:

Vad är Moss moms?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Moss moms?
  2. Vad är Moss deklaration?
  3. Vilka datum ska momsen betalas 2023?
  4. När ska oss redovisas?
  5. Hur får man hjälp med deklaration?
  6. Hur vet jag om min deklaration stämmer?
  7. Vilken moms ska jag använda?
  8. Kan man slippa moms?
  9. När ska momsen deklareras i augusti?
  10. Hur och när ska momsen betalas?
  11. Hur redovisas momsen och när?
  12. Kan man se sitt Skattekonto?
  13. Vem kan hjälpa mig med min deklaration?
  14. Kan Swedbank hjälpa till med deklaration?
  15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Vad är Moss moms?

Vad händer om det finns en skatteskuld i dödsboet och flera dödsbodelägare?

Om det finns pengar som täcker skatten i dödsboet ska dessa användas innan eventuellt överskott delas ut till dödsbodelägarna. Finns inga pengar i dödsboet behöver inte delägarna betala skatten med egna pengar. Skulden restförs i stället till Kronofogden och skrivs av efter fem år.

Vad är Moss deklaration?

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2 000 kronor eller mer. Om du fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning – inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift.

Vilka datum ska momsen betalas 2023?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

När ska oss redovisas?

I bilen på Polhemsgatan i Stockholm sitter trafikpoliserna Monika Ferm och Joakim Svensson berättar polisen i ett pressmeddelande. Sedan tre veckor använder de det nya ANPR-systemet. 

– Vi älskar det här systemet. Det hjälper oss att välja vilka fordon vi ska stoppa för en närmare kontroll. Vi upptäcker mycket mer felaktigheter och brister på bilar i trafiken än vi gjorde innan, säger de.

Hur får man hjälp med deklaration?

Påställning av bil innebär att bilen är registrerad för trafik och kräver betalning av fordonsskatt och trafikförsäkring. Du kan ställa på bilen via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på ditt registreringsbevis. En påställd bil får köras i trafik, till skillnad från en avställd bil.  

En avställd bil innebär att den inte är registrerad för trafik, och du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Avställning kan göras via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på registreringsbeviset. Körning eller bogsering av en avställd bil är förbjudet, förutom vid besiktning under vissa villkor. 

Du kan ställa av eller på din bil på tre olika sätt:  

  • via e-tjänsten “Ställ av/ställ på fordon”  

  • i appen“Mina fordon”  

  • skriftligen på ditt registreringsbevis.  

Hur vet jag om min deklaration stämmer?

Om man ertappas med att ha en obesiktigad bil blir det dagsböter och i grova förseelser kan bilens registreringsskyltar tas bort.

- Bötessumman beror på bilägarens inkomster och dagsböternas antal som varierar beroende på hur grovt brott det handlar om, säger Höysti. Det har en betydelse om du bara har glömt bort att besiktiga bilen eller om du med flit har valt att lämna den obesiktigad.

I grova fall skruvar polisen bort registreringsskyltarna och skickar dem till besiktningskontoret samtidigt som bilen försätts i körförbud.

Vilken moms ska jag använda?

Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter för deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Du ansöker enklast om anstånd på Mina sidor. Ansök senast den 2 maj.

Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter för deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Du ansöker enklast om anstånd på Mina sidor. Ansök senast den 2 maj.

Kan man slippa moms?

Ansök via Mina sidor hos Skatteverket, senast 2 maj. Korttidsanstånd får du direkt när du har gjort ansökan.

När ska momsen deklareras i augusti?

Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter för deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Du ansöker enklast om anstånd på Mina sidor. Ansök senast den 2 maj.

Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter för deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Du ansöker enklast om anstånd på Mina sidor. Ansök senast den 2 maj.

Hur och när ska momsen betalas?

Du kan ansöka om uppskov så sent som på sista ordinarie deklarationsdagen (Maj 2, 2023). Det är nog dock att föredra att försöka skicka ansökan åtminstone ett par veckor innan sista datumet. Så det är alltid säkrast att ansöka så tidigt som möjligt om du misstänker att du inte kommer hinna klart i tid.

Hur redovisas momsen och när?

Lämnar du din deklaration efter den 2 maj (ordinarie deklarationstidpunkt) utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala en förseningsavgift. Om du har fått anstånd och lämnar deklarationen efter beviljat anståndsdatum, riskerar du också att få betala en förseningsavgift.

Så här stor kan avgiften bli:

Kan man se sitt Skattekonto?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2023. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2024 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta att räknas från och med den 12 februari 2024.

Vem kan hjälpa mig med min deklaration?

När du startat tjänsten så får du en personlig rådgivare. Nu har du möjlighet att ladda upp eventuella underlag till oss och vi påbörjar analysen.

Din rådgivare guidar dig med frågor under ert bokade webbmöte och vi fortsätter med analysen av din deklaration.

Kan Swedbank hjälpa till med deklaration?

Möjligheten med anstånd är till för dig som någon enstaka gång får tillfälliga betalningssvårigheter som du inte orsakat själv. Genom en kortare tids anstånd får du tillfälle att skaffa fram pengar genom att till exempel kräva eventuella kunder på betalning eller sälja tillgångar.

Du ansöker genom att fylla i blanketten Ansökan, Anstånd om betalning av skatt pga. tillfälliga betalningssvårigheter.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Tyvärr så hjälper inte vi till med deklarationer under vår tjänst "gratis rådgivning" som du har skickat in din fråga till. Även om det hade varit fantastiskt att kunna hjälpa till med allt så besvarar vi här enklare juridiska frågeställningar gratis, vi upprättar således t.ex. inte avtal eller deklarationer gratis. Om du behöver hjälp med att upprätta en deklaration så att dubbelbeskattning mellan Sverige och USA blir korrekt så behöver du anlita en jurist eller t.ex. revisor med kompetens inom internationell skatterätt. Vi har tyvärr inga skattejurister på vår juristbyrå, varav jag tyvärr inte kan hjälpa till att förmedla en sådan kontakt till dig. Jag rekommenderar dig att till exempel googla "skattejurist" eller "deklarationshjälp" för att få upp alternativ som du kan kontakta.