:

Hur mycket ISK skatt på 1 miljon?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket ISK skatt på 1 miljon?
  2. Hur beräknas skatten på ISK?
  3. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  4. Hur beskattas ISK 2023?
  5. Hur hög blir ISK skatten 2024?
  6. Vad kostar det att ta ut pengar från ISK?
  7. När lönar sig ISK 2023?
  8. Hur undvika skatt ISK?
  9. När är det bäst att ta ut pengar från ISK?
  10. Hur får man över pengar från ISK till vanligt konto?
  11. När slutar ISK vara lönsamt?
  12. När ska man inte spara på ISK?
  13. När lönar det sig inte att ha ISK?
  14. När ska man inte spara i ISK?
  15. Vad blir skatten på ISK 2024?

Hur mycket ISK skatt på 1 miljon?

ISK är fortfarande ett bra val för långsiktigt sparande trots den högre skatten. Den stora skillnaden är att man behöver få en högre årlig avkastning än tidigare för att ISK ska vara skattemässigt förmånligt.

I dagsläget behövs en årlig avkastning på 3,6 procent för att ISK ska vara ett bättre val än en vanlig depå. Detta innebär exempelvis att långsiktigt sparande i aktier och aktiefonder fortfarande bör placeras på ISK då den förväntade årliga avkastningen är högre än 3,6 procent.

Även blandfonder och portföljer med en förväntad avkastning på över 3,6 procent per år kan placeras på ett ISK.

Hur beräknas skatten på ISK?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Beroende på vilken sorts skuld du har kan vi antingen avräkna eller utmäta överskottet för att betala dina skulder.

Skatteåterbäringen går i första hand till dina skulder

Hur beskattas ISK 2023?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Hur hög blir ISK skatten 2024?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Vad kostar det att ta ut pengar från ISK?

Enligt SCB var medellönen i Sverige under 2022 på 38 300 kronor i månaden. Givet att inkomsterna i landet vore jämt distribuerade över befolkningen, likt en normalfördelning, så skulle man kunna säga att strax under hälften av befolkningen tjänar över 40'000 kronor i månaden. Det är dock inte fallet, då den faktiska inkomstdistributionen i Sverige är skev på ett sådant vis att en mindre del har väldigt höga inkomster, vilket drar upp den genomsnittliga inkomsten, även kallad medelinkomsten. Detta framgår då man istället titta på medianinkomsten, vilken för 2022 i Sverige var 34 200 kronor per månad, vilket alltså är lägre än medelinkomsten för samma år.

Hur många i Sverige tjänar över 40'000 kronor i månaden?Runt 30% av svenskarna tjänar över 40 000 kr i månaden. Andelen 30% bygger på en uppskattning givet lönespridningsdata från Statistiska centralbyrån (SCB.se 2022) samt uppgifter över lönefördelningen enligt Medlingsinstitutet (mi.se 2022).

Bland kvinnor så tjänade ca 25 % över 40 000 kr per månad i lön under 2022. Bland män var det något fler, då de 25% med högst lön i Sverige tjänade i 45 000 kronor i månaden eller mer (SCB.se). Vidare kan nämnas att majoriteten, de vill säga mer än 50 %, av tjänstemännen inom privat sektor tjänade över 40'000 kronor per månad under 2022. 

När lönar sig ISK 2023?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå.

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet.

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt.

En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 1,94% innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 2,94%.

Alternativet är att ha sina värdepapper på ett vanligt depåkonto där skatt på 30% utgår på vinster och utdelningar samtidigt som vinster kan kvittas mot förluster. Skillnaden är att vid ett ISK tas skatten ut år efter år, oavsett om marknaden går upp eller ned, medan skatten på en depå regleras först vid försäljning. De senaste åren har detta inte påverkat ISK-sparare, men med årens rekordräntehöjningar och urusla börs får vi helt plötsligt skatta på våra innehav trots att de inte genererat någon avkastning.

Men med detta sagt är majoriteten av sparandet i ett ISK långsiktigt, och det är även så vi måste tänka när vi illustrerar kontoformens för- och nackdelar. Att börsen kommer gå både upp och ned med åren är säkert.

Räkneexemplet gör det tydligt att vid en genomsnittlig avkastning på 10% så är ISK fortfarande lönsamt under en sparperiod på 20 år med en skatt på 1%, jämfört med en fonddepå.

Detta innebär att så länge den genomsnittliga avkastningen på dina investeringar håller sig hög behöver du troligtvis inte oroa dig alltför mycket över vilken kontoform som är fortsatt lönsam för dig att använda (det är skillnad om du är en kortsiktig investerare som köper och säljer ofta, då kan du å ena sidan kvitta vinster och förluster i en fonddepå, å andra sidan kan du parera tidpunkter av dålig utveckling genom att styra om i portföljen).

Ja. Som jag nämnde ovan är en bra tumregel att årsavkastningen bör vara högre än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Därför gör vi samma räkneexempel med en genomsnittlig årlig avkastning om 3%.

Nu är det tydligt att en skatt på 1% slår mot ISK. För den som har en genomsnittlig avkastning om 3% per år under 20 år kommer behöva betala 117.000 kronor i skatt via sitt ISK, medan en fonddepå resulterar i 113.000 kronor i skatt. Summan som du får kvar i handen är även nästan 40.000 mer i en fonddepå än i ett ISK utifrån dessa förutsättningar.

