:

Vad är elektronisk legitimation?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är elektronisk legitimation?
  2. Kan man ha digitalt id-kort?
  3. Hur skaffar man digitalt ID?
  4. Hur visar man leg utan leg?
  5. Kan man ha leg på mobilen?
  6. Kan man använda BankID som leg?
  7. Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?
  8. Vad är skillnaden mellan BankID och e-legitimation?
  9. Hur gör man ett e-legitimation?
  10. Kan man ha id-kort på mobilen?
  11. Kan man använda digitalt ID på Systembolaget?
  12. Kan man ha sin legitimation i mobilen?
  13. Är BankID och e leg samma sak?
  14. Hur fungerar id-kort med e-legitimation?
  15. Är e-legitimation gratis?

Vad är elektronisk legitimation?

Något som ofta dyker upp i samband med deklarationen är det som heter särskild löneskatt. Och det är egentligen vad det det låter som – en skatt på vissa typer av transaktioner. Främst handlar det om särskild löneskatt på pensionskostnader eller särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Särskild löneskatt är inte heller detsamma som skatt på lön, och ersätter i de fall den används egenavgifter och sociala avgifter när det kommer till skatt på pension. Detta gäller dig som har tjänstepension, där 24,26% av tjänstepensionen skall beskattas. Det finns två olika typer av särskild löneskatt: särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på förvärvsinkomster. 

Om du har ett handelsbolag eller en enskild firma som bedriver en passiv näringsverksamhet kan du bli skyldig att betala särskild löneskatt på förvärvsinkomster.

Om du som företagare har utfäst tjänstepension skall du också betala särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP). Skatten betalas genom att fylla i underlag för särskild löneskatt i inkomstdeklaration 2. Har du exempelvis betalat in 200 000 kr för tjänstepension för dina anställda skall företaget betala 200 000 * 0,2426 (det vill säga 24,26%)= 48 520 kr i särskild löneskatt på pensionskostnader. 

Kan man ha digitalt id-kort?

Enligt huvudregeln är en pensionskostnad om 35 procent av den anställdes pensionsgrundande årslön, men högst 10 prisbasbelopp (525 000 kronor för år 2023), avdragsgill. Det är en vanlig missuppfattning bland arbetsgivare att 35-procentsregeln ska tillämpas på totalsumman av de anställdas löner. Avdragsrätten beräknas dock per anställd och inte kollektivt.

Med lön menas i detta sammanhang ”pensionsgrundande ersättning enligt pensionsavtal”. För arbetsgivare som har kollektivavtal framgår det av avtalet vad som avses med pensionsgrundande ersättning. För andra arbetsgivare är det viktigt att i anställningsavtalet eller pensionspolicyn begränsa vad som avses med pensionsgrundande ersättning så att exempelvis inte en ny förmån (som exempelvis bonus) visar sig vara pensionsgrundande med ökade kostnader för arbetsgivaren.

Hur skaffar man digitalt ID?

För att säkerställa att det digitala ID-kortet är aktivt, och inte exempelvis en falsk stillbild finns det säkerhetsdetaljer i form av både ljud och visuell effekt. När man trycker på skärmen syns ett avtryck i bilden och det hörs ett ljud. Ljudet varierar lite beroende på hur länge du trycker. Det liknar alltså säkerhetsfunktionen vid Swish.

Hur visar man leg utan leg?

Timbro föreslår att den särskilda löneskatten halveras, till 12 procent. Det ger en rättvis beskattning av tjänstepension med tanke på att tjänstepension inte ger pensionsrätt i det allmänna systemet.

Kan man ha leg på mobilen?

För att säkerställa att det digitala ID-kortet är aktivt, och inte exempelvis en falsk stillbild finns det säkerhetsdetaljer i form av både ljud och visuell effekt. När man trycker på skärmen syns ett avtryck i bilden och det hörs ett ljud. Ljudet varierar lite beroende på hur länge du trycker. Det liknar alltså säkerhetsfunktionen vid Swish.

Kan man använda BankID som leg?

Du kan logga in på Mina sidor för att få en snabb och enkel överblick över alla delar i din framtida pension. Då blir det lättare att ta ställning till om du vill eller behöver spara extra till pensionen. Där får du flera tips på hur du kan påverka din framtida pension. 

  • Investeringssparkonto (ISK) innebär att du sparar i aktier eller fonder och det du har på kontot ägs direkt av dig. 
  • Kapitalförsäkringen innehåller nästan alltid någon typ av försäkring. De aktier eller fonder du har där ägs inte av dig, utan av ett försäkringsbolag.
  • Amortera på bolån kan vara ett alternativ i kombination med eget sparande.

Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?

