:

Vad är en schablonskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en schablonskatt?
  2. Hur mycket betalar man i schablonskatt?
  3. Vad är schablonskatt på ISK?
  4. När betalar man schablonskatt?
  5. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  6. När är schablonmetoden fördelaktig?
  7. När blir ISK skattefritt?
  8. Vad blir skatten på ISK 2023?
  9. När lönar sig ISK 2023?
  10. Hur räknar man ut schablonmetoden?
  11. Vad är nackdelen med ISK?
  12. Får man alltid använda schablonmetoden?
  13. Får man välja schablonmetoden?
  14. När slutar ISK vara lönsamt?
  15. Är schablonmetoden bra?

Vad är en schablonskatt?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du kombinera olika sparprodukter, exempelvis fonder, aktier och obligationer.

Sparandet på ett ISK är inte bundet. Det innebär att du kan sälja eller byta sparprodukter på kontor utan att att behöva betala skatt. Däremot betalar du en årlig skatt på värdet av ditt sparande. 

Hur mycket betalar man i schablonskatt?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Vad är schablonskatt på ISK?

Schablonskatt förknippas främst med skatteuträkning för investeringar inom investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Denna artikel har därmed störst fokus på dessa sparformer och ställer dessa mot alternativet, alltså att spara inom en aktie- och fonddepå.

Nedan går vi igenom ingående hur schablonskatt räknas ut och hur det påverkar ditt ISK-sparande. Men för en snabb uträkning kan du använda följande formel:

För 2023 höjs ISK-skatten till 0.882%. Du kan räkna ut din schablonskatt för 2023 genom att ta ditt kapitalunderlag multiplicerat med 0,00882.

När betalar man schablonskatt?

Här kan du räkna ut och göra en prognos för schablonintäkten på ditt investeringssparkonto (ISK). Kom ihåg att du inte behöver skicka in någon uppgift om din schablonintäkt till Skatteverket.

Den slutliga schablonintäkten är redan förifylld i din deklaration och lämnas in av investeringsföretaget som hanterar ditt ISK (till exempel din bank).

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Schablonräntan är statslåneräntan plus 1 procentenhet, alltså 2,94 %.  Schablonintäkten ska sedan beskattas med 30 %. 30 % av 2,94 % = 0,882. 

Skatten på ISK 2023 blir då 0,882 %, jämfört med 0,375 % förra året.

När är schablonmetoden fördelaktig?

I denna traditionella kontotyp behöver du deklarera varje försäljning. De försäljningar du gjort under år 2015 har vi rapporterat in till Skatteverket och kommer stå förtryckt på din deklaration. Däremot behöver du själv rapportera in inköpskostnaden och de omkostnader du haft för att köpa värdepappret för att på så sätt räkna fram vinst eller förlust.

När du ska beräkna ditt inköpsbelopp så finns det två olika metoder, antingen genomsnittsmetoden eller schablonmetoden.

Genomsnittsmetoden Om du vet vad du betalat för dina aktier så kan du använda genomsnittsmetoden. Det innebär att du slår ihop samtliga anskaffningsutgifter från varje inköpstillfälle som skett innan försäljningen. Dividera sedan denna summa med antalet aktier som du hade innan försäljningen. Det framräknade beloppet är det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) per aktie. Detta belopp använder du som omkostnadsbelopp i deklarationen.

Om du under 2015 har sålt inlösenrätter/teckningsrätter/unirätter i någon av nedan bolag så behöver du ej redovisa detta på din K4-blankett. Det framgår i den specifikation som du mottagit tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten kommer att vara redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt inlösenrätter, teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Om du äger eller har ägt någon av nedan bolag under fjolåret så kan det vara värt att slänga ett extra öga:

  • Acrinova AB
  • Atlas Copco AB 
  • Betsson AB
  • Björn Borg AB
  • Com Hem Holding AB
  • Creades AB
  • East Capital Explorer AB
  • Enea AB
  • Eolus Vind AB
  • HiQ International AB
  • Medivir AB
  • Mr Green & Co AB
  • NetEnt AB (tidigare Net Entertainment)
  • Sectra AB
  • Tethys Oil AB
  • Vostok New Ventures Ltd. (tidigare Vostok Nafta Investment)

När blir ISK skattefritt?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå. 

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet. 

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt. Mer om detta kan du läsa här. 

Vad blir skatten på ISK 2023?

I takt med att räntorna stiger får vi även en högre skatt på investeringssparkonto (ISK). Men Private Bankings affärsjurist Rickard Krantz tycker även i fortsättningen att sparformen är förmånlig på lång sikt.

När lönar sig ISK 2023?

Med ett nytt ränteläge kan tips och råd som var självklara för ett par år sedan vara mindre bra idag. I denna artikel undersöker Placera hur väl investeringssparkontot står sig som det självklara valet i dagens sparklimat.

Skatten på ISK och kapitalförsäkring är 30 procent av statslåneräntan plus en procentenhet. Det är statslåneräntan den 30 november året före som gäller. Således är skatten i år 1,94 procent plus 1 procentenhet (detta kallas schablonintäkten) multiplicerat med 30 procent, alltså 2,94 × 30 %, vilket är 0,882 procent.

Hur räknar man ut schablonmetoden?

