:

Vad betyder enskild näringsverksamhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder enskild näringsverksamhet?
  2. Vad kostar det att starta enskild näringsverksamhet?
  3. Vad räknas som näringsverksamhet?
  4. Hur startar man enskild näringsverksamhet?
  5. Hur mycket skatt enskild näringsverksamhet?
  6. Hur beskattas enskild näringsverksamhet?
  7. Måste en enskild firma gå med vinst?
  8. Hur mycket pengar kan man få i starta eget bidrag?
  9. Har jag enskild näringsverksamhet?
  10. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  11. Vad kostar det att ta ut lön enskild firma?
  12. Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?
  13. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt enskild firma?
  14. Vilka är nackdelar med enskild firma?
  15. Vad är nackdelar med enskild firma?
  16. Vad är enskild näringsverksamhet?
  17. Kan du registrera ditt företagsnamn när du startar enskild näringsverksamhet?
  18. Hur betalar du skatt på vinsten i en näringsverksamhet?

Vad betyder enskild näringsverksamhet?

Du ska lämna in en NE-bilaga tillsammans med din inkomstdeklaration varje år förutom första året du startat din verksamhet, om du har valt att förlänga ditt räkenskapsår. Varje år ska du också upprätta ett bokslut för din enskilda näringsverksamhet och om du säljer varor eller tjänster ska du redovisa din moms månadsvis, kvartalsvis eller årsvis i en separat momsdeklaration. Här kan du läsa om hur du deklarerar, upprättar en bokföring och redovisar moms.

Hur kapitalstarkt ditt företag är ser du i företagets balansräkning. Balansräkningen visar hur mycket tillgångar, skulder och eget kapital företaget har. Det egna kapitalet är värdet av tillgångarna efter att du räknat bort skulderna.

Vad kostar det att starta enskild näringsverksamhet?

En enskild firma (eller enskild näringsverksamhet som det också heter) är en bolagsform där du som privatperson ensam kan äga och driva företaget. En enskild firma är inte en juridisk person, vilket betyder att det är du som enskild näringsidkare som personligen ansvarar för företagets ekonomi, lån och andra samarbeten. 

Om pengarna i den enskilda firman inte räcker till är det alltså du som måste betala firmans skulder. En enskild firma har inget organisationsnummer. När du startar en enskild firma är det ditt personnummer som används som identitetsbeteckning.

Vad räknas som näringsverksamhet?

I regel omfattas alla inkomster som erhållits i pengar eller i form av penningmässiga förmåner av inkomstbeskattningen. En skattskyldig har i inkomstbeskattningen tre förvärvskällor, vilkas resultat beräknas separat. Förvärvskällorna är:

  • näringsverksamhet
  • jordbruk
  • övrig verksamhet (dvs. s.k. personlig förvärvskälla)

Hur startar man enskild näringsverksamhet?

I den här artikeln tittar vi på skattereglerna för enskild firma, dvs vilken skatt du betalar som enskild näringsidkare, och tipsar om åtgärder för att sänka skatten. 

All din enskilda näringsverksamhet betraktas som en och samma verksamhet. Detta betyder att överskott och underskott från olika verksamheter automatiskt kvittas mot varandra både när det gäller skatten och socialavgifterna.

Hur mycket skatt enskild näringsverksamhet?

I den här artikeln tittar vi på skattereglerna för enskild firma, dvs vilken skatt du betalar som enskild näringsidkare, och tipsar om åtgärder för att sänka skatten. 

All din enskilda näringsverksamhet betraktas som en och samma verksamhet. Detta betyder att överskott och underskott från olika verksamheter automatiskt kvittas mot varandra både när det gäller skatten och socialavgifterna.

Hur beskattas enskild näringsverksamhet?

Kapitalvinster och kapitalförluster vid avyttring av näringsfastigheter och näringsbostadsrätter räknas för enskilda näringsidkare till inkomstslaget kapital (13 kap. 6 § IL).

Vid försäljning ska näringsidkaren återföra gjorda värdeminskningsavdrag och förbättrande reparationer och underhåll (de sista fem åren) i inkomstslaget näringsverksamhet (26 kap. 2 och 10 §§ IL).