Den särskilda löneskatten på pensionskostnader bokförs normalt inte löpande under året. Utgifter för särskild löneskatt på pensionskostnader kan bokföras på konto 7530 Särskild löneskatt eller på konto 7532 Särskild löneskatt på pensionskostnader, deklarationspost/7533 Särskild löneskatt på pensionskostnader.

Vad är skillnaden mellan BankID och e-legitimation?

Enligt inkomstskattelagen får en arbetsgivare göra avdrag för de anställdas tjänste­pension­er. Avdrag för löpande tjänstepensionskostnader görs enligt huvudregeln. I undantagsfall kan en arbetsgivare söka avdrag för pensionskostnader enligt kompletteringsregeln.

Arbetsgivaren får göra avdrag för tjänstepensioner som tryggas genom

  • premie för försäkringsgivare
  • avsättning (skuld) i balansräkning om denna tryggas genom kreditförsäkring
  • avsättning till pensionsstiftelse.

Hur gör man ett e-legitimation?

Särskild löneskatt ersätter vanlig skatt på lön som annars betalas i form av egenavgifter eller arbetsgivaravgifter. Tanken bakom särskild löneskatt är att inkomst och annan ersättning för arbete och företagande ska beskattas. Man skiljer mellan särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster betalas på vissa ersättningar och inkomster som inte inkluderas i sociala avgifter. Särskild löneskatt på pensionskostnader betalas av arbetsgivare som erbjuder tjänstepension till sina arbetstagare samt av enskilda näringsidkare som gör avdrag för pensionssparande i näringsverksamheten. Skattesatsen för särskild löneskatt på pensionskostnader och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster är 24,26 %.

Kan man ha id-kort på mobilen?

Om förra årets löneskatteunderlag var negativt ska årets underlag minskas med motsvarande belopp. Blir löneskatteunderlaget för detta år negativt ska beloppet avräknas mot nästa års löneskatteunderlag.

Om ni har tryggat era ålderspensionsutfästelser i Konsumentkooperationens pensionsstiftelse, och har tjänstepensionspremier som inte betalats med en faktura från oss, får ni ett separat utskick i början av året med det definitiva underlaget för särskild löneskatt från föregående år.

Kan man använda digitalt ID på Systembolaget?

Vi har digitala möten där du kan få svar på dina frågor och lära dig mer om hur du tjänar in till pension som egen företagare och hur du kan kompensera för den tjänstepension som anställda vanligen har. 

När du driver ett aktiebolag måste du ta ut lön och betala pensionsavgifter för att få allmän pension.

Kan man ha sin legitimation i mobilen?

De flesta företag har någon typ av försäkring. Här visar vi bokföringsexempel för några vanligt förekommande försäkringar:

Företagsförsäkring ▾

Är BankID och e leg samma sak?

, handelsbolag eller kommanditbolag är det överskottet som du deklarerar och skattar för som ger dig allmän pension. Ju mindre överskott du skattar för, desto mindre blir din allmänna pension.

Du betalar in ålderspensionsavgift på 10,21 % av överskottet i din aktiva näringsverksamhet

måste du ta ut lön för att få pension. Det är lönen du tar ut och skattar för som ger dig allmän pension.

Om du driver aktiebolag betalar företaget ålderspensionsavgift på 10,21 % av din lön. Ålderspensionsavgiften är en del av de arbetsgivaravgifter på totalt 31,42 % av lönen, som företaget betalar in till Skatteverket. Precis som vanliga löntagare får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften som utgör 7 % av den lön som du skattar för.

För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 22 208 kronor (2023). Det finns även ett övre inkomsttak för pensionsrätten som motsvarar en lön på 49 938 kronor per månad (2023). Om du kan ta ut den lönen eller det överskottet maximerar du din allmänna pension.

Hur fungerar id-kort med e-legitimation?

När du betalar en faktura för anställds tjänstepension (pensionsförsäkring) så kan du använda bokföringsmallen Pensionsförsäkring. I denna bokning så registreras en särskild löneskatt på konto 2514 (kredit).

Särskild löneskatt på pensionskostnader

Är e-legitimation gratis?

Public service-avgiftens storlek beslutas för varje inkomstår. För inkomståret 2023 är public service-avgiften maximalt 1 300 kronor per person och år. Du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst som är lägre än 130 025 kronor per år betalar i stället 1 procent av inkomsten. Beskattningsbar förvärvsinkomst är din inkomst av tjänst eller näringsverksamhet efter avdrag. Som beskattningsbar förvärvsinkomst räknas till exempel lön, pension och sjukersättning men inte inkomst av kapital.

Du får inga inbetalningskort och behöver alltså inte göra någon inbetalning, utan avgiften dras direkt med skatten. Avgiften bestäms utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras varje år.

För inkomståret 2022 var public service-avgiften maximalt 1 327 kronor per person och år.