:

Hur gör man schablonavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man schablonavdrag?
  2. Hur beräkna avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt?
  3. Vad är beräkna och utnyttja maximalt avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt?
  4. Hur redovisa pensionssparande i deklarationen?
  5. Hur beräknar man särskild löneskatt?
  6. Är särskild löneskatt på pensionskostnader avdragsgill?
  7. Vad ska man betala särskild löneskatt på?
  8. Vad är underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader?
  9. Hur mycket får man dra av för pensionssparande?
  10. Hur räknar man underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader?
  11. Vad ingår i underlaget för särskild löneskatt?
  12. Hur bokföra särskild löneskatt på pensionskostnader?
  13. Hur räknar jag ut särskild löneskatt?
  14. Hur räknar man ut särskild löneskatt?
  15. Hur redovisas särskild löneskatt i årsredovisning?

Hur gör man schablonavdrag?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

Hur beräkna avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt?

Har du aktiebolag är det här med socialavgifter ganska enkelt. Du räknas då som anställd och på den lön du tar ut från bolaget ­betalar företaget sociala avgifter i form av arbetsgivaravgifter som redovisas i arbetsgivar­dekla­ra­tionen. 

Har du enskild firma eller handelsbolag (kallas här egenföretagare) blir det lite knepigare. Du betalar då antingen egenavgifter eller särskild löneskatt, beroende på om du är aktiv eller passiv.

Vad är beräkna och utnyttja maximalt avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt?

Enskilda näringsidkare brukar nästan alltid använda kalenderår som räkenskapsår. Alltså omfattar räkenskapsåret för majoriteten av alla näringsidkare 12 månader från 1 januari till den 31 december. I vissa fall, exempelvis om verksamheten påbörjas under slutet av det första verksamhetsåret, får räkenskapsåret förlängas till högst 18 månader.

Hur redovisa pensionssparande i deklarationen?

Det avdrag som görs på deklarationsblanketten NE får vara högst 35 procent av ett särskilt beräknat inkomstunderlag. Inkomstunderlaget är inkomsten av aktiv näringsverksamhet före schablonavdrag och före avdrag för pensionssparande och före avdrag för löneskatt på pensionssparande. Du har då rätt att räkna avdragsutrymmet antingen på årets eller på föregående års inkomstunderlag. Dessutom får avdraget inte överstiga tio prisbasbelopp, en gräns som börjar närma sig en halv miljon kr.

När du gör ett avdrag för pensionssparande på blankett NE ska du också betala löneskatt på det avdragna beloppet. Löneskatten är 24,26 % av avdraget belopp.

Om du använder utbetalningstypen Företagarens pensionssparande när du registrerar en utbetalning av en avdragsgill pensionspremie i programmets kassabok, kommer programmet automatiskt att ange betalda belopp för pensionssparande under Årsrutiner - Övriga justeringar av resultatet i det utfällbara avsnittet Avdrag för pensionssparande.

Du har möjlighet att ändra programmets förslag på årets betalda belopp för pensionssparande.

Vill du göra avdrag för pensionssparande som allmänt avdrag får du själv ange beloppet som ska dras av.

Hur beräknar man särskild löneskatt?

Till årets nya löneskattbilaga flyttas automatiskt eventuellt negativt underlag för löneskatt som beräknats på bilagan föregående år, förutsatt att årets deklarationsfil skapas genom import från föregående års program.

Särskild löneskatt ska av arbetsgivare betalas på vissa pensionskostnader som uppstått under räkenskapsåret. Det finns en blankett för företag med kalenderår som räkenskapsår och en annan blankett för företag med brutna räkenskapsår. Skattesats för löneskatten och andra procentsatser för berörda kalenderår anges av programmet.

Bilagan summerar beskattningsunderlaget sedan du angett uppgifter om delposter och räknar ut storleken på beskattningsårets löneskatt för pensionskostnader.

Är särskild löneskatt på pensionskostnader avdragsgill?

Utöver den allmänna pensionen finns tjänstepension. Den som har utfäst en tjänstepension är skyldig att betala särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP). Likaså kan svenska företag med filialer utomlands och utländska företag som bedriver näringsverksamhet från ett fast driftställe i Sverige vara skattskyldiga till SLP.

Den som har utfäst en tjänstepension är skyldig att betala särskild löneskatt på pensionskostnader.

SLP betalas med 24,26% på ett särskilt beräknat beskattningsunderlag. Det särskilda beskattningsunderlaget är summan av ett flertal plusposter och minusposter. Betalning av SLP sker vid tryggandet av pensionsutfästelsen eller, i de fall pensionsutfästelserna inte ska tryggas, när företaget/arbetsgivaren betalar ut pensionen.

Vad ska man betala särskild löneskatt på?

SFS nr: 1991:687 Departement/myndighet: Finansdepartementet S1 Utfärdad: 1991-07-12 Ändrad: t.o.m. SFS 2019:874 Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet) Källa: Fulltext (Regeringskansliet)

1 §   Den som utfäst en tjänstepension skall till staten betala särskild löneskatt med 24,26 procent på kostnaden för pensionsutfästelsen, beräknad enligt 2 §. Lag (1997:941).

