:

När vet man hur mycket man får tillbaka på skatten?

Innehållsförteckning:

  1. När vet man hur mycket man får tillbaka på skatten?
  2. När får man besked om skatteåterbäring 2023?
  3. När får man skatteåterbäring 2023 kivra?
  4. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  5. Får man tillbaka på skatten om man har kronofogden?
  6. Hur vet jag om min deklaration är godkänd?
  7. När blir min deklaration godkänd?
  8. När kommer pengarna från deklarationen?
  9. Varför får jag så mycket tillbaka på skatten?
  10. När får man veta om deklarationen granskas?
  11. Varför har jag inte fått tillbaka på skatten?
  12. Kan vem som helst se min deklaration?
  13. När betala skatt för att slippa ränta?
  14. Kan jag se min deklaration?
  15. Varför har jag inte fått min deklaration?

När vet man hur mycket man får tillbaka på skatten?

En periodiseringsfond är en obeskattad reserv, en bokslutsdisposition, som låter dig skjuta upp en del av vinstskatten till senare. En periodiseringsfond är en möjlighet att periodmässigt föra över företagets pengar till en särskild fond. Man kan säga att du tar undan en del av årets vinst från det slutliga resultatet. Eftersom du gör det innan du beräknar årets vinstskatt sänker du skatten som ska betalas för året.

Enligt gällande svenska skatteregler så får man helt enkelt göra avdrag för de belopp man väljer att sätta in i en sådan fond. I praktiken innebär det att man i upp till sex år kan skjuta upp beskattningen av en del av resultatet. Detta bjuder på en helt och hållet laglig, och ibland även riktigt fördelaktig, chans till skatteplanering.

  • Juridiska personer, det vill säga aktiebolag, ekonomiska föreningar och så vidare, kan som högst göra en avsättning motsvarande 25% av näringsverksamhetens överskott.
  • I enskild näringsverksamhet, och som delägare i ett svenskt handelsbolag, får man som högst göra en avsättning motsvarande 30% av överskottet efter justering för egenavgifter och sociala avgifter.

Periodiseringsfond är ett sätt att planera vinst och skatt över tid. I och med att du sätter av en del av vinsten blir årets resultat lägre och minskar skatten du måste betala för året. På så sätt kan du jämna ut vinsten över flera år, vilket kan vara bra om du ser att resultatet kommer variera mycket. Reserven i periodiseringsfonden kan bli din räddning som låter dig ta ut lön under ett år när verksamheten haltar.

Periodiseringsfonder används också för att behålla likvida medel i verksamheten som annars skulle försvunnit i skatt. Det är till exempel bra om du behöver pengar för att göra investeringar just nu. 

När det gäller aktiebolag så ska en eventuell avsättning till en periodiseringsfond vid skatteberäkningen tas upp som en årligt återkommande schablonintäkt. Detta innebär att en sorts fiktiv intäkt, ibland kallad för ränta, beräknas utifrån gällande statslåneräntan året före beskattningsåret multiplicerad med summan av de avdrag som gjorts för avsättningen till periodiseringsfonder.

När får man besked om skatteåterbäring 2023?

Har du enskild firma kan du läsa om periodiseringsfond här

Eftersom juridiska personer beskattas för en schablonränta på avsättning till periodiseringsfond är det viktigt att beräkna och planera för eventuella avsättningar, det är nämligen inte alltid lönsamt med avsättning till periodiseringsfond. Schablonintäkten beräknas genom att summan av gjorda avsättningar till periodiseringsfonder som bolaget har vid ingången av räkenskapsåret, multipliceras med statslåneräntan 30 november året före beskattningsåret. Statslåneräntan anses vara lägst 0,5% från och med beskattningsår som börjar 1 januari 2017 och senare.

När får man skatteåterbäring 2023 kivra?

Om du har aktiebolag behöver du tänka på lite andra saker, läs om periodiseringsfond i aktiebolag här!

