:

Får man rutavdrag för trädfällning?

Innehållsförteckning:

  1. Får man rutavdrag för trädfällning?
  2. Hur mycket är RUT avdraget 2023?
  3. Vad är rut och rot?
  4. När har man rätt till rut-avdrag?
  5. Vad gäller vid trädfällning?
  6. Vilka tjänster omfattas av rut?
  7. Hur mycket får man i milersättning 2023?
  8. Finns rotavdraget kvar 2023?
  9. Vad räknas som RUT?
  10. Vilka tjänster ingår i RUT?
  11. Vilka tjänster omfattas av RUT?
  12. Vilka tjänster ingår i RUT-avdrag?
  13. Får man fälla tall på egen tomt?
  14. Måste man ha tillstånd för att fälla träd?
  15. Vad ingår inte i rut?

Får man rutavdrag för trädfällning?

Det mesta trädgårdsarbetet ligger under rut-avdraget. Det finns givetvis – som alltid – undantag. En del arbete berättigar inte till avdrag över huvudtaget och en del arbete ligger snarare under rot. De tjänster som kan bli aktuella för rot är de som är kopplade till bygge, reparation och liknande.

Exempel på detta är om du vill bygga till, bygga om eller renovera ditt växthus. En del markarbeten ligger även under rot samt om du behöver gräva ny brunn i trädgården. Det som inte berättigar till rot-avdrag är tjänster som bortforsling, staketbygge och anläggningsarbete.

Rot-avdraget är alltid på 30 procent oavsett om arbetet utförs i din trädgård eller på andra ställen. Det viktiga att hålla reda på är den totala summa du får utnyttja för avdrag för både rut och rot – 75.000 kronor. Du kan aldrig dra av mer än 50.000 kr om året per person i rot-avdrag.

Hur mycket är RUT avdraget 2023?

Med rotavdraget kan du få göra avdrag från din skatt när du anlitar någon för att utföra ROT-arbeten. Du som privatperson får göra 30 procent avdrag på hantverkarens arbetskostnad vid reparation, om- och tillbyggnad av din bostad.

Kort och gott betyder det att när du anlitar en hantverkare med F-skatt drar hantverkaren av 30 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan. 

År 2023 är rotavdraget 50.000 kr per person och år. Det innebär att om ni är två personer som äger bostaden tillsammans får ni sammanlagt göra avdrag för 100.000 kr per år. Kom ihåg att maxbeloppet är för ROT och RUT tillsammans och enbart för arbetskostnaden.

Vad är rut och rot?

RUT-avdraget presenterades i en motion i Sveriges riksdag den 5 oktober 2003 av Birgitta Carlsson (C) och Annika Qarlsson (C). I motionen yrkade de att införa både RUT- och ROT-avdrag.[2] Förslaget lades fram av regeringen Reinfeldt och trädde i kraft den 1 juli 2007 efter omröstning i Sveriges riksdag.

RUT-avdraget var tänkt att omvandla svart arbetskraft till vit, leda till att en högre andel av befolkningen arbetar och att korttidsutbildade får arbete.[3]

Generell kritik mot RUT-avdraget omfattar bland annat att skatteavdraget används till största del av höginkomsttagare,[4] men även att bruttokostnaden för varje enskilt RUT-jobb är ca 1,5–2 miljoner kronor.[5] Många av alla nya jobb inom RUT-branschen har gått till personer som arbetskraftsinvandrat till Sverige, vilket har lett till att bidraget kritiserats för bristande träffsäkerhet.[6] Annan förekommande kritik mot RUT-avdraget är att det kan användas för tjänster i utlandet.[7]

Revisionens granskningsrapport 2020:2 visar att hushåll med höga inkomster köpte RUT-tjänster i högre grad än andra hushåll. Det gick dock inte att fastställa ett orsakssamband mellan köp av RUT-tjänster och ökade arbetsinkomster.[3]

När har man rätt till rut-avdrag?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad gäller vid trädfällning?

Att fälla träd kan vara nödvändigt av flera olika skäl. Det kan handla om att man vill genomföra en trädfällning för att få ett bättre solläge på tomten. Har man exempelvis en uteplats så vill man också ha sol under så lång tid på dygnet som möjligt och i sådana fall kan det definitivt vara på sin plats att kapa träd. 

Det kan även handla om faror. Träd lever och växer - men de kan även drabbas av sjukdomar som gör att de dör. Ett sådant träd tappar styrka och blir därför ett enkelt byte för vind och stormbyar - något som kan innebära en katastrof för en villaägare och åsamka både skada på egendom och på person. Där måste en fällning ske. 

Vilka tjänster omfattas av rut?

Så här fungerar RUT-avdraget.

