:

Vad innebär det att ha uppehållsrätt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att ha uppehållsrätt?
  2. Vad är det för skillnad på uppehållstillstånd och uppehållsrätt?
  3. Vad krävs för att få uppehållsrätt?
  4. När har man uppehållsrätt?
  5. Kan man förlora permanent uppehållsrätt?
  6. Hur förlorar man uppehållsrätt?
  7. Kan man bli svensk medborgare utan permanent uppehållstillstånd?
  8. Hur länge får man bo i Sverige utan uppehållstillstånd?
  9. Vad är skillnad mellan uppehållstillstånd och permanent?
  10. Kan man bli utvisad om man har permanent uppehållstillstånd?
  11. När upphör uppehållsrätt?
  12. Hur länge får man bo i Sverige utan medborgarskap?
  13. Hur länge måste man bo i Sverige för att bli svensk medborgare?
  14. Hur många utvisas från Sverige pga brott?
  15. Vad krävs för att dömas till utvisning?

Vad innebär det att ha uppehållsrätt?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Vad är det för skillnad på uppehållstillstånd och uppehållsrätt?

Har du ett momsregistrerat företag och importerar varor från länder utanför EU? Då kommer du i fortsättningen att redovisa och betala momsen till Skatteverket istället för till Tullverket. Från och med 1 januari 2015 har nämligen Skatteverket tagit över hanteringen av importmoms. Observera att de nya reglerna även gäller om du importerar varor ifrån områden inom EU men som ligger utanför mervärdesskatteområdet, t.ex. Åland. 

Nya konton för utgående moms vid importReglerna innebär att BAS-kontogruppen tagit fram nya konton som kan användas för utgående moms vid varuimport.

Vad krävs för att få uppehållsrätt?

  • Du är skyldig att betala tull och moms på varor som du beställer från länder utanför EU. Utöver det kan transportföretaget lägga på en avgift för att hantera ditt paket och göra din tulldeklaration.

  • Om du handlat från ett land utanför EU skyddas du inte alltid av EU:s konsumentlagstiftning. Om företaget vänder sig till svenska konsumenter gäller dock oftast svensk lagstiftning.

  • Har du en tvist med ett företag utanför EU som vänder sig till svenska konsumenter så kan eventuellt Allmänna reklamationsnämnden, ARN, pröva ditt ärende.

  • Tänk på att varor som är tillåtna att säljas i andra länder kan vara förbjudna i Sverige och att varor på nätet kan vara förfalskningar.

  • Konsumentlagstiftningen i Storbritannien är väldigt lik EU:s, men du behöver numera betala importmoms samt tullavgift för varor över 1700 kronor.

När har man uppehållsrätt?

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Kan man förlora permanent uppehållsrätt?

Som svensk företagare kan du få återbetalning av utländsk moms inom EU. Den 30 september 2016 är sista dagen att ansöka för räkenskapsåret 2015.

I den svenska momsdeklarationen kan företag endast yrka avdrag för svensk ingående moms. Som svensk företagare finns även möjlighet att få tillbaka momsen när du gör inköp utomlands för den verksamhet du bedriver i Sverige, till exempel vid affärsresor eller inköp av varor som stannar i ursprungslandet.

Hur förlorar man uppehållsrätt?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Kan man bli svensk medborgare utan permanent uppehållstillstånd?

En tjänst ska beskattas i det land där tjänsten är tillhandahållen. Det landet kallas beskattningsland.

De flesta tjänster du som företagare (beskattningsbar person) köper till din verksamhet är enligt huvudregeln tillhandahållna i det land där du som köpare har din verksamhet etablerad. I dessa fall ska du som köpare själv beräkna och redovisa svensk moms på inköpet.

Om tjänsten du köper inte är till din verksamhet utan är avsedd för privat användning anses du ha gjort köpet som privatperson (icke beskattningsbar person). Då är det säljarens ansvar att ta ut moms enligt sitt lands regler. För vissa typer av tjänster gäller att säljaren redovisar momsen.

Hur länge får man bo i Sverige utan uppehållstillstånd?

Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Du har även rätt att starta och driva eget företag. Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt. Du har uppehållsrätt om du till exempel är arbetstagare, egen företagare, studerar eller har tillräckliga medel för din försörjning. Om du har uppehållsrätt i Sverige behöver du inte kontakta Migrationsverket.

Vid inresan till Sverige behöver du ett giltigt pass eller ett identitetskort där medborgarskapet framgår.

Vad är skillnad mellan uppehållstillstånd och permanent?

USA är utanför EU, vilket betyder att import från USA ska tullhanteras innan den ankommer till Sverige. Tull från USA kan låta komplicerat, men det är det inte, I denna artikel, vill vi gärna ge dig en guidning när det gäller import, tullavgift och importmoms från USA.  