För att en näringsidkare ska kunna göra avsättning till ersättningsfond vid tvångsförsäljningar och liknande situationer, enligt 31 kap. 5 § IL, kan näringsidkaren begära att kapitalvinstbeskattning vid avyttring av näringsfastighet ska ske i inkomstslaget näringsverksamhet (13 kap. 6 § IL).

En försäljning av enskild näringsverksamhet innebär att ägaren avyttrar sina tillgångar och skulder i verksamheten. Försäljning av andra anläggningstillgångar än fastigheter, bostadsrätter och värdepapper betraktas då som den sista affärshändelsen i näringsverksamheten. Detta innebär att dolda reserver, som uppkommit genom exempelvis avskrivning av inventarier, blir beskattade som intäkt i näringsverksamheten.

Måste en enskild firma gå med vinst?

Som enskild näringsidkare är du inte anställd i din egen näringsverksamhet och kan därför inte ta ut någon lön i vanlig mening. Därför ska kontanta uttag för ”lön”, pensionssparande och liknande inte redo­visas som kostnader, utan som egna uttag. Egna uttag av varor och tjänster från verksamheten ska redovisas som om en försäljning gjorts till mark­nadsvärdet.

Vill du få full koll på skattereglerna för enskild firma och tips på hur du kan minska din skatt rekommenderas boken Enskild firma.

Hur mycket pengar kan man få i starta eget bidrag?

Starta eget-bidraget, som egentligen heter Stöd till start av näringsverksamhet, är ursprungligen ett aktivitetsstöd med syfte att få arbetslösa i sysselsättning. Tvärtemot vad många tror, är bidraget inte en automatisk kapitalinjektion som kommer som ett brev på posten samma dag som man startar sitt företag. Ordet ”bidrag” gör också att många stirrar sig blinda på pengarna, och samtidigt missar de andra delarna som ”bidraget” innehåller; rådgivning från experter, gratis företagskurser och informationsträffar.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

I dag kan du få ta del av Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag om du uppfyller följande krav:

  • Du anses ha goda chanser att driva företag, som ger en tillfredsställande inkomst och långsiktig sysselsättning. Det innebär i praktiken att du lagt ner tid på att ta fram en riktigt bra affärsidé och realistisk affärsplan med tillhörande budget. Detta kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig med. Tänk på att Arbetsförmedlingen använder externa experter för att granska din affärsplan, så slarva inte med den.

  • Arbetsförmedlingens konsulter undersöker också om du har skulder hos Kronofogden eller är belagd med näringsförbud. Det är osäkert om du kan få bidrag vid skuldsättning, men de stora utmaningarna blir troligen snarare svårigheter med att få andra lån och krediter, samt brist på trovärdighet bland kunder eller leverantörer.
  • Har fyllt18 år och anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

I vissa fall finns möjlighet att delta i stöd till start av näringsverksamhet i form av praktik för att få mer erfarenhet av branschen som du ska driva ditt företag i. Det finns också förberedande utbildningar så att du kan lära dig om vilka regler som gäller när du driver företag.

Har jag enskild näringsverksamhet?

Webbseminarier om att deklarera enskild näringsverksamhet

Du får veta hur du avslutar din bokföring och hur du deklarerar. Webbseminarierna är kostnadsfria och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

Vad kostar det att ta ut lön enskild firma?

I en enskild firma kan du inte ta ut lön på vanligt sätt. De kontanter som ägaren tar ut från verksamheten kallas istället för egna uttag.

Ett eget uttag behöver dock inte enbart vara i form av kontanter. Det kan även vara företagets varor eller tjänster som du tagit ut som förmån för din eller din familjs räkning. Värdet av uttagen tar du sedan upp som inkomst i din inkomstdeklaration.

Eftersom du som ägare till en enskild firma inte är anställd i företaget kan du inte redovisa de kontanta uttagen som en kostnad. De egna uttagen belastar kontot Eget kapital och därför påverkar de inte företagets resultat.

