:

Vilka renoveringar är avdragsgilla?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka renoveringar är avdragsgilla?
  2. Kan man dra av för renovering i deklarationen?
  3. Hur mycket avdrag för renovering?
  4. Vilka avdrag kan man göra som husägare?
  5. Måste man ha kvitton för avdrag?
  6. Får man dra av hela mäklararvodet?
  7. Vad är förbättrande reparationer och underhåll?
  8. Vad är förbättrande reparationer?
  9. Får man göra avdrag för Hemnet?
  10. Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?
  11. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  12. Vad ingår i förbättringsutgifter?
  13. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  14. Får man skjuta på vinsten fast man köper billigare?
  15. Kan man slippa betala vinstskatt?

Vilka renoveringar är avdragsgilla?

A-skattesedeln visar vilken skattesats som en arbetsgivare ska använda för att göra skatteavdrag av på din lön. Avdraget går både till skatter och socialavgifter (arbetsgivaravgifter). Förutom information om skatt innehåller finns uppgifter om din folkbokföringsadress och hemkommun. Hur mycket skatt som dras på din lön kan du se på ditt lönebesked.

A-skattesedel är Skatteverkets beslut om preliminär A-skatt. När du deklarerar årets inkomster får du reda på din slutliga skatt och om du till exempel får skatteåterbäring eller måste göra en extra inbetalning.

Kan man dra av för renovering i deklarationen?

För kostnader för om-, ny- eller tillbyggnader som har gjorts under tiden man ägt en bostad har man alltid avdragsrätt vid en försäljning, oavsett när om-, ny- eller tillbyggnaden gjordes.

– Dit räknas större förändringar i utnyttjandet av bostadens yta, till exempel om man flyttar ett kök till ett annat rum. Det ska vara väsentliga förändringar, inte bara att man renoverar köket, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.

För reparationer är kostnader avdragsgilla om reparationerna har inneburit en förbättring av standarden i bostaden, jämfört med hur det var när man köpte den. Och dessa kostnader är endast avdragsgilla om arbetet gjorts under försäljningsåret eller de senaste fem åren före försäljningen.

Hur mycket avdrag för renovering?

En privatperson som önskar att starta eget företag kan upprätta en enskild näringsverksamhet, även kallad enskild firma, om verksamheten ska drivas varaktigt, självständigt och i vinstsyfte. Det kan till exempel vara för att man äger ett hyreshus och har hyresgäster, driver jord- eller skogsbruk eller ägnar sig åt konstnärlig verksamhet. Innehavaren kallas då för enskild näringsidkare och företagets organisationsnummer blir detsamma som ägarens personnummer.

Den som har fyllt 16 år kan driva enskild näringsverksamhet. Det är en förutsättning att man inte är försatt i konkurs, är belagd med näringsförbud, eller har av tingsrätten utsedd förvaltare. Ibland krävs ytterligare tillstånd, till exempel för att det ställs vissa krav på lokalen eller på själva verksamheten.

Vilka avdrag kan man göra som husägare?

Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

När man driver enskild firma har man tre valmöjligheter kring hur man skattar för sitt resultat.

  • Du kan antingen lägga in resultatet i företaget och skatta för det som företagssparande till låg eller ingen skatt. Detta använder du om du vill att pengarna ska vara kvar i företaget. 
  • Vill du använda resultatet för privat bruk, skattar du för det som kapitalinkomst eller 
  • Måste man ha kvitton för avdrag?

    När ni ska köpa tjänster från ett annat företag bör ni alltid kontrollera att företaget är godkänt för F-skatt. Att företaget är godkänt för F-skatt innebär att de själva sköter inbetalningen av sina skatter och avgifter. Om företaget inte är godkänt för F-skatt är det ni som uppdragsgivare som är skyldiga att göra skatteavdrag och, om företaget är en enskild firma, även betala arbetsgivaravgifter!

    Skatteverket har en enkel och gratis tjänst där man fyller i organisationsnumret för företaget man söker information om (eller personnumret om det är en enskild firma) samt sin egen e-postadress, och sedan kommer information om företaget via mail.

    Får man dra av hela mäklararvodet?

    Ett aktiebolag är ett självständigt skattesubjekt och betalar bolagsskatt på sina vinster. Bolagsskatten är en statlig inkomstskatt på 20,6 procent som beräknas på företagets årliga vinst och är densamma för alla företag. Utöver bolagsskatten betalar aktieägarna inkomstskatt på sin lön och eventuella utdelningar. Bolagsskatten är preliminär och betalas i förskott, vilket kan kräva kompletterande inbetalningar eller återbäring efter räkenskapsårets slut. Arbetsgivaravgifter och personalskatt betalas i efterskott.

    Vad är förbättrande reparationer och underhåll?

    Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Vad bör du göra?

    Vad är förbättrande reparationer?

    Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

    Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

    Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

    För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

    Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

    För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

    Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

    Får man göra avdrag för Hemnet?

    Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att den administrativa kostnaden för lagfart och pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

    Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?

    Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

    En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

    Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

    Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

    Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Som jag förstått det planerar du att sälja er bostadsrätt efter bodelningen och undrar om du får göra avdrag för mäklarkostnaderna. Regler om detta finns i inkomstskattelagen (IL).

    Vad ingår i förbättringsutgifter?

    Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.

    Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

    Försäkra din inkomst – inkomstförsäkring ingår i medlemskapet i facket⭐ Unionen.se är Sveriges största fackförbund för tjänstemän. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

    ✔️ Perfekt för alla tjänstemän, även egenföretagare & chefer✔️ Över 700 000 medlemmar✔️ Inkomstförsäkring ingår

    ⭐ Kommunal.se är Sveriges största fackförbund för arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

    Får man skjuta på vinsten fast man köper billigare?

    Hej! Jag har precis lyckats förhandla till mig en avsevärt högre lön men har i diskussion med vänner bemöts av båståendet “ja, man vill ju inte tjäna mer än 50 000kr/mån”. Jag har känt mig lite dum över att jag inte riktigt förstår vad de menar och varit för feg för att fråga. Därför vänder jag mig till er på forumet, vad tror ni att detta påståendet grundar sig i? Tror ni att det är skatterelaterat (att man får ut mindre av varje tusenlapp)? Ansvar och förväntningar från arbetsgivaren? Något annat? I mitt huvud låter det väldigt konstigt…

    Någon som känner igen påståendet över huvud taget?

    Kan man slippa betala vinstskatt?

    Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Oavsett om en bostadsrätt överlåts genom arv eller gåva undgår man inte skatten på något sätt. Enligt 44 kap. 21 § inkomstskattelagen innebär en sådan överlåtelse att mottagaren av arvet/gåvan träder in i den tidigare ägarens skattemässiga situation. Detta innebär att den nya ägaren av bostadsrätten inte behöver skatta när arvet/gåvan mottages, men när bostadsrätten vid ett senare tillfälle avyttras ska den nya ägaren skatta på samma sätt som den tidigare ägaren. Din son ska alltså skatta för den vinst som görs på lägenheten oavsett om han får den genom arv eller gåva. Enligt 46 kap. 18 § inkomstskattelagen beskattas 22/30 av vinsten. På detta ska sedan 30 % betalas i skatt (65 kap. 7 § inkomstskattelagen). Något som kan vara värt att tillägga är att gåvor som sker i nära anslutning till arvlåtarens död kan betraktas vara ett testamente vilket innebär att andra arvingar till arvlåtaren kan ha möjlighet att göra anspråk på delar av bostadsrätten (7 kap. 4 § ärvdabalken).