Uppfyller du villkoren för RUT betalar du 50 procent av arbetskostnaden. Maxtaket är 50 000 kronor per år. Detta motsvarar ett köpunderlag på 100 000 kronor. Är ni flera vuxna som bor på samma adress kan ni lägga ihop era RUT-avdrag för att få ett högre gemensamt tak. När du får fakturan har vi redan skött administreringen till Skatteverket. Detta innebär att när du som kund får vårat kostnadsförslag på våra tjänster är priset efter RUT-avdrag.

Hur mycket får man i milersättning 2023?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Finns rotavdraget kvar 2023?

För 2024 höjs ROT-avdraget från 50 000 kr till 75 000 kr per år och person. En höjning med 50% av ROT-avdraget!

Om renovering utförs över årsskiftet kan ROT-avdraget för både 2023 och 2024 användas, till ett totalt avdrag på 125 000 kr per person, om betalning sker enligt reglerna vilket år ROT-avdraget används för.

Kalle och Lisa har anlitat ett företag för en stor renovering i deras villa. Arbetskostnaden är 200 000 kr och materialkostnaden 100 000 kr, dvs total kostnad på 300 000 kr.

Med ROT-avdraget på 30% dras 60 000 kr från arbetskostnaden. Totalkostnaden blir således 240 000 kr. 

Eftersom Kalle och Lisa äger huset tillsammans, där vardera person får göra ROT-avdrag på upp till 50 000 kr per år, kan de utnyttja hela ROT-avdraget på 60 000 kr, och de kommer också att ”få kvar” 40 000 kr i ROT-avdrag för året.

ROT-avdrag är en skattereduktion som privatpersoner får när man använder hantverkstjänster i sin bostad. ROT står för reparation, om- och tillbyggnad. I praktiken innebär det att du får hantverkstjänster tjänster till ett kraftigt rabatterat pris. ROT-avdraget gös direkt på din faktura och vi sköter hanteringen med Skatteverket, så det innebär inget extra besvär för dig att utnyttja ROT-avdraget.

ROT-avdraget är 30 % avdrag på arbetskostnaderna för hantverkstjänster, inklusive moms. Det gäller alltså inte kostnader för material och övriga kostnader som hantverkarna kan ha, såsom resekostnader.

ROT-avdraget är maximalt 50 000 kr per person och år. Det gäller för varje person som är delägare och bor i bostaden. Om ni till exempel är två personer i hushållet så är därmed summan ni kan använda i ROT-avdrag 100 000 kr per år. ROT-avdraget kan fördelas mellan personerna hushållet som ni vill, men max 50 000 kr per person. Om ni vill ändra fördelningen som blev så går det bra att göra det på din skattedeklaration också. 

Vad räknas som RUT?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Vilka tjänster ingår i RUT?

Alla pratar om RUT-Avdrag men vad innebär detta egentligen?

Sedan sommaren 2007 har du som privatperson chans att utnyttja möjligheten till skatteavdrag för hushållsnära tjänster. RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt, och sammanfattar rätt väl vilka tjänster som ingår i skattereduktionen, även om det finns gränsfall.

Vilka tjänster omfattas av RUT?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Vilka tjänster ingår i RUT-avdrag?

ALLMÄNNA KRAV FÖR RUTAVDRAG Du måste själv ha nyttjanderätten till bostaden under den tid som arbetet utförs för att få rutavdrag. En förutsättning för att du ska anses ha nyttjanderätt till bostaden är att ingen annan har sitt hushåll där. Det går alltså att få rutavdrag utan att äga bostaden. Byggnaden måste också ha utrustning och bekvämligheter som är grundläggande för en bostad. Som bostad räknas förutom småhus, hyres- eller bostadsrätt även eget garage, förråd och tvättstuga.

ALLMÄNNA KRAV FÖR FLYTTJÄNSTER För att rutavdrag skall ges ska bohaget som flyttas tillhöra köparen och flytten ske mellan bostäder som köparen helt eller delvis bor i inom EU/EES-området eller Schweiz. Den firma som utför arbetet måste ha svensk F-skatt om någon del av flytten utförs i Sverige. Arbetsmomenten ska ingå som ett led i flytten av bohaget.

BARNKALAS Arrangemang av barnkalas eller liknande aktiviteter för barnet ger inte rätt till rutavdrag.

BARNPASSNING Föräldrar eller vårdnadshavare med underhållskyldighet för barnet kan få rutavdrag för barnpassning om barnet passas i eller nära sin bostad, utom när barnvakten lämnar och hämtar barnet vid förskola, grundskola, fritidsaktivitet eller liknande. Barnet får högst gå i årskurs sju. Transportkostnader vid hämtning och lämning av barn vid förskola, grundskola, fritidsaktiviteter och liknande ger inte rätt till rutavdrag.