Vad är underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader?

Något som ofta dyker upp i samband med deklarationen är det som heter särskild löneskatt. Och det är egentligen vad det det låter som – en skatt på vissa typer av transaktioner. Främst handlar det om särskild löneskatt på pensionskostnader eller särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Särskild löneskatt är inte heller detsamma som skatt på lön, och ersätter i de fall den används egenavgifter och sociala avgifter när det kommer till skatt på pension. Detta gäller dig som har tjänstepension, där 24,26% av tjänstepensionen skall beskattas. Det finns två olika typer av särskild löneskatt: särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på förvärvsinkomster. 

Om du har ett handelsbolag eller en enskild firma som bedriver en passiv näringsverksamhet kan du bli skyldig att betala särskild löneskatt på förvärvsinkomster.

Om du som företagare har utfäst tjänstepension skall du också betala särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP). Skatten betalas genom att fylla i underlag för särskild löneskatt i inkomstdeklaration 2. Har du exempelvis betalat in 200 000 kr för tjänstepension för dina anställda skall företaget betala 200 000 * 0,2426 (det vill säga 24,26%)= 48 520 kr i särskild löneskatt på pensionskostnader. 

Hur mycket får man dra av för pensionssparande?

Personer som saknar pensionsrätt i sin anställning kan göra allmänt avdrag för eget pensionssparande med högst 35% av sin inkomst från denna anställning, dock maximalt 10 prisbasbelopp (motsvarar 525 000 kr inkomståret 2023 och 483 000 kr inkomståret 2022).

Från och med beskattningsåret 2016 är avdrag för pensionssparande i form av allmänt avdrag med ett fast belopp slopat.

Hur räknar man underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader?

För att beräkna löneskatten behöver ni ett eller flera löneskatteunderlag, beroende på vilka pensionsplaner ni har. Underlaget är baserat på årets debiterade premier, oavsett vilken tidsperiod premierna ursprungligen avsett. Observera att samtliga löneskatteunderlag ska summeras innan den särskilda löneskatten beräknas.

Vad ingår i underlaget för särskild löneskatt?

Om förra årets löneskatteunderlag var negativt ska årets underlag minskas med motsvarande belopp. Blir löneskatteunderlaget för detta år negativt ska beloppet avräknas mot nästa års löneskatteunderlag.

Om ni har tryggat era ålderspensionsutfästelser i Konsumentkooperationens pensionsstiftelse, och har tjänstepensionspremier som inte betalats med en faktura från oss, får ni ett separat utskick i början av året med det definitiva underlaget för särskild löneskatt från föregående år.

Hur bokföra särskild löneskatt på pensionskostnader?

Hos Fora tecknar företag och organisationer försäkringar och tjänstepension för sina anställda. Försäkringarna är en del av kollektivavtalet för företag som är privat-, kommun- eller landstingsägda.

Även företag som inte har kollektivavtal kan teckna försäkringar hos Fora.

Fora administrerar de försäkringar som har förhandlats fram mellan Svenskt Näringsliv och LO.

Fora fakturerar försäkringarna löpande under året baserat på preliminära lönesummor. Under året faktureras således en preliminär kostnad. Fakturorna kommer varannan månad, med start i februari. Ytterligare fakturor kan skickas ut under året, till exempel om löneunderlag ändras. 

Fakturan från Fora är en samlingsfaktura för de försäkringar och den tjänstepension som ingår i försäkringsavtalet, samt eventuella kollektivavtalade avgifter. 

Tillsammans med fakturan kommer en fakturaspecifikation. Den visar vilka försäkringar som fakturan omfattar och vilket debiteringsunderlag som de olika premierna och avgifterna baseras på.

Hur räknar jag ut särskild löneskatt?

För de kostnader företaget har för Avgiftsbefrielse­försäkringen betalas en särskild löneskatt, SLP.

Särskild löneskatt redovisas i inkomstdeklarationen och skatten fastställs av Skatteverket när den slutliga skatten beslutas.

Hur räknar man ut särskild löneskatt?

Beräkningsbilaga BLA används när en näringsidkare (fysisk och juridisk person) gör en utfästelse om särskild löneskatt på pensionskostnader som tryggas. Är pensionsutfästelsen inte tryggad, ska särskild löneskatt betalas när arbetsgivaren betalar ut pensionen. I denna beräkningsbilaga anses pensionskostnaden vara tryggad. 

Arbetsgång för att beräkna särskild löneskatt

Hur redovisas särskild löneskatt i årsredovisning?

Särskild löneskatt ersätter vanlig skatt på lön som annars betalas i form av egenavgifter eller arbetsgivaravgifter. Tanken bakom särskild löneskatt är att inkomst och annan ersättning för arbete och företagande ska beskattas. Man skiljer mellan särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster betalas på vissa ersättningar och inkomster som inte inkluderas i sociala avgifter. Särskild löneskatt på pensionskostnader betalas av arbetsgivare som erbjuder tjänstepension till sina arbetstagare samt av enskilda näringsidkare som gör avdrag för pensionssparande i näringsverksamheten. Skattesatsen för särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster är 24,26 %.