:

Kan man själv göra en bouppteckning?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man själv göra en bouppteckning?
  2. Vad behöver jag för att göra en bouppteckning?
  3. Var beställer man bouppteckning?
  4. Hur lång tid tar en bouppteckning hos Skatteverket 2023?
  5. Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?
  6. Vilka tillgångar ska tas upp i bouppteckning?
  7. Kan vem som helst beställa en bouppteckning?
  8. När betalas pengar ut efter bouppteckning?
  9. Hur lång tid tar det att få en bouppteckning klar?
  10. Hur mycket kostar en jurist vid bouppteckning?
  11. Hur vet man vilka tillgångar en avliden har?
  12. Måste man ta upp lösöre i bouppteckning?
  13. Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?
  14. Hur lång tid tar det för banken att betala ut ett arv?
  15. Hur lång tid tar det mellan bouppteckning och arvskifte?

Kan man själv göra en bouppteckning?

SBAB har via Kantar Sifo frågat drygt 1 800 hushåll om hur stort sparande de har på banken. Enligt svaren har 7 procent av de svenska hushållen mindre än 10 000 kronor i sparkapital på banken. 58 procent har mer än 100 000 sparat. Ett av tio hushåll har mer än 1 miljon kronor sparat på banken (se diagram nedan). Andelen hushåll med både högst (över en miljon kronor) respektive lägst (under 10 000 kronor) i banksparande har ökat något sedan 2019.

- Det är inte så förvånande att banksparandet är ojämnt fördelat. Det är samtidigt intressant att notera att vart tionde hushåll har mer än 1 miljon kronor i mycket säkert banksparande, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Vad behöver jag för att göra en bouppteckning?

Ytterst kontroversiellt ämne som nästan ingen vill tala om men som ändå är oerhört viktigt och intressant. Tänkte det vore kul att se vad folk egentligen har i bruttolön (dvs innan skatt) varje månad här på forumet. Det hade även varit skoj att se lite inlägg kring t ex yrke, år av erfarenhet och plats om ni känner för det.

Lite statistik från SCB 314:

Var beställer man bouppteckning?

Med denna blankett kan man beställa en kopia av bouppteckning och vid behov av dess bilagor som finns arkiverade hos Skatteförvaltningen. Skatteförvaltningen arkiverar bouppteckningar och bilagorna i elektroniskt format.

Bouppteckningen och dess bilagor är sekretesslagda handlingar. Av bouppteckningen och dess bilagor kan dock kopior lämnas ut till bl.a. personer som behöver uppgifter ur handlingarna för att kunna sköta sina skyldigheter eller ta vara på sina intressen eller rättigheter.

Hur lång tid tar en bouppteckning hos Skatteverket 2023?

Det är ett bankkonto hos Skatteverket som används för att hantera skatter och avgifter. I Sverige har alla ett skattekonto hos skatteverket, både företag och privatpersoner. Bokföra skattekontot görs som på ett vanligt företagskonto. När pengar flyttas till kontot debiteras skattekontot och när pengar dras från kontot krediteras skattekontot. 

På skattekontot registreras avgifter och skatter som du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket. De vanligaste är:

  • F-skatt - Konto 2510 Skatteskulder
  • Moms - Konto 1650 Momsfordran eller 2650 Redovisningskonto för momsLär dig mer i vårt tips Bokföra moms och Så fungerar moms
  • Arbetsgivaravgift - Konto 2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter
  • Personalskatt - Konto 2710 Personalskatt
  • Ränta - 8314 Skattefria ränteintäkter eller 8423 Räntekostnader för skatter och avgifter

Precis som för ett vanligt bankkonto har du ett kontoutdrag för ditt skattekonto. Kontoutdraget hittar du på Skatteverkets hemsida och du ska både stämma av samt bokföra alla transaktioner som sker till och från ditt skattekonto varje månad.  

I våra exempel nedan visar vi dels hur du bokför händelser på skattekontot och dels hur du hanterar betalningar till och från ditt företagskonto.Själva överföringen till skattekontot och dragningen från skattekontot sker ibland på olika datum och därför har vi valt att visa det som två separata konteringar. 

Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?

Alla företag har ett skattekonto hos Skatteverket där transaktioner registreras. Att bokföra det kan vara krångligt. Här är mina tips på hur du ska göra.

Skattekontot kan jämföras med ett bankkonto – alla poster ska konteras och bokföras löpande. Du ska kunna stämma av saldot i bokföringen mot saldot på skattekontot hos Skatteverket. Du bokför skattekontot efter ett skattekontoutdrag som du kan få per post, men mer troligt är att du loggar in på Skatteverkets hemsida och skriver ut det själv.

Vilka tillgångar ska tas upp i bouppteckning?

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.

Kan vem som helst beställa en bouppteckning?

I Sverige har alla ett skattekonto hos Skatteverket. Det är till skattekontot du betalar in skatt, moms och sociala avgifter. 

Här kan du läsa om hur du kan bokföra skattekontot, skatt och moms i de olika bolagsformerna. Klicka på den bolagsform du vill läsa mer om. 

När betalas pengar ut efter bouppteckning?

I och med att bolagsskatten är en kostnad för bolaget kan man anta att de preliminära skatteinbetalningarna kostnadsförs löpande. Bokföringen görs på konto 8910 Skatt som belastar årets resultat, även kallat Årets skattekostnad. Dock beräknas skattekostnaden utifrån hela årets resultat, alltså intjänas vinsten inte jämnt under året på samma sätt som de preliminära skatteinbetalningarna. Följaktligen är det onödigt att kostnadsföra de preliminära inbetalningarna då man löpande ändå inte kan redovisa ett rättvisande resultat efter skatt. Förutom det försvårar en löpande kostnadsföring beräkningen av periodiseringsfond. De preliminära skatteinbetalningarna bokförs som förskottsinbetalningar löpande under konto 2518 (Betald preliminärskatt/F-skatt). Vanligt förekommande är att man istället bokför inbetalningarna i gruppkonto 2510 (Skatteskulder). Motkontot som används är konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto).

Ökar ett skuldkonto på debet blir nettoeffekten på en balansräkning motsvarande som om debet ökat hos ett tillgångskonto.

Hur lång tid tar det att få en bouppteckning klar?

Har du någon gång undrat hur lång tid det tar att göra en bouppteckning? Ja, det är en rimlig fråga att ställa när någon går bort och ett dödsbo ska hanteras. Men oroa dig inte, vi finns här för att besvara alla dina funderingar.

Från det att ett dödsfall inträffat brukar det ta åtminstone 3 månader att göra en bouppteckning – men ofta tar det längre tid än så. 

Hur mycket kostar en jurist vid bouppteckning?

Sparande på skattekontot ska stoppas.Därför sänks räntan på skattekontot till noll den 1 januari 2017.Genom räntesänkningen sparar staten runt 730 miljoner kronor.

– Syftet har aldrig varit att skattekontot ska konkurrera med andra sparformer, säger finansminister Magdalena Andersson.

Hur vet man vilka tillgångar en avliden har?

Ja, om ditt lån uppfyller vissa grundkrav kan du ansöka om att få en betalningsfri månad. Det gör du genom att kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig.

Ja, det kan du och du betalar enbart ränta för den tid som du haft lånet hos oss, varken mer eller mindre. Vill du lösa ditt lån i förtid kontaktar du alltid oss på kundservice så hjälper vi dig att beräkna korrekt slutsumma. Med hänvisning till lagen om penningtvätt kommer vi behöva fråga dig var pengarna som du använder för att lösa lånet med kommer ifrån.

Måste man ta upp lösöre i bouppteckning?

Erhållet belopp debiteras det konto som tillgodoförs pengarna, t.ex. konto 1940 Bank. Eventuell utgående moms krediteras lämpligt utgående moms-konto. Tidigare använt konto, t.ex. konto 1210 Maskiner och andra tekniska anläggningar eller konto 1220 Inventarier och verktyg, krediteras med maskinens/inventariets anskaffningsvärde (maskiner och inventarier, inköp). Aktuellt värdeminskningskonto, t.ex. 1219 Ackumulerade avskrivningar på maskiner och andra tekniska anläggningar eller konto 1229 Ackumulerade avskrivningar på inventarier och verktyg, debiteras med maskinens/inventariets ackumulerade värdeminskningsavdrag, avskrivning.

Om försäljningsintäkten plus återförda värdeminskningsavdrag är större än anskaffningsvärdet för den sålda maskinen/sålda inventariet krediteras vinsten konto 3973 Vinst vid avyttring av maskiner och inventarier krediteras. Om i stället försäljningsintäkten plus återförda värdeminskningsavdrag är mindre än anskaffningsvärdet debiteras konto 7973 Förlust vid avyttring av maskiner och inventarier.

Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?

Det finns ingen legal definition över begreppet ränta. Normalt menar man den avgift som en låntagare betalar till en långivare som är beräknad utifrån storleken på lånet och lånets löptid. Både räntor på lånefordringar (reverser, banktillgodohavanden, obligationer m.m.) och räntor på andra slag av fordringar t.ex. skadestånd hänförs hit (41 kap. 1 § andra stycket IL och RÅ 1994 ref. 21). Skillnaden mellan emissionspriset och inlösenbeloppet på diskonteringspapper och nollkupongare utgör ränta.

Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att när ersättningen som låntagaren får betala till långivaren har bestämts till att motsvara den säkerhetsmarginal, bestämd i procent, som parterna kommit överens om vid avtalstillfället kan den anses utgöra en avdragsgill ränteutgift för låntagaren (HFD 2021 ref. 30). Det är Skatteverkets uppfattning att motsvarande del ska tas upp som en ränteintäkt av långivaren (Skatteverkets rättsfallskommenter HFD, mål nr 6072-20 – Återbetalning av lån med ett högre/lägre belopp än det ursprungliga lånebeloppet).

Det är den som får ränteinkomsten som ersättning för en utlåning som är skattskyldig för ränteinkomsten. Vanligtvis är det långivaren (borgenären) som är skattskyldig. Skulle långivaren ha överlåtit sin fordran till någon annan är det till den nya borgenären som låntagaren betalar räntan när den förfaller. Försäljning av rätt till ränta beskattas också som inkomst av kapital.

Hur lång tid tar det för banken att betala ut ett arv?

En ränteutgift är en kostnad för en kredit, d.v.s. det belopp låntagaren betalar till långivaren utöver kapitalbeloppet som ersättning för att hen får låna pengar. För att betecknas som ränta ska ersättningen vara förutbestämd och beräknas utifrån lånebeloppets storlek och lånets löptid (RÅ 1997 ref. 44, RÅ 2001 ref. 21 samt HFD 2021 ref. 30).

Det saknar betydelse om ersättningen betecknas som ränta eller som något annat. Det innebär att även en ersättning som beräknas efter ett index kan anses vara ränta. Räntesatsen bestäms med ledning av marknadsräntan vid lånetidpunkten, säkerheten för lånet, och lånets löptid.

Alla ränteutgifter som inte dras av i inkomstslaget närings­verksam­het är i princip avdragsgilla i inkomstslaget kapital (41 kap. 1 § IL och 42 kap. 1 § IL). Detta gäller, med vissa undantag vid t.ex. tillämpning av skatteavtal, även om ränteutgifterna inte är en omkostnad för intäkternas förvärvande. Ränta på en skuld som en person har tagit för sin utbildning eller i och för tjänsten hör till inkomstslaget kapital, se även ränta på studiemedel. Avdrag för sådan ränta görs inte i inkomstslaget tjänst.

Vissa utgifter är inte räntor men lagstiftaren har ändå valt att behandla dem som ränteutgifter. Detta gäller

  • Tomträttsavgäld, d.v.s. den årliga avgift som en innehavare av tomt med tomträtt får betala till fastighetsägaren, som oftast är en kommun (42 kap. 27 § IL).
  • Ränteersättning till långivaren för utebliven ränta vid förtida återbetalning av lån (42 kap. 7 § IL). Kallas även för ränteskillnadsersättning.
  • Räntekompensation (42 kap. 8 § IL)
  • Ränteförmån som ska beskattas i inkomstslaget tjänst för att en anställd har fått låna pengar från sin arbetsgivare till en ränta som vid lånetillfället understiger marknadsräntan. Den anställde får avdrag för denna förmån som en ränteutgift (42 kap. 11 § IL).

Huvudregeln är att man inte får göra avdrag för sina levnads­kostnader (9 kap. 2 § IL). Även om man har lånat pengar och sen använt dem för att betala personliga levnads­kostnader är dock räntan på lånet oftast avdragsgill. Men ibland kan det som kallas för ränta anses vara en sådan personlig levnads­kostnad som inte är avdragsgill.

En person som hade hyrt en båtplats hade lånat pengar med 15 procent ränta från ett närstående bolag till uthyraren. Sedan lånade personen i sin tur ut pengarna till uthyraren utan ränta. Högsta förvaltnings­domstolen ansåg att konstruktionen med ett låneavtal mellan privatpersonen och bolaget uppenbarligen hade till syfte att privatpersonen skulle kunna göra ett ränteavdrag vid sin taxering för att därigenom reducera den verkliga ersättningen för båtplatsen. Domstolen medgav inte avdrag för ränteutgiften eftersom räntan kunde jämställas med hyra och därför var en personlig levnadskostnad (RÅ 1984 1:39). Samma bedömning har Högsta förvaltnings­domstolen gjort i ett fall som gällde leasing där ett lån togs från ett utomstående finansieringsbolag men där motparten var så involverad att leasingavtalet och kreditavtalet sågs som delar av en och samma transaktion (RÅ 1982 Aa 72).

I ett liknande fall har Högsta förvaltnings­domstolen ansett att en betalning inte var en ränta utan en medlemsavgift som inte var avdragsgill (RÅ 1979 Aa 67). I andra fall, där upplåning har skett från en utomstående person, har Högsta förvaltnings­domstolen medgett avdrag för ränta på lånat belopp men beskattat mottagaren för en ränteintäkt.

Hur lång tid tar det mellan bouppteckning och arvskifte?

Alla juridiska personer har ett skattekonto. Som privatperson är det där du hanterar händelser som exempelvis utbetalningar av skatteåterbäring, restskatt med mera. Skattekontot för en privatperson är dock ett konto som du som privatperson hanterar mer sällan än ett företag. 

För företag är det vanligare att hantera skattekontot, och det händer även betydligt mer. Men framförallt skall det också bokföras för att bolagsformer som är egna juridiska personer (exempelvis aktiebolag, handelsbolag, mfl.). På skattekontot samlas inbetalningar för moms, preliminärskatt, arbetsgivaravgifter med mera. Ofta kan det också uppstå förvirring kring hur det skall bokföras. 

När du driver ett företag så kommer du förr eller senare i kontakt med skatteverket. Det är preliminärskatt som ska betalas, så även moms. Har du anställda eller tar ut lön från ditt aktiebolag så är det även personalskatt och sociala avgifter som ska redovisas och betalas.

Som en enskild firma är ditt privata skattekonto även företagets. Har du en enskild firma så behöver du inte reflektera kring det, det är nämligen samma skattekonto som används för din privata skatt och behöver därmed inte särredovisas i bokföringen. Du bokför istället endast bara betalningarna som görs till skattekontot direkt mot vad de berör. När du bokför momsutbetalningen från ditt företagskonto bokför de flesta det mot 2650, redovisningskonto för moms. Din preliminärskatt kan du bokföra mot konto 2012, egna skatter. Däremot blir bokföring av ditt skattekonto som enskild firma mer avancerad om du har någon anställd i den. Då kommer du behöver bokföra den skatt och arbetsgivaravgifter du betalar för den anställda på samma sätt som ett aktiebolag behöver. Vad som är viktigt att tänka på är dock att du behöver använda 2012, egna skatter, istället för 1630, skattekonto som i förklaringen nedan.