När du gör inköp i USA, ska du istället för att frakta ditt gods direkt till Sverige, frakta det till din personliga adress hos ShopUSA. Då sparar du pengar på frakten och besvär med tullavgift och importmoms från USA. Du kan lagerhålla ditt gods på ShopUSA terminalen i upp till 2 månader som premium-kund. 

Få en egen adress hos ShopUSA – skapa profil för ditt företag

Oavsett volym och mängd, kan du samla alla dina inköp från en eller flera leverantörer/butiker hos ShopUSA i Pennsylvania. När du så önskar att frakta hem dina varor till Sverige loggar du in på din profil och registrerar en leverans till Sverige. Här kan du be om att ditt gods sammanpackas. Så enkelt är det.

Alla varor som importeras utanför EU ska förtullas, se de svenska importreglerna. Det betyder att man betalar tull från USA på de varor som, som det är tull på och importmoms. Som företagare inbetalar du inte importmomsen i förskott om du ska sälja produkten vidare, när produkten säljs då lägger du på momsen. Man bokar en tull och momsspecifikation vid din fraktregistrering till Sverige där det framgår vad momsen är och att den inte är inbetald, den använder du till din bokföring.   

Kan man bli utvisad om man har permanent uppehållstillstånd?

Här kan du hitta vanligt förekommande frågor och svar om asyl. Under varje område finns frågor och kortare svar samt länkar till längre svar på FARR:s hemsida eller till andra organisationer.

Observera: Vissa regler har ändrats sedan 20 juli 2021, t.ex. rörande möjligheten till permanent uppehållstillstånd och familjeåterförening. FAQ:n kommer att uppdateras!

När upphör uppehållsrätt?

Den fria rörligheten är en av de mest grundläggande delarna av EU-samarbetet.1 Som en del av den fria rörligheten har medborgare i EU-länder (unionsmedborgare) som uppfyller vissa villkor en automatisk uppehållsrätt, det vill säga rätt att stanna i ett annat EU-land. Det går att dela upp uppehållsrätten i tre underkategorier:

Hur länge får man bo i Sverige utan medborgarskap?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala

Hur länge måste man bo i Sverige för att bli svensk medborgare?

Vi hjälper dig att ansöka om återbetalning av utländsk moms till ditt företag från skatteverken i alla länder inom EU samt Island, Norge, Schweiz och Storbritannien.

När du som företagare gör inköp från andra länder till din verksamhet så betalar du i regel inklusive utländsk moms. Det kan exempelvis vara inköp i form av resekostnader så som logi, taxi och hyrbil samt inträde till mässa, deltagande i seminarium eller inköp av en viss typ av verktyg inom t.ex. bilindustrin.

Hur många utvisas från Sverige pga brott?

I Bokio hanterar du detta genom att välja den vanliga mallen för Inköp varor med den momssats som varan hade haft om den hade sålts i Sverige (det finns också mallar som heter specifikt Inköp varor inom EU X% moms). I detta fall väljer vi mallen Inköp varor 25% moms.

Normalt när man gör inköp från ett land utanför EU så betalas ingen moms till säljaren. Man har i dessa fall genomfört en import vilket innebär att du själv, eller via ombudet, måste lämna en importdeklaration för att eventuellt betala tull för de importerade varorna.

Liksom vid inköp av varor inom EU kan du använda dig av mallen Inköp varor 25% moms (eller annan momssats) och sedan välja att säljaren är från icke EU-land. Det finns också en mall som heter Inköp varor utanför EU, den går också bra att använda.

Vad krävs för att dömas till utvisning?

Bor du i ett annat nordiskt land och äger fast egendom i Norge, är du begränsat skattepliktig i Norge för förmögenhet och inkomst som kommer från den fasta egendomen i Norge.

Förmögenhet i, och inkomst från, fast egendom fastställs på samma sätt som när ägaren är skattemässigt bosatt i Norge. Personer som är bosatta i utlandet beskattas i klass 0 och får inte personavdrag.

Bor du i utlandet och har fast egendom i Norge, får du en norsk deklaration. Har du skattepliktig uthyrningsinkomst behöver du skicka in deklarationen med upplysningar om den skattepliktiga inkomsten. Deklarationen ska lämnas in senast den 30 april året efter inkomståret. Om du inte fått någon deklaration skickad till dig behöver du kontakta Skatteetaten.

Skattemyndigheterna fastställer ett förmögenhetsvärde på fast egendom. Det är detta värde som är skattepliktig förmögenhet.

Förmögenhetsvärdet av bostad i Norge fastställs på olika sätt beroende på om bostaden är din primära eller sekundära bostad eller om den är en fritidsbostad.

Är den fasta egendomen din primära bostad är förmögenhetsvärdet 25 procent av ett beräknat marknadsvärde. Detta värde får du fram genom att fylla i upplysningar om bostaden i deklarationen eller i beräkningsprogrammet (boligkalkulatoren) på skatteetaten.no.