Den genomsnittliga avkastningen för Morningstar Sweden indexet de senaste 20 åren är 11%. För Morningstar Global landar samma avkastning på 9,2% i kronor. Under dessa 20 år har vi gått igenom flera kriser och börsfall. Om du investerar i aktier eller aktiefonder är det således rätt låg sannolikhet att din genomsnittliga avkastning under en längre period kommer vara så pass låg att ISK inte lönar sig (utifrån dagens skatteregler). Men självfallet kan detta visa sig vara fel vid investeringar i mer nischade branscher/länder som av någon anledning leder till betydligt lägre avkastning, eller om du investerar i lågavkastande räntefonder.

Så länge du väljer att placera rätt produkter på ditt ISK och är långsiktig bör du därmed inte oroa dig alltför mycket över den höjda skatten. Nu får vi bara hoppas att politikerna ser på kontoformen lika långsiktigt som du och jag gör med vår sparhorisont. Stabilitet och förutsägbarhet för ISK är minst lika viktigt som avkastning för en långsiktig sparare.

SBAB erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti utan avgifter och bindningstider. Du öppnar ditt konto enkelt i vår app eller på sbab.se.

Hur undvika skatt ISK?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du kombinera olika sparprodukter, exempelvis fonder, aktier och obligationer.

Sparandet på ett ISK är inte bundet. Det innebär att du kan sälja eller byta sparprodukter på kontot när du vill. Du betalar ingen skatt när du säljer eller byter sparprodukter men däremot en årlig skatt på värdet av ditt ISK-konto. Bolagen tar också ut olika avgifter för sparprodukterna som du valt att ha på ditt ISK-konto. 

När är det bäst att ta ut pengar från ISK?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Hur får man över pengar från ISK till vanligt konto?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

När slutar ISK vara lönsamt?

Resultatrapport är en rapport över ett företags intäkter och kostnader. Skillnaden mellan intäkter och kostnader för en given period är företagets resultat.

Resultatrapporten visar ett företags intäkter (kontoklass 3) och kostnader (kontoklass 4-8). En resultatrapport kan avse vilken period eller tidpunkt som helst som du valt att studera, jämfört med en resultaträkning som alltid avser årsbokslutet. Om intäkterna överstiger kostnaderna har företaget ett positivt resultat för den studerade perioden, vilket innebär att man gått med vinst. Om kostnaderna överstiger intäkterna har företaget ett negativt resultat för perioden och man har istället gått med förlust. Vid räkenskapsårets slut överförs resultatet, alltså vinsten eller förlusten, till det egna kapitalet i balansräkningen. Om företaget går med vinst ska den bokföras som en kostnad i resultatrapporten och som en ökad skuld i balansrapporten. Skulle man istället gå med förlust bokförs det som en intäkt i resultatrapporten och som en minskad skuld i balansrapporten. Det kan tyckas omvänt, men tänk på att företagets resultat ses som en skuld till aktieägarna och vice versa.

När ska man inte spara på ISK?

Resultatrapport är en rapport över ett företags intäkter och kostnader. Skillnaden mellan intäkter och kostnader för en given period är företagets resultat.

Resultatrapporten visar ett företags intäkter (kontoklass 3) och kostnader (kontoklass 4-8). En resultatrapport kan avse vilken period eller tidpunkt som helst som du valt att studera, jämfört med en resultaträkning som alltid avser årsbokslutet. Om intäkterna överstiger kostnaderna har företaget ett positivt resultat för den studerade perioden, vilket innebär att man gått med vinst. Om kostnaderna överstiger intäkterna har företaget ett negativt resultat för perioden och man har istället gått med förlust. Vid räkenskapsårets slut överförs resultatet, alltså vinsten eller förlusten, till det egna kapitalet i balansräkningen. Om företaget går med vinst ska den bokföras som en kostnad i resultatrapporten och som en ökad skuld i balansrapporten. Skulle man istället gå med förlust bokförs det som en intäkt i resultatrapporten och som en minskad skuld i balansrapporten. Det kan tyckas omvänt, men tänk på att företagets resultat ses som en skuld till aktieägarna och vice versa.

När lönar det sig inte att ha ISK?

Få en snabb uträkning på hur mycket du borde lägga undan för skatt i din enskilda firma. Det här är en grov beräkning som ger dig en ganska bra uppfattning om hur du ligger till, men vi tar inget ansvar för resultatet eller hur du använder det. Gå till Skatteverket Räkna ut din skatt för ett komplett och grundligt räkneverktyg.

När ska man inte spara i ISK?

06 dec 2022

Skatt på ISK för 2023 – hur ser det ut? När investeringssparkontot (ISK) lanserades som sparform i Sverige i början av 2012 blev det snabbt populärt, då själva syftet med ISK är att göra det både enklare och billigare att spara långsiktigt i aktier och fonder.

Vad blir skatten på ISK 2024?

Resultaträkningen är den andra huvuddelen i bokslutet. Tillsammans med balansräkningen utgör resultaträkningen en sammanställning av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader från den löpande redovisningen.

Resultaträkningen består av tre huvuddelar: