:

Vad är en koncern?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en koncern?
  2. Hur många koncerner finns det i Sverige?
  3. Är en koncern ett företag?
  4. Hur ser man om ett bolag ingår i en koncern?
  5. Varför bilda koncern?
  6. Kan en kommun vara en koncern?
  7. När bildas en koncern?
  8. Varför har man en koncern?
  9. Vad är en mindre koncern?
  10. Hur beskattas koncerner?
  11. Varför ska man ha dotterbolag?
  12. Hur beskattas en koncern?
  13. Är koncernbidrag skattefria?
  14. Vem får ge koncernbidrag?
  15. Varför koncernbolag?

Vad är en koncern?

Genom att jobba svart förlorar du många av dina rättigheter som ett vitt jobb innebär. Om du jobbar svart saknar du ett riktigt anställningsbevis, verkliga arbetsrättigheter och löneskydd.

Hur många koncerner finns det i Sverige?

Antalet anställda ökar snabbare i koncernföretag jämfört med företag som inte ingår i koncerner. Störst är ökningen i svenskägda koncerner. Där har antalet anställda ökat med 39 procent jämfört med 28 procent i utlandsägda koncerner.

Nej – alla svenska företag säljs inte till utlandet. Hela 74 procent av alla anställda i det privata näringslivet arbetar i svenskägda företag. Antal anställda i svenskägda koncernföretag har dessutom ökat 11 procent mer än i utlandsägda koncernföretag under perioden 2005–2020.

Är en koncern ett företag?

Svartjobben förstör för laglydiga småföretagare och staten förlorar SKATTEINTÄKTER . Hela 66 miljarder kronor vid senaste mätningen. Den är från 2008. Nästa år beräknas den nya utredningen vara kvar. Vad har hänt de senaste 10 åren?

SKATTEVERKET HÅLLER i nuläget på med den nya mätningen på hur omfattande svartjobben är, och hur mycket det kostar i utebliven skatt. Ingenting tyder på att det minskat sedan 2008, men politiska beslut som rot- och rutavdrag har begränsat svartjobben inom vissa branscher, medan åtgärder som personalliggare och kassaregister kan ha hjälpt till i andra.

Hur ser man om ett bolag ingår i en koncern?

Skillnaden mellan moderbolag, dotterbolag och systerbolag består i vem som styr bolagen genom ett bestämmande inflytande och hur bolagsstrukturen ser ut.

Moderbolag, dotterbolag och systerbolag kan vara aktiebolag, men även andra bolagsformer. Exempelvis handelsbolag och ekonomiska föreningar. När det finns ett moderbolag och minst ett dotterbolag, innebär det att bolagen ingår i en så kallad koncern.

Varför bilda koncern?

Att arbeta svart är olagligt. Arbetsgivaren betalar inga sociala avgifter för dig och du betalar ingen skatt på din inkomst.

Det innebär att Skatteverket kan kräva dig på pengarna du inte betalat in i skatt. Du riskerar också att bli polisanmäld.

Kan en kommun vara en koncern?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Sveriges arbetsrätt är lite speciell i jämförelse med andra rättsområden. Inom arbetsrätt är endast en mindre del lagreglerad. Man har valt, sedan långt bak i tiden, att låta arbetsrätten vara ett avtalsområde parterna emellan. Vår arbetsrätt styrs därför mycket mindre av lag och mer av avtal såsom kollektivavtal och god sed på arbetsmarknaden.

När bildas en koncern?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Svensk lag reglerar inte gratis provjobb, vilket innebär att det egentligen inte är olagligt att provjobba gratis. Många företag utnyttjar därför detta.

Varför har man en koncern?

Att få sin post från företag och myndigheter i en digital brevlåda har blivit otroligt populärt. Dessvärre har ett stort antal svenskar varit utestängda från denna möjlighet. Dessutom har de som faktiskt kan få tillgång till en digital brevlåda inte kunnat få all sin post dit. Tillsammans med den nya aktören Billo demokratiserar vi nu den digitala posten i Sverige.

Har du endast velat ha din myndighetspost digitalt har du under ett antal år kunnat använda Freja till tjänsten Min Myndighetspost. Men har du även velat ha post från företag har de digitala brevlådor som erbjuder detta bara erbjudit BankID som identifieringsmetod. Det innebär att hundratusentals individer ställts i ett digitalt utanförskap bara för att de inte fyller vissa bankers krav för att vara kund.

