:

Hur deklarera Utlandstraktamente?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarera Utlandstraktamente?
  2. Vad gäller vid Utlandstraktamente?
  3. Hur mycket får man i traktamente utomlands?
  4. Hur bokför man Utlandstraktamente?
  5. Måste man deklarera inkomst från utlandet?
  6. Vad behöver jag för att deklarera?
  7. Vad ingår i traktamente utomlands?
  8. Hur redovisar man traktamente?
  9. När har man rätt till Endagstraktamente?
  10. Hur man bokför?
  11. Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?
  12. Hur mycket pengar får man ta emot från utlandet utan att skatta?
  13. Kan man deklarera själv?
  14. När måste jag deklarera 2023?
  15. Vem betalar Utlandstraktamente?

Hur deklarera Utlandstraktamente?

Här finns information om vilka länder svenska medborgare kan resa till utan pass

Svenska medborgare kan resa utan pass till dessa länder inom EU/EES/Schengen:

Vad gäller vid Utlandstraktamente?

Vid beräkningen av förmånsvärdet ska du alltid lägga till värdet av extrautrustning som har samband med bilens funktion eller bekvämlighet. Extrautrustning är utrustning som inte ingår i nybilspriset enligt Skatteverkets listor.

Följande utrustning räknas som extrautrustning om den inte ingår i nybilspriset

Hur mycket får man i traktamente utomlands?

För att undvika förmånsbeskattning måste du kunna visa att bilen endast använts privat endast i ringa omfattning. Det säkraste sättet att bevisa det är genom att föra en noggrann körjournal över resorna.

Det finns ingen lagtext som beskriver innehållet i en körjournal. Skatteverkets rekommendation är att körjournalen innehåller följande uppgifter:

Hur bokför man Utlandstraktamente?

Till en början kan det vara bra att reda ut vad en nettolön faktiskt är för något. En nettolön är det belopp som är kvar av medarbetarens lön efter att skatter, sociala avgifter och övriga löneavgifter dragits av. Motsatsen till detta är bruttolönen, som är den totala lönen inklusive dessa.

När vi nu talar om nettolöneavdrag är det ett betalsätt som medarbetaren kan välja att använda vid köp av förmåner som erbjuds av arbetsgivaren. Till skillnad från när förmåner erbjuds mot bruttolöneavdrag innebär nettolöneavdrag ingen påverkan på medarbetarens bruttolön, som exempelvis styr sjuklön och pension. Istället betalar medarbetaren med sina skattade pengar via en reducering direkt på nettolönen.

Måste man deklarera inkomst från utlandet?

Har någon av de anställda bilförmån så registrerar du detta under Register - Personal - Löneuppgifter. Fyll i Ja på Har tjänstebil så kommer du åt att Beräkna förmånsvärdet via vår guide. När guiden är ifylld så hämtas bilförmånsvärdet direkt från Skatteverket. 

Har du redan ett beräknat bilförmånsvärde kan du markera Ange värde manuellt så får du fylla i förmånsvärdet manuellt. Tänk på att det beräknade förmånsvärdet som ska fyllas i är för helår. 

Vad behöver jag för att deklarera?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Vad ingår i traktamente utomlands?

För att avdrag för ökade levnadskostnader ska medges måste den anställda, enligt 12 kap. 6 § IL, göra en tjänsteresa

Traktamente är den ersättning (kostnadsersättning) som en anställd kan få av sin arbetsgivare för att täcka ökade levnadskostnader under en tjänsteresa. Till ökade levnadskostnader räknas utgifter för måltider och diverse småutgifter (dagtraktamente) samt utgifter för logi (nattraktamente). Traktamentet är dock inte avsett att täcka hela kostnaden för måltiderna utan enbart den fördyring som beror på tjänsteresan.

Dag- och nattraktamenten och andra kostnadsersättningar, t.ex. bilersättningar, är skattepliktiga. En anställd har dock rätt till avdrag för ökade levnadskostnader när tjänsteresan har varit förenad med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten, vilket normalt medges enligt en schablon (normalbelopp). För att underlätta för den anställda och för arbetsgivaren gör man en så kallad ”tyst kvittning” om ersättningen från arbetsgivaren motsvarar normalbeloppet eller är lägre än normalbeloppet. Kvittningen gör arbetsgivaren genom en kryssmarkering på arbetsgivardeklarationen på individnivå. Den anställda ska då inte redovisa ersättningen i sin inkomstdeklaration och får inte heller göra något avdrag.