Systemet med periodiseringsfonder ger möjlighet att utjämna resultatet mellan åren. Vid vinstår kan du göra en avsättning (avdrag) till periodiseringsfond. Vid förlustår kan du göra en återföring (intäkt) av periodiseringsfond för att jämna ut resultatet. När du gör en avsättning till periodiseringsfond minskar skatten, men eftersom avsättningarna måste återföras så handlar det egentligen om att skjuta upp skatten. Planerar du rätt kan du dock njuta av mindre skatt!

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Har du enskild firma kan du läsa om periodiseringsfond här

Eftersom juridiska personer beskattas för en schablonränta på avsättning till periodiseringsfond är det viktigt att beräkna och planera för eventuella avsättningar, det är nämligen inte alltid lönsamt med avsättning till periodiseringsfond. Schablonintäkten beräknas genom att summan av gjorda avsättningar till periodiseringsfonder som bolaget har vid ingången av räkenskapsåret, multipliceras med statslåneräntan 30 november året före beskattningsåret. Statslåneräntan anses vara lägst 0,5% från och med beskattningsår som börjar 1 januari 2017 och senare.

Får man tillbaka på skatten om man har kronofogden?

Du får dra av det belopp som du sätter av till periodiseringsfond från din inkomst av näringsverksamhet. Det belopp du satt av ett år blir en egen fond. Du får sätta av med ett belopp som är högst 30 % av inkomsten i närings­verksam­heten före avsättning till periodiseringsfond. I NE-bilagan motsvarar detta summan i ruta R33.

Hur vet jag om min deklaration är godkänd?

Juridiska personer som gör avsättningar till periodiseringsfonder ska ta upp en schablonintäkt till beskattning. 

Beskattningsårets inledande schablonintäkt bör räknas ut på grundval av den statslåneränta som var gällande vid utgången av november månad, året innan det kalenderår där beskattningsåret slutar. Denna ränta ska sedan multipliceras med det totala beloppet av avdrag som har gjorts för avsättningar till periodiseringsfonder som den juridiska personen innehade vid ingången till beskattningsåret.

När blir min deklaration godkänd?

För att få rätt till ett skattemässigt avdrag för en periodiseringsfond i ett aktiebolag måste bolaget göra en avsättning i sina räkenskaper. Beloppet behöver inte sättas in på något speciellt bankkonto eller liknande. Det belopp aktiebolaget satt av ett år blir en egen fond. Aktiebolag får göra avdrag till periodiseringsfond med högst 25 procent av överskottet av näringsverksamheten. Det är beskattningsårets skattemässiga överskott som utgör underlag för beräkningen av avdraget, det vill säga efter avdrag för tidigare års underskott och återföring av tidigare periodise­ringsfonder, men före årets avdrag för periodiseringsfond.

I Inkomstdeklaration 2 tas avsättningen upp i resultaträkningen i punkt 3.22.

Konsult AB har ett överskott på 100 000 kronor räkenskapsåret 2023-01-01 till och med 2023-12-31. Bolaget vill göra en maximal avsättning till periodiseringsfond eftersom man tror att det kommer några år med sämre resultat. Man gör därför en avsättning till periodiseringsfond på 25 000 kronor (25 procent av 100 000 kronor) i räkenskaperna. I Inkomstdeklaration 2 tas avsättningen upp i punkt 3.22.

När kommer pengarna från deklarationen?

I 34 kap. inkomstskattelagen (1999:1229) finns bestämmelser om expansionsfonder gällande enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag.

Enligt 16 § 1 ska en enskild näringsidkares avdrag för avsättning till expansionsfond återföras om han upphör att bedriva näringsverksamheten. Samma sak gäller enligt 17 § 1 en handelsbolagsdelägares avdrag för avsättning om handelsbolaget upphör att bedriva näringsverksamheten.

Varför får jag så mycket tillbaka på skatten?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

När får man veta om deklarationen granskas?

A-skatt är den vanligaste skatteformen i Sverige och betalas av alla som får lön från ett företag, samt av pensionärer. A-skatt gäller även egenföretagare som inte vill ha eller som har nekats F-skatt. 

I praktiken innebär A-skatt att din arbetsgivare eller uppdragsgivare tar ansvar för att dra av och betala in egenavgifter, såsom arbetsgivaravgifter och moms.

För egenföretagare, oavsett om du driver enskild firma eller använder dig av någon annan företagsform, är istället F-skatt vanligast. När du har ansökt kommer du att få en F-skattsedel.

F-skatt krävs för att du ska kunna fakturera dina uppdragsgivare. Den stora skillnaden gentemot A-skatt är att du som har F-skatt själv ansvarar för att betala in egenavgifter, moms och andra skatter till Skatteverket. 

När du skriver en faktura ska du vara tydlig med att du betalar F-skatt. En del kunder, oftast en kund som du fakturerar för första gången och “inte känner dig”, så att säga, kommer att be dig skicka en F-skattsedel – ett dokument från Skatteverket som visar vilken skatt du betalar. 

Tips! Kolla in vår godkända fakturamall för dig med F-skatt!

Varför har jag inte fått tillbaka på skatten?

A-skatt, eller anställningsskatt, är den preliminärskatt och de sociala avgifter som en arbetsgivare drar av innan lönen betalas ut. Detta kallas ofta för skatteavdrag och är en del av systemet kring beskattning av förvärvsinkomst. Oavsett om det handlar om fast anställning, timanställning, tillsvidareanställning eller någon helt annan anställningsform så är A-skatt en del av det svenska skattesystemet kring löneskatt och arbetsgivaravgifter.

Hur mycket a-skatt som ska betalas påverkas av olika faktorer bland annat hemkommun och lönens storlek. Skatteverket tillhandahåller årligen skattetabeller som man kan förhålla sig vid uträkningen. För den anställde så framgår däremot inte slutgiltig skatt förrän vid inkomstdeklarationen i slutet av taxeringsåret.

Kan vem som helst se min deklaration?

A-skattesedeln visar vilken skattesats som en arbetsgivare ska använda för att göra skatteavdrag av på din lön. Avdraget går både till skatter och socialavgifter (arbetsgivaravgifter). Förutom information om skatt innehåller finns uppgifter om din folkbokföringsadress och hemkommun. Hur mycket skatt som dras på din lön kan du se på ditt lönebesked.

A-skattesedel är Skatteverkets beslut om preliminär A-skatt. När du deklarerar årets inkomster får du reda på din slutliga skatt och om du till exempel får skatteåterbäring eller måste göra en extra inbetalning.

När betala skatt för att slippa ränta?

  • Att hämta in bevis från leverantörer som är skattskyldiga i Sverige
  • Att hämta in bevis från leverantörer som är skattskyldiga i andra medlemsstater
  • Rättslig reglering
  • Upphandlingsmyndighetens bedömning
  • Så här kan du hämta in bevis om leverantörer som är skattskyldiga i Sverige
  • Leverantörer som är skattskyldiga i andra medlemsstater

En av grunderna för uteslutning i en upphandling är om en leverantör har obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter. I vårt webbstöd informerar vi om din skyldighet att kontrollera detta och hur det kan gå till.

Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). 

Upphandlingsmyndigheten bedömer att det är lämpligt att upphandlande myndigheter själva hämtar in uppgifter om leverantörerna har obetalda skatter eller socialförsäkringsavgifter. Samma gäller för upphandlingar såväl över som under tröskelvärdena samt upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster.

Enligt Upphandlingsmyndigheten är en sådan ordning i linje med ambitionen att 

  • underlätta för leverantörer att lämna anbud
  • öka antalet anbudsgivare
  • minska risken för att leverantörer utesluts i onödan. 

Kan jag se min deklaration?

Om du eller din make inte gjorde några ändringar i skattedeklarationen förblir det beskattningsbeslut, det beskattningsintyg och de giroblanketter för kvarskatt som du fick i våras i kraft. Då får du inte ett nytt beskattningsbeslut per post på hösten.

Varför har jag inte fått min deklaration?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.