. Du behöver förstås räkna på ekonomin och då gäller det att få en bra bild över kostnader kontra inkomster. Måttet Consumer Price Index (CPI) ger en fingervisning om landets levnadskostnader och bruttonationalprodukt (BNP) anger kort sagt levnadsstandarden som ett medeltal. Du har kanske en tanke om vad du vill arbeta med, om du har tänkt att försörja dig genom arbete. Då kan du söka efter information om hur lönebilden ser ut i de aktuella yrkena. Utöver det är skatten på lön och annan inkomst naturligtvis högst intressanta. Utan den informationen säger inte uppgiften om medellön särskilt mycket. Här kan du läsa om hur olika löneskatter ser ut internationellt sett, och annan matnyttig information som rör olika länders skatter. Organisation for Economic CO-operation and Development – OECD Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), eller på engelska Organisation for Economic Co-operation and Development, är en internationell organisation som verkar för ett samarbete mellan länder där erfarenheter och idéer kan bollas mellan olika nationer. Organisationen bildades 1948 med huvudsyftet att bidra till Europas uppbyggnad. Högkvarteret finns beläget i Paris. OECD är bland annat ansvariga för att räkna ut genomsnittslöner i olika länder. När man jämför skatter mellan olika länder så kan man räkna på olika sätt, exempelvis skatten på medelsnittslönen eller skatten som en andel av bruttolönen. Här nedan kan du se jämförelser på olika vis för att få en så bred och rättvis bild som möjligt. Skattetryck Skattetryck är ett begrepp som innebär att man räknat ut kvoten mellan de totala skatteintäkterna och BNP. Internationellt sett ligger Sverige ganska högt när man tittar på skattetrycket, även om det har gått ner något de senaste åren. Det genomsnittliga skattetrycket som OECD räknat på är 34,4 %. Gör man en jämförelse så ligger Sverige högre i snitt med sina 42,7 %. Betalar vi mer skatt i Sverige jämfört med resten av världen? Det kan vara intressant att göra en jämförelse hur Sverige ligger till vad gäller skatter jämfört med resten av världen. Det kan hjälpa till att sätta ihop helhetsbilden när man ska jämföra och planera inför flytten till det nya landet. Sverige har under de senaste åren sänkt skatterna en del. Skatten för en person som har en lön motsvarande genomsnittet är 43 % i Sverige. Tittar man på samtliga länder som OECD har listat ligger genomsnittet på 36 %, vilket innebär att Sverige ligger något högre än genomsnittet. Samtidigt har många länder höjt sina skatter som en kompenserade åtgärd efter finanskrisen och behovet av att sanera de offentliga finanserna. Nedan kan du läsa om hur skatt på lön ser ut i några av de länder som flest svenskar flyttar till. Var dock medveten om att siffrorna ständigt ändras, och se detta mer som en fingervisning. Siffrorna kan hittas via OECDs hemsida. Skatter i USA USA är ett populärt land att bo i för utlandssvenskar. Det är också ett av de länder i OECD som har lägst skatter. Detta gäller både när det kommer till den andel av lönen som går till skatt, 32 %, och det generella skattetrycket som uppgår till 26 %, och är därav det fjärde lägsta inom OECD. Bara Sydkorea, Chile och Mexiko har lägre skattetryck än USA. Skatter i Norge Ett annat vanligt land för svenskar att flytta till är vårt grannland

(Källa). Här går en mindre del av lönen till skatter än i Sverige, 37 % jämfört med Sveriges 43 %. Detta är baserat på genomsnittslönen och som andel av arbetskraftskostnaden. När man ser på genomsnittslönen och som andel av bruttolönen, ligger Norge något högre än Sverige, på 28 % jämfört med Sveriges 25 %. Norges skattetryck ligger på ca 40 %. Skatter i Storbritannien Många svenskar som flyttar utomlands väljer att flytta till Storbritannien. Fördelarna är många. Dels är det relativt nära hem, och det finns stora möjligheter till karriär och en ny kultur där. Många flyttar även dit för att studera eller vara au pairer. Både skatt på lön och skattetryck är lägre i Storbritannien än i Sverige. Skatt baserat på genomsnittslön och som andel av arbetskraftskostnaden ligger på 31 %, medan skattetrycket ligger på cirka 33 %. Går det att tolka siffrorna rakt av? Ekonomi är ofta mer eller mindre komplicerad och det finns alltid fler faktorer att ta hänsyn till när man gör analyser av olika slag. I det här fallet så är listorna baserade på genomsnittslönen, och det är inte säkert att just du hamnar där, utan du kan hamna både högre eller lägre än genomsnittet. Dessutom kan skatteregler skilja sig åt mycket mellan olika länder. Ta Tyskland som exempel, där fler faktorer spelar in på hur mycket skatt du ska betala. Hur stor inkomsten är påverkar, precis som i Sverige. Men även din ålder, kön och om du är gift eller ogift för att nämna några saker som påverkar skatten. Dessutom skiljer det sig mycket åt vad skatten i respektive land ska räcka till. Danskarna betalar i regel mer skatt än oss svenskar, men de har till exempel helt fri sjukvård. Hur mycket du får kvar i fickan efter en flytt till ett annat land jämfört med när du lever i Sverige går alltså inte att förklaras så enkelt som att titta på hur mycket skatt man betalar. Det är en del i det hela tillsammans med inkomst och levnadskostnader. Slutsats Som slutsats kan man säga att skatter hela tiden är i förändring i takt med att landet genomför reformer och anpassar efter rådande situation. Siffrorna som har presenterats här har förhoppningsvis gett dig en fingervisning, men när du väl bestämt dig för vilket land du vill styra skutan mot så gäller det för dig att läsa på om de olika skattereglerna som gäller just där och då. Det är egentligen bara detaljer i ditt annars så stora och spännande projekt du har framför dig – att få se och leva i ett nytt land med en kanske helt ny kultur och nya intryck!  

Hur mycket semester har man i Norge?

För att få traktamente ska det vara mer än 70 km mellan din bostad och arbetsplatsen (förrättningen) och du ska övernatta. Traktamentet är 390 kr/dygn, beloppet är skattefritt. När din arbetsgivare ordnar och betalar ditt boende reduceras traktamentet med 35%. Under pågående förrättning har du också rätt till två extra traktamenten/vecka för mellanliggande ledighet, dessa är skattepliktiga.

Bor du och arbetar på annan ort ska arbetsgivaren ta hänsyn till dina önskemål innan hen ordnar boendet. Boendet ska vara av god standard och du ska inte behöva dela rum om du inte vill. Du och din arbetsgivare ska i förväg ha kommit överens om hur och var du ska bo.

Kan arbetsgivaren neka traktamente?

För att få traktamente ska det vara mer än 70 km mellan din bostad och arbetsplatsen (förrättningen) och du ska övernatta. Traktamentet är 390 kr/dygn, beloppet är skattefritt. När din arbetsgivare ordnar och betalar ditt boende reduceras traktamentet med 35%. Under pågående förrättning har du också rätt till två extra traktamenten/vecka för mellanliggande ledighet, dessa är skattepliktiga.

Bor du och arbetar på annan ort ska arbetsgivaren ta hänsyn till dina önskemål innan hen ordnar boendet. Boendet ska vara av god standard och du ska inte behöva dela rum om du inte vill. Du och din arbetsgivare ska i förväg ha kommit överens om hur och var du ska bo.