Om du har gjort en kapitalvinst (gått plus, för att använda ett vardagligt uttryck) vid försäljning av värdepapper ska du redovisa denna i din inkomstdeklaration eftersom vinsten ska beskattas. För att beräkna beskattningsunderlaget måste du först dra av det så kallade omkostnadsbeloppet från vinsten.

Omkostnadsbeloppet är vanligtvis anskaffningsutgiften, alltså det du har betalat för dina värdepapper. Om du har fått värdepapper som till exempel gåva eller vid arv övertar du den tidigare ägarens omkostnadsbelopp.

För att räkna ut det belopp som du ska deklarera vid en värdepappersförsäljning ska du alltså dra av omkostnadsbeloppet från vinsten. Detta gör du med hjälp av en så kallad kapitalvinstberäkning. För att kunna beräkna detta behöver du ta reda på inköpspriset.

När du säljer värdepapper – till exempel aktier – har Skatteverket i de flesta fall ditt försäljningspris via banken, vilket oftast är angivet i deklarationen när du får den. Du behöver dock fylla i inköpspriset, det vill säga anskaffningsvärdet för dina aktier. Om du har köpt aktierna i den “digitala eran” kan du vanligtvis hitta avräkningsnotorna i din digitala historik över köp och försäljning. En avräkningsnota är ett skriftligt kvitto på en transaktion där du antingen har köpt eller sålt aktier eller andra värdepapper.

När du beräknar omkostnadsbelopp för de aktier du har sålt måste du ta hänsyn till händelser som skett i bolaget från att du köpte aktierna till att du sålde dem. Exempel på sådana händelser är nyemission, fondemission, aktiesplit, inlösen eller utdelning av aktier.

Vad är nackdelen med ISK?

Investeringssparkonto infördes som en ny sparform 2012 för att underlätta för småsparare att spara i fonder och aktier. Tidigare var den vanligaste sparformen det som kallas aktiekonto, där du var tvungen att betala 30 % skatt på all vinst du gjorde vid försäljning av aktier eller fonder.

Med ett investeringssparkonto betalar du i stället en årlig schablonskatt på det totala beloppet som finns på ditt konto.

När du köper och säljer aktier via ett aktiekonto behöver du deklarera din förluster och vinster i deklarationen. Det innebär att du måste betala skatt på eventuella reavinster och när du tar ut pengar från kontot. Samtidigt, om dina aktier skulle gå i förlust, behöver du inte betala någon skatt. Istället kan du kvitta dina förluster i din deklaration. Ett aktiekonto är således mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalförlust på dina aktier, och ett investeringssparkonto är mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalvinst.

Får man alltid använda schablonmetoden?

Schablonmetoden kan användas för att beräkna omkostnadsbeloppet. Men det går även bra att använda genomsnittsmetoden för att göra den här beräkningen.

Den här metoden passar bäst om man inte har koll på vad anskaffningsvärdet (inköpspriset) var, vilket kan uppstå om man t.ex. har ärvt aktierna som man sedan har sålt. Man får dock använda schablonmetoden även om man känner till anskaffningsvärdet. 

Schablonmetoden går ut på att man använder 20 procent av försäljningspriset (efter att man har gjort avdrag för courtage) som omkostnadsbelopp. Den resterande delen (80 procent) av försäljningen räknas därefter som vinst och är det som beskattas. Detta gör att schablonmetoden är förmånligast att använda om aktierna har stigit mer än 400 procent.

Får man välja schablonmetoden?

Schablonmetoden är en metod för att ta fram omkostnadsbeloppet för beräkning av kapitalvinst vid försäljning av värdepapper. Metoden är en av två som Skatteverket godkänner vid deklaration av kapitalvinstskatt, den andra är genomsnittsmetoden.

När slutar ISK vara lönsamt?

Debatten om ISK har lyfts av finansministern. Hur detta slutar vet vi inte. Det är ju en form av problem (politiskt) som är lika oförutsägbart som börsutvecklingen. Ofta beskrivs ISK som mycket förmånligt och det är lätt att hålla med om. Men det beror förutom på börsutvecklingen på villkor (som ändrats två gånger redan), statslåneräntan (som tycks vara på väg upp) och sparhorisonten (som är olika för olika sparare). Det borde vara enkelt för en ekonom (föreställer jag mig) att beskriva detta med en formel. Genom att låsa t ex villkoren och börsutvecklingen får man ju en given sparhorisont där ISK inte lönar sig längre. Dvs när de årliga avgifterna äter upp reavinstskatt på ett vanligt konto. Ett förhållande som inte så ofta belyses är att avgifterna sammanlagt blir höga efterhand som kapitalet växer.

jun '21

Är schablonmetoden bra?

Genomsnittsmetoden är ett sätt att räkna ut omkostnadsbeloppet. För att kunna använda genomsnittsmetoden behöver du alla avräkningsnotor från dina köp och försäljningar. En avräkningsnota är den nota som du fick av banken när du köpte värdepappret. Du måste räkna ut ett omkostnadsbelopp för varje slags aktie, till exempel ett för Ericsson A-aktier och ett för Ericsson B-aktier.

Du behöver inte göra en beräkning med genomsnittsmetoden om du har köpt alla dina aktier i ett bolag vid ett tillfälle och sedan sålt alla vid ett tillfälle. Då använder du avräkningsnotorna från köp och försäljning. Detta gäller under förutsättning att det inte inträffat någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet. Information om händelser för dina aktier finns i Aktiehistorik.