:

Vad får man hyra ut för skattefritt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad får man hyra ut för skattefritt?
  2. Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?
  3. Vad gäller vid privat uthyrning?
  4. Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?
  5. Hur får Skatteverket reda på uthyrning?
  6. Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?
  7. Kan Skatteverket se Airbnb?
  8. Vad räknas som privat uthyrning?
  9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  10. Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?
  11. När ska hyresintäkter redovisas?
  12. Måste man skatta på uthyrning?
  13. Hur mycket får man behålla Airbnb?
  14. När kollar Skatteverket Swish?
  15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Vad får man hyra ut för skattefritt?

Vid uthyrning av en privatbostad eller en hyreslägenhet ska hyran beskattas som inkomst av kapital. Med privatbostad menas ett småhus, en bostadsrätt eller ägarlägenhet som till övervägande del (mer än 50 %) används eller är avsett att användas av ägaren eller någon närstående för permanent boende eller för fritidsboende. Ett småhus definieras som en byggnad som är inrättad till bostad åt en eller flera familjer. Till en sådan byggnad kan det även ingå garage, förråd och andra mindre byggnader. Alla fastigheter som inte är privatbostadsfastigheter räknas som näringsfastigheter.

Från hyresintäkterna får de faktiska utgifterna för uthyrningen i bostaden inte dras av. Istället får man dra av ett fast schablonavdrag med 40 000 kr. Vid uthyrning av småhus får man även dra av ett rörligt belopp som motsvarar 20 % av hyresintäkten. Det betyder att om man hyr ut sin privatbostadsfastighet är de första 50 000 kr skattefria. Vid uthyrning av en bostadsrätt eller hyr­es­­­lägenhet får man utöver det fasta beloppet dra av den del av hyran/avgiften som hör till den uthyrda delen av bostaden. Avdraget får dock inte överstiga hyresintäkten.

Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 42 kap.1 § inkomstskattelagen ska inkomster från uthyrning av en privatbostad tas upp i deklarationen och beskattas om inkomsterna överstiger schablonbeloppet, som uppgår till 40 000 kr (42 kap. 30 § inkomstskattelagen). Om inkomsterna är lägre än schablonbeloppet behöver man inte betala någon skatt alls för hyresinkomsterna och är inkomsterna högre är det bara det överstigande beloppet som man måste skatta för.

Vad gäller vid privat uthyrning?

Innan du hyr ut ditt hus bör du beräkna vilken hyra som är skälig att ta ut. Du får inte ta ut vilken hyra som helst utan den ska vara baserad på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader, som räntekostnader och liknande.

Det finns många olika uthyrningstjänster du kan använda dig av om du vill hyra ut ditt hus. Ska du hyra ut huset i kortare perioder kan det vara ett alternativ att hyra ut via Airbnb, en tjänst som låter dig lägga upp en annons och hitta en tillfällig hyresgäst. Skall du hyra ut under en längre tid är Samtrygg ett bra alternativ.

Tips! Ska du själv annonsera uthyrningen av ditt hus kan du lägga upp annonsen på sidor som Blocket.se och även på Facebook. I så fall kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du lägger upp en annons.

När du har hittat en lämplig hyresgäst kan det vara bra att be om referenser och att personen ska ta en kreditupplysning på sig själv att visa dig. På så sätt kan du säkerställa att hyresgästen är pålitlig och att han eller hon kan betala hyran. Detta är särskilt viktigt om du ska hyra ut ditt hus under en längre period.

Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

När du har ansökt om jämkning räknar Skatteverket ut hur mycket skatt du ska betala på den inkomst som du angett i din ansökan. Omprövningsbeslut om preliminär A-skatt kommer till din digitala brevlåda eller med post till din folkbokföringsadress inom cirka två veckor. Lämna beslutet till din arbetsgivare så snart som möjligt.

Arbetsgivaren är skyldig att följa beslutet senast från och med det första utbetalningstillfället som infaller två veckor efter att arbetsgivaren fått del av beslutet. Beslut som gäller för nästkommande år skickas ut senast i början av januari.

Hur får Skatteverket reda på uthyrning?