Hur redovisar man traktamente?

Ett bruttolöneavdrag innebär att en del av lönen dras av före skatt. Det är vanligt att löneväxling sker i samband vid bruttolöneavdrag. Detta innebär att arbetsgivaren gör en pensionsavsättning på till exempel 2000 kr mot att bruttolönen minskar med samma belopp. Därmed minskar skattegrundande inkomst och skattesatsen, vilket leder till att den anställde får mer i plånboken efter skatt än om pensionsavsättningen gjordes på den redan beskattade lönen.

När har man rätt till Endagstraktamente?

Ett nettolöneavdrag dras direkt från nettolönen och innebär att den anställde betalar arbetsgivaren med sin beskattade lön. Förmånsvärdet för en skattepliktig förmån blir reducerat med belopp upp till förmånsvärdet.

Exempel på när förmånsvärdet reduceras är när den anställde står för reparationer, besiktning, försäkring, fordonsskatt, extra utrustning, trängselskatt eller bekostar parkeringen av förmånsbilen vid arbetsplatsen.

Förmånsvärdet ska redovisas i ruta 013/133 - Skattepliktig bilförmån på arbetsgivardeklarationen.

Hur man bokför?

För att undvika förmånsbeskattning måste du kunna visa att bilen endast använts privat endast i ringa omfattning. Det säkraste sättet att bevisa det är genom att föra en noggrann körjournal över resorna.

Det finns ingen lagtext som beskriver innehållet i en körjournal. Skatteverkets rekommendation är att körjournalen innehåller följande uppgifter:

Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?

Bildeve AB och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Hur mycket pengar får man ta emot från utlandet utan att skatta?

Tjänstebil, förmånsbil eller personalbil? Är det olika namn på samma sak eller finns det någon skillnad? Jo, det finns vissa skillnader och de beror på hur bilen används. Enligt Skatteverkets definition är en tjänstebil som även används privat en förmånsbil (även om de kallas för något annat på arbetsplatsen).

Det är möjligt att använda sin tjänstebil privat utan att den behöver beskattas, men bara om den används i “ringa omfattning”. Med det menas att du får använda bilen privat vid högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil.

Även resor till och från jobbet räknas som privata resor. För att vara säker på att bilen inte används privat kan du parkera bilen på arbetsplatsen efter jobbet och lämna nycklarna på företaget.

Om du kör tjänstebilen i mer än 100 mil räknas den som en förmånsbil och måste då förmånsbeskattas. Hur mycket skatt du ska betala beror på förmånsvärdet för den bil du har valt. En bilförmån räknas ut enligt en schablon där bland annat bilens nyvärde, extrautrustning och fordonsskatten påverkar förmånsvärdet. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön när din skatt räknas ut. Du kan beräkna bilens förmånsvärde på Skatteverkets webbplats.

Kan man deklarera själv?

5 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen elektroniskt.

6-10 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration som en pdf-fil dit.

14 mars: Den digitala deklarationen öppnar. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.

Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Vissa uppgifter, som försäljning av bostad, går att förebereda redan innan Skatteverkets e-tjänster öppnar. Då sparas de på ”mina sidor” och kan hämtas in när det är dags att deklarera.

Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.

– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.

När måste jag deklarera 2023?

Det beror på. Datumen är olika beroende på om du deklarerar som privatperson eller juridisk person. Dessutom ska olika bolagsformer deklararera i olika Inkomstdeklarationer (Inkomstdeklaration 1, 2, 3 eller 4). Se vilka datum som gäller för dig nedan!

 Hämta, klicka, godkänn, skicka – exakt så enkelt kan det vara att deklarera! Och du gör det direkt från bokföringsprogrammet. Nu ingår deklarationstillval när du köper Visma eEkonomi!

Vem betalar Utlandstraktamente?

  • bilens nybilspris
  • extrautrustning som inte ingår i nybilspriset, till exempel metalliclack och vinterdäck
  • om bilen är miljöbil
  • om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
  • fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare).