:

Vilka tillgångar ska tas upp i bouppteckning?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka tillgångar ska tas upp i bouppteckning?
  2. Hur gör man en bouppteckning själv?
  3. Kan man göra en egen bouppteckning?
  4. Vad ska finnas med i en bouppteckning?
  5. Hur svårt är det att göra bouppteckning själv?
  6. Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?
  7. Måste man ta upp lösöre i bouppteckning?
  8. Hur vet man vilka tillgångar en avliden har?
  9. Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?
  10. Hur ser en bouppteckning ut?
  11. Måste lösöre tas upp i bouppteckning?
  12. Vad räknas som lösöre i ett dödsbo?
  13. Får man slänga kläder innan bouppteckning?
  14. Vem ärver sparade pengarna på banken?
  15. Hur värderar man ett hem vid bouppteckning?

Vilka tillgångar ska tas upp i bouppteckning?

Extern representation är aktiviteter som syftar till att förbättra affärsrelationer med kunder, leverantörer och andra intressenter som finns utanför en redovisningsenhet.

Utgifter för extern representation kan exempelvis vara utgifter för frukost, lunch, middag, supé, dryck, biljetter till idrottsliga evenemang, teaterbiljetter, representationsgåvor och greenfee vid golfspel.

Hur gör man en bouppteckning själv?

För att representation ska bli skattemässigt avdragsgill krävs det att det finns ett direkt samband mellan kostnaden och företagets verksamhet. Det finns både intern och extern representation.

Det är inte lätt att komma ihåg alla bjudluncher med potentiella kunder, lattestunder med jobbkandidater och semlor på kontoret. Men all representation måste ha ett direkt samband med verksamheten. 

Därför är det superviktigt att du alltid dokumenterar syftet med representationen.

Skriv ner namnen på personerna som deltog, vilka företag de kom ifrån och spara informationen tillsammans med aktuella kvitton.

Kan man göra en egen bouppteckning?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. De nya reglerna innebär att om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms. Detta gäller på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Vad ska finnas med i en bouppteckning?

Vid bouppteckningen ska en förteckning över den bortgångnes alla tillgångar och skulder göras. Det finns en del underlag och uppgifter som man behöver ha förberett. För att förenkla har har vi sammanställt en checklista med det som du kan behöva ha på plats inför bouppteckningen.

När någon gått bort skickar Skatteverket automatiskt ut ett dödsfallsintyg till dödsboet. Registrerad make, maka eller partner samt barn till den avlidne får ett brev av Skatteverket som meddelar att personen i fråga gått bort. Dödsfallsintyget är viktigt att spara, det kan bland annat behövas för att få hjälp på banken eller för att avsluta abonnemang.

Hur svårt är det att göra bouppteckning själv?

Konferenser, personalfester, middagar, golfrundor eller teaterbesök. Vad räknas egentligen som representation och vad räknas inte? Det är viktigt för dig som företagare att ha koll på vad du kan göra för avdrag samt hur avdragsgilla kostnader och moms ska hanteras. Denna kunskap behövs för att kunna ta fram rätt underlag till bokföringen av representationen. Vi har tagit fram de viktigaste delarna för att vägleda dig rätt.

Representation beskriver de avdragsgilla utgifter som syftar till att promota verksamheten hos ett företag. För att få bokföra en representation måste det finnas en direkt koppling mellan verksamheten och det som görs för att kostnaderna alltså ska vara avdragsgilla. Det är till exempel när representationen är till för personal- och/eller kundvård eller vid affärsförhandlingar. En avdragsgill kostnad innebär att du får bokföra kostnaden för en representation och att den då påverkar företagets vinst samt minskar skatten.  

Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?

Representation, representation fees på engelska, är ett samlingsbegrepp för avdragsgilla utgifter som görs för att gynna verksamheten. Det kan vara kostnader för enklare förtäring, teaterbesök eller dylikt som har använts för att främja företagets verksamhet. Visst känns det trevligt?

Dessa utgifter är ofta avdragsgilla, så kallad avdragsgill representation. Dock gäller det att de har ett direkt samband med verksamheten och ingår i ledet för affärsförhandlingar för att de ska vara avdragsgilla. Tidigare har man även kunnat dra av för måltider, men denna avdragsrätt slopades vid årsskiftet 2017. Mer om detta senare. Nu drar vi igång förklaringen av alla regler. 

 Gå direkt till avsnitt:Vad är representation?Avdragsgill representation – det här säger Skatteverket

Det är Skatteverkets regler som styr vad som räknas som avdragsgill representation och vilka belopp som är aktuella. Här anger vi Skatteverkets regler för representation.

Måste man ta upp lösöre i bouppteckning?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Hur vet man vilka tillgångar en avliden har?

Den första januari 2017 ändrades avdragsrätten för representation, det gäller framförallt representationsmåltider. Avdragsgill representation för större måltider är slopad. Yes du hörde rätt. Detta kan vara en lite tråkig nyhet för företagare såklart. Men du kan vara lugn, vi ska guida dig så att du slipper göra misstag i bokföringen.

En representationsmåltid innebär till exempel lunch, supé, mat på personalfesten, middag och annan förtäring. Avdrag för dryck och förtäring av så kallat mindre värde, till exempel fika, är dock fortfarande avdragsgillt precis som innan.

Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Hur ser en bouppteckning ut?

Extern representation är aktiviteter som syftar till att förbättra affärsrelationer med kunder, leverantörer och andra intressenter som finns utanför en redovisningsenhet.

Utgifter för extern representation kan exempelvis vara utgifter för frukost, lunch, middag, supé, dryck, biljetter till idrottsliga evenemang, teaterbiljetter, representationsgåvor och greenfee vid golfspel.

Måste lösöre tas upp i bouppteckning?

  • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
  • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
  • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
  • representation (intern och extern), som till exempel konferenser, julbord och personalfest
  • måltider som nyttjas av FN-personal.

Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.

Vad räknas som lösöre i ett dödsbo?

Kostnader för mat och dryck som går under representation får du göra avdrag för moms, på ett underlag som får högst vara 300 kr exklusive moms per person och tillfälle. Sen 2017 beräknas utgifter för förtäring ej som avdragsgilla vid inkomstbeskattningen. Detta bokförs därför på konto 6072 - Representation, ej avdragsgill. Vid enklare förtäring och förfriskningar som inte kan anses som måltid så anses utgiften som avdragsgill och detta bokförs då på konto 6071 - Representation, avdragsgill. Använder du bokföringsmallen Representation löser systemet automatiskt åt dig. 

Hos Skatteverket kan du beräkna momsavdraget för lunch, middag och enklare förtäring.

Får man slänga kläder innan bouppteckning?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Vem ärver sparade pengarna på banken?

Reglerna förlängs till den 30 juni 2024. Det innebär att medlemsstaterna kan ge stöd till företag som drabbas av höga elpriser. Stödet kan ges i form av direkta subventioner, lån eller garantier.

Skattesänkningar är det alltså inte tal om vilket skulle minska byråkratin avsevärt.

Hur värderar man ett hem vid bouppteckning?

När någon avlider ska dennes tillgångar och skulder sammanställas i en bouppteckning. Man kan säga att bouppteckningen är en sammanfattning av hur den avlidnes ekonomi såg ut – med både tillgångar och skulder. I bouppteckningen ska det även tydligt framgå vem som ska ärva eventuella tillgångar från den avlidne. 

Både den avlidnes tillgångar och skulder ska finnas med i bouppteckningen. Det kan vara mer än vad man tänker på vid en första anblick. Om du vill läsa mer detaljerat om vad bouppteckningen i sin helhet ska innehålla kan du klicka här.