Många vet kanske redan att det finns en gräns på 50 000 kr innan man behöver betala skatt på sin hyresintäkt, men det finns undantag.

– Vad många inte känner till är att denna gräns inte gäller alla typer av bostäder, och att den skattepliktiga gränsen kan bli lägre om man är flera delägare, eftersom schablonavdraget gäller per bostad, säger Veronica Rosén, moms- och skatteexpert på Simployer.

Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?

Använder du dig av en uthyrningstjänst är det enkelt att hyra ut. Följ bara stegen nedan. Uthyrningstjänsten kan hjälpa dig på vägen. Är det något du vill veta mer om kan du även läsa våra guider och tips om de olika stegen i processen.

  • Ansök om tillstånd för uthyrning. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt måste du först kolla så att du faktiskt får lov att hyra ut. Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det.
  • Lägg upp en bostadsannons. Skriv en bostadsannons och lägg upp hos en bostadsförmedling för privatpersoner som vill hyra ut sin bostad. Det brukar vara gratis och du förbinder dig inte till något genom att annonsera ut bostaden. 
  • Kan Skatteverket se Airbnb?

    Hej Mattias,

    För att kunna räkna på detta måste du först avgöra om det är du eller förmedlingsbolaget som räknas som hyresvärd. Så några frågor:

    Vad räknas som privat uthyrning?

    - Villaägarna har länge arbetat för att göra avdragen större och enklare att förstå. Dels för att underlätta för våra medlemmar, dels för att vi är övertygade om att med ett generöst regelverk för uthyrning av privatbostäder kan husägarna bidra till att lindra den bostadsbrist som råder för ungdomar, framför allt i storstäderna. Att hyra ett rum i en villa kan vara en bra lösning för studenter eller unga personer som fått sitt första arbete i storstaden säger förbundsjurist Anneli  Cederschiöld.

    Du kan hyra ut hela eller delar av ditt hus skattefritt för hyresintäkter upp till 40 000 kronor årligen. Dessutom får du som hyr ut dra av 20 procent av hyresintäkten. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.

    För dig som hyr ut en inredd källare eller någon annan del av ditt hus till en hyresgäst för 4 000 kronor per månad hela året, blir det totala tillåtna avdraget 49 600 kronor. Det är mer än hela hyresintäkten, som uppgår till 48 000 kronor. Hela hyresintäkten blir därför helt skattefri. Vid ett överskott är skatten 30 procent.

    Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

    Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

    När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

    Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?

    Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

    För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

    När ska hyresintäkter redovisas?

    Hyresinkomster och hyresintäkter uppstår i en redovisningsenhet som upplåter lokaler och/eller lägenheter i fastigheter till hyresgäster.

    En redovisningsenhet kan ha som huvudverksamhet att hyra ut yta i fastigheter medan uthyrning av lokaler och lägenheter kan vara en sidoverksamhet i andra redovisningsenheter. Uthyrning av utrymme i fastigheter kan ske i första hand, i andra hand, i tredje hand och så vidare.

    Måste man skatta på uthyrning?

    För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

    Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

    Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

    Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

    Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

    Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

    Hur mycket får man behålla Airbnb?

    Airbnb är ett smidigt sätt för dig som vill hyra ut ditt hus, din lägenhet eller bara ett rum i din bostad under en kortare tid. Ska du hyra ut bostaden under en längre tid kan det dock vara bättre att ta hjälp av andra externa tjänster som förmedlar andrahandsuthyrningar.

    Tänk på! Innan du hyr ut bostaden via Airbnb måste du få ett godkännande från din bostadsrättsförening eller hyresvärd, precis som vid vanlig andrahandsuthyrning. Om du endast skall hyra ut ett rum i din bostad, dvs ha en inneboende så behöver du däremot inte ha något godkännande.

    Airbnb har en försäkring, utöver din hemförsäkring, som hjälper dig om något går sönder eller liknande under gästens vistelse i bostaden. Trots att du oftast hyr ut till turister kan försäkringen göra att uthyrningen känns något tryggare.

    När kollar Skatteverket Swish?

    Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

    Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

    När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

    Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

    Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.