Att ta ut lön i en enskild firma skiljer sig en del från hur man gör i till exempel ett aktiebolag. En enskild firma är till exempel ingen egen juridisk person, vilket innebär att du har personligt ansvar för företagets ekonomi. Därför är det av största vikt att du skiljer på företagets och din privata ekonomi.

Som enskild näringsidkare kan du inte vara anställd i din egen firma. Därmed kan du inte heller lyfta lön för ditt arbete. Istället gör du egna uttag och betalar egenavgifter som baseras på vinsten i firman.

Att beräkna vinsten i förväg kan vara svårt. Generellt sett brukar skatten och egenavgifterna uppgå till ca 45 procent av nettointäkterna. Var därför försiktig när du gör egna uttag eftersom du inte vill stå med ett tomt företagskonto i slutet på året och inte kunna betala skatten.

Måste jag betala skatt varje månad enskild firma?

Preliminärskatt är fundamentet för hur företag betalar skatt i Sverige. Den består av inkomstskatt (dvs. kommunalskatt och om tillämpligt statlig skatt) samt socialavgifter (egenavgifter/SLP-särskild löneskatt på pensions premier). Skatten bygger på företagarens egen uppskattning om förväntat resultat och betalas in månadsvis (samma år som intäkterna uppstår). Summan som ska betalas in varje månad beräknas av Skatteverket utifrån en preliminär inkomstdeklaration. Denna kan skickas in i pappersform (SKV 4313 för juridiska personer eller SKV 4314 för fysiska personer) alternativt via e-tjänsten.

Om företaget inte beräknas gå med vinst i startskedet anges noll kronor i resultat och ingen preliminärskatt debiteras. Situationen kan förändras under året och företaget kan därmed ha betalat för mycket eller för lite preliminärskatt; i så fall ska en ny preliminär inkomstdeklaration skickas in. Detta kan göras flera gånger under året.  

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt enskild firma?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Vilka är nackdelar med enskild firma?

__kuidBidtheatreThis cookie is used to collect information on a visitor. This information will become an ID string with information on a specific visitor – ID information strings can be used to target groups with similar preferences, or can be used by third-party domains or ad-exchanges.7 dagarHTTPads/ga-audiencesGoogleUsed by Google AdWords to re-engage visitors that are likely to convert to customers based on the visitor's online behaviour across websites.SessionPixelcsiGoogleCollects data on visitors' preferences and behaviour on the website - This information is used make content and advertisement more relevant to the specific visitor. SessionPixeliutkIssuuRecognises the user's device and what Issuu documents have been read.SessionHTTPbcookieLinkedInUsed by the social networking service, LinkedIn, for tracking the use of embedded services.1 årHTTPlangLinkedInSet by LinkedIn when a web page contains an embedded "Follow us" panel.SessionHTTPlidcLinkedInUsed by the social networking service, LinkedIn, for tracking the use of embedded services.1 dagHTTPpixel.gifUpsalesCollects information on user preferences and/or interaction with web-campaign content - This is used on CRM-campaign-platform used by website owners for promoting events or products.SessionPixelmcQuantcastCollects data on the user's visits to the website, such as what pages have been loaded. The registered data is used for targeted ads.13 månaderHTTP_fbc Meta Platforms, Inc.This cookie is used by Facebook to target advertisement based on user behavior and preferences across multiple websites. The cookie contains an encrypted ID which allows Facebook to identify the user across websites. 3 månaderHTTP_fbp Meta Platforms, Inc.Used by Facebook to deliver a series of advertisement products such as real time bidding from third party advertisers.3 månaderHTTPsp_landingSpotifyUsed to implement audio-content from Spotify on the website. Can also be used to register user interaction and preferences in context with audio-content - This can serve statistics and marketing purposes. 400 dagarHTTPsp_tSpotifyUsed to implement audio-content from Spotify on the website. Can also be used to register user interaction and preferences in context with audio-content - This can serve statistics and marketing purposes. 400 dagarHTTPep#SurveyMonkeySaves user states across page requests when completing a web-based survey.3 månaderHTTPi/jot/embedsTwitter Inc.Sets a unique ID for the visitor, that allows third party advertisers to target the visitor with relevant advertisement. This pairing service is provided by third party advertisement hubs, which facilitates real-time bidding for advertisers.SessionPixelRichHistoryTwitter Inc.Collects data on visitors' preferences and behaviour on the website - This information is used make content and advertisement more relevant to the specific visitor. SessionHTMLWIDGET::local::assignmentsSoundcloudUsed by audio-platform SoundCloud to implement, measure and improve their embedded content/service on the website - The collection of data also includes visitors’ interaction with embedded content/service. This can be used for statistics or marketing purposes. PersistentHTMLLAST_RESULT_ENTRY_KEYYouTubeUsed to track user’s interaction with embedded content.SessionHTTPLogsDatabaseV2:V#||LogsRequestsStoresmaforetagarna.seVäntandePersistentIDBnextIdYouTubeUsed to track user’s interaction with embedded content.SessionHTTPremote_sidYouTubeNecessary for the implementation and functionality of YouTube video-content on the website. SessionHTTPrequestsYouTubeUsed to track user’s interaction with embedded content.SessionHTTPServiceWorkerLogsDatabase#SWHealthLogsmaforetagarna.seNecessary for the implementation and functionality of YouTube video-content on the website. PersistentIDBTESTCOOKIESENABLEDYouTubeUsed to track user’s interaction with embedded content.1 dagHTTPVISITOR_INFO1_LIVEYouTubeTries to estimate the users' bandwidth on pages with integrated YouTube videos.180 dagarHTTPVISITOR_PRIVACY_METADATAsmaforetagarna.seVäntande180 dagarHTTPYSCYouTubeRegisters a unique ID to keep statistics of what videos from YouTube the user has seen.SessionHTTPyt.innertube::nextIdYouTubeRegisters a unique ID to keep statistics of what videos from YouTube the user has seen.PersistentHTMLyt.innertube::requestssmaforetagarna.seRegisters a unique ID to keep statistics of what videos from YouTube the user has seen.PersistentHTMLytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEYsmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoPersistentHTMLYtIdbMeta#databasessmaforetagarna.seUsed to track user’s interaction with embedded content.PersistentIDByt-remote-cast-availablesmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoSessionHTMLyt-remote-cast-installedsmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoSessionHTMLyt-remote-connected-devicessmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoPersistentHTMLyt-remote-device-idsmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoPersistentHTMLyt-remote-fast-check-periodsmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoSessionHTMLyt-remote-session-appsmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoSessionHTMLyt-remote-session-namesmaforetagarna.seStores the user's video player preferences using embedded YouTube videoSessionHTML

Vad är nackdelar med enskild firma?

Grunden är att aktieägaren inte har något personligt ansvar för företagets skulder. Bolaget företräds av sin styrelse, som utses av aktieägarna vid bolagsstämma. Bolaget kan också företrädas av eventuell verkställande direktör, som utses av styrelsen.

Om mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där bolaget riskerar att bli likviderat. För att skydda bolagets långivare bör det egna kapitalet (tillgångarna minus skulderna) vara minst lika stort som aktiekapitalet.

Vi har lagerbolag med 25 000 kr i aktiekapital. Beställ online för snabb hantering, eller kontakta oss för mer information.

I en enskild firma är företagets organisationsnummer samma som ägarens personnummer. Ägaren kallas för egen företagare och är personligt ansvarig för alla företagets skulder.

Vad är enskild näringsverksamhet?

Enskild firma, som även kallas för enskild näringsverksamhet, innebär att du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Gå vidare till undermenyn.

Kan du registrera ditt företagsnamn när du startar enskild näringsverksamhet?

När du startar enskild näringsverksamhet ska du ansöka om registrering hos Skatteverket. Du kan, men behöver normalt inte, registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket när du startar din enskilda näringsverksamhet. Du kan även välja att registrera företagsnamnet i ett senare skede. Ansök om att bli godkänd för F-/FA-skatt

Hur betalar du skatt på vinsten i en näringsverksamhet?

I en enskild näringsverksamhet betalar du skatt på vinsten i företaget. Du betalar preliminär skatt varje månad med lika stora belopp och skatten stäms av när deklarationen lämnas. Den preliminära skatten kan ändras under året. Ansök om att bli godkänd för F-skatt