Vad är en mindre koncern?

En koncern utgörs enligt bestämmelserna i ÅRL av ett moderföretag och ett dotterföretag där mer än 50 % av rösterna i dotterföretaget ägs av moderbolaget, ensamt eller tillsammans med andra dotterföretag. Vidare är det en koncern om ett moderföretag ensamt – eller genom ett dotterföretag – äger andelar i ett annat företag och genom avtal eller på annat sätt förfogar över mer än hälften av rösterna, eller får tillsätta mer än hälften av styrelseledamöterna eller på något sätt har ett bestämmande inflytande (1 kap. 4 § ÅRL).

Ett moderföretag ska som huvudregel upprätta en koncernredovisning (7 kap. 1 § ÅRL).

Om ett företag och dess samtliga dotterföretag omfattas av en koncernredovisning som upprättats av ett överordnat moderföretag – och om koncernredovisningen har upprättats och reviderats enligt lagstiftning som har tillkommit i enlighet med EU:s direktiv 2013/34/EU om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer a företag, IAS-förordningen eller redovisningsstandard som Europeiska kommissionen har bedömt som likvärdiga med internationella redovisningsstandarder enligt IAS-förordningen – så behöver underkoncernen inte upprätta någon koncernredovisning (7 kap. 2 § ÅRL).

I vissa situationer måste ett moderföretag upprätta en koncernredovisning, t.ex. om andelarna i moderföretaget är noterade (7 kap. 2 § ÅRL).

Hur beskattas koncerner?

Men en utmanare, Billo, blev i februari den mest nedladdade appen i Sverige, efter en kampanj med hamburgerkedjan Max där alla nya användare fick ett mål mat om de laddade ner Billo. Företaget har satsat aggressivt på marknadsföring av sin app.

”Vi har tagit in uppemot 15 000 nya användare om dagen under en längre tid och ser egentligen ingen avmattning i tillväxten”, säger vd:n Johan Eklöf till Dagens industri.

”Vi vill bryta upp ett monopol. I dag tar de digitala brevlådorna fortfarande bara emot runt 100 miljoner meddelanden av totalt 1,5–2 miljarder, det finns en jättemarknad att gå efter”, säger Billos vd:n Johan Eklöf till Di.

Varför ska man ha dotterbolag?

Det finns just nu fyra olika digitala brevlådor ute på marknaden; Digimail, E-boks, Min myndighetspost och Kivra. Välj den brevlåda som du gillar bäst.

Hur beskattas en koncern?

Här ser du vilken post du får från Skatteverket i din digitala brevlåda:

*  OBS! Grundbesluten om skatterna samt avgifterna vid försenad betalning skickas från Transportstyrelsen. Skatteverket hanterar omprövningar, överklaganden, anstånd, befrielser, m.m.

Är koncernbidrag skattefria?

Det finns ett friare sätt att företaga. Ett som kräver färre papper och mindre admin. Kivra Företag är precis som det låter. Allt du gillar med Kivra – fast för ditt företag. Samla alltifrån myndighetspost och fakturor till egna uppladdningar i en och samma app. Ett lite mer gränslöst företagande, helt enkelt.

Står du i valet och kvalet mellan Kivra Företag och Kivra Företag Plus? Det här ingår i de olika tjänsterna.

Vem får ge koncernbidrag?

Koncernbidrag kan lämnas mellan moderföretag och dotterföretag samt mellan dotterföretag.

Moderföretag är ett svenskt företag som äger mer än 90 procent av andelarna i ett svenskt aktiebolag eller i en svensk ekonomisk förening. Moderföretag kan vara aktiebolag, ekonomisk förening, sparbank, ömsesidigt försäkringsbolag, stiftelse eller ideell förening. För stiftelse och ideell förening gäller att den inte får vara så kallat. inskränkt skattskyldig, till exempel en idrottsförening.

Dotterföretag är det företag som ägs av ett moderföretag.. Dotterföretag kan vara ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening.

Varför koncernbolag?

Ingen blir glad av ett långt OCR-nummer. Den goda nyheten är att du smidigt betalar dina räkningar hos oss. Det går fort och du får full koll på dina betalningar.