BARNS HUSHÅLL Skattereduktion medges inte för husarbeten som föräldrar betalar och som utförs i deras barns egna hushåll.

DATOR- OCH IT-TJÄNSTER Arbete som utförs i, eller i nära anslutning till, bostaden ger rätt till rutavdrag. Arbetet ska gälla reparation, underhåll och installation av data- och it-utrustning som är avsedd för datatrafik och kan kopplas upp mot internet. Detta gäller även datorprogram och dataförbindelser som används av dator- och it-utrustningen.

DATORER - REPARATION, INSTALLATION, UNDERHÅLL Rutavdrag ges för reparation, installation och underhåll av datorer, läsplattor och spelkonsoler. Rutavdrag ges även för arbete med felsökning och kanalsökning samt uppdatering, installation och avinstallation av operativsystem och datorprogram till exempel Windows och antivirusprogram. Rutavdrag beviljas inte för reparation eller annat arbete som utförs i företagets lokaler.

DATORHANDLEDNING Rutavdrag ges för enklare rådgivning och handledning som ges i samband med reparation, installation och underhåll av data- och it-utrustning. Inget avdrag ges för handledning eller rådgivning som ges på telefon eller på annat sätt via distans.

FJÄRRSTYRD KOMMUNIKATION Inget avdrag ges för utrustning som kan användas för kommunikation eller styras och övervakas genom olika it-lösningar, till exempel brand- och inbrottslarm eller fjärrstyrda luftvärmepumpar, ej heller för appar och andra programvaror i en telefon eller dator som övervakar och styr vitvaror.

FLYTTRANSPORT - KORTARE STRÄCKOR Rutavdrag ges för flytt av hela eller enstaka delar av bohag som sker mellan bostäder, även för flytt mellan lägenheter i samma byggnad. Bohaget som flyttas ska tillhöra köparen av tjänsten. Rutavdrag ges för ned- och uppackning, lastning, lossning eller liknande förberedelser för transport, arbetskostnaden för en chaufför eller annan personal som transporterar bohaget. Rutavdrag ges även för upp- och nedmontering av möbler som inte kan flyttas hela, samt uppsättning och nedtagning av tavlor, gardiner och armaturer. Avdrag ges även för flytt av till exempel pianon eller andra tunga saker som ingår i bohaget. Inget avdrag ges för flyttbil, drivmedel, flyttkartonger eller magasinhyra, inte heller för flytt av bohag inom samma bostad, till exempel mellan olika våningar eller rum, oavsett storlek på bostaden.

FLYTTRANSPORT - LÄNGRE STRÄCKOR Inget avdrag ges för flyg- eller båttransport, inte heller för transporttjänster där inga andra flyttmoment ingår i arbetet.

Får man fälla tall på egen tomt?

  •  När stammen överstiger 10 eller 20 centimeter i diameter räknas det vanligen som ett träd.
  • Om du arrenderar tomten som ditt hus står på är du skyldig att kontakta markägaren innan du fäller ett träd.
  • Om du äger tomten som trädet står på ska du kontakta stadsbyggnadskontoret i kommunen för att kontrollera om det finns restriktioner i detaljplanen.

Måste man ha tillstånd för att fälla träd?

  •  När stammen överstiger 10 eller 20 centimeter i diameter räknas det vanligen som ett träd.
  • Om du arrenderar tomten som ditt hus står på är du skyldig att kontakta markägaren innan du fäller ett träd.
  • Om du äger tomten som trädet står på ska du kontakta stadsbyggnadskontoret i kommunen för att kontrollera om det finns restriktioner i detaljplanen.

Vad ingår inte i rut?

Det mesta trädgårdsarbetet ligger under rut-avdraget. Det finns givetvis – som alltid – undantag. En del arbete berättigar inte till avdrag över huvudtaget och en del arbete ligger snarare under rot. De tjänster som kan bli aktuella för rot är de som är kopplade till bygge, reparation och liknande.

Exempel på detta är om du vill bygga till, bygga om eller renovera ditt växthus. En del markarbeten ligger även under rot samt om du behöver gräva ny brunn i trädgården. Det som inte berättigar till rot-avdrag är tjänster som bortforsling, staketbygge och anläggningsarbete.

Rot-avdraget är alltid på 30 procent oavsett om arbetet utförs i din trädgård eller på andra ställen. Det viktiga att hålla reda på är den totala summa du får utnyttja för avdrag för både rut och rot – 75.000 kronor. Du kan aldrig dra av mer än 50.000 kr om året per person i